About the author

38 Comments

 1. 1

  R. Baggio

  már most is kapnak, egy korábbi cikknél kifejtettem, hogy ez az ún. stipend, ami 2-4000 dollár szemeszterenként

 2. 2

  bjeela

  Azért az alamizsna/zsebpénz ahhoz képest, amit illene kapniuk és vélhetően a közeljövőben ki is fognak harcolni maguknak.

 3. 3

  acsdav2

  Álmaidban :D Szerinted ez a pénzéhes bagázs engedni fog?

 4. 4

  bjeela

  Nem akar, de kénytelen lesz. Már ez is fogcsikorgatva meghozott döntés volt a részükről.

 5. 5

  bjeela

  Mint már mondtam kénytelenek lesznek.

 6. 6

  acsdav2

  De miért? Ki helyezne rájuk nyomást?

 7. 7

  Bélabá a csótány

  4k-val és 5 hónappal számolva durván 800 dollár/hó,szóval átszámolva jelenleg 236k forint.

 8. 8

  Bélabá a csótány

  Valamelyik egyetem elfogja kezdeni,oszt indul a lavina

 9. 9

  Fetyke

  Csak aztán nehogy fordítva legyen! :)
  Ha a játékos a marketing értékével pénzt kereshet, az nagyban függ ám a körülötte lévő csapattól és annak teljesítményétől. Azaz az NCAA legjobb csapataiban egy közepes vagy gyenge irányító is sztár lesz/lehet, míg egy gyenge vagy már nem is első osztályú csapatban a jól teljesítő, kiváló játékosnak sem lesz akkora reklámértéke.
  Következtetés: Sok pénzt akarsz keresni az egyetem alatt? Akkor fizess (oszd meg velünk a bevételeidet) és jöhetsz hozzánk játszani…

 10. 10

  acsdav2

  Az NCAA beleegyezése nélkül nem kezdheti el egyik egyetem se, hogy pénzt ad a játékosoknak. Ugye már az is szabálytalan és tilos, de mégis ez a bevett szokás, hogy a középiskolásokat úgy csábítják magukhoz, hogy amikor vendégül látják őket az egyetemen, akkor a zsebükbe csusszan pár száz/ezer dollár, vagy észre se veszik, de a csuklójukra kerül egy pöpec kis óra. :)

 11. 11

  bjeela

  Várható volt, hogy ez a kaliforniai döntés nagy kényszerítő erő lesz, de ilyen gyors reakciót nem vártam. A következő lépés az lesz, hogy fizetést kapnak majd az egyetemi játékosok.

 12. 12

  bjeela

  Ennél kicsivel többet kereshetnek azok a diákok, akik korrepetálást vállalnak a gyengébben tanuló társaiknak, vagy melóznak valahol.

 13. 13

  Bélabá a csótány

  Heti max 20 órát(napi max 4) tölthetnek hivatalosan sporttal a focisták.
  Leosztva a 800 dolcsit 4×20-szal kijön egy 10 dolcsis órabér.
  Moziban jegypénztáros keres nyolcat,ügyfélsegítő kilencet.
  Gyorsétteremben “szakács” tizenegy dolcsit.

 14. 14

  Snagal

  és akkor most adjuk hozzá az ösztöndíjat is és számljunk csak gyorsan újra egy órabért :)

 15. 15

  acsdav2

  Talán emlékszel én mondtam azt amikor Kalfiorniában törvénybe foglalták, hogy ettől ez még nem lesz megoldás, csak még többet keresnek a később befutó játékosok, a többieknek ugyanúgy nem lesz változás és ez ugyanúgy rabszolgaság lesz. Én továbbra se hiszek benne/látom, hogy miként lobbanhat fel a láng, indulhat el az összefogás.

 16. 16

  Snagal

  Nem lenne jobb, ha az NCAA meghatározott %át a bevételeknek kötelezően visszacsorgatná a játékosoknak hivatalosan sportteljesítmény és szponzorok alpján számolt százalékos részesedésben?
  Aztán akinek ösztöndíja is van (gondolom a többség), az akkor kap konkrétan pénzt, ha az ösztöndíj értékén felül még jár neki lóvé.
  illetve nem tudom, hogy ha az NCAA a szponzori kifizetésekhez hozzá járul akkor az nem csak újabb lehetőség, hogyan adjanak nem hivatalos pénzeket egy játékosnak.

 17. 17

  bjeela

  És szerinted méri valaki azt a napi 4 órát? Mert ha egy szendvics elfogadásáért már perrel fenyegetnek egyesek sportoló diákokat, akkor az a napi négy órás sportfoglalkozás időtúllépése is pertétel lehetne, de mintha ilyesmiről még nem hallottam volna. De biztos csak figyelmetlen vagyok.

 18. 18

  bjeela

  Bocsánat, de egy tanulmányi ösztöndíjast nem övez ekkora figyelem és kontroll, hogy mivel lépi túl a szabályok adta kereteket a juttatása, ellenben számos olyan programban tevékenykedhet, amiért anyagi előnyöket kap, illetve senki sem korlátozza, hogy a képességeit a tanulmányi ideje alatt saját anyagi helyzetének jobbítására fordítsa, szemben a sportösztöndíjassal. Vajh mi a két ösztöndíjas diák között a különbség, tehetnék fel a kérdést a sportösztöndíjasokat szapulók, ha lenne eszük, de fájdalom, nincs nekik olyan.

 19. 19

  acsdav2

  És abba gondolj bele, hogy ez nekik semmi pénzükbe nem kerül. Ha ebben alig engedtek, akkor szerinted abban mennyit fognak, ami ténylegesen érínti őket?

 20. 20

  reszelo.aladar

  Régen még viszonylag határozott és vastag volt a vonal az amatőr vagyis a sport szeretetéért játszó valamint a profi azaz a játékáért pénzt kapó sportoló közti különbség.
  Manapság ez gyakorlatilag alig látható. Kb az NCAA a legutolsó szövetség, ahol ez ilyen vallásos szinten elkülönült. Teniszben, atlétikában, már a 70-es 80-as években az ökölvívásbanpedig pár éve, de a lényeg ugyanaz volt: a korábban pénzért sportolók is részt vehettek az olimpián. Vagyis a szövetségük elimserte, hogy ingyen nem megy.
  A NCAA a pofátlanság csúcsa volt, mert a szervezet maga, illetve tagjai az iskolák rettenetes pénzeket kerestek mind a mérkőzésnapon mind a TV közvetítéseken keresztül. Ehhez pedig egy félprofi szervezetet tartottak fenn, ahol a pályára lépő játékosokokon és cheerleadereken kívül mindenki fizetést kapott… Ha szigorú lennék talán még a modernkori rabszolgaság intézménye is felrémlik.
  A ördök persze megint a részletekben rejlik, hogy milyen formában is fognak perkálni. Valószínű lesz roster alapú és teljesítményhez kötött komenzáció. Ha tippelnem kellene, akkor maximalizálva lesznek a kifizetések, különben a sokkal gazdagabb egyetem simán rálicitálhat bárkire, hiszen az egyetemeknek pedig nem pénzügyi hanem akadémiai versenyt kell folytatni, vagyis ki tanít jobban, nem pedig kinek van több pénze.
  Persze óvastosak voltak, hogy csak 4 év múlva vezetik be, vagyis aki idén kezdte a sulit, az még biztosan nem kap (legálisan) semmit.
  Összességében gratulálunk az egyik legprogresszívebb országnak, hogy sikerült egy kb 100 éves szabályzáson frissíteni.

 21. 21

  Fetyke

  Azért ne keverjük a szezont a fazonnal!
  A sportösztöndíjakat az egyetemek adják saját kontójukra éppen és csak azért, mert ezzel pénzt kereshetnek a játékosokon. Minden ösztöndíj, amit az egyetemek fizetnek hasonlóan működik. Az egyetem azért ad ingyen tanulási lehetőséget, mert ebből neki nagyobb haszna van, mintha nem adna.
  Aztán vannak a klasszikus (állami, alapítványi, stb) ösztöndíjak, amik viszont arról szólnak, hogy valaki(k) kifizeti(k) az egyetemnek a tanulmányi díjat. Az ilyen diákok az egyetem szempontjából teljesen egyenértékűek a klasszikus fizető tanulókkal, és nem keverendő össze az előbbi kategóriával.
  Nem mellékesen egyébként sincs igazad! Egy tanulmányi ösztöndíjhoz is rengeteg betartandó szabály és korlátozás tartozik, talán még több is, mint amennyit az általad sajnált sportösztöndíjasoknak kell(ene) betartani. Többek között a legtöbb tanulmányi ösztöndíjnak gyaníthatóan szokott lenni egy a teljes családra vonatkozó jövedelmi korlátja, amit ha átlép a család, akkor onnantól már nem jár tovább az ösztöndíj. Ennyit arról, hogy senki sem korlátozza a tanulmányi ösztöndíjasokat a jövedelemszerzésükben…

 22. 22

  Fetyke

  Azért mielőtt kitör a hurráoptimizmus tegyünk rendbe pár dolgot.
  – Először mielőtt bárki azt hinné, nem vagyok a diákok ellensége, azt sem bánnám, ha tényleg kereshetnének pénzt az egyetemen is a focival.
  – Másodszor ami a kaliforniai törvényt illeti, arról a minap azt olvastam, hogy a kormányzó annak bevezetését úgy képzeli, hogy az ilyen módon pénzt kereső diákoknak már az ösztöndíját is jövedelemnek tekintenék, és az után a (nem ritkán) évi több tízezer dollár után is adót kellene fizetniük. Ezzel gyakorlatilag a sportolók 90-95%-át ki is zárnák ebből a lehetőségből. A maradék 5-10% százaléknyi diákot, NCAA csapatonként legfeljebb 3-4 embert pedig azért nem lesz/lenne olyan nehéz maguk alá gyűrni a csapatoknak.
  – Harmadszor, az NCAA azt nyilatkozta, hogy ezzel a lépéssel azt szeretnék elérni, hogy a diákok jövőbeni kereseti lehetőségeiket az általuk leszabályozott és egységesített módon gyakorolhassák. Ez lefordítva azt jelenti, hogy a bevétel jelentős részére ebből is igényt tartanak a csapatok majd a jövőben, és szó sincs arról, hogy az lenne az általános cél, hogy a játékosok agyon keressék magukat.

 23. 23

  bjeela

  Fetyke, ez itt a kezdet, ami mindig tele van baklövésekkel és főleg olyan elképzelésekkel, hogy még mindig ők, mármint az egyetemek, az NCAA legyen a góré, aztán szép apránként majd leadnak az elképzeléseikből, mert az élet erre kényszeríti őket. Ez a csámpás ballépés, amivel elkezdték bejárni az utat, ami rájuk vár az elkövetkező években kritizálható, de legalább elkezdték. Majd alakul ez… ;)

 24. 24

  Bélabá a csótány

  Miért, mit csinál az NCAA ,ha top programok elkezdenek fizetni a játékosoknak ezután?
  Kizárja a saját pénzforrásait?

 25. 25

  bjeela

  Az élet. Százezer játékosból lesz talán 200, akinek bejön ez a biznisz, a többi meg kiakad, bosszúból szénné vereti a sztárt(lásd Csontdarálók) vagy csak szimplán sztrájkol, esetleg nyomást gyakorol a csapatra vagy a sztárra, aztán már igen hamar kiderül, hogy a második körösöknek is kellene valami csúsztatni, mert az felettébb aránytalan, hogy nekik semmi sem jut és a végén eljutunk oda, hogy valami fizetésfélét kell adni a kölyköknek, mert ez a kamu amatőr szélhámosság részint nyilvánvaló álszentség, részint felesleges. A játékosok fogják kezdeni, de a csapatok fogják bevezettetni az NCAA-val.

 26. 26

  bjeela

  Tökéletesen látod, és épp ez az aránytalanság fogja kikényszeríteni az általános, központi fizut az NCAA részéről, mert különben a legjobb csapatok úgy csinálhatnak majd, mint az NFL 1920-ban, ami elégedetlenséghullámot eredményezhet. Tehát ki kell egyenlíteni valamelyest az erőviszonyokat.

 27. 27

  bjeela

  A hiteddel nem tudok mit kezdeni ;) Ettől még a folyamat végig fog menni, mert ez a természetrajza: túl sok pénzről van szó és egyszerűen kihagyhatatlan belőle a játékos egy bizonyos idő után. Egy időben elképzelhetetlen lett volna, hogy a teniszezők saját szövetségbe tömörülve saját ligát csináljanak, aztán meg nédda. És mostanában ezt csinálják az úszók is, és ez lesz az egyetemi focival is. Túl sok pénzt akarnak kisajátítani az egyetemek, de a biznisz nem kisajátítható, ezért a folyamat vége, hogy vagy a játékosok csinálnak saját ligát, vagy az egyetemi szervezet kénytelen lesz fizetni a srácoknak valamicskét az agyalágyultan sok pénzből, amit megkeresnek rajtuk. Küzdhet ellene az NCAA, de felesleges.

 28. 28

  bjeela

  Fetyke, ne bomolj már! A tanulmányi ösztöndíjakat a legjobb középiskolai tanulóknak adja az egyetem, akikért általában őrült módon harcolnak, pont úgy, ahogy a legjobb sportolókért, hiszen az egyetem elemi érdeke, hogy a legjobb tanulók az ő diákjai legyenek, mert ezzel emelik az egyetem rangját. Viszont ezeknek a kivételes diákoknak az ösztöndíjjal járó megkötései sokkal kevésbé korlátosak, mint egy sportösztöndíjasé és itt erről beszéltem.

  A szociális alapú ösztöndíj és hasonszőrű társaik egy egészen más kategória, ebben a tekintetben párhuzamként fel sem merülhetnek. Ezekről én egy hangot nem írtam, ergo nem én keverem itt a fogalmakat, hanem épp te. ;)

 29. 29

  acsdav2

  Egy top programnak nincs szüksége pénzre ahhoz, hogy oda csábítsa a tehetséges játékosokat. Akik meg ebbéli hátrányukat próbálják kompenzálni az ilyen szabálytalan recruitolással azokat meg rendesen megbüntetik.

 30. 30

  acsdav2

  És eddig miért nem ment végig? :D Régen is sok pénz mozgott benne. Én magát azt nem látom, hogy ez a folyamat miképp indul el. Aki nagy sztár nyilván nem kezdi el, aki nem sztár, de NFL-re van esélye szintén nem kockáztat, mert ott jól lehet majd keresni. Akinek meg nem reális az NFL és elkezdi azt szépen kivágják.

 31. 31

  Bélabá a csótány

  És kit meg hogy büntetnek meg, ha a top 10 programból egyszerre benyögi mondjuk 6 hogy ők mostantól fizetnek a játékosoknak?
  Bőven benne van a pakliban hogy összeáll X college és létrehoznak egy saját nevelőligát, hamár úgyis tőlük draftolják évente a játékosok nagyrészét.

 32. 32

  Bélabá a csótány

  “Aztán akinek ösztöndíja is van (gondolom a többség), az akkor kap konkrétan pénzt, ha az ösztöndíj értékén felül még jár neki lóvé.”
  Div 1-ben 85 élő öszt díj lehet,div 2-ben 63.
  Gondolhatod mennyi hasznot hoznak , mikor a top 60 program simán elszór milliókat infrastruktúrára 5-10 évente,szimplán a focibevételekből…

 33. 33

  bjeela

  Ugyanezeket az ellenvetéseket fogalmazták meg anno a tenisz és most az úszók esetén, mint most te, aztán nédda.

 34. 34

  acsdav2

  De ők miért akarnának kevesebb pénzt maguknak? :D Miért mondaná azt az Alabama, hogy “gyerekek én mostantól fizetni akarok a játékosoknak, mert nem bírja a lelkiismeretem, hogy évi 60M-s profittal zárunk? :) Tőlük nem fog elindulni semmilyen folyamat, mert aki odakerül játékos az nagyon jó eséllyel bejut az NFL-be. A játékosok nem fognak nyomást helyezni a csapatra.

 35. 35

  Bélabá a csótány

  Mert van csomó csoró játékos akit jelen helyzetében nem a holnap fog érdekelni.
  Főleg mikor esetenként ott már 17-18 évesen a gyerek,barátnő…

 36. 36

  bjeela

  Ne bomolj már, az egyetemi játékosok több, mint 90%-ának ez lesz a sportági karrierje és nem csak a silányaknak, hanem temérdek zseninek, akinek betegség, sérülés, vagy akármi miatt lezárul a pályafutása. Ezen felül a legjobbaknak már most van menedzsere, aki erősen ösztönzi a minél több lé kisajtolását a környezetből, mert ez az elemi érdeke. Most, hogy lett hivatalos bevételi lehetőség még több pénzhajhász karolja fel ezeket a srácokat és hidd el, meg fogják nyomorgatni az egyetemek és az NCAA tökeit.

  Ami a tanulást illeti mindenki tudja – még te is :D -, hogy ezeknek a srácoknak a 97%-a egy betűt nem tanul. Átrugdossák őket a vizsgákon és lesz egy kamu diplomájuk. Ez egy teljesen nyilvánvaló képmutatás és amatőrizmus hazudás. Amúgy igazad van, ez is egy opció lehetne, hogy ha nem lesz NFL karrierjük, akkor az egyetem vállaljon értük felelősséget és adja meg az esélyt, hogy rendes diplomát kapjanak. Bár erre a zömnek esélye sincs, mert a nevüket nem tudják rendesen leírni, nemhogy egy ZH-t megírni akármiből. Tehát a játékosok többségének még mindig jobb, ha rendes fizut kapnak, amit az egyetem a karrier végén egyben ad át nekik, amiből nekifoghatnak az egyetemi sportkarrier után egy másik életnek.

 37. 37

  acsdav2

  Én pont ezért mondom, hogy felejtsék azt el az egyetemek, hogy kötelező vmilyen szakot tanulniuk amíg fociznak. Aki akar az persze elkezdheti, de ez ne legyen már elvárás, ha amúgy sincs értelme a tanulmányoknak. Így legalább több időt fordíthatnak a focira és mind a college mind az NFL színvonala javulhatna. (Nem mintha javulnia kellene, csak, mint egy lehetőség mondom.) Ha tényleg ilyen nagy számban vannak az ostobák, akkor az miben jobb, hogy pénzt kapnak? :D Pár év alatt kifolyik a pénz a kezükből. Tudod, hogy én is nagyon utálom, hogy ez a rabszolgarendszer létezhet, de nem látom megoldottnak a problémákat, ha fizetést adnak nekik. Mondjuk a lényeg most az lenne, hogy ne csak mi itt Magyarországon lássuk ezt és beszéljünk róla, hanem az USA-ban is elinduljon valami értelmes párbeszéd erről. :)

 38. 38

  acsdav2

  De ott egy egész karrierről van szó, 10-15 évről. Itt 3-5 évet töltenek a játékosok. Én emiatt a szempont miatt is vagyok szkeptikus. Amúgy én nem is abban látom a megoldást, hogy adjanak nekik pénzt, mert mindenki tudja, hogy elverik a srácok 20-21 évesen. Ugyanúgy nem lesznek jobb helyzetben a foci után. Jobb lenne, ha elfelejtenék ezt, hogy foci mellett nekik mindenáron tanulni kell valamit. Nem kell. Koncentráljanak csak a focira és ha azzal végeztek utána az egyetem annyi ideig adjon nekik ösztöndíjat egy képzésre ameddig az egyetemen fociztak.

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team