Connect with us

NCAA

College football – A 9. hét

Országszerte nagy zivatarok voltak az USA-ban a hétvégén, de nemcsak az eső esett, hanem két újabb top10-es csapat is a porba hullt!

 

Sokan már előre elkönyvelték, hogy az ACC-s Clemson, a Big Ten-es Ohio State és az SEC-s Alabama (vagy LSU) mellett negyedikként a Big XII-ből az Oklahoma Sooners fog bemenni a rájátszásba, ám ezek az emberek újabb emlékeztetőt kaptak, hogy közel sincs vége az alapszakasznak és nincs verhetetlen gárda. Bármilyen jól is játszott eddig az OU, a Sooner Schooner telepeskocsi felborulása váteszi momentumnak bizonyult; pontosan úgy, mint 1993-ban, egy hétre rá jött a Kansas State elleni idegenbeli meccs:

[gap height=”15″]

[gap height=”15″]

A Wildcats bravúrjából leginkább a Pac-12 profitált, a Washington State-et utolsó másodperces mezőnygóllal legyőző Oregon (CJ Verdell 257 yardott futott!) és brutális védelemmel bíró Utah, mely ezúttal a Californiát nullázta, még reménykedhet benne, hogy az esetleges körbeverések miatt a csoport bajnoka majd érdemesnek bizonyul a top25 negyedik pozíciójára és ezzel együtt a playoffra.

 

A Big XII konferenciában amúgy máshol is beütött a káosz, további két kiemelt program szenvedett vereséget, a Texas-t a TCU, az Iowa State-et az Oklahoma State győzte le, míg a Baylor vélhetően csak azért nem kapott ki, mert nem lépett pályára (legközelebb csütörtökön fogadják a West Virginiát)… Sőt a Kansas is begyűjtötte hatodik konfgyőzelmét; apró szépséghiba, hogy nem ebben az évben, hanem a komplett évtizedben, a Texas Tech elleni idei első W elképesztő módon jött össze, a blokkolt FG után a Red Raiders egyik játékosa nemes egyszerűséggel visszaadta a játékszert egy újabb próbára a kansasieknek:

[gap height=”15″]

[gap height=”15″]

Nem úszta meg a független Notre Dame sem, az állásáért küzdő Jim Harbaugh és a Michigan rettentően elverte a #8 Fighting Irish-t, köszönhetően a végre magára találó offense-nek, mely a Penn State elleni második félidő óta mintha varázsütésre megváltozott volna (ez a blokk jól illusztrálja a Wolverines dominanciáját). Ha már Penn State, a hatodik Lions hozta a kötelezőt a rivális Michigan State ellen egy sajnos szintén alázásba torkolló – galaxy4-es – ütközeten, így 8-0-lal mehetnek az idle week-re, rápihenve a szezont meghatározó novemberre: a PSU előbb a 8-0-ás Minnesotához utazik, otthon meccselnek a 6-2-es Indianával, majd jön Columbusban az Ohio State elleni szuperrangadó.

 

A Buckeyes ezúttal a Wisconsint verte egészen könnyedén a 4 sacket (!) elérő briliáns DE, Chase Young vezérletével. Amennyiben a Heisman eredeti céljával ellentétben nem a legjobb támadókról, hanem A legjobbakról szólna, Young teljesítménye abszolút elegendő kellene hogy legyen a trófeához.

[gap height=”15″]

[gap height=”15″]

Persze az LSU irányítója, Joe Burrow sem tétlenkedett, míg Tua Tagovailoa sérülés miatt kihagyta az Alabama soros sima sikerét, ő a #9 Auburn ellen 321 yarddal és 2 TD-vel segítette a louisianiakat egy újabb fontos skalp megszerzéséhez. Ezzel az SEC-ben is minden adottá vált, hogy november 9-én az évszázad mérkőzését láthassuk, a Bamának és az LSU-nak is egy-egy hét pihenő következik a csúcsderbi előtt.

 

A “nagyok” közül még a Clemson maradt ki, a dél-karolinai Tigers botrányosan gyenge menetrendjén egyet továbblépve most a Boston College-t verte 59-7 arányban. Az ACC-ben csak az a kérdés, hogy ki akar majd áldozati bárány lenni a konfdöntőben, jóllehet a Coastal divíziót elnézve a vetélytársak mintha egymással versenyeznének ennek elkerüléséért. Erre eklatáns példa a Duke, a dörzsölt David Cutcliffe egy ideig biztosan rémálmaiban látja viszont a három pontos hátrányban 1&goalra behívott utolsó perces jump pass-t… A Florida State nem egy, hanem három passzt mutatott be egy play-ben a Syracuse ellen, de abból legalább a 1st down meglett. Az AAC-ben a Tulsa megint egy kihagyott közeli mezőnygól miatt bukott, megágyazva a népszerű ESPN College Gameday műsor szombati memphiszi útjának (a hasonlóan kiemelt SMU látogat a Tennessee állambeli városba).

[gap height=”15″]

[gap height=”15″]

Végezetül emlékezzünk meg a hét legszebb jeleneteiről! Akár szavazásra is bocsáthatnánk, hogy a South Carolina WR Bryan Edwards (fent), a San Jose State-es Bailey Geather elkapása, Texas A&M-es Kendrick Rogers, vagy az Oklahoma State WR Tylan Wallace hihetetlen touchdownja a favorit az olvasók körében. Esetleg vannak olyan ínyencek, akiknél minden idők legtökéletesebb puntja viszi a prímet?

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!