About the author

19 Comments

 1. 1

  R. Baggio

  A hatodik hely egyszerűen annak szól, hogy ha most érne véget a szezon, akkor van 5 csapat, ami jobban megérdemelné a rájátszást. Mint írtam, a szavazók gyakran elkövetik azt a hibát, hogy nem néznek igazán a teljesítmények mögé, a Bama az Bama, és ennek köszönhetően jutottak be pl. 2018-ban a PO-ba (ahol persze két sikerrel utólag validálták ezt, de ilyen alapon le se kellene játszani az alapszakaszt). Aztán ha ütik az LSU-t, az Auburnt meg az SEC döntőben mondjuk a Georgiát, nyilván megérdemlik a meghívót, csak az elmúlt éveknek nem lenne szabadna ilyen sokat latba nyomni a rangsorolásnál.

  Kérdésedre pedig egyelőre nem lehet biztosat válaszolni, de 2023-ra szerintem az államok többsége Kaliforniához hasonló álláspontra helyezkedik. Pennsylvania lesz a következő, aztán Florida, ilyen mértékű összhang demokraták és republikánusok között semmi másban nincs, szóval csak idő kérdése. Az egyetemek mondjuk már most is fizetnek, ösztöndíjat és tuitiont (egyéb tandíjakat meg kosztot és kvartélyt), sőt pár éve már szemeszterenként 2000-3000 dollárnyi stipend is jár az egyéb költségek fedezésére. Ott történik majd a változás, hogy az NCAA nem akadályozhatja többé az adott államban, hogy az amatőr egyetemista sportoló nevéből és arcából extra bevételre tegyen szert és ügyököt fogadjon.

 2. 2

  bjeela

  Alapvetően azt nem értem, hogy miért ilyen abszurd az NCAA leosztása, hogy a legjobb kiemelésű csapatok szinte elvétve találkoznak egymással az alapszakaszban. Sőt, már eleve azt nem értem, hogy miért nincs osztálybesorolás, mint más sportágakban(1. 2. 3. liga, etc), ahol a gyengébbek közül a legjobbak a következő szezonban felkerülnek, a legjobbak utolsói meg kiesnek. Így tényleg béljóslás és ólomöntéses alapon döntenek, ki a legjobb, ami egyszerűen nevetséges, sőt, komolytalan. Nem is értem, hogy működhet még mindig így ez, pláne egyetemeknél. Az ókorban több tudományosság és logika volt, mint ezeknél, rosszabbak, mint a legsötétebb középkor.

  Én azt gondolom, hogy ez most dominóelven pillanatok alatt lezajlik, mert senki sem akar hátrányba kerülni, márpedig aki itt mereven ragaszkodik a tradíciókhoz és a legálságosabb, leggazemberebb, legkizsákmányolóbb rendszerhez a sport történelmében, az lemarad. Azon röhögök, hogy ezt már évek óta ordítja mindenki és mégis csak most sikerült átütni a szélhámosok védőfalát.

  https://www.youtube.com/watch?v=pX8BXH3SJn0&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0M12hmAUYo-ajMg5GF8aq-LSsu5HugQUXFlU-zo6HnaQUUVJjTFNEWEO0

 3. 3

  acsdav2

  1. Vannak osztályok, csak nem olyan elosztásban ahogy mi hozzá szoktunk Európában. A Divízió 1-ben ugye 100+ egyetem van. :D
  2. Szerintem a fő ok a következő: ha a legjobb 32 csapatot kiemelnénk és NFL lebonyolításban játszanának, akkor az azt eredményezné, hogy a 32. csapatnak lenne mondjuk 2-10-es mérlege kb. A jelenlegi rendszerben 9-4 a mérlege nagyjából. Sok csapatnak szerintem pont ez lenne a gondja, hogy akkor nem lennének ellenfelek akihez képest jónak tűnnének. Úgy gondolom, hogy ez lehet a fő oka, aminek én személy szerint nem örülök. Ahogy a gurulós fociban is nagyon sajnálom, hogy nem hoznak létre egy szuperligát, de gondolom ott is ez lehet a fő indok.

 4. 4

  acsdav2

  1.Engem szakmailag tényleg érdekelne, hogy a Bamának melyik meccsét nem találtad elég meggyőzőnek, hogy legalább Top 4-es legyen?
  2.Mert a Georgia és az LSU mondjuk tényleg megérdemli, mert ők vertek meg jó csapatot a Notre Dame és a Texas személyében. De az Oklahoma és az Ohio State ugyanúgy gyenge csapatokat vert rommá, ahogy a Bama is tette. Az Auburn meg 2 jobb csapatot is vert, de szerintem te is úgy érzed, hogy a Ducks vagy az A&M ellen Tuáék jobban hasítottak volna, mint tették azt Nixék.
  3.A Clemson hátra csúszásával nagyon egyetértek. Sajnálom, hogy az USA-ban nem estek jobban vissza a 2.helynél.

 5. 5

  acsdav2

  Szerintem ez a törvény leginkább azokat fogja segíteni, akik később az NFL-ben is (jó eséllyel) nagyon befutnak majd. Relatíve nagy pénzt csak olyan kaliberű játékosok akasztanak le, mint amilyen most Tua,Hurts,Herbert, Young, Jeudy, Ross vagy épp Lawrence. Ami egyrészt jó dolog, mert tényleg megérdemlik a pénzt az egyetemi éveikért is, de a rabszolga rendszer továbbra se szűnik meg. Azok a játékosok akik az NFL-ben nem fognak pénzt keresni ugyanúgy feleslegesen fociztak 4-5 évet. Szerintem az igazságos az lenne, hogy amennyi időt a csapatnál töltött utána az egyetemnek annyi ideig kell még ösztöndíjat adnia, hogy a foci nélkül végre szerezzen egy normális diplomát is. Mert az olyanok, mint Luck vagy Dobbs az építész vagy rakétamérnök végzettségével az rendkívül ritka.

 6. 6

  bjeela

  Tudom, hogy rohadt nagy off, de nagyon érdekelne, hogy szerintetek mennyi idő, mire minden állam engedélyezi, hogy bevételhez juthassanak az egyetemista sportolók, majd mire az egyetemek végre fizetnek a játékosoknak?

  Amúgy teljesen igazatok van, szerintem is a Clemson valóban nem érdemli meg, hogy a lista élén legyen, sőt, az első négy is necces, de azért a nyolcadik… talán egy kicsit erős. Ahogy a Bama hatodik helyét is furcsállom. Valóban nem volt még nehéz ellenfelük, de mindegyiket rommá verték, tehát nem gondolnám, hogy az legyen a követelmény az első helyhez, hogy megalázzák az ellenfelet. ;) Magabiztosan nyertek és ez szerintem elég. Majd akkor ítéljük meg őket, ha megszorítják az ellenfelek, mint ahogy a Clemsont.

 7. 7

  acsdav2

  Pontosan ezeket a kérdéseket teszem fel én is, és én se értem a jelenlegi rendszert.:) Ahogy az európai fociban is full igazságtalan, hogy Fradi indulhat a BL-ben egy Manchester United meg nem.

 8. 8

  bjeela

  Nomen est omen: bajnokok(!) ligája. Ne a legjobb csapatoké, hanem az aktuális nemzeti bajnokoké. De ott legalább rangsorolnak és a nyilvánvalóan alkalmatlanokat elég hamar kirostálják egy előselejtezővel. Itt meg…

 9. 9

  bjeela

  De mi azzal a gond, hogy ha az arra érdemtelen kiesik az arra érdemes meg bejut a legjobb csoportba? Ettől ez csak korrektebb lesz. A jelenlegi rendszer álszent, mert úgy állítja be, mintha mindenkinek azonosak lenének a feltételei, pedig baromira nem azok. Akkor mi a gond azzal, ha a legjobbak külön ligában játszanak? Jelenleg értelmetlen meccseket játszanak olyanokkal, akiket 84:0-ra vernek. Mi ebben a pláne? És főleg mitől érdekes, nézőcsalogató egy ilyen mérkőzés? Dögunalom… Arról nem beszélve, hogy ennek fényében ugyan ki lenne képes megállapítani, hogy ki a legjobb? Szegény Baggio is tiszta erőből szurkálja a ködöt, de érthetően fingja sincs arról(félreértés ne essék, senki sem tudja!), milyen erőt képvisel jelenleg a Bama, mert nem játszott olyanokkal, akiken ez lemérhető lenne. Így aztán teóriákat gyárt…

 10. 10

  bjeela

  Nézd, jelenleg az egyetemi foci közel annyi lét termel, mint az NFL és ennek döntő hányadát a kiemelt csapatok termelik, azaz kb ugyanannyi, mint az NFL-ben. Kétségtelenül több játékos van, több csapat, tehát a lé jobban eloszlik, hogy mindenkinek jusson, de ettől még tény, hogy bőven juthatna a játékosoknak is legalább annyi, hogy valami tartalékot képezhessenek, ha nem jön be a profi karrier. Erről azonban szó sincs, miközben tele torokból hazudnak, hogy amatőrizmus, meg itt legalább tanulnak valamit. Egy-két kivételtől eltekintve kvázi a saját nevüket nem képesek leírni az egyetemi évek után. Akkor mit is ér az ingyenes egyetemi oktatás, amin részt sem vesznek, mert nincs rá idejük, hiszen részint szétszívatják őket az edzéseken, másrészt meg sosem tanultak egy árva szót sem már a középiskolában sem? Amit ezek a kölykök kapnak az egyetemtől, az számukra értéktelen. Legalább sporttárgyú vagy sporthoz köthető képzést kapnának, de ilyen kurzus elvétve van. Marad a kamu kszuahéli nyelvkurzus. :D Szóval nem tehetnek mást, fizetniük kell az egyetemeknek, mert az úgy nem megy, hogy az egyetem betegre keresi magát a sportolókon, a sportolók közel 80%-a meg az egyetemi évek után visszakerül oda, ahonnan jött és egy fillérrel sem lesz több lé a zsebében, mint korábban, viszont legalább elvesztegette a tanulásra legalkalmasabb nyolc évét a sportra. És akkor azt már ne is emlegessük, hogy ez milyen példamutatást jelent az egyetemek részéről… Fasza tanítónéni!

 11. 11

  magyar_newton

  A kiválasztásos rendszer nem lenne attól jobb, hogy lenne egy “elit konferencia”, erős csapatokkal. A legjobb négy ettől még ugyanolyan szubjektív módon választódna ki. Az NFL-ben például – ha választással dőlne el – kit választanál az AFC főcsoportdöntőbe? Persze, hogy a Patriots-t és a Chiefs-t. Pedig a Patriotes idén kb. NCAA szintű schedule-t játszik, a meccseik fele egyenesen komolytalan. Az egész idényben nem lesz 2-3-nál több komolyan vehető, érték mérő meccsük. És mégis. Hát a Bama is ezért van ott. Lehetne jobb rendszer is, de önmagában egy elit liga nem oldana meg semmit szerintem. (Egyébként van – volt? – tulajdonképpen “elit liga”, mert a SEC évek óta kiemelkedik a többi konferencia közül.)

 12. 12

  acsdav2

  Már 91(?) óta nem csak a bajnokok vehetnek részt. Ebben az évtizedben, ha jól rémlik a 18-as Real, a 11-es Barca és a 10-es Inter nyert BL-t úgy, hogy bajnokként kvalifikált. 10-ből 3.Már rég nincs jelentősége annak, hogy bajnok-e valaki vagy sem. Akkor meg miért nem sajátítják ki a legjobb csapatoknak a sorozatot? :)

 13. 13

  acsdav2

  De az akkor nyilván nem kiválasztásos rendszer lenne. :) A legjobb 24 csapat valamilyen rendszer szerint játszik 12 meccset, aztán a legjobb 4 mérleggel rendelkező mehetne a PO-ba.

 14. 14

  acsdav2

  Az edzések keménységéhez még annyit, hogy nyáron néha belefutottam olyan hírekbe, hogy pár játékos meghalt edzés közben, mert olyan intenzívek voltak, nem engedték közben inni őket. Szóval igen, irreális elvárás,hogy ilyen terhelés mellett tanuljon is és egy normális diplomát is szerezzen az ember.

 15. 15

  bjeela

  Jóvanna, vén szar vagyok idejétmúlt ideákkal :D ezt hogy a picsába felejtettem már megint el? Tiszta hülye vagyok…

  Azért nem sajátítják ki, amiért az NCAA is képmutatóan hazudozik, hogy ez itt egy amatőr liga kvázi azonos feltételekkel induló csapatokkal. Természetesen egyik állítás sem igaz, de amíg ez így megéri és nem szankcionálja őket senki, addig pont úgy hazudnak a szemedbe, ahogy a FIFA vagy az aktuális politikai párt a választásokon, esetleg a zöldséges, hogy ez magyar eper.

  Az UEFA-nak ez azért jó, mert fennmarad a látszat, hogy ez minden országot érintő azonos esélyekkel induló versengés, így megmarad a legkevésbé esélyes országban is a remény, hogy majd eccer mi is és így megőrzik a lényeget: a fizetőképes nézőközönség érdeklődését és általuk a bevételt. Persze a vége úgyis az lesz, hogy lesz egy külön országhatárokon túlmutató liga.

 16. 16

  bjeela

  Az az ivás hiányában bekrepált srácos sztorinál nem a túlterhelés okán készült ki a gyerek, hanem mert az edző egy idióta és vélhetően nem hisz a klímaváltozásban, legfeljebb a lapos földben és a negyven fokra aszondta, hogy nem kell nyafogni, egy kis meleg nem árt. Azért büntetésül csak beraknám egy szaunába 6 órára és közben felüléseket végeztetnék vele, miközben azt hajtogatnám, hogy nem kell nyafogni, egy kis meleg nem árt.

  Persze tudnának tanulni ilyen terhelés mellett is, mert vannak olyanok, akiknek ez sikerült, de a zömük nem alkalmas egyetemi szintű ismeretanyag befogadására, így maradnak a kamu diplomák.

 17. 17

  acsdav2

  1.De ez szerintem nem csak egyedüli alkalom volt. Azt hiszem a Maryland edzéseiről derültek ki részletek, hogy mennyire brutálisak. Bár lehet, hogy ez a halál eset is ott történt és akkor került elő ez a történet. Én most nyáron mintha a Kansas konditermi edzéséről olvastam a tragédiát.
  2. Egy nap 4 órát biztos elvesznek az edzések. Egy nem büfé szakot mondjuk, jogász, tanár,mérnök, orvos, gyógyszerész, közgazdász szerintem akkor is nehéz elvégezni, ha nem sportol valaki. Én eleve nem tartom elvártnak, hogy valaki ilyen terhelés mellett tudjon tanulni.

 18. 18

  bjeela

  Én is kivételesnek tekintem azokat, akik képesek ilyen terhelés mellett még tanulni is, különösen olyan szocializációból érkezők esetén, akik 99%-ban megtöltik az NCAA-t. Abszolút nem tipikus.

 19. Pingback: College football – A 6. hét | Fűzővel kifelé!

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team