Connect with us

NCAA

College football: tradíciók I. – Death Valley

Mivel a hétvégén a Clemson és az LSU stadionja kerül a magyar Galaxy4 csatorna képernyőjére, új, az egyetemi futball hagyományait és miliőjét bemutató sorozatunkat ildomos ezen két programmal kezdeni.

“Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy; a te veszsződ és botod, azok vigasztalnak engem.”

A bibliai idézetet a Ponyvaregény tette ismertté, miközben évek óta megy a hadakozás a Clemson Tigers és az LSU Tigers szurkolói között, hogy melyik csapat hazai pályája is a tényleges “Death valley”, azaz a “halálvölgy”. A dél-karolinai Clemson bír a jobb magyarázattal: 1945-ben a – jelenleg másodosztályú – Presbyterian edzője, Lonnie McMillian, aki az 1932-es Los Angeles-i Olimpián a kaliforniai “Death Valley”-ben is járt, az ott tapasztalt rekkenő hőséget érezte a fém helyett betonból készült létesítmény falai között, és ezen élmény hatására dobta be a köztudatba a becenevet. A clemsoniak mesterének, Howard Jones-nak tetszett a dolog, és tett érte, hogy meg is honosodjon. A hatvanas években az iskola egyik végzőse egy nagyobb követ hozott el Death Valley-ből, ez lett aztán a “Howard’s Rock”, melyet a játékosok mindmáig babonából megérintenek, mielőtt a mellette levő dombon lefutnak a pályára.

[gap height=”10″]

Az LSU-féle Tiger Stadium ugyan bő 20000-rel nagyobb férőhelyes (a 2014-es bővítéssel már 102,231 néző jelenti a telt házat!) és 20 évvel idősebb, azt az LSU atlétikai osztályán is elismerik, hogy az elnevezés idejét tekintve a Clemson az első. A louisianaiak 1959-től használják, a január elsejei Sugar Bowlon a lila-sárgák 7-0-ra verték a narancssárga tigriseket, és ezzel mintha jogot formáltak volna a névre is.

Eredetileg “Deaf Valley”-ként [siketek völgye] hivatkoztak a LSU-ra egy közeli benzinkút hirdetése okán, mely a hatalmas épületből jövő fülsüketítő zajra utalt. Hogy különleges hely a louisianai Tiger Stadium is, azt jól példázza az 1988-as “Earthquake game“, az LSU a negyedik kiemelt Auburn elleni meccsének kulcsmomentuma során a közönség akkora hangzavart produkált, hogy a föld szó szerint beleremegett, a közeli szeizmográfok is regisztrálták a dübörgést. Hasonló eset a 2011-es Seahawks-Saints mérkőzésen és a 2013-as Iron Bowlon történt még.

[gap height=”10″]

A Clemsonnál a student section, tehát a diákszekció (nyilvánvalóan minden egyetemi stadionban a leghangosabb szurkolótábor) 11 ezer fős, és tradíció, hogy MINDEN győzelem után befutnak a pályára, nem csak a nagy skalpok idején. Az LSU-nál a marching band-et, a rézfúvós zenekart kell külön kiemelni, akiket az NCAA többször büntetett meg a Neck című dal lejátszása miatt, ám a vulgáris szövegű számot nem lehet nem szeretni, pláne abban a formában, ahogy azt a The Golden Band From Tigerland előadja.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!