Connect with us

Minden ami NFL

NFL London – Jó tudni

Az a szerencse ért, hogy eltölthettem három napot a hétévégén Londonban, és meg tudtam nézni élőben a Buccaneers – Panthers NFL meccset a Tottenham vadonatúj stadionjában. Nem, ne várjatok tőlem szakmai elemzést, ezt inkább meghagyom a FK!-s srácoknak. A következő néhány bekezdésben inkább az élményeimet, tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek. De menjünk csak szépen, sorban.

Egy kedves olvasónk beszámolóját olvashatjátok. 

Harmad magammal vettem célba a stanstedi repülőteret Budapestről indulva két olyan kollégával, akik pár héttel ezelőtt még annyit tudtak csak az NFL-ről, hogy létezik, és hogy „cicanadrágos fiúk rögbiznek”.

Éjfél előtt nem sokkal szállt le a repülő, és onnan még a szállásra is be kellett jutni, ami nem egyszerű. Eleve a repülőtéren kordonok között terelnek, mintha nem EU-s országok közti utazásról lenne szó. Ezzel elment simán vagy 40-50 perc, mire sorra kerültünk és mindent megvizsgáltak. Innen egy erre specializálódott vonattal mentünk az első metrómegállóig, amivel a szállásra jutottunk, így már bőven szombat volt, mire ágyba kerültünk. Erre a szombatra nem terveztünk nagy dolgokat, csak a „London kötelezőt”. Azonban az elmúlt héten én felpörgettem az információ áradatot a fiúk felé, szinte minden nap kaptak valamilyen infót: hogyan szedik szét a pályát és alakítják át yardossá, mi az a tailgate stb. Utóbbi interneten talált képek annyira beütöttek nekik, hogy szinte azonnal eljutottak a „sz@rok a bigbenre” állapotra. Rengeteg metrózás és buszozásssal ezen a napon le is tudtuk a „must see” kategóriát, és este még megnéztük a stadiont is. Lehetett látni, hogy lesz némi kipakolás, ami nagy öröm volt. Erről semmit sem találtam előtte a neten.

Ébredés után nem volt szabad kihagyni egy igazi angol reggelit, kellett valami, ami a két-három kávé után beindítja a napot. Egy közeli pubba mentünk, szinte elsőként érkezve. A reggeli végére már félig volt az étterem. Söröznek, esznek az emberek, verik a játékgépet, mixelnek, olvasnak, élik a londoni reggelt. Innen néhány metró, busz után már meg is érkeztünk a stadionhoz. Tegnap konkrétan előtte szálltunk le a buszról, ma viszont már jóval előtte le kellett pattani, hiszen brutális tömeg hömpölygött a lezárt utcákon. A hazai csapat (Bucs) dominálta a stadion környékét kipakolással, branddel. Remek füstölt húsos kaják, burgerek, selfi alkalmas poszterek és kipakolások jellemezték az utca ezen oldalát. Simán el lehet tölteni itt 2-3 órát a meccs előtt.

A 14.30-as kickoff miatt mi valamikor egy óra után léptünk be a stadionba. A detektoros kapu, esetleg motozás ellenére is gyorsan haladt itt minden, pedig ugyanolyan alapos volt, mint a reptéri. Csak hát előbbi kapuból rengeteg volt. Készültek az amerikaiak rendesen. Az utcán, a stadion körül és belül is rengeteg Staff, gyakran táblákkal azért, hogy segítsenek mit-hol találsz meg. Ez a segítség általában igaz volt az angolokra. Szépen és érthetően beszélnek és mondják el, ha kérdezel. Szinte érezhető, hogy örülnek annak, hogy az országukban vagy, hogy hozzájuk látogattál el. A metrós biztonsági embertől a rendőrig mindenki maximálisan készséges.

A stadion akusztikája félelmetes. Alig 1/5öd ház volt, amikor elkezdődött némi éneklés, de csukott szemmel azt hihette volna az ember, hogy minden széken ülnek már. Rengeteg kiszolgáló egység, brutális mennyiségű személyzet várja a szurkolókat. Nem, a szünetben esélytelen vagy úgy kapni egy italt, hogy visszaérj a kezdésre, de hát ez talán lehetetlen feladat is volna.

Jó, ha tudod:

  • Londonban esik az eső. Nem az, hogy picit. Esik, gyönyörűen áztatóan. Esőkabát, olyan cipő, ami jól bírja ezt a fajta kiképzést kell. Ugyanakkor a metró aluljáróban meg nagyon meleg van. Állandó cipzározással telik egy utazás. Fel-le.
  • A buszokra, metrókra kell egy utazási kártya, amit előre fel kell tölteni pénzzel. Ellenben nagyon meggyorsítja a fel- és leszállást.
  • Igen, a pletyka igaz: több olyan utazási kártya automata is van, ami elfogadja a magyar 50 forintost, és azt fél fontnak tekinti…számolj csak.
  • Mind a két irányba történő repülőtéri csekkolás időbe kerül. 45-60 perc minimum. Itt mindig sok ember van
  • Itt is állnak le ilyen-olyan okok miatt metrók, amikor alternatívát kell választani. Kell a telefonra egy London metró térkép, jó ha van egy olyan alkalmazás, ami a buszokat mutatja, de gyakran használtuk a Google mapset is. Utóbbinál csak ki kell választani a tömegközlekedést.
  • A buszmegállók (egy utcának ugye van 4 is akár 4 helyen) betűkkel vannak megkülönböztetve. Ezek a betűk az oszlopok tetején vannak a könnyebb beazonosíthatóság miatt
  • A metrók szín szerint is beazonosíthatóak. Egy esettől eltekintve a kapaszkodó korlát mindig olyan színű volt, amilyen színű volt a metró.
  • Magyarként nagyon szokatlan lesz a bal oldali közlekedés még gyalogosan is. Ne rutinból közlekedj. Figyeld a zebra előtti feliratokat: LOOK RIGHT/LEFT! Nekem 3 nap alatt sem sikerült megszoknom, hogy merre nézzek először.
  • A gyalogos zöld jelzés csak jó tanács. Még a rendőrök is átsétálnak a piroson…

 

London és NFL: felejthetetlen élmény. Remélem jövőre nem fog esni az eső…mert mi biztosan megyünk.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!