Connect with us

Minden ami NFL

Black Monday előretekintő, avagy kiknek a fejei hullhatnak le januárban?

Ugyan a Black Monday, vagyis az NFL főedzőhullása még odébb van, azért nagyjából körvonalazódtak azok, akiknek a munkája biztos, és azok is, akik alatt inog a pad. Összeszedtük ezeket a neveket, megnéztük mennyire menthető nekik az állásuk a hátralévő fordulókban, és kitekintünk azokra is, akik januárban jó eséllyel pályáznak majd a megüresedett pozíciókra.

Mielőtt belevágnánk a közepébe, kezdjük egy kis számmisztikával a történetet. Edzőváltások minden évben voltak, vannak és lesznek, ez borítékolható annak ellenére is, hogy a labdarúgáshoz szokott magyar NFL-követők tábora számára szokatlanul türelmesebbek a tulajdonosok, mint a foci lábbal játszott verziójában. Januárban nyolc csapat, vagyis a liga negyede lecserélte korábbi vezetőedzőjét, ami magas számnak tűnhet, mégsem tekinthető egyedi esetnek. Kilistáztam az új évezred összes szezon előtti edzőcseréjét, és meglepetésre voltak olyan évek, ahol ennél is több edző vesztette el állását.

2009-ben 11(!) szakembert is menesztettek, cserébe két olyan szezon is volt, ahol mindössze három csapat döntött a változtatás mellett. A két szélsőség kioltja egymást, és megkapunk egy reális átlagot, ami szerint évenként ~7 főedző kerül lapátra az NFL-ben.

Na de akkor vegyük is górcső alá a 30 (+2 interim) vezetőedző helyzetét! Egy tízes skálát fogok használni, ahol minél magasabb értéket kap adott szakember, annál esélyesebb a menesztésének valószínűsége az én véleményem szerint.

Rájátszás = biztosítás?

Kezdjük az egyszerűbb részével a dolgoknak, vagyis azokkal, akiknek biztos az állása. Nagy általánosságban elmondható, hogy amelyik edző playoffba viszi a csapatát, azt nem fogják leváltani. Láttunk már erre ellenpéldákat, nem is kell sokáig visszamenni a legutolsóhoz, amikor Mike Mularkey távozott egy WC-győzelem ellenére a Titanstől a 2017-es szezont követően. Bár hivatalosan nincs meg a 12 csapatunk, de néhánynál azért sejteni lehet, hogy januárban is folytatja az ipart. És minden bizonnyal az edzőjükkel is jövőre.

  • Kyle Shanahan, 49ers, 0/10
  • Sean Payton, Saints, 0/10
  • Pete Carroll, Seahawks, 0/10
  • Andy Reid, Chiefs, 0/10
  • Sean McDermott, Bills, 0/10

A fenti ötös állása biztos, Carroll és Payton nemrég hosszabbított szerződést, Shanahan idén igazolja miért kapott anno egy hatéves kontraktust, Reid és Mahomes kapcsolatát pedig fölösleges lenne megbontani. Bármennyire szürreális, a Bills szinte biztos, hogy PO-ba jut, McDermott rövid buffalói regnálása során második alkalommal – kell ennél több indok ahhoz, hogy maradjon? Van még három edző, akit kicsit félve emeltem volna ebbe a sormintába, noha a rájátszást már ketten is elérték.

John Harbaugh, Ravens, 1/10

A Ravens minden kritikus hangra rácáfolt idén, Lamar Jacksonnal a történelem leghatékonyabb futójátékát sikerült összeácsolni Baltimore-ban, Harbaugh megítélése pedig az egekben az analitikus felfogása miatt. Azonban tavaly is voltak olyan hangok, amik a menesztését követelték, de talán a 12-2-es mérleg ezeket is elcsendesítette. Jelenleg előbb látom azt, hogy magától mond le mintsem kirúgják, az egyetlen félnivalója saját koordinátoraiban kerestetik. Ha Greg Roman és Don Martindale munkáját sem akarja elveszteni a Ravens, valamelyiket érdemes lehet kinevezni vezetőedzőnek, ugyanis biztos lesz utánuk kereslet az edzőpiacon.

Mike Zimmer, Vikings, 2/10

Harbaugh-hoz hasonlóan sokan kiakadtak rá a tavalyi csalódást keltő szezont követően, amire a szeptemberi performansz csak ráerősített. Október óta viszont minden sínen van Minnesotában, így talán Zimmer állása is biztonságban van. Azért megvárnám, hogy a postseasonban milyen eredményeket produkál, egy one and done-nal ismét necces lehet a helyzete. A megítélése szerkesztőségen belül sem egyértelmű, Dani és Patrik listáján a középmezőnyben tanyázott, én azért ennél jobb szakembernek tartom.

Bill Belichick, Patriots, 3/10

Idáig hallom, ahogy ütitek a klaviatúrát, hogy te szemétláda, de a Patriots inverz Harry Potter-Voldemort duójának jövőjét nagyon nehéz belőni. A híres “nem élhet az egyik, míg él a másik” kapcsolat New Englandben inkább az együtt haljunk meg vonalba tehető, hiszen évek óta azon megy a vita, hogy melyik hagyja abba hamarabb a sportot, netán pont egyszerre teszik ezt meg. Brady esetében nagyon pedzegetik, hogy ez az idei szezon végével bekövetkezik, és simán el tudom képzelni, hogy Belichick is felállna így a kispadról.

Sajnos nem találtam arról információt, hogy a Patriots agytrösztjének meddig szól a szerződése (az sem kizárt, hogy határozatlan idejű), így annak lejáratával nem tudok sakkozni. Marad az, hogy olvasunk a jelekben, illetve amiket megosztanak velünk a különböző bennfentes újságírók. Az egyik ilyen jel Josh McDaniels, akiről máig nem tudni, hogy mi miatt mondta vissza a Colts főedzői állását. Csak találgatni tudunk, hogy ő többet tudott akkor Luckról mint mi, vagy netán Robert Kraft nem csak a legnagyobb koordinátori fizetést, de esetleg Belichick trónját is felkínálta számára. A másik meg az, hogy Brady távozásával ez a Patriots nem ugyanaz lesz, mint az elmúlt majd’ 20 évben, és nem biztos, hogy  a sötét nagyúr 68 évesen új csapatot akar építeni. Bizonyítania semmit nem kell, nyugodtan megtehetné, hogy szögre akasztja a Bose-t. Kíváncsian várom mi fog történni.

Ha nincs playoff, akkor sincs tragédia

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!