Connect with us

Összefoglaló

Nagy meccset hozott az AFC-döntő visszavágója, tovább menetel a Ravens, a Steelers és a Titans

Félidőben nem úgy tűnt, de végül nagy meccset hozott a tavalyi AFC-döntő visszavágója. A Ravens tovább menetel az első kiemelés felé, a Steelers pedig a második wild card hely irányába. Láthattunk egy igazi winstonos meccset, Tannehill pedig tovább vezeti a Titanst a playoff irányába. 

Kansas City Chiefs @ New England Patriots 23 – 16

A tavalyi AFC döntő visszavágója kis híján elmaradt, mert a Chiefs elhagyta a csapat felének a felszerelését, és kérdéses volt, előkerülnek-e. Végül a meccs előtt sikerült megtalálni az elhagyott sisakokat és vállvédőket, és le tudták játszani a visszavágót.

A Patriots mindjárt az elején kinyitotta a playbook kreatív részét, és egy flea-flicker játékkal TD-t szerzett. Ezzel azonban a félidő véget is ért a támadók részéről, a nagyszünetig semmi értékelhetőt nem tudtak felmutatni. A Chiefs azonban a rossz kezdés után (Mahomes 3 sikertelen átadás +INT) összekapta magát, és zsinórban 20 pontot szerzett. Andy Reid is kinyitotta a playbookot, és behívott olyan játékokat, amiket eddig még nem láttunk tőle. Pl. Kelce állt fel irányítónak, és ő futott be a célterületre a snap után.

20-7 után a Patriotsnak kevés esélyt adtunk volna, elsősorban a támadósor borzalmas játéka miatt, de megvillant a másik két csapatrész. A speciális egység blokkolt egy puntot (ami után a rövid pályán már sikerült TD-t szereznie Bradynek), a védelem pedig egy mezőnygólt engedett csak a Chiefsnek a második félidőben. Az esély tehát megvolt a fordításra, de a végjátékban a Chiefs defense megállította a Patriotsot 4&goalnál, amivel megnyerte a meccset.

Legszívesebben csak ennyit írnék erről a meccsről, mert ez volt az élvezetes része. Csakhogy a bírói karnak sikerült olyan sorozatos rossz döntéseket hozni, ami teljesen elrontotta a meccset mind a Patriots, mind a Chiefs, mind a semleges szurkolók számára. Nem szeretnék ebbe nagyon belemenni, mert nem akarom erre kihegyezni ezt. Legyen elég annyi, hogy az a szintű inkonzisztencia, ami a bírók részéről ezen a meccsen volt, az totálisan tönkretett egy jónak induló mérkőzést. Remélem lesz következménye ennek, mert nagyon nem szeretném, ha a playoffban akármelyik meccsen ugyanezek megtörténnének.

(jarred)

Baltimore Ravens @ Buffalo Bills 24 – 17

Két playoff csapat mérkőzött meg egymással, és végül egy szoros eredmény született, köszönhetően a Bills védelmének. A hazai defense ugyanis egész meccsen próbálta kordában tartani Lamart, és sokáig állta is a sarat, de a örökké McDermott fiai sem bírták ezt a tempót. Lamar ugyan önmagához képest gyengébb játékot hozott (csak 145 yardot passzolt), de dobott 3 TD-t, és ez volt igazán a lényeg. Ugyan összejött egy INT is (az 5. hét óta az első), de a Bills védelem ellen ez nem szégyen.

A másik oldalon már nem volt minden ilyen szép. Allen ritka gyenge napot fogott ki, a passzainak kevesebb mint a fele talált célpontot, és a pontatlansága a hosszú passzoknál mutatkozott meg igazán. A meccs folyamán rengeteg hosszú passzt indított el (olyan 10-11-et), de mindegyik rossz volt. Vagy túldobta az elkapót 5 yarddal (ebből volt több), vagy túl rövid volt a passz, de ha esetleg mégis sikerült volna jó helyre dobni a labdát, akkor meg az elkapó ejtette el. Igaz, nem volt könnyű dolga, mert a Ravens védők egész meccsen a nyakában voltak. Ötször sackelték, de lehetett volna ez több is, ha nem bújik ki a védők szorításából, szóval voltak neki szép játékai. Csak azokat a hosszú passzokat nem kellett volna erőltetni.

Mindezek ellenére a Billsnek volt még esélye legalább hosszabbításra menteni a meccset. A végén a támadók még vezethettek egy drive-ot, és sikerült is eljutni a vörös zónába. Igaz, ez elsősorban a Ravens védők szabálytalanságának volt köszönhető, ugyanis 2 szükségtelen durvaságot és 1 pass interference büntetést is összehoztak (bár az egyik szükségtelen durvaságnál szerintem senki nem érti, mire repült a zászló, kb semmi nem történt). Végül azonban a Ravens védelem negyedikre is megállította a Billst, és megnyerte a meccset.

Ismét egy szoros győzelem a Ravenstől, aminek köszönhetően már biztos playoff résztvevők, és egyre közelebb kerültek ahhoz, hogy végig otthon játszhassanak majd januárban. A Billsnek ez a vereség még belefért, a wild card valószínűleg meglesz, és a védelmet elnézve nem lennének reménytelenek a rájátszásban sem. Csak Allen ne dobjon hosszút.

(jarred)

Indianapolis Colts @ Tampa Bay Buccanneers 35-38

Egy olyan mérkőzést láthattunk, ami után két teljesítményt sem könnyű értékelni. A Colts védelemnek és Jameis Winstonnak is voltak bőven pozitív és negatív dolgai is.

Kezdjük akkor Winstonnal, akinek pont ebben az évben kell megmutatnia, hogy továbbra is bízhatnak benne Tampában, de ember legyen a talpán, aki érti az irányító teljesítményét. Egyik oldalról ott van, hogy karrierje során a most elért 456 yard a legtöbb tőle és még mellette négy TD, plusz egy negyedik negyedes fordítás. Ha csak ezt néznénk mondhatnánk, hogy ez már-már MVP teljesítmény, de ezek mellett még ott van a három eladott labdája is. Eddig is vezette a ligát interceptionökben, és most még tovább növelte előnyét. Nehéz kérdés lesz ez év végén, de el kell dönteni, hogy Winstonnal képzelik-e el a jövőt.

A másik oldalt pedig ott a Colts védelem. Egyrészt azt láthatjuk, hogy négy alkalommal szereztek labdát és ebből egyszer Darius Leonard révén még a pick-6 is összejött. Leonard amúgy is jó mérkőzést tudhat maga mögött, hiszen karrierje első TD-je mellett még egy Winston passzt szedett le, ezt megtette még Malik Hooker is, Rock Ya-Sin pedig Ogunbowale fumble-jét szedte össze. De a labdaszerzések mellett azt is észre kell venni, hogy 542 yardot és öt touchownt is engedtek. Nagyon ingadozó mérkőzésen belül is a Colts defense teljesítménye már mérkőzések óta, erre láthattunk tökéletes példát Floridában.

Jacoby Brissett teljesítményét elég sok kritika éri, hiszen a szezon elejéhez képest nagyon visszaesett. Persze ebben benne van az is, hogy a Colts WR sort igen erős sérüléshullám sújtja. Látszott, hogy próbált változtatni ezen a QB és most több hosszabb átadása is volt, amikből tudtak előre haladni. Marcus Johnson egy 50, Zach Pascal pedig 37 yardos elkapással vétette észre magát, és közben még volt olyan eset is, ahol pass interference miatt nem került be a statisztikába a hosszú passz. Brissett pontosságára már korántsem lehet büszke, hiszen mindössze 52%-os volt, és már zsinórban második hete veszítenek úgy meccset a negyedik negyedben, hogy az offense nem tud válaszolni az ellenfelek pontjaira.

Érdekes csata volt várható az indianapolis futása és a Buccanneers futás elleni védelme között, hiszen mindkét csapat az adott statisztikában igen elől helyezkedik el. A Colts dolgát segítette, hogy sérülés után az első számú futó Marlon Mack visszatért, de ez sem sokat segített, hiszen mindössze 66 yardon tartották őket. A három yardos átlag is a védőket dicséri, akik a 35 kapott pont ellenére nem teljesítettek rosszul, a sok pont az eladott labdák miatti jó pozícióknak is volt köszönhető.

A Bucs győzelme nem sokat jelent a csapat idei teljesítményében, rájátszás álmaik már nem nagyon lehetnek, de ezzel a W-vel egy nagy pofont adtak a Colts playoff álmainak is, amely az 5-2-es kezdés óta komoly mély zuhanásban van, hiszen most már negatív lett a csapat mérlege.

(kronikk)

Tennessee Titans @ Okland Raiders 42-21

A hétvége előtt a Titans vendégjátéka Oaklandben nagy harcot ígért az AFC egyik wild card pozíciójáért. Egy félidőig láthattuk is a nagy csatát, de a második játékrészben már csak az egyik csapat volt a pályán.

Az utóbbi hetekben a Titans offense játékát nem érheti sok kritika. Utolsó három mérkőzésén 30+ pontot ér el és ez a Raiders elleni játék során is így volt. Tannehill irányításával és Henry futásaival szinte megállíthatatlannak tűnik a Titans. Ez az oaklandi védelemnek sem sikerült, 552 yardig jutottak el a vendégek. Tannehill komolyan vette ezt a lehetőséget és hétről hétre egyre jobban növeli azt az összeget, amit majd szezon végén tesznek elé a hosszabbításánál való tárgyalás során. 391 yard és 3 passzolt TD mellett még 19 futott yardot is hozzátett a statisztikájához. A passz mellett a futás is ment, Henry 103 yardot és két touchdownt szedett össze.

A Raiders offense ezzel a rohanással egészen a félidőig tudta tartani a lépést. Szünetre még 21-21-es döntetlennel mehettek, de a második 30 percben már nem sikerült feltenniük pontokat a táblára. Josh Jacobs hiányában a futás sem ment annyira az Oaklandnek, és most Derek Carr egyedül kevés volt ahhoz, hogy ezt a pontzuhatagot kompenzálja. 263 passzolt yardja mellett két TD-t passzolt, de a Titans 161 futott yardja mellé ők csak 97-et tudtak megtenni földön. Jacobs nagyon hiányzott ebből az offense-ből, hiszen az elsőéves RB szinte minden meccsen vezéralakja a támadóknak.

A két védelem közül a Titansé tért magához, a második félidőben már nem engedett pontot, és még egy Jayon Brown fumble recovery TD-t is összehoztak, ami segített a gödör mélyére lökni a hazaiakat. A Raiders védelme nem tudott mit kezdeni a futásokkal és a passzokkal sem. A második körös újonc A.J. Brownnak öt elkapásból 153 yardot engedtek és ebben egy 91 yardos touchdown is benne volt.

Vereségével a Raiders rájátszás álmai egyre távolodnak, míg a Titans egyre közelebb a januári játékhoz, hiszen már utolérték a csoport élén álló Texanst és csak a rosszabb divízió mérleg miatt szorulnak második helyre, azonban a két csapat még kétszer játszik idén egymás ellen.

(kronikk)

Pittsburgh Steelers @ Arizona Cardinals 23-17

Továbbra is wild card helyen van a harmadik számú QB-val felálló Pittsburgh, miután egy nem túl színvonalas, de viszonylag izgalmas meccsen megverte a sorozatban hatodik vereségét elszenvedő Arizonát. Diontae Johnson volt a mérkőzés hőse, aki már az első negyedben letette a névjegyét egy 85 yardos punt return TD-vel, végül hat elkapással, 60 yarddal és egy elkapott touchdownnal zárt. A vendégek 2015 óta először szereztek punt után visszahordott TD-t (Antonio Brown), a hazaiak pedig 129 meccs óta először engedtek ilyen hatpontost.

A támadósor mindkét oldalon akadozott az első félidőben, hiába a Cardinals ligautolsó védelme, Suggs labdát is szerzett, amiből utána csak mezőnygólig jutott az Arizona, valamint Chandler Jones is csinált egy strip sacket az első félidő végén. Kyler Murray 3 interceptiönnel zárt (ebből kettőt Joe Haden halászott le), az elsőt egy hosszú drive végén dobta, amiben még egy fake puntot is sikeresen abszolvált a Cardinals, 4. és 8-ra Chase Edmonds épphogy megcsinálta a first downt. A másodikat szintén egy hosszú drive végén, 4. és 2-re megfuthatta volna a first downt, ráadásul a Steelers end zone-jában történt mindez. Ezektől függetlenül nem játszott rosszul, csak előjöttek az újonc hibák, és a kisegítő személyzet továbbra is csak átlagos.

Haden első interceptiönje után egy remek drive-ot vitt végig a Steelers, jól váltogatták a futást és a passzjátékokat, a hazaiak védelme szokás szerint nyelte a screeneket, ezen a héten is sikerült egy 0 yardos passzból 14 yardot engedni Patrick Peterson szerelési kísérletének hála, aki ismét rendkívül gyenge napot fogott ki, ha van esze a vezetőségnek, a következő szezont már nem a sivatagban fogja eltölteni az egykori All-Pro corner.

TJ Watt endzone-beli labdaszerzése után következett a szezon legfurcsább edzői döntése: a saját 40 yardosán, 10 pontos előnynél, 8 perccel a mérkőzés vége előtt fake puntot hívott a Pittsburgh is, Jordan Barry puntert viszont egyből a földbe döngölték, így remek mezőnypozícióból támadhatott a Cardinals.

Amiből gyorsan sikerült is visszajönni a mérkőzésbe Murray gyönyörű passzának köszönhetően, ezután még kapott egy lehetőséget az Arizona, aminek a vége Haden második INT-je lett.

A Pittsburgh jövő héten a Buffalót fogadja a vasárnap esti prime time meccsen, ahol nagy csata lesz a wild card helyekért, a Cardinals pedig az idei utolsó hazai meccsén a Browns ellen javíthat.

(löfli)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!