Connect with us

Playbook

A Mike kipécézése

Minden bizonnyal mindannyian láttatok/hallottatok már irányítót, ahogy a snap előtt a támadófal mögött mutogat a védelemre és rekedt hangon ordibálja például, hogy “54 is the Mike”, vagy “Mike 54, Mike 54”. Na de miért van szüksége arra a támadóknak, hogy tudják, ki a Mike, azaz a középső linebacker? Ezt nem túl nehéz megállapítani, még ha nem is tudod fejből, felmész a csapat hivatalos oldalára, és meg tudod nézni elég gyorsan. Ezt nyilván a játékosok is tudják, így természetesen kicsit bonyolultabb dologról van szó. 

A depth charton tehát elég könnyen meg tudjuk mutatni, ki is a Mike, azaz a Middle-, tehát Középső linebacker. De még a pályán is elég könnyen megy, például egy hagyományos 4-3-as védelemnél a három linebacker közül épp a középősőről van szó (bővebben a 4-3-as és 3-4-es rendszerről, illetve az egyes pozíciók feladatairól itt olvashattok). Emiatt tök felesleges lenne minden play előtt ordibálni, nyilván nem is ezért csinálják az irányítók. Egy-egy játéknál ugyanis relatív, hogy ki a Mike, és a támadók mind futásblokkolásnál, mind pass protectionnél hozzá igazítják a blokkolási sémájukat, és az ő helyzete határozza meg, hogy kinek mi lesz a feladata, felelőssége az adott playnél.

Alapvetően pass protectionről fogok az egész cikkben beszélni, hogy ne ugráljak egyikről a másikra, de nyilván futásblokkolásnál is hasonló logika alapján dolgoznak a srácok, de ott többször van például húzás, duplázás, combo block stb, ami megbonyolítani az egész történetet, és szeretném – amennyire lehet és érdemes – leegyszerűsíteni.

Induljunk ki abból, hogy az 5 támadófalember nyilvánvalóan legfeljebb öt játékosért tud felelni, a 4 védőfalemberért és még valakiért, általában egy linebackerért. Ez lesz a Mike, akit az irányító kipicéz a snap előtt, hogy tudja a fal, hogy kinek kit kell felvennie.

Egy hagyományos felállást láthattok a fenti képen, a támadósor 21 personnelben játszik (2 futó, 1 tight end), a védelem base formationt alkalmaz 4 védőfalemberrel és 3 linebackerrel. Tételezzük fel, hogy a tight end útvonalra megy, a fullback és a futó pedig opcionálisan marad blokkolni (ha nem jön senki blitzelni, akkor mehetnek útvonalra).

Ebben az esetben elég egyértelmű, hogy a Mike a középső linebacker lesz, de összességében azt az aranyszabályt lehet követni, hogy a gyenge oldalról indulva a második linebacker az (vagy másképp fogalmazva a boxban játszó nem védőfalember)  – persze ezt lehet így-úgy bonyolítani, de ahogy mondtam, igyekszem egyszerűsíteni most.

A két offensive tackle blokkolja a két defensive endet, a két guard blokkolja a két defensive tackle-t, a center pedig először besegít a jobb oldali guardnak a 1-tech DT blokkolásában, majd ha jön a Mike blitzelni, akkor átveszi őt. A fullback a Will linebackerért felel, a futó pedig a Sam linebackerért, így 7 védőre jut 7 támadó, tehát még ha mindenki jön is a front7-ből az irányítóra, akkor is minden szuper.

Így néz ez ki felrajzolva:

Nézzük meg ezt az egészet a manapság legtöbbet használt felállásban, 11 personnellben, ahol nickel védelemmel találkoznak a támadók, tehát csak két linebacker van, de három cornerback. Itt is elindulunk gyenge oldalról és a második linebackert pécézzük ki, ő lesz a Mike – jelen esetben szintén a Middle linebacker, de lesz ez még máshogy is. A falban ugyanaz a helyzet blokkolás szempontból, mint az előbb (ezt most nem is rajzoltam be), a futó pedig a Willért felel. Annyi kiegészítés, hogy itt például könnyen előfordulhat az is, hogy nem a center, hanem a jobb oldali guard válik le a 1 tech DT-ről és veszi át a Mike-ot.

Bonyolítsuk meg a dolgot és hozzuk le a strong safetyt a boxba. Így megváltozik a helyzet, az irányítónak pedig át kell hívnia a protectiont és új Mike-ot kell kipécéznie. Ezt hívjuk “Re-Mike-nak”. Ha az irányító áthívta a Mike-ot, akkor a támadófal tudja, hogy mi változott, ki kiért lesz felelős, illetve ugyanígy tudja az RB is, ki az új ember és neki kit kell felvennie.

Visszakanyarodva a 21 personnelhez, az SS fellépésével így fog kinézni a helyzet, a Will linebacker lesz az új Mike.

Blokkolás szempontból pedig ez fog történni. A center nem a 1-tech DT, hanem a 3-tech mellé segít be és utána vált át a Mike-ra, azaz jelen esetben a WLB-re. A fullback feladata lesz a strong safety felvétele, a futó pedig nehéz helyzetbe kerül, ha mindenki jön blitzelni, hiszen két embere is lesz. Neki egyébként belülről kifelé kell dolgoznia, tehát elsődleges feladata az MLB, másodlagos az SLB felvétele.

Így néz ki a helyzet 11 personnelben. Szintén a WLB a Mike, így érte felel a támadófal, a futónak pedig megint nehéz dolga lehet, ha mindenki jön az irányítóra.

Ugyebár az utóbbi esetekben potenciálisan több ember jöhet az irányítót támadni, mint ahányan fel tudják őket venni. Tehát ha jön mindenki a boxból, akkor egy valakire nem jut ember (21 personnelnél az SLB-re, 11 personnelnél az SS-re). Mi ebben az esetben a teendő, ki felel ezért a blokkolatlan védőért? Hát az irányító!

Ilyenkor a “hot protection” esete áll fenn, a QB-nak pedig gyorsan szabadulnia kell a labdától, hiszen valaki szabadon fog érkezni. És itt jönnek képbe az elkapók is, hiszen nekik is képben kell lenniük a protectionnel és a védelemmel is. Ugyanis ha ez a helyzet és hot protection van, akkor lesz egy “hot receiver” is, akinek például egy gyors slantet kell futnia, hogy egyből megjátszható legyen. A 21 personnel esetében alapvetően a jobb oldali elkapó lesz az, az 11 personnel esetben pedig a bal oldali slot elkapó. Vagy akár a tight end is lehet mindkét esetnél.

Persze lehet azt is csinálni, hogy a tight end marad blokkolni, és akkor ismét van mindenkire ember. Viszont a védelem hozhatja még a free safetyt is blitzelni, és akkor ismét emberhátrányban vannak a támadók, lesz egy szabad rusher és gyorsan kell szabadulni a labdától. Ezt már nem rajzoltam fel, szerintem már kapizsgáljátok a dolgot.

Alapvetően a fentiekből is látható, hogy a támadósoroknak könnyebb a dolguk a protection kialakításában, ha 4-3-as védelemmel találják szembe magukat, hiszen akkor adott a 4 védőfalember, és csak a Mike-ot kell kipécézni. Egy 3-4-es védelem esetében kicsit nehezebb a képlet, ugyanis csak három védőfalembert tudsz, a két OLB közül pedig az egyik érkezik pass rushra (alap 4 emberes rush esetén), de nem tudod, melyik.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy rendkívül meg lehet kavarni a védelemben is a dolgokat, hiszen egy védőfalember is mehet vissza zónázni, a helyére jöhet egy linebacker, vagy jöhet egy slot corner is blitzelni, vagy túl lehet tölteni az egyik oldalt 3-4 emberrel, a másikra pedig csak egyet hagyni. Ilyenkor nagyon fontos a támadófal összeszokottsága és a jó kommunikácó, hogy kinek merre kell tolódnia, kinek kit kell felvennie.

Ha még kicsit az alapfelállásnál maradunk, ott is lehet, hogy kipécéztük a Mike-ot, de ő nem jön siettetni, ellenben mondjuk a WLB jön – és ha a futó nem marad blokkolni -, akkor őt is a falnak kell felvennie, és el kell tolódnia balra, hogy mindenki egy az egyben jól fel tudja venni emberét (LG venné fel legtöbb esetben a WLB-t, és a centeré lenne a 3-tech DT).

És akkor a futásblokkolásról még nem is beszéltünk, ami újabb eseteket szülne, akár zónablokkolásról, akár power blockingról van szó – mindkettőről írtunk már korábban, előbbiről itt, utóbbiról itt olvashattok.

Illetve mini kiegészítésként még fontos megjegyezni, hogy nem mindig az irányító pécézi ki a Mike-ot, hanem sok esetben a center feladata a protection kialakítása, így elsősorban fiatal irányítóknál sokszor láthatjuk, hogy nem a QB, hanem a center mutogat és kiabál a védelem irányába. Ezzel megkönnyíti a tapasztalatlan irányító dolgát, hiszen így neki legalább a protectionre nem kell figyelnie a millió dolog közül a pályán

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!