Connect with us

NCAA

College football – A 6. hét

Rövid szemle az egyetemi amerikai futball múlt hetének legjavából.

[gap height=”10″]

Az élen a helyzet változatlan maradt, míg a #1 Alabama és a #2 Clemson pihenőjét töltötte, a közvetlen vetélytársaik szokásosan hozták a kötelezőket, a #4 Ohio State a Michigan State-en, az #5 LSU a Utah State-en, a #6 Oklahoma a Kansas-en gázolt át (#3 Georgia egy félidő erejéig megszenvedett a Tennessee-vel, így a vasárnapi friss AP top25-ben az OSU előzött).

Ez bizonyos szempontból jó hír, hiszen az elkövetkező fordulókban számos olyan top10-es csúcsrangadót láthatunk majd, mint az aktuális játékhét slágermeccse, az Auburn @ Florida is volt:

[gap height=”10″]

[gap height=”10″]

Győzelmével a Gators feliratkozott a bajnokesélyesek közé, de hátradőlni nincs idejük, most szombaton a szintén veretlen SEC-rivális, az LSU Tigers otthonába látogatnak (a mérkőzést a Galaxy4 itthon élőben közvetíti).

A nagy fluktuáció a rangsor alsó felében történt, kipottyant az egyaránt második vereségét elszenvedő Washington, UCF, Oklahoma State és Michigan State négyes. Ebből csak az utóbbi, a 25. Spartans esete nem meglepő, senki nem számolt vele komolyabban, hogy megfoghatják az Ohio State-et, a 15. Washington pofára esése a Stanford és a 21. Oklahoma State botlása a Texas Tech ellen azonban váratlan fejlemény. A UW-nek ezzel minden reménye elszállt a rájátszásra, a Pac12 konferencia két vékony szalmaszálba kapaszkodik még az Oregon és a Utah képében.

Két hete a UCF kikapott a Pittsburgh-től, most pedig két év óta először konfmeccsen is legyőzőre találtak, pénteken a Cincinnati látta el a Knights baját (a Central Florida sorozatban 31-szer jutott 30 pont fölé, a 32. lett a végállomás). Az AAC-ben immár három program kiemelt és egyik sem az orlandói egyetem, a Group of 5 automatikus helyéért tehát újra nyílt a versenyfutás. Az SMU drámai körülmények között őrizte meg pozícióját, a Tulsa ellen 21 pontos hátrányból fordítottak, olyannyira borzasztó kezdés után, hogy még a saját kickoff visszahordásukból is képesek voltak TD-t engedni:

[gap height=”10″]

A Mustangs a negyedik negyedben szerzett 3 TD-t, végül a harmadik hosszabbításban a hét támadójának választott James Proche remek elkapásával vitték be a kegyelemdöfést a Golden Hurricane-nek. Az ACC-ben a Pittsburgh Panthers 23, a Virginia Tech 28 pontos (!) előnyt adott le, ám a Duke és a Miami ellen a végén mégis ők nevethettek. A Hurricanes az első félidő utolsó játékával kezdte el a felzárkózást, hogy még fájdalmasabb legyen aztán a 42-35 arányú vereség. A csoport középszerűsége szinte félelmetes, ahogy a havi összefoglalóban is említettük, a Clemson mellett egyedül az 5-0-ás Wake Forest makulátlan, az elmúlt hat évben a Coastal divízióból hat különböző gárda konfdöntőzött, a hetedik Virginia épp vezeti divíziót…

Fontos sikert aratott Jim Harbaugh a Michigan élén az Iowa ellen, bár a 10-3-as pontarány nem kifejezetten arra mutat, hogy a támadósor kezdi megszokni az új rendszert. A találkozót a labdaszerzések döntötték el, a Hawkeyes szeptemberben mindössze egy TO-t produkált, ezúttal 60 perc alatt négyet. Az állam másik pontján, az Iowa State-nél viszont alig várták, hogy október legyen, a Cyclones mérlege 2017 óta ebben a hónapban a TCU elleni 49-24-es diadallal 8-0, ugyanezen időszak alatt csak az Alabama nem talált legyőzőre. Ha már Big XII, akkor emlékezzünk meg a hét (az év?) legszebb interceptionjéről, a texasi D’Shawn Jamison fantasztikus egykezeséről:

[gap height=”10″]

A Longhorns elkényeztette a Galaxy4 nézőit a West Virginia ellen, bemutattak egy “Piesman-díjra” esélyes TD-t is, mikor a falember Sam Cosmi rongyolt be a célzónába egy trükkös játék során. A sérülésektől tizedelt Horns kiválóan hangolt a hétvégi texasi állami vásárra, ahol a hagyományoknak megfelelően a Cotton Bowl stadionban csapnak majd össze a rivális Oklahoma Sooners-szel.

Zárásként érdemes említést tenni a katonai akadémiák meccseiről, hiszen az Air Force @ Navy, illetve az Army hazai ütközete a Tulane-nel igen szórakoztatóan alakult, a fordulatokat sem elkerülve. Már az, hogy az Army 24-szer próbálkozott passzal (eddig összesen 22 kísérletnél tartottak), csodával határos, és a Tengerészek is a levegőben verték meg a Légierőt. Mi jöhet még, Chip Kelly lesz a Pac12 legrosszabb főedzője?

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!