Connect with us

NCAA

College football – A 11. hét

Két szenzációs rangadó és fordítás 28-3-as hátrányból, kell ennél több?

Igazán szimbolikusan alakult a múlt hétvége, tökéletesen illusztrálva, rövid idő alatt mennyi minden tud változni ebben a sportágban. A 2011 alapszakaszban az LSU hosszabbításban, 9:6 arányban győzte le az Alabamát, míg a későbbi Heisman-győztes, Robert Griffin III vezette Baylor 50:48-ra múlta felül az állami rivális TCU-t. 2019-ben a szezon leendő MVP-je, az LSU irányító Joe Burrow 393 yardot és 46 pontot ért el a Bama ellen az 5 pontos diadal alkalmával, míg a Baylortól egy 51 yardos mezőnygól kellett, hogy 9:9-cel OT-re mentse a Frogs találkozóját, majd ott további 20 pontot szerezve megőrizze veretlenségét. Felborultak a trendek, az SEC offense kifejezés már nem feltétlen pejoratív, miközben a védelmek ott is megtapasztalják, hogy milyen hétről-hétre lehengerlő támadóstrégiákkal szembesülni. A “Game of the Century”-t élőben 16.7 millióan nézték a CBS-en keresztül, rövid összefoglaló:

Ahogy az FK-s beharangozóban is jeleztük, az előjelek ismeretében persze senkit nem lepett meg, hogy a liga két sztár QB-ja – Burrow és a sérülten is zseniális alabamai Tua Tagovailoa – így szétszedte az amúgy jövendőbeli profikkal tömött védelmeket, de amit a Louisiana State művelt, arra nincsenek megfelelő szavak, csak számok: Nick Saban regnálása alatt a Tide még soha nem szenvedett el 46 (vagy több) pontot, se 33-at az első félidőben, a Tigers RB Clyde Edwards-Helaire pedig az első játékos, aki három futott TD-t hozott össze Saban edzette csapattal szemben. A sokat szidott oklahomai védelem, melyet ezúttal az Iowa State szedett ízekre, és csak egy sikertelen kétpontos miatt nem lett az újabb Sooners bukás okozója, 5.28 yardot enged átlagosan a Big XII konferenciában, az alabamai defense az SEC-ben 5.29-et… A Bama a vereséggel szinte biztosan lecsúszik a konfdöntőről, ám a következő hetek meghatározó témája lesz, hogy ha 11-1-gyel zárnak (maradt a 4-5-ös Miss State idegenben, otthon a másodosztályú Western Carolina és végül az Iron Bowl az Auburn otthonában), megérdemlik-e a top4-be kerülést. Ezt a vitát hagyjuk meg máskorra (vagy a kommentszekcióra), teret engedve az NCAA idei legszebb sztorijának:

A Minnesotát rengetegen lesajnálták hibátlan mérlegük dacára, hiszen az idény elején még a gyenge ellenfelekkel is megszenvedtek, ám a Penn State elleni skalp után már nem lehet többé ignorálni a Golden Gophers-t; elképesztő dolgot művel fenn északon P.J. Fleck, a “Row the boat” szlogenjéról elhíresült főedző, 1904 (!) óta először áll 9-0-lal a U of M. Három sztár húzza főként a Gophers szekerét (csónakját), a hatékonyság mintapéldánya, az irányító Tanner Morgan, az elkapó Rashod Bateman, az “új Corey Davis” (Fleck a Western Michigannél faragott az alulértékelt Davis-ből első körös draftoltat), illetve az Ohio State- és Vikings-legenda, Antoine Winfield fia, a söprögető Winfield Jr. A következő szombaton egy újabb kemény teszt következik a kiemelt Iowa pályáján, ameddig azon nincsenek túl, még korai jóslatokba bocsátkozni, mire is mennének az OSU ellen a Big Ten fináléjában. A Buckeyes Maryland-alázására kár karaktert pazarolni, maximum az ott végrehajtott tökéletes onside kickre (pár nap múlva a Rutgers ellen 50.5 pontos favoritok, ami az egyik legnagyobb spread valaha két Power 5 program között), most úgyis az edge Chase Young eltiltása foglalkozatja az embereket. Young a legutóbbi Rose Bowlra pénzt kért kölcsönbe egy meg nem nevezett személytől, hogy barátnője vele utazhasson, amit bár elméletileg később visszaadott, túl nagy összeg volt ahhoz, hogy az NCAA szó nélkül elmenjen mellette. Az Ohio State biztonságból padra ültette, kérdéses, hogy mikor térhet vissza, ha egyáltalán visszatérhet. Kicsit még a Big Tennél maradva szegény Atlanta Falcons fanok sorstársakra leltek a Michigan State-es társaik személyében, a Spartans szurkolók is megtudták, mi történhet, mikor ilyen állást mutat az eredményjelző:

A Clemson ezalatt sorozatban ötödik alkalommal nyerte meg az ACC Atlantic divízióját, már az első negyedben 28-0-ra vezettek a szebb napokat is megélt NC State kárára (55-10 a vége). Dél-Karolina másik nagy csapata, a Georgia-verő South Carolina viszont a Sun Beltes Appalachian State-et sem tudta legyőzni, holott az utolsó játékban az egyik Gamecocks elkapó üresebben nem is lehetett volna… Az SEC még egy szégyenteljes vereséget jegyezhetett fel, az Arkansas-t 45-19 arányban lépte át a C-USA-ban is közepes Western Kentucky, amivel be is telt a pohár Chad Morris számára, a Razorbacks második éve befejezése előtt kirúgta a borzalmas mutatóval bíró HC-t.

És hogy mi a borzalmas még? A játékvezetés a Pac12-ben. A USC @ Arizona State mérkőzésen a Sun Devils azért kapott -15 yardot, mert Brandon Aiyuk a TD-jét követően lepacsizott pár nézővel, a Washington State @ California során meg a crew rossz félnek mérte ki a “hands to the face” szabálytalanságért bedobott büntetést (57 yardot bukott ezzel a Wazzu). A csoportban playoffra hajtó Oregon és a Utah ezen a héten pihent, csakúgy, mint az MWC-ben a Hawaii és a San José State punterei, noha utóbbiaknak jelenésük volt, csupán nem vették igénybe szolgálataikat: a Rainbow Warriors úgy diadalmaskodott a Spartans felett 42:40-re, hogy sem ők, sem az SJSU nem puntolt egyszer sem.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!