Connect with us

Beharangozó

Több mint egy W – Rams @ Seahawks

Nagyon szoros az NFC Nyugati csoportja, ahol csütörtökön este a vesztes dupla mérkőzéshátrányba kerülhet, így kiemelten fontos összecsapás vár a csapatokra. A fogadóirodák szerint is minimális a különbség a gárdák között, mindössze 1.5 pontos favorit a hazai csapat.

 

 

A Rams és a Seahawks összecsapásai mostanában rendre látványos mérkőzéseket hoznak és az eddig eltelt négy fordulóból most is erre következtethetünk. Mindkét csapat támadósora képes bedarálni az ellenfelet, mégis inkább a védelmek villanásai dönthetik el az összecsapást. Azon kívül, hogy a csoport szempontjából nagyon fontos az összecsapás, presztízsértéke is hatalmas. A Rams tavaly megszerezte a trónt, de rövid uralkodást képzeltek el a riválisok.

 

Megvan az ellenszer a Rams támadójáték ellen?

 

A Rams tavaly körülbelül a szezon háromnegyedéig ellenállhatatlanul játszott, aztán jött egy-két rosszabb mérkőzés és kezdett olyan érzésünk lenni, hogy megtalálták a csapatok az ellenszert a Rams ellen. Mindennek a kulcsa Jared Goff elbizonytalanítása, mert kis túlzással a fiatal irányító még mindig csak akkor képes jól játszani, ha főedzője Sean McVay fogja a kezét. Az ellenfelek erre már tudatosan játszanak és úgy próbálják meg kikerülni McVayt, hogy snap előtt sosem mutatják meg az igazi arcukat. Továbbá a Rams rengeteg snap előtti motionnel dolgozik, amivel a linebacker sorok mozgatása is a célja, de gyakran kapja a keresztbemozgó játékos is a labdát. Ezt a legegyszerűbben úgy kerülik el a csapatok, hogy a védőfal szélére extra blitzelőket küldenek, akik egyrészt lezárhatják a külső szögetek, másrészt összezavarják a snap előtt Goffot is.

 

Márpedig ha Goff elbizonytalanodik és nyomás alá kerül, akkor jókora visszaesés tapasztalható a játékában. A ProFootballFocus adatai szerint a pontossága körülbelül 20%-kal csökkel és próbálkozásonként majdnem 3 yarddal kevesebbet átlagol. Ennél is szembetűnőbb, hogy akkor igazán magabiztos, ha play actionből passzolhat. A NFL NextGen statisztikái szerint ha el tudják hinteni a futást és play actionből megy a játék, akkor Goff passzpontossága 22%-kal nő. A Seattle ellen azért lesz ez különösen érdekes, mert a liga legjobb linebacker párosa nem ültethető olyan könnyen hintába, így nem nyílnak akkora üres területek az elkapóknak, amik komfortossá teszik Goffot. A Rams irányítója a passzainak közel 65%-át a pálya közepére dobja, majd gyors elkapói megoldják elkapás utáni yardokkal. Ez a Seahawks ellen kevésbé tűnik járható útnak. Annál is inkább, mert a Seahawks fiatal secondaryje nagyon jól játszik idén. Shaquill Griffin egyértelmű elsőszámú cornerként játszik, nagyszerűen használja a pálya szélét, de ami fontosabb sebességből is nehéz megverni. Várhatóan sokat találkozik majd Cooper Kuppal, aki visszatérése óta átvette a Ramsnél az elsőszámú veszélyforrás szerepét.

 

 

A Buccaneers ellen több mint 500 yardot felpakolt Goff, mégsem mondhatnánk, hogy jól játszott. Négy labdavesztése nagyban hozzájárult csapata vereségéhez. A Buccaneers a mérkőzés elején gyorsan nagy előnybe került, így egyértelmű passz szituációkba kényszerítette az ellenfelét, ez a támadófal pedig egyelőre meg sem közelíti passzblokkolásban a tavalyit. A PFF szerint már 85-szor került nyomás alá a Goff, de a legrosszabb, hogy úgy tűnik, nincs biztos pont a támadófalban, mert minden irányból záporoznak a siettetések. A Seahawks pass rush nem a legfélelmetesebb a vidéken, de Jadeveon Clowney és Quinton Jefferson szép számokat produkál az évben.

 

Még mindig a futás az első?

 

Szokták kritizálni a Seahawkst, hogy szokatlanul sokat futtatja a labdát, miközben egy olyan tehetséges irányítójuk van, mint Russell Wilson. És bár idén sem szakított nagyon a hagyományokkal a csapat, a passzjátékot sem kell félteni. Mindössze 110 yardot átlagolnak mérkőzésenként futással, amivel csak stabil középmezőnybe tartoznak, miközben a passzmennyiségük mérkőzésenként közel a top10 határához. Hozzá kell tenni, hogy ezen a statisztikán torzít a Saints elleni mérkőzés, ahol sokat voltak hátrányban, mert 1-2. downoknál az első félidőben még mindig az ötödik legfutásorientáltabb csapat Warren Sharp statisztikája szerint. Az tisztán látszik, hogy Chris Carson a lead back és a Cardinals ellen végre a labdára is vigyázott. Szerepe azért lehet nagy a Rams ellen, mert Donaldon kívül senki nem hoz kiemelkedő számokat az ellenfél védelméből.

 

 

Egy fontos kulcspárharc lehet ezen kívül, hogy a Rams miként próbálja majd semlegesíteni a másodéves tight endet, Will Disslyt, aki kiválóan játszik (11 first down), különösen a Red Zone-ban veszélyes (4 TD). A legjobb opció talán John Johnson lehet a safety sorból, de ő fizikailag nem biztos hogy fel tudja venni a küzdelmet és coverage-ben idén amúgy is bizonytalan. Szintén bajban lehet a Rams Tyler Lockett semlegesítésével, mert a két kezdő cornerük (Peters, Talib) közül egyik sem tudja sebességben felvenni a versenyt a Seahawks elkapójával, ráadásul nincsenek is nagy formában. Ketten együtt már négy touchdownt engedtek coverage-ben és közel 60%-ban elkapás születik mellettük. A sors furcsa fintora, hogy a futásorientálnak titulált Seahawks inkább a levegőben hozhatja zavarba az ellenfelét.

Összességében mindkét csapatnak megvannak a veszélyes fegyverei a másik ellen, így egy sok pontos találkozóra számítok, ellenben a védelmek is képesek olyan villanásokra, amelyek eldönthetik a mérkőzést. Alapvetően nem várok védelmi dominanciát, de mégsem csak a támadósorokról fog szólni a mérkőzés. Kicsit hasonló játékra számítok, mint a legutóbbi TNF alkalmával és ha így alakul, akkor biztosan nem fogunk csalódni.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!