Connect with us

Összefoglaló

Még szerencse, hogy a védelem nyeri a bajnokságot

Viszonylag könnyedén győzte le a veretlen Patriots a 2-3-mal álló Giantset csütörtök este, de nem lehetnek maradéktalanul boldogak New Englandben. A Brady vezette támadósor továbbra is nyögvenyelős, a rúgóproblémák továbbra is fennállnak, viszont a védelem még mindig ligaelit – még szerencse, hogy az örök bölcsesség szerint a védelem nyeri a bajnokságot.

 

 

1. Valamit kezdeni kell az offense-zel

 

A Patriots támadósora papíron nagyon jól néz ki, termeli a yardokat és a pontokat, de még a Giants nem túl combos védelme ellen is bebizonyosodott, hogy messze nincs minden rendben az egységgel. A futójáték legnagyobb jóindulattal is csak közepes, nincs TE-játék, de annyira, hogy nem csak a passzjátékon, de a már említett futójátékon is érezteti a hatását. A támadófal sincs a toppon, ahogy Brady és Edelman sem, de a játékhívásokkal sem lehetnek maradéktalanul elégedettek.

 

A Patriots offense 427 yardot szerzett, de mindezt úgy sikerült összehozni, hogy 40 (!) percet voltak a pályán Bradyék. Egész meccsen kb. 2,5 értelmes drive-ja volt a támadósornak, a szerzett 35 pontból csak 14-ért volt felelős, a maradék 21-ből a védelem (egy INT a Giants 20 yardosán, fumble return TD) és a speciális egység (blokkolt puntból szerzett TD) dolgozott meg.

 

 

Aggódni persze nem kell, novemberig nem találkozik a Patriots olyan csapattal, ami nem a top 10-ben húzna majd (idáig is csak a Bills volt komolyan vehető ellenfél), a csúcsformát pedig úgy is majd a szezonhajrára kell tartogatni, de az egyértelmű, hogy nagyon távol áll a támadósor a tökéletestől.

 

2. Ennyi sérülttel lehetetlen játszani

 

A Giatns offense sem volt hibátlan, de úgy nehéz is jól játszani, ha a kezdő TE Evan Engram, a kezdő futó Saquon Barkley, az első számú elkapó Sterling Shepard, illetve a cserefutó Wayne Gallman sem bevethető. A futójáték így eleve halott volt, Jon Hilliman ráadásul még egy fumble-t is összehozott, Daniel Jones pedig csak elvétve talált üres embert, ami meg is látszott a teljesítményén (161 yard, 1 TD, 3 INT). Az újonc irányító nem tudta mozgatni a csapatot, de persze ez elsősorban nem az ő hibája, hiszen tényleg a cserék cseréivel kellett együtt játszania, akik egyáltalán nem tudtak elszakadni a Patriots kiváló védőitől – 15 tight window passzt (az elkapó mellett legfeljebb egy yardra van egy védő) dobott Jones a meccsen, ami az utóbbi két évben a legtöbb egy találkozó során a NextGen Stats adatai alapján.

 

3. Rúgó- vagy holder-probléma?

 

A Patriotsnak két turnover on downsa volt, mert a csapat jobban bízott abban, hogy az offense megcsinálja negyedikre a first downt, mint abban, hogy Mike Nugent berúgja a nagy szélben. Ebben egyébként van is ráció, a csapat új kickere kihagyott egy 40 yardos mezőnygólt, de overall nem vagyok maradéktalanul meggyőzve, hogy Nugent (és korábban Gostkowski) gyengébb teljesítménye csak saját (vagy a körülmények) hibájából ered.

 

A rúgóknak van egy begyakorolt mozdulatsoruk, így ha új holder kerül a csapathoz, akkor az kizökkentheti őket. Gostkowski Ryan Allen kivágása után zuhant össze – lehet, hogy Jake Bailey olcsó, de nem kizárt, hogy komoly köze van ahhoz, hogy a 19 yardosról sem mer rúgni a Patriots (nagy szél ide vagy oda).

 

4. Egyetlen fénypont az éjszakában

 

Már említettem, hogy a Giants mennyire reménytelen volt a támadóoldalon, de azért emeljük ki az egyetlen jól játszó játékost az egész csapatból. Golden Tate nem lassult le, egyetlen értelmes célpontként 102 yardot és egy TD-t szerzett – az összes támadóyard nagyjából fele és az offense egyetlen TD-je is hozzá köthető – ez volt a Patriots idei első engedett passzolt TD-je. Ha visszatérnek a többiek, vele kiegészülve egész jó lehet ez a támadósor.

 

 

Tegyük hozzá azt is, hogy a Giants védelem a várakozásokhoz képest jól játszott, háromszor sikerült sackelni Bradyt (abból egy fumble return TD), egy INT is összejött, szóval rendben volt az egység.

 

5. A Pats védelem hihetetlen

 

Bár a védelemre is áll, hogy még nem igazán találkozott komoly ellenféllel, ez az egység akkor is hihetetlenül jó (már csak azért is megelőlegezhetjük az egységnek a bizalmat, mert ugyanez a garnitúra tavaly is bőven top 5 közeli volt). Stephon Gilmore jelenleg a liga legjobb cornere, ezen a meccsen öt leütött labdája és egy INT-je volt. A front7 is rendben van, korrektül öli a futást, a linebackerek coverage-ben is remekelnek, Jamie Collinsszal (egy fumble, három tackle) pedig egy igazi playmaker is van az egységben, ráadásul Kyle Van Noy is meccsről meccsre jobb (ő szerezte a csapat egyetlen sackjét).  Ha még sikerül némileg a pass rushon is javítani, akkor az egység egy közepes támadósorral is simán Super Bowlt nyerhet.

 

New York Giants@New England Patriots 14-35

 

 

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!