Connect with us

Beharangozó

Szégyen a futás, de van akinek hasznos – Redskins @ Vikings

Több jónak ígérkező párosítás után most egy elég egyoldalúnak tűnő mérkőzés kerül terítékre csütörtökön éjjel, de a rövid hét és a sérülések átformálhatják a játék képét. Ettől függetlenül nem véletlenül 18 pontos favorit a Vikings hazai pályán a Redskins ellen.

 

 

A Washington ugyan megráncigálta a hibátlan mérleggel álló 49ers bajszát, de ez sokkal inkább volt köszönhető a pálya minőségének és az időjárásnak, mint a valós erőviszonyoknak. A Minnesota ellenben három hete folyamatosan erődemonstrációt tart, így nehéz lenne azt mondani, hogy sok minden a vendégek mellett szólna.

 

Rá lehet cáfolni az analitikára

 

Az utóbbi időben nagyon sok vita robbant ki azzal a tézissel kapcsolatban, hogy a liga egyre inkább a passzjáték felé fordul és aki igazán hatékony akar lenni, az passzjátékkal erőlteti az előrehaladást. A mostani mérkőzés két résztvevője azonban vagy nem ért egyet ezzel a kijelentéssel vagy annyira dacos, hogy csak azért is futni próbál.

 

Kettőjük közül a Vikings csinálja meggyőzőbben ezt, mert 160 yardot átlagol mérkőzésenként, ami a harmadik legjobb a ligában, Dalvin Cook pedig 725 futott yardjával vezeti is a ligát és már öt mérkőzésen is átlépte a 100 yardos határt idén. Ez nyilván elsősorban annak köszönhető, hogy hatékonyak futásban, de annak is, hogy sokat futnak már a mérkőzések elején is. Warren Sharp statisztikái szerint az első félidőben egyenesen ők futnak a legnagyobb százalékban az első két down egyikén, a játékok 57%-a futás, miközben a ligaátlag 45%.

 

Az eredmények pedig őket igazolják. A támadófaluk ugyan még mindig nem ligaelit, különösen az elsőéves James Bradberry szenved, de főleg Dalvin Cook kitűnő teljesítményének hála halmozzák a yardokat. A ProFootballFocus statisztikái szerint Cook 467 yardot futott kontakt után, amivel a harmadik legjobb a ligában és 19 darab, legalább 10 yardos futása is volt már az évben.

 

A Washington fókusza tehát mindenképpen a futásmegállításra kell, hogy terelődjön, de az eddigiek alapján nem lesz feltétlen könnyű dolga. A védelem hellyel közzel rendben van, de ha valamiben gyengén teljesít, az a sok elrontott szerelések száma. Főleg a linebacker sor és a secondary ront sok szerelést, így ha Cook átjut a védőfalon, akkor nagy bajban lehetnek.

 

Tetőzheti a problémáikat, ha nem sikerül megállítani a futójátékot, akkor a Vikings könnyedén használhat play actionöket a passzjátékban, és akkor megérkeztünk Kirk Cousins felségterületére. A Vikings irányítója amúgy is ihletett formában játszik, az elmúlt három mérkőzésen egyaránt átlépte a 300 yardot, 130 feletti irányítómutatót hozott össze és az elmúlt két héten emellé 4 touchdwont is odapakolt.

 

 

Amennyiben sikerül megalapozni neki a futójátékot és jöhetnek a play action passzok, elég nagy bajban lesz a Redskins. Will Brinson kimutatása szerint amikor Cousins play action játékból passzolt, akkor 76.2%-os pontossággal, 592 yardot és 7 touchdownt ért el, közel tökéletes passer rating mellett. A Redskinsnek mindenképpen azon kell lennie, hogy a Vikings futásait már a mérkőzés elején megölje, ne kerüljön nagy hátrányba, sőt ha lehet, akkor arra kényszerítse a Vikingeket, hogy egyértelmű passzituációkba kényszerüljenek. Egyetlen mentsváruk, hogy Adam Thielen a rövid hét miatt nem tudja vállalni a játékot, de Olabisi Johnson és Irv Smith szépen szállt be a helyére.

 

Nem lehet rácáfolni az analitikára

 

Az előbbi bekezdésben inkább azt láttuk, hogy a sok futás eredményes is lehet. A Redskins kapcsán azonban ezt már kevésbé lehet elmondani. Szintén Warren Sharp statisztikáit böngészve láthatjuk, hogy a washingtoniak is szeretik a futói kezébe adni a labdát. Ők ugyan az egész szezont tekintve sokat passzoltak, de mióta megváltak Grudentől és Bill Callahan ideiglenesen átvette az irányítást, azóta felborult a pálya. Callahan lenyilatkozta, hogy futtatni akarja a labdát, és nem is hazudott.

 

Az elmúlt két héten a játékok 60%-a futás volt Washingtonban, de ha ebből levonjuk a harmadik és negyedik kísérletek, amikor jó eséllyel passzjátékkal kellett megoldani a hosszú szituációkat, akkor egy őrült 72%-ot kapunk. Mindezt úgy, hogy általában hátrányban játszottak. Ennél is félelmetesebb, ahogy elkezdik a mérkőzést. Mind a két találkozón ugyanis az első 10 játék futás volt a Redskins részéről, ami még úgy is durva, hogy a 49ers ellen az időjárás közbeszólt.

 

 

Mindezek ellenére a Redskins mindössze 84.7 yardot átlagol mérkőzésenként, ami a 10. legrosszabb a ligában. Guice kiesése miatt szinte minden futáskísérlet Petersonra hárult, aki viszont már nem elég robbanékony, hogy sok kontakt utáni yardot erőszakoljon ki és nagy futásai legyenek. Ő egyébként legnagyobb sikerei helyszínére érkezik vissza, így extrán motivált lehet.

 

Most a Vikings ellen amúgy is nehéz dolga lesz, mert a hazaiak védelme kisebb megingásokat leszámítva jól teljesít futás ellen. Eric Kendricks, Anthony Harris, de az egész defensive line jól játszik futás ellen, így a Redskins sok mindent nem fog tudni megalapozni. Ahol támadni tudnák a Vikings védelmet az a passzjáték, mert a Rhodes fémjelezte corner sor látott már szebb napokat is. Ellenben egy olyan sortól nem lehet elvárni sikert ilyen téren, ahol az egyetlen megbízható célpont az újonc Terry McLaurin.

 

Összességében én egy gyorsan pörgő, sok futással tarkított mérkőzést várok, ahol a Redskinsnek nem sok esélyt adok. Egyedül akkor lehet ez egy szoros mérkőzés, ha a vendég védelem meg tud villanni és egy-két labdaszerzéssel meggátolja a Vikings pontszerzéseket.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!