Connect with us

Minden ami NFL

Érik a Rivers-Chargers szakítás, amivel mindenki nyerhet – Brady, Chicago és a többi

Philip Rivers botrányosan játszott csütörtökön, a Chargers pedig emiatt gyakorlatilag le is mondhat már a rájátszásról. A gyengébb szereplés miatt azonnal felerősödtek a hangok, hogy az idei lehet a csapat és az irányító utolsó közös szezonja. Ebben van is ráció. A szakítással ugyanis mindkét fél óriásit nyerhet, de akár a liga is rengeteget profitálhat a dolgon.

 

 

Rivers szerződése a szezon végén lejár, vagyis szabadügynökként oda írhat alá, ahová csak akar. Természetesen a Chargersnek ebbe papíron van némi beleszólása, hisz egyrészt hosszabbíthatnak a felek a piac nyitása előtt, másrészt a franchise tag mindössze 27 millió dollár lenne, ami egy irányító esetében már-már nevetségesen alacsony. Ugyanakkor az eddigiek alapján nem valószínű, hogy a hosszabbítás bárkinek is érdekében állna, Rivers pedig visszavonulással fenyegetőzve bármilyen neki nem tetsző cserét megvétózhatna.

 

[quote]A legegyszerűbb, és mindkét félnek a leggyümölcsözőbb megoldás tehát az lehet, ha más utakon folytatják tovább.[/quote]

 

Riversnek anyagilag nyilván megéri a piacot tesztelni, rengeteg olyan csapat lesz jövőre, amely vérre menne érte – például az elit védelemmel rendelkező Bears, de a Cowboys, a Bucs, a Titans, a Saints és a Patriots kezdő irányítóinak is lejár a szerződése. A Chargersnek pedig arculatváltásra van szüksége a Los Angelesbe való költözés miatt: egy olyan irányítóra, aki megmozgatja az embereket. Rivers erre már régóta nem alkalmas, de például Cam Newton, a Los Angelesben házzal rendelkező Tom Brady, vagy egy első körös, agyonhájpolt újonc rengeteg új rajongót jelenthetne.

 

A Chargers a hazatérő Bradyvel hódíthat

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Chargersnek egyelőre egyértelműen nem jött be a Los Angelsbe költözés. Az ideiglenes stadionban pangás van, az a kevés San Diego-i rajongó is elpártolt a csapattól, gyakorlatilag egész szezonban idegenben játszik a franchise – nem véletlenül dobják be egyre gyakrabban a London Chargers ötletét. Philip Rivers soha nem volt egy kifejezetten népszerű figura, és mivel 37-38 évesen a teljesítménye is negatív tendenciákat mutat, nem sok érv szól mellette.

 

A csapat még kétszer játszik a Chiefsszel, találkozik a Vikingsszal és a Raidersszel, illetve a Broncos-Jaguars duóval. Ebből jó eséllyel már nem lesz pozitív szezon, ami egy top 10-es picket jelentene, vagyis minden adott lenne egy top QB-prospect ledraftolására. Akit ráadásul még csak be sem kellene azonnal dobni a mély vízbe, mivel kifejezetten erős lesz a piac irányítókból (még ha jó eséllyel nem is lesz mindenkiből szabadügynök):

 

 • Drew Brees
 • Tom Brady
 • Eli Manning
 • Teddy Bridgewater
 • Jameis Winston
 • Marcus Mariota
 • Case Keenum
 • Ryan Tannehill
 • Dak Prescott
 • Nick Mullens
 • Kyle Allen

 

Eli Manning valószínűleg visszavonul, Case Keenum nem kezdő szint, Allen és Mullens hosszú távon lehetne megoldás, Winston, Mariota és Tannehill pedig bridge QB-nak lennének jók az újonc elé/mellé. A többiek viszont potens opciót jelentenének a következő 1-2 évre, megdobnák a csapat népszerűségét, majd szépen átadnák a stafétát a jövő generációjának.

 

A Saints nem fogja megtartani Breest és Bridgewatert, mindkét játékos bőven 20 millió körül kaphatna a piacon,  amit az egyikük szinte garantáltan tesztelni fog. Én Breest tudnám elképzelni Los Angelesben, szép keretet adna a karrierjének, ha abban a csapatban fejezné be, amelyik ledraftolta, és pont azt a Riverst váltaná, aki annak idején kitúrta őt a kezdőből.

 

Némileg hasonló a helyzet Bradyvel is, ő konkrétan hazatérne. Kaliforniában született és nőtt fel, van egy háza Los Angelesben, a szerződését is direkt úgy rakták össze, hogy mindenképp FA-legyen, ami elég alapot szolgáltathat a Brady-LA Chargers házasságnak. Az pedig már csak hab lenne a tortán, hogy mindent összevetve a Chargers kerete nem sokkal rosszabb a Patriotsénál, vele bőven meglehet a rájátszás jövőre, illetve akár Josh McDanielst is hozhatná magával.

 

 

Valid opciónak tűnik Dak Prescott is, akivel kapcsolatban bizonytalan a Cowboys, az irányító pedig az inkonzisztens játékával nem is feltétlenül szolgált rá a bizalomra – a szurkolók viszont szeretik, nagy boost lenne a Chargersnek. Mellette még Cam Newton jöhet szóba, akinek a neve többször is felmerült az elmúlt napokban: az elmúlt 1,5 évben sérült volt, a Panthers nélküle is boldogulhat (ha Allen marad), egy évig van szerződése, könnyen mozdítható, korábbi MVP-ként pedig népszerű, illetve rövid távon szakmailag is megérné.

 

Akárhogy nézzük, sok lehetősége lenne a csapatnak, hogy Riversnél népszerűbb és nem is feltétlenül rosszabb irányítóval alapozza meg a Los Angelesbe költözést. Továbbá a veteránok (Prescottot leszámítva) nem zárnak ki egy QB-draftot sem az első körben, így a generációváltással sem kell pepecselnie a franchise-nak.

 

A költözést kompenzálhatják a sikerek

 

Amennyiben nem sikerül a nyugati parton maradni (és erre nincs sok esély a Chargerst leszámítva), akkor Rivers könnyedén dönthet a visszavonulás mellett – nála a népes család miatt már korábban is aggályos volt a költözés, LA a legkisebb rossz volt, a családja még mindig San Diegóban él. A két fél közül talán ő lenne a nyitottabb a folytatásra, de ha bevállalna 2-3 évet a családjától távol, az 60-90 millió dollárt és komoly szakmai sikereket hozhat.

 

Rivers még mindig egy franchise irányító, idén decemberben lesz csak 38 éves, bőven van még benne 2-3 jó év, amikor Super Bowlért küzdhet. A Bengals és a Dolphins így nyilván kiesik, de a fenti okfejtés alapján a Titans és a Bucs adná magát, illetve Brady, Newton vagy Prescott csapatváltásával megnyílna előtte az út három PO-contender csapatba. De még csak nem is kell van fantáziálásba kezdeni, az utóbbiak nélkül is megvan számára a tökéletes fit: a Chicago Bears.

 

 

A Bearsnek annyira jó a védelme, hogy még a gyenge offense teljesítmény ellenére is sikerül legalább részben a víz felet tartani a csapatot. Egy Trubiskynál jobb irányítóval minden adott lenne ahhoz, hogy felvegye a csapat a versenyt a Packers-Vikings duóval és az egyik legnagyobb Super Bowl-esélyessé lépne előre a csapat. Anyagilag persze némileg macerás lenne, de semmi sem lehetetlen, Trubisky elcserélése például rögtön 10 milliót szabadítana fel.

 

Rivers előtt rengeteg opció van, nem egy pedig anyagilag és szakmailag is előrelépést jelentene a Chargershez képest, az övé lehet a holtszezon egyik legizgalmasabb sztorija.

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!