Connect with us

Beharangozó

Az év legjobb MNF-je jön ma éjjel!

Egészen parádés mérkőzés vár ránk hétfő éjjel – nem vártam így MNF-et időtlen idők óta -, talán a forduló legjobb mérkőzése, óriási téttel, két remekbeszabott csapattal, a liga egyik legjobb védelmével, egy MVP-várományos irányítóval, egy old-school és egy new-school főedzővel és még rengeteg kiváló játékossal. 

Nézzük mi várható a labda két oldalán.

Seahawks offense vs 49ers defense

A 49ers védelme az egyik legjobb a ligában. Legalábbis passz ellen – pass rushban és coverage-ben is a 2. legjobb a csapat a PFF adatai szerint -, ugyanis futásban csak közepes az egység, sőt, az utóbbi hónapban az 5. legmagasabb sikerességi rátát engedi, és egy elég csúnya 5,4 yardos futásonkénti átlagot. Ez azért (is) van, mert Robert Saleh az úgynevezett wide-9 felállást részesíti előnyben, ahol az edge rusherek elég sokszor nagyon messziről, a 9-es technikáról indulnak a szélről, ami ugyan jobb utat eredményez az irányító felé, ellenben nagyobb lyukakat nyit meg a futójáték során.

A Seahawks támadósoráról pedig tudjuk, hogy elsősorban futni akar, ez pedig most kivételesen akár jó taktika is lehet. Azt láttuk, hogy az utóbbi hetekben jól módosította Schottenheimer a gameplant és például a kiváló futásvédelemmel rendelkező Buccaneers ellen erőltette a passzokat, most viszont minden bizonnyal saját és Pete Carroll örömére sem kell majd ehhez folyamodnia és korai downokon mehet a futás ezerrel, ráadásul most sikeres is lesz minden bizonnyal – amennyiben a 49ers nem érkezik merőben más gameplannel, mint eddig. A 49ers 57%-os sikerességi rátát és 4,2 yardos kísérletenkénti átlagot enged idén outside zone futásoknál, a Seahawks pedig ezt előszeretettel használja, és 5 yardot átlagot ér el ilyen futásoknál.

Na de nézzük, mi a helyzet akkor, amikor mégis passzol majd a Seattle. Wilson egy zseni, egész egyszerűen tökéletesen játszik idén, ráadásul a Lockett-Metcalf duó mellé most megérkezett Josh Gordon is, aki tovább növelheti a top fegyverek számát és minőségét. Pedig már eddig is hihetetlenül jól ment a passzjáték, az összhang az irányító és Lockett közt nem evilági, az újonc Metcalf pedig mindenkire rácáfol. Ennél nehezebb feladatot viszont még nem kapott idén Wilson és a passzjáték, ugyanis tényleg top egység ez a defense a passz ellen.

Borzasztóan jó a 49ers nyomásgyakorlásban, emellett pedig hátul is kiválóak. Richard Sherman felé idén nem éri meg passzolni, alacsonyabb passer ratinget enged, mintha a földbe vagy a nézők közé dobnánk a labdát minden snap során. Sherm ráadásul korábbi csapata ellen játszik, ami külön pikantériát kölcsönöz a találkozónak. Most pedig úgy néz ki, hogy Ahkello Witherspoon is visszatér, aki szintén remekül játszott az első két meccsen idén, amíg még egészséges volt. Az IR-re került Kwon Alexander viszont hiányozni fog, hiszen ő is sokat tett hozzá a védelem közepéhez coverage-ben.

Viszont ha azt írtam fentebb, hogy Wilson nem találkzott még idén ilyen védelemmel, akkor ez fordítva is igaz. Az MVP-várományos QB ugyanis a legjobb irányító ebben a szezonban nyomás alatt: a passer ratingje 112, 72,2%-os pontossággal passzol, és tökéletes, 8-0-s a TD-INT mutatója. Ehhez képest a 49ers az alábbi irányítókkal találkozott eddig, akik egy-egy kivételtől eltekintve egytől egyig gyenge/pocsék teljesítményt nyújtanak nyomás alatt: Jameis Winston, Andy Dalton, Mason Rudolph, Baker Mayfield, Jared Goff, Case Keenum, Kyle Allen, Kyler Murray.

Kíváncsian várom, mit tartogat nekünk ez a matchup.

49ers offense vs Seahawks defense

Ha az előző részt azzal kezdtem, hogy a 49ers védelme az egyik legjobb a ligában, akkor itt is azzal kezdem, hogy a Seahawks védelme borzalmas. Warren Sharp adatai szerint hatékonyságban 27. a Hawks defense, pedig csak két top15-ös támadósorral találkozott idén, és összességében a 7. legkönnyebb volt a sorsolása. Pass rush hatékonyságban pedig a 2. leggyengébb az egység, még Jadeveon Clowney-val is.

Ez probléma lehet, főleg hogy a 49ers az 5. legjobb pass protectionben annak ellenére, hogy a 3. legnehezebb sorsolása volt (ellenfelek pass rushát figyelembe véve), ráadásul a két kezdő tackle-je nem is állt rendelkezésre az év nagy részében – most viszont mind Joe Staley, mind Mike McGlinchey visszatér a kezdőbe. Jimmy Garoppolónak tehát lesz ideje passzolni, az biztos.

Fő célpontja pedig George Kittle valószínű kiesésével Emmanuel Sanders lesz, aki felé múlt héten JimmyG 12,4 yardos kísérletenkénti átlaggal, 67%-os sikerességi rátával és 155,6-os passer ratinggel dobált, és összességében is idei legjobb meccsét hozta – persze gyenge védelem ellen, de ez most sem lesz erősebb. Külön pozitívum, hogy Kyle Shanahan rendszere nagyon hatékony szokott lenni a Seahawks-típusú védelmek ellen, a deep crosserek, dig útvonalak sokszor működnek a linebackerek mögött ez ellen a defense ellen  – ráadásul Shanahannek most 10 napja volt felkészülni a találkozóra, ami extra segítséget nyújt.

Az nagy kérdés, hogy Kittle-t hogy pótolja majd a csapat – akár passzjátékról, akár futójátékról beszélünk, ugyanis utóbbinál is rendkívül hasznos a kiválóan blokkoló tight end. Nagy segítség a 9ersnek, hogy visszatér a liga legjobb fulbbackje, Kyle Juszczyk, akinek ismét nagy szerepe lehet az offense-ben, és visszatérhet Shanahan a sokat használt 21 personnelhez.

A 49ersnek eddig is jól ment a futás, Juszczykkal még jobban mehet, így a Seahawks felfogásával együtt rengeteg futójátékot láthatunk majd a meccsen, ráadásul főként sikereseket is. Abba pedig kicsit félelmetes belegondolni, hogy a 49ers úgy veretlen, hogy a legfontosabb eleme, az irányítója nem is játszott igazán jól egy meccset kivéve, így ha ő beindul, még jobb lehet ez a gárda – kelleni is fog, a sorsolás ugyanis nehezedik az idény második felére.

Kicker problémák mindkét oldalon

Eldőlhet a találkozó a rúgókon is, leginkább negatív irányba. Jason Myers nagyon nem magabiztos idén, Robbie Gould szintén nincs élete formájában, ráadásul ezt a meccset ki is hagyja sérülés miatt, tehát nem lenne meglepő, ha több elhibázott rúgást is látnánk hétfő éjjel. Így akár dönthet az is, hogy ki lesz agresszívabb és ki megy neki párszor negyedik és rövid helyzetnek az ellenfél térfelén.

Kiélezett, szoros, látványos, izgalmas mérkőzést várunk. A 49ers érdekes módon 6 pontos favorit, de a tippjeink jóval megosztottabbak, konkrétan ennél egyenlőbbek nem is lehetnének. A Seahawks egyébként az utóbbi tizenegy 49ers elleni meccséből tízet megnyert, Wilson és Carroll pedig egészen kiváló primetime meccseken.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!