Connect with us

NCAA

College football: tradíciók III. – A rivalizálások

Csütörtökön a Hálaadást ünneplik az Egyesült Államokban, az NCAA első osztályában hagyományosan ez a hétvége a Rivalry Week, a pulyka mellett terítéken a legnagyobb rangadók!

A magyar amerikaifoci nézőknek immáron évek óta biztos program a csütörtöki Thanksgiving NFL-tripla, de ez és a vasárnapi profi ligás felhozatal között a cfb olyan szenzációs menüvel jelentkezik pénteken (Black Friday napján) és szombaton, melyre mindenkinek érdemes odafigyelnie, aki kicsit is szereti a sportágat. Ha a számos évszázados rivalizálás ténye önmagában nem lenne elég, egyes derbiken még nagyobb a tét, a konferenciadöntő és akár a rájátszásba való bejutás múlhat az utált ellenféllel szembeni győzelmen. Jelen cikkben a legfőbb összecsapásokat gyűjtöttük össze, egyben beharangozva az alapszakasz utolsó teljes fordulóját is.

[gap height=”10″]

November 28., csütörtök (magyar idő szerint péntek)

EGG BOWL, 01:30 Ole Miss Rebels @ Mississippi State Bulldogs

Miért? Mississippi állam két legnagyobb egyeteme az “arany tojásért” küzd meg egymással

Hányadszorra? 116. alkalommal, az állás 62-45-6 az Ole Miss javára

Intenzitás: 10/9 – csak azért nem a maximális pontszám, mert az Egg Bowl ritkán dönt országos szintű kérdésekről, a hangulat mégis rendszeresen parázs. A tavalyi meccs harmadik negyedében például össze is verekedtek a játékosok, a szurkolók meg előszeretettel csalózzák le a nem a saját színeiket viselőket

Fontosság: 10/3 – a Rebels 4-7-tel lecsúszott a bowlról, a Miss State-nek az ő skalpjuk kell a 6-6-os mérleghez. Ha a kolompok hangtengerében Joe Moorhead és tanítványai erre nem lesznek képesek, az a főedző munkájába kerülhet

[gap height=”10″]


[gap height=”10″]

November 29., péntek

COMMONWEALTH CLASH, 18:00 Virginia Tech Hokies @ Virginia Cavaliers

Miért? A győztes egy kis ezüst kupát birtokolhat egy évig

Hányadszorra? 101. alkalommal, az állás 58-37-5 a VT javára

Intenzitás: 10/3 – Virginiában inkább a kosárlabda a divat, a Cavs egyenesen első bajnoki címét érte el tavasszal. A trash talkra rányomja a bélyegét, hogy a Hokies 2003-ban (!) kapott ki tőlük utoljára futballpályán, a Charlottesville-i iskola mindig újabb és újabb kreatív megoldást talál arra, hogy kapjanak ki még szívszorítóbb módon (itt a 2018-as verzió)

Fontosság: 10/8 – a kupa magasba emelése most egyúttal az ACC Coastal elhódítását is jelenti, megváltva a jegyet Charlotte-ba, a Clemson idénybeli 13. áldozati bárányának szerepére

[gap height=”5″]

[gap height=”5″]

APPLE CUP, 22:00 Washington State Cougars @ Washington Huskies

Miért? A nyugati parti állam két zászlóshajója közül az egyik az “alma kupát” kaparintja meg

Hányadszorra? 112. alkalommal, az állás 73-32-6 a Washington javára

Intenzitás: 10/2 – nagyvárosiak kontra falusiak, avagy a kisöccs újabb próbálkozása rálépni a báty sarkára. A rossz tapasztalatok miatt a Wazzu fanok se hisznek benne, hogy van esélyük, még akkor se, ha papíron a U-Dub szemernyivel sincs jobb formában

Fontosság: 10/3 – az elmúlt két szezonban 18-4-es kombinált mutatóval érkeztek az Apple Cup-ra, 2019-ben csalódást keltő 12-10-zel. Vajon ki húzza be a hetedik W-t?

[gap height=”10″]


[gap height=”10″]

November 30., szombat

THE GAME, 18:00 #1 Ohio State Buckeyes @ #13 Michigan Wolverines

Miért? A Big Ten elit programja közötti csúcsrangadón nincs vándortrófea, mégis az USA no.1. rivalizálása, az összes sportágat beleértve

Hányadszorra? 116. alkalommal, összesítésben a Michigan vezet 58-50-6-ra

Intenzitás: 10/10 – kevesek által ismert történelmi esemény a Toledói háború, az 1830-as években Ohio és Michigan állam lakosai egy határvita folyományaként majdnem fegyveres konfliktusba bocsátkoztak. Jelenleg a focipályákon igen dominál az OSU, ettől függetlenül kettejük viszonya nem enyhült, csak paprikásabb lett. Ohióban ezen a héten nem használják az M betűt és TUN-ként hivatkoznak az UM-re (Team Up North, a csapat fent északon).

Fontosság: 10/9 – a Buckeyes kedden visszavette az első helyet a top25-ös listán és már bebiztosította helyét a Big Ten fináléjában, azonban a PO-hoz egy újabb győzelem nem ártana (mondjuk a szoros vereség is beleférhet). A michiganieknél Jim Harbaugh-n hatalmas a nyomás, hogy végre mutasson valamit rettentő magas fizetéséért cserébe.

[gap height=”5″]

[gap height=”5″]

PALMETTO BOWL, 18:00 #3 Clemson Tigers @ South Carolina Gamecocks

Miért? A Dél-Karolina zászlajában is látható pálmafát mintázó ezüst kupáért

Hányadszorra? 117. alkalommal, összesítésben a Clemson vezet 70-42-4-re

Intenzitás: 10/6 – itt 2004-ben volt utoljára tömegverekedés (a Gamecocks HC Lou Holtz emiatt jelentette be visszavonulását), viszont miközben a Clemson az FBS egyik királyává avanzsált, a South Carolina belesüppedt az SEC középmezőnyébe, így csupán az ilyenkor szokásos lőzüngokat lehet elsütni.

Fontosság: 10/5 – a Tigersnek muszáj nyernie, mert egy botlás a rájátszásukba kerülne, és nem is valószínű, hogy a 4-7-es USC taszítja le őket az útról. Persze a Cocks a negyedik Georgiát is meglepte már, titkon ebben reménykedhetnek arrafelé.

[gap height=”20″]

CLEAN, OLD-FASHIONED HATE, 18:00 #4 Georgia Bulldogs @ Georgia Tech Yellow Jackets

Miért? A georgiai kormányzó arany kupájáért

Hányadszorra? 114. alkalommal, összesítésben a Georgia vezet 67-41-5-re

Intenzitás: 10/4 – a tiszta, régimódi gyűlölet mindössze négy pontot ér, mert a GT a teljes újjáépítés elején jár, és mostanában egy-két szép kivételtől eltekintve (lásd 2016) az UGA agyonnyomta a darazsakat.

Fontosság: 10/3 – a Georgia is még versenyben a top4-ért, riválisuk abban bízhat, hogy a Dawgz játékosok fejben már az SEC-döntőn járnak, szintén Atlantában, pár km-rel arrébb a Bobby Dodd Stadium helyett a Georgia Dome-ban.

[gap height=”20″]

IRON BOWL, 21:30 #5 Alabama Crimson Tide @ #15 Auburn Tigers

Miért? A James E. Foy, V-ODK Sportsmanship trófeáért, mivel Foy mindkét iskola felsővezetésében dolgozott

Hányadszorra? 84. alkalommal, összesítésben az Alabama vezet 46-36-1-re

Intenzitás: 10/10 – Alabamában a futball vallás, és a VAS KUPA mindenek felett áll; a túlcsordult érzelmekből sajnos néha olyan is kisült, mint mikor egy őrült Bama szurkoló megmérgezte az auburni Toomer’s Corner híres tölgyfáit… azért tartanak “csak” a 84. párharcnál, mert 1907-ben úgy összevesztek a felek a játékvezetésen, hogy a II. VH. befejeztéig nem is találkoztak újra.

Fontosság: 10/8 – a Tide első (és utolsó?) nagy tesztje Tua nélkül, Mac Jonesszal a kezdőben, ahol tulajdonképp nemcsak az eredmény, hanem a mutatott játék is kifejezetten fontos lesz, a Bamának a PO-hoz nem elegendő nyögvenyelősen győznie, szépen kell azt megtennie. Nick Saban idegenben még nem kerekedett felül top 25-ös kiemelt Auburn ellen.

[gap height=”5″]

[gap height=”5″]

PAUL BUNYAN’ AXE, 21:30 #12 Wisconsin Badgers @ #8 Minnesota Golden Gophers – galaxy4

Miért? Az amerikai folklór neves alakjának óriási fejszéjéért. Eredetileg a “slab of bacon” [sonkaszelet] volt a tét, ami 1943-ban elveszett, és mire megtalálták, átvette helyét Paul Bunyan munkaeszköze.

Hányadszorra? 129. alkalommal, az állás jelenleg döntetlen, 60-60-8

Intenzitás: 10/7 – 2018-ban a Minnesota megszakította a wisconsiniak 14-es győzelmi szériáját, új életet lehelve a viaskodásba. 1894 óta csak egyetlen évben, 1906-ban nem volt derbi, mikor az USA aktuális elnöke, Theodore Roosevelt a számos haláleset és súlyos sérülés miatt biztonsági okokból minden rivalizálást ideiglenesen betiltott.

Fontosság: 10/10 – a diadalt arató gárda kvalifikálja az indianapolisi Big Ten döntőbe, a Minnesota esetleges sikerével már minimum a Rose Bowlban gondolkozhat, titkos esélyesként egy lépésre a rájátszástól.

[gap height=”20″]

RUMBLE IN THE ROCKIES, 01:30 Colorado Buffaloes @ #6 Utah Utes – galaxy4

Miért? 1962 után 49 évig nem találkoztak a felek, vándortrófea azóta még nincs.

Hányadszorra? 66. alkalommal, összesítésben a Colorado 32-30-3-ra vezet

Intenzitás: 10/4 – a Buffs hagyományosan a Nebraskával meccselt Hálaadás hetén, míg a Utes Utah állam mormonjaival, a BYU-val; ahogy a két program a Pac12-hez csatlakozott, öt évtizednyi szunnyadásból felébresztve a régi tradíciót, 2011-ben együttesen úgy döntöttek, ezentúl újra egymás ellen zárják az alapszakaszt.

Fontosság: 10/7 – a Utes mondjuk nem ezt a mérkőzést szánja idénye hattyúdalának, a Colorado-t megverve bejutnának a konfdöntőbe, jó esélyt hagyva akár a playoff elérésére is. A Buffaloes-tól ellenben bravúr szükségeltetik, különben 5-7-tel otthonról figyelhetik csak a bowlokat.

[gap height=”20″]

BEDLAM SERIES, 02:00 #7 Oklahoma Sooners @ #21 Oklahoma State Cowboys

Miért? Egy új szponzor bevonásával a trófea alakja is megváltozott, oklahomai serpenyő lett

Hányadszorra? 114. alkalommal, összesítésben az Oklahoma 88-18-7-re vezet

Intenzitás: 10/5 – Ugye milyen jól hangzik egy rangadóra a “tébolyda” elnevezés? Ám ez kissé félrevezető, futballban a Sooners rövid pórázon tartja stillwateri párját, a jelző alapvetően a birkózó gáláiknak szól. A Cowboys balszerencséje, hogy a OU-ban az NCAA történelmének egyik konstans nagyágyúját fogták ki, holott a kétezres években a State is sikert sikerre halmoz, a Bedlamet leszámítva (birkózásban pont fordított a helyzet).

Fontosság: 10/6 – a Big XII finálé két részvevője már tény, Oklahoma Sooners vs Baylor Bears meccs lesz Arlingtonban, előbbinek azonban ezen a szombaton az Okie State sem parancsolhat megálljt, amennyiben komolyan gondolják a legjobb négybe jutást.

[gap height=”5″]

[gap height=”15″]

További állami rangadók szombaton:

GOVERNOR’S CUP, 18:00 Louisville @ Kentucky
OLD OAKEN BUCKET, 18:00 Indiana @ Purdue
LAND OF LINCOLN TROPHY, 18:00 Northwestern @ Illinois
CIVIL WAR, 22:00 Oregon State @ #14 Oregon
01:00 North Carolina @ North Carolina State
SUNSHINE SHOWDOWN, 01:30 Florida State @ #11 Florida
TERRITORIAL CUP, 04:00 Arizona @ Arizona State

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!