About the author

26 Comments

 1. 1

  Sestertius

  Lock mondjuk nem első körös volt ;)

 2. 2

  bjeela

  Te aztán kifogtad, Józsikám, négy ilyen súlytalan, ritka szar meccset… De a Houstont én sem értem. Ezek mijaszart akarnak? Merthogy PO-t nem, az tuti. Fangio meg a végén megússza, bár aki egy egészen meglehetős védelemmel és az ő védőguru agyával nem képes rommá kínozni az ellenfelek támadóit, azzal valami nem stimmel. Továbbra is tartom, hogy Fangio DC-nek kitűnő, HC-nek viszont…

 3. 3

  acsdav2

  Szuper, hogy közönségszórakoztató volt a játék Atlantában, csak közönség nem volt hozzá…..
  Ez a közönség hiány tényleg kezd tragikussá válni az NFL-ben. Túl sok ez a 32 csapat. Sok tulaj nem is törekszik arra, hogy jó csapata, telt ház legyen, mert hát a TV-s szerződések miatt így is nyereséges a buli. Az olyan városokban ahol nem értékelik az NFL-t felesleges csapatot fenntartani. Eszetlen pazarlás.

 4. 4

  bjeela

  Alig pár éve arról irkálgatott mindenki, hogy az NFL a világ legnagyobb biznisze, és minden meccsre előre elfogytak a jegyek, dugig telt stadionok mindenfelé, nézőrekordok, miegymás. Most meg néhol – hangsúlyosan néhol – pangás jelei mutatkoznak. A tulajok nem idióták, nem önmaguk ellenségei, mivel minden plusz bevétel az ő zsebeiket tömi – nem beszélve a presztízsről, befolyásról, elismertségről, ami további pénzt jelent – ergo marhák lennének lemondani erről. Sose felejtsd el, hogy nincs olyan, hogy elég pénz. ;) Szimplán arról van szó, hogy elcseszték, hülyék, nem értenek hozzá, vagy csak szimplán épp van egy hullámvölgy. Van ilyen.

 5. 5

  Megawatt Szvetozár

  Az NFL-t elméletileg a tulajok irányítják, de nem nagyon hallani, hogy panaszkodnának a pénz elosztása miatt. Az eredmények alapján mostanában gyakorlatilag Kraftnak járna a szétosztott zsé fele.
  Szerintem egyébként a pénzen kívül sok más faktor is szerepet játszik. Az utóbbi évek teljesítménye alapján a Brownst nyugodtan ki lehetett volna zárni, a franchise múltja miatt mégsem jutott volna eszébe senkinek. Daniék filmjéből is láttuk, hogy a Giantsre sem nagyon járnak ki, mégi kíváncsi lennék, mi történne, ha Goodell megpróbálná befenyíteni őket. Mindenki ismer mindenkit, elképesztő kapcsolati háló van és nem csak a csapatok között (még a politika is beleszólhat).

 6. 6

  Gergely Nagy

  Ilyenkor simán lehetne jegyárat csökkentni illetve Diákok stb félár. Igazából a 4órás meccs alatt simán fog fogyasztani is a néző is.

 7. 7

  renningan

  Így jár az, aki a csődörrel packázik :(

 8. 8

  renningan

  Jó téged újra olvasni :D

  És még meg is fáztam, illetve kaptam ma egy mikuláscsomagot – lehet azóta vagyok peches, hogy a Lionsnek szurkolok? :O

 9. 9

  acsdav2

  1.Ne Chicagóból indulj ki, ahol bármennyire is nem találtok franchise QB-t évtizedek óta mindig telt ház van. :) Sajnos nem a néhol a hangsúlyos. Tampa Bay,Jacksonville, Miami (a tankolás előtt is), Cincinnati, New York mindkét csapata, Atlanta, LA Chargers, Washington ahol közelében nem voltak a teltháznak idén. A Chargersre ez így nyilván nem igaz, hiszen csak 20 ezres stadionban játszanak, de az biztos, hogy ők lesznek a legnagyobb szarban, ha megépül az új stadion. Ez a negyede a csapatoknak.
  2. Talán pont te mondtad, hogy valójában a college football a legnagyobb biznisz (a nagy csapatokat tekintve) hiszen ott 60 millió éves profittal zár egy futball program. :) Amúgy az NFL nyilván megőrzi a státuszát egy jó darabig, de érdemes lenne odafigyelni az ilyen jelekre.
  3. Én egy Londoni/Mexikói franchiset mindenképpen bepróbálnék vagy újra gondolni a csapatok elosztását.

 10. 10

  acsdav2

  Egyelőre jó mindenkinek minden, senki nem fog senkit fenyíteni. :) Szerintem akkor indul el változás, ha egy városvezetés azt mondja, hogy ők tovább nem támogatják a stadion fenntartását, elvégre minek adják a pénzt, ha nézők nincsenek kinn? Presztízst egy városnak meg abszolút nem ad egy gyenge csapat. Úgy már biztos, hogy nem lesz nyereséges a tulajnak a buli. Amúgy ezt őszintén nem értem, hogy amerikában a lakosok ezt, hogy nyelhetik le, hogy állami pénzből fusson a buli? Mert, hogy mi Magyarországon ezt benyeljük az okés, fejletlen poszt-kommunista társadalom vagyunk, na de Amerikában?

 11. 11

  bjeela

  A mikuláscsomag és a Lions összefüggését még nem értem, de majd iszom rá, hátha. A nátha ellen jobbulást, bár az a szar meccseket nem váltja ki.

 12. 12

  bjeela

  Őőőőőőő, izéééé, khm… te most arról a fejlett demokratikus alapértékekre támaszkodó kultúráról beszélsz, amelyik eltűrte a McCarthy rendszert és 1960-as években még lelkes fajgyűlölőkből állt, akik nem akartak feketék mellé üli a buszon és pláne nem akartak ilyeneket látni az egyetemeken és akik miatt Ali még Clayként az olimpiai aranyát az Ohio folyóba dobta? ;)

 13. 13

  Kopi3.14

  Washingtonban mégis hogy legyen több néző? Fizessenek a jegyekért?

 14. 14

  ahanem

  PSL miatt a piac amúgy is beárazza a jegyeket, így pl az MBSbe jóval olcsóbban lehet most bejutni, mint tavaly ilyenkor. Ettől függetlenül a csapat sem szolgál most rá, meg egy nappal előtte EEC döntő volt ugyanott, ami a helyieket jobban érdekli, mint egy tét nélküli meccs.

 15. 15

  Megawatt Szvetozár

  Már hogy minek a pazarlása? Ha a tulajnak rentábilis a dolog (a bevételek, származzanak bárhonnan, meghaladják a kiadásokat), akkor üres stadionnal is megérheti csapatot fenntartani. Tény, hogy marha szarul néz ki, de akkor is.
  EDIT: és nyilván veszteséggel is lehet érdemes franchiset fenntartani, amennyiben szükséges bizonyos más pénzek tisztára mosásához (ez nem tudom, hogy mennyire jellemző egyébként az NFL-ben).

 16. 16

  acsdav2

  Az NFL-nek pazarlás, hogy a közös kasszából (közvetítési jogokból származó bevételek) ugyanúgy részesül mindenki. Emiatt nyereséges mindenkinek. Az NFL részéről szerintem ez óriási baromság, valahogy olyan rendszer kellene ami jobban motiválna a tulajokat, hogy jó csapatot építsenek. A stadionok fenntartásához, építéséhez pedig a városok nagy részben járulnak hozzá. Eszetlen mennyiségű állami pénz pazarlás, hogy ekkora stadionok vannak nevetségesen alacsony kihasználtság mellett.

 17. 17

  acsdav2

  Nem mondom érdekes érvet hoztál fel, amire eddig nem is gondoltam. Munkahelyek ezrei vagy tízezrei? Hát ezt azért erősnek érzem. Én 500 köré tenném, de lehet tévúton járok. Ha erről találsz pontosabb infót oszd meg velem is, mert érdekel a téma. :)

 18. 18

  bjeela

  Nem vitatom, amit mondasz, sőt, egyet is értünk, mindössze arra akartam rávilágítani, hogy nem a tulajok hibája minden esetben a dolog, hanem itt valami másról van szó. Elhibáztak valamilyen kommunikációs/marketing stratégiát, illetve túlságosan hagyják a csapatokat tankolni és ez azt eredményezi, hogy hatalmas lesz a szakadék a legjobb és a leggyengébb csapatok között, ami nem igazán nézőbarát, legfeljebb a tévében és ott is csak a legjobbakat nézik, mint a gurulósban. Az egyeteminél ott vannak a tradíciók, amiket ezerrel óvnak, dédelgetnek, frissítgetnek, illetve a fiataloknak minden vicc új, ezért könnyen eladható… ;)

 19. 19

  acsdav2

  A tankolással nem értek egyet. A Dolphins tűnt egyedül gerinctelennek, de ők is nyertek 3 meccset és most már mindig meccsben vannak. Szimplán az a gond, hogy az NFL csapatok és a város között nincs kapcsolat, tradíció sok helyen. Az ilyen helyeken az embereket nem érdekli a csapat, ha nem sikeres. Elmúltak már azok az idők, amikor az amerikai-foci akkora dolognak számított, hogy azt mindenképp meg kellett nézni, ha volt lehetőség. Az egyetemi foci meg azért működik jól, mert sok csapat van, így sok csapatnak is van lehetőség pozitív mérleggel zárni. Ott a 32.legjobb csapat is pozitív mérleggel zár, az NFL-ben pedig 2-14-nel. Óriási különbség.

 20. 20

  Fetyke

  Az egyetemi focihoz még azért azt is tegyük hozzá, hogy egy-egy campuson rengeteg hallgató van az adott időben, amelynek jó része potenciális néző, mivel iskolai szinten társadalmi rangot jelent a meccsen való szurkolás.
  Persze ugyanez létezik az NFL-ben is, csak ott már ehhez VIP boxban kell helyet foglalni, az meg nem annyira látványos.

 21. 21

  Fetyke

  A mellett az apróság mellett azért ne menjünk el, hogy még egy rossz csapat is munkahelyek ezreit, ha nem tízezreit tartja fent az adott városban közvetlen és közvetett módon (szertáros, pálya karbantartó, gondnok, orvosi stáb, étkeztetés, játékosmegfigyelők, jogászok, egyéb ügyintézők + kapcsolódó szolgáltatók stb.). Ráadásul ezek mind jól fizető, részben minőségi munkahelyek. Nyilván ez egy NY vagy LA méretű városban nem akkor nagy szám, de egy 500 ezer fős Atlantának, vagy egy 700 ezres, amúgy is lepusztulásnak indult Detroitnak már nagyon is számít(hat). Ne becsüljük le egy NFL csapatnak a város gazdaságára gyakorolt hatásait.

 22. 22

  Fetyke

  Komolyan nem értelek! Te semmit nem látsz és semmit nem tanulsz? Itt élsz ebben az országban, és még azt sem tudod, hogy a nézőkből nem származik bevétele a csapatnak? Azok csak viszik a pénzt, mert folyton takarítani kell utánuk!
  Iratkozzál már be egy manager képzőre az mlsz-nél, mert szemmel láthatóan nagyon rád férne! :D

 23. 23

  ahanem

  Most van egy kis időm, szóval belekezdek.

  Az új stadion szép, meg jó, csak azért, mert új, rengeteg szezon bérletet adtak el, hogy fedezni tudják az építési költségek egy részét, ezért az átlagos jegyár kb a háromszorosára nőtt a Georgia Dome-hoz képest, amit a helyiek nem feltétlen tudnak mindig megengedni maguknak, azért gondoljunk bele, délen nem akkorák a fizetések mint északabbra, s ez is szerepet játszik. Adjuk hozzá, hogy a belvárosban van a stadion, és az amúgy is gyatra közlekedés ilyenkor még nagyobb dugókat okoz, így simán lehet, hogy reggel 10kor el kell indulnod ahhoz, hogy 1re beérj a stadionba, hazafelé pedig nem sokkal jobb a helyzet. Persze a tömegközlekedés viszonylag jó de ez arrafelé még mindig nem bevett szokás.

  Maga a stadion teljesen jól ki van használva, mert a United meccsein teltház van, illetve az NCAA is használja bőven. A gond itt kivételesen nem csak a sikertelenségből fakad, hanem annál sokkal mélyebbről. Mer’ abban biztos vagyok hogy ha a Giants 8-4gyel állna akkor teltház lenne simán, itt meg nem ez a helyzet.

 24. 24

  acsdav2

  1.Köszi az észrevételeket!
  2. De, ha sok szezonbérletet adtak el, akkor a bérleteseknek pont, hogy érdemes lenne kimenniük, nem de? Atlantában jól csinálta Blank úr, hogy egy soccer csapatot is alapított, így a stadion a gyatra NFL-es nézőszám mellett is fenntartható, de sajnos a többi helyen nincs ez így.
  3. Amúgy a soccer meccsekre is ugyanazok a problémák állnak fel a közlekedést illetően, nem de?

 25. 25

  Raist

  Nem NFL, de azért nagy stadion, talán a léptékek hasonlóak lehetnek:

  “A Népstadion intézmény volt, hatalmas munkahely: a Puskás Aréna
  hány embert foglalkoztat majd, s melyik a legkülönlegesebb munkakör?

  Az üzemeltetést 43 fős csapattal kezdjük majd meg, amely a
  rendezvényeken kívüli időszakban a létesítmény stratégiai és hétköznapi
  üzemeltetési feladatait látja el. Azokon az eseményeken, melyeken a
  nézőteret is igénybe vesszük (labdarúgó-mérkőzések, koncertek, stb.
  esetén). alvállalkozók bevonásával mintegy 2600 fős személyzettel
  egészülünk ki. A Puskás Arénában lévő rendezvényterekben tartandó
  események (konferenciák, stb.) alatt – a rendezvény méretéhez igazodóan –
  akár több mint 60 fős személyzet biztosítja a magas szintű
  kiszolgálást. A Puskás Aréna méretéből és multifunkciós jellegéből
  adódóan valamennyi feladat rendkívül összetett és sokrétű gondolkodást,
  megközelítést igényel, így talán felesleges is ezek közül kiemelni.
  Valamennyien megtiszteltetésnek vesszük, hogy a megújult Puskás Aréna
  üzemeltetését végezhetjük.” (NSO)

 26. 26

  ahanem

  Nagyon sok szezonbérletet nem magánembereknek, hanem cégeknek adtak el, mert ők ki is tudták fizetni több évre előre.

  A United sikeres csapat, illetve a játékuk is minőségi, ellentétben azzal, hogy “mindegy mekkora a hátrányunk, 2 Freeman futás után próbáljunk valamit varázsolni harmadikra”. Főleg miután Shanahan megmutatta, hogy mire lehetne képes ez a csapat.

  Azzal nem vagyok tisztában, hogy soccer meccsek előtt mennyire szokás tailgatelni, de oda szerintem jóval inkább egy valid opció az, hogy csak magadat viszed, utána meg mondjuk beültök egy bárba, kicsit más kultúra az egész.
  Amire még itt kitérnék az az emberek mentalitása, egy ennyire multikulti városban talán életképesebb a soccer, legalábbis a United alapításánál ilyen cikkeket is lehetett olvasni. Emellett nagyon jó árazással bevonzották az új nézőket az első két szezonra, ami nem mellesleg sikeres is volt, így megalakult egy olyan bázis, amire lehet építeni. Az ugyanilyen jellegű bázis lett szétverve az MBS-be költözéssel, egy átlagos szurkoló nem tudja felköhögni az átlagosan 3-4-szeresére növelt jegyárakat. Az meg mindegy ha negyedannyiba kerül egy hot dog ha a jegyár meg a négyszerse.

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team