Connect with us

Összefoglaló

Nem csak a rájátszásról szól a világ

Volt bőven tétje az utolsó fordulónak, de nem csak a PO-aspiránsok körül forog a világ! A tét nélküli mérkőzéseken is volt látnivaló és tanulság bőven, meg különben is – véget ért az alapszakasz, minden meccset meg kell becsülni!

 

Atlanta Falcons @ Tampa Bay Buccaneers 28-22 (h.u.)

Tét nélküli volt a találkozó, de nem panaszkodhattak a rajongók, az utolsó másodpercig izgalmas volt (annyira, hogy végül a hosszabbításban dőlt el). Nézzük, mit tanultunk:

  • A Falconsnál nagyon beindult valami, az 1-7-es szezonkezdet után sikerült 6-2-vel befejezni a második etapot. Elég jól néz ki a védelem, az offense is kellően hatékony, ha sikerül ezt a formát tartani, netalán még egy kicsit fejlődni, akkor jövőre komoly PO-aspiráns lehet a csapat.
  • Jameis Winston megint két picket dobott, az egyik ráadásul pick-six lett a hosszabbításban. Ezzel lett meg neki a 30. interceptionje idén, amivel a történelemben először hozott össze 30+ TD / 30+ INT szezont, emellé pedig az 5000 passzolt yard is összejött neki, amit nem sokan mondhatnak el magukról. Óriási kérdés lesz az ő sorsa, mert egyrészt jobb napjain simán franchise QB-szintet hoz, az átlagosabb meccsein pedig nettó fék a csapatban. Ha nem tartják meg Tampában, akkor az első és utolsó buccaneerses passza is pick6 lesz egyébként.

  • Younghoe Koo beérett. Garantáltan a Falcons rúgójáé lesz a hét speciális egység-játékosa díj: 5/5 mezőnygólt értékesített, illetve volt egy jó extrája is. A csapat 26 pontjából 16-ot ő szerzett.
  • A Bucs a kukázók idei királya. Shaq Barrett 19,5 sackel fejezte be a szezont, idén 4 millió dollárért játszik. A másik nagy felfedezett pedig az eddig óriási bustként teljesítő korábbi első körös elkapó Breshad Perriman: mióta minimum WR2-nek számít, egyszerűen megállíthatatlan a 4 milliót kóstáló támadó. Az elmúlt négy meccsen 419 yardot és 5 TD-t szerzett, ki tudja, mire lett volna képes Winstonnal, ha Mike Evans vagy Chris Goodwin hamarabb megsérül.

(renningan)

Arizona Cardinals @ Los Angeles Rams 24-31

Semmi tétje nem volt az utolsó heti NFC West rangadónak (nem úgy, mint a másiknak), ettől függetlenül mindkét csapat a kezdőivel állt ki, hogy szépen búcsúztassák az évet, a Rams esetében pedig a Coliseumot is.

Egy jó mérkőzéssel Kyler Murray megnyerhette volna az Év újonca címet, Chandler Jonesnak pedig 4 sack kellett Strahan rekordjának megdöntéséhez. Murray-nek végül so-so meccse lett, két csúnya INT-et is dobott, Jones pedig sack nélkül zárt, és a buccaneerses Shaq Barrett végül egy fél sackkel meg is előzte.

A vendégek védelmében ugyanazok a hibák jöttek elő, mint amikor legutóbb találkozott a két csapat, nem tudják fogni a tight endeket, Tyler Higbee 84 yarddal és 1 TD-vel zárt, nem tudják levédekezni a screen játékokat, és a harmadik és hosszú kísérleteket rendre benyelték. Woods, Higbee és Kupp is 7+ elkapással zárt, plusz mindhármójuknak volt egy elkapott TD-je is.

Az Arizona támadósora elég egysíkú volt, az első félidőben mindössze négy futott yardot szereztek, Drake-nek csak az utolsó negyedben volt egy nagyobb futása, Murray pedig a hamstring sérülése miatt nem is nagyon próbálkozott futni. A garbage time-ra 14 pontos hátrányban már Hundley is bejött, mivel egy kisebb kézsérülést is összeszedett az újonc QB. Dan Arnoldnak volt egy szép TD elkapása 23 yardért, de a két interception és a két fumble (egy korai snap és egy rossz átadás Drake-nek) megpecsételte a csapat sorsát.

A Rams sorozatban hatodszor pakolt fel harminc pontot az Arizona ellen, bár voltak szép megmozdulásai a védelemnek, mint az alábbi Peterson tackle Gurley-n, még mindig nem sikerült megtalálni az ellenszert a McVay-féle offense ellen.

A Los Angelesnek mindenképp csalódás ez a szezon a tavalyi Super Bowl után, érdekes lesz látni, hogy hogyan építkeznek tovább, hiszen a következő két drafton nincs első körös pickjük, és cap space-szel sem állnak a legjobban. Arizonában egy fokkal szebb a jövő, Kyler Murray-ben valószínűleg megtalálták a franchise következő irányítóját, csak kell 1-2 elkapó neki, valamint egy értelmes védelmi koordinátor a túloldalra.

(löfli)

New York Jets @ Buffalo Bills 13-6

Teljesen tét nélküli meccsel zárta az évet a Bills és a Jets, a Buffalo mindenképp az AFC 5. helyén végzett, a Jetsnek pedig maximum a tisztes helytállás volt a tét. A szakadó esőben nem is erőltette meg magát a hazai csapat, Josh Allen mindössze két drive-ot volt fent, John Brown, Cole Beasley, TreDavious White és Devin Singletary is inaktív volt. Ennek fényében nem is annyira meglepő a Jets győzelme, bár rendesen megszenvedtek érte.

Darnold két INT-et is dobott az első félidőben (igaz, az egyiket visszafújták), Ficken két mezőnygól-kísérletet is kihagyott, a másik oldalon Barkley első playéből fumble lett, amit összeszedett a Jets, valamint dobott egy borzalmas interceptiont. A második félidőben tovább folytatódott a szenvedés, az első értelmes drive-ot a harmadik negyed közepén sikerült összehoznia a hazaiaknak, bár előtte Barkley még egyszer eladta a labdát.

A Billsnél Duke Williams elkapót lehet kiemelni, aki 6 elkapásból 108 yardot szerzett, illetve Tommy Sweeney TE-t, aki 5-ből 76 yardot, valamint Isaiah McKenzie-t, akinek volt két futása, két elkapása, ráadásul az utolsó öt percre cornerbacknek is be kellett állnia Taron Johnson és Levi Wallace sérülése miatt.

A Jetsnél Darnold viszonylag jó napot zárt, bár nem érte el a 200 passzolt yardot, a három labdaszerzés miatt nem kellett sokszor végigmennie a pályán. Crowdernek volt egy 1 yardos TD elkapása, mellé még 7 másik, amivel 66 yarddal zárt, és a hatpontossal el is döntötte a találkozót.

A Buffalo készülhet az idegenbeli Texans elleni Wild Card meccsre, a Jets pedig a botrányos szezonkezdés után az utolsó 8 meccséből hatot megnyert, bár tény, hogy nem volt valami erős a sorsolásuk, a drafton a 11. helyen húznak majd.

(löfli)

Chicago Bears @ Minnesota Vikings 21-19

Szinten egy tét nélküli mérkőzés volt, ahol az egyedüli kérdés az maradt, hogy a Bears eléri-e a 8-8-as mérleget vagy sem. Mivel a biztos 6. kiemelt Vikings több sztárját is pihentette (többek között Kirk Cousins, Dalvin Cook, Adam Thielen, Steffon Diggs, Kyle Rudolph, Eric Kendricks és Anthony Barr sem játszott), így a minnesotai oldalról nem is nagyon lehet értékelni a találkozót. A cseresor eldöcögött a labda mindkét oldalán, a futó Mike Boone-t lehet kiemelni, aki élt, 17 futásból 148 yardot és egy TD-t szerzett (illetve benne volt egy fumble-ben és egy INT-ben). Illetve jegyezzük meg, hogy Sean Mannion (12/21, 126 yard, 0 TD, 2 INT, 1 fumble) még cserének is kevés.

A Bears ellenben teljes haderővel lépett pályára, és ugyan sikerül a kivételesen hibátlanul játszó Eddy Pineirónak köszönhetően nyerni (4/4 mezőnygól, 1/1 extra), azért lássuk be, hogy ez nagyon sovány. A legerősebb csapatával felálló Chicago szenvedett a Vikings B ellen, nagyon nehéz bárkit is kiemelni pozitívumként. A védelem nem szerzett sacket (ami a kezdő Vikings-fal ellen is bravúros lenne), Trubisky 207 yardra és egy turnoverre volt elég, Allen Robinsonon kívül nincs életképes elkapó, TE-játék nulla. Egyedül az újonc David Montgomeryt lehet megdicsérni, 113 yardot és egy TD-t szerzett, ő maga volt az offense.

(renningan)

Cleveland Browns @ Cincinnati Bengals 23-33

Hazai pályán győzelemmel búcsúzott Andy Dalton a Bengalstól, a Browns pedig ezzel a vereséggel bebiztosította az újabb top10-es draft cetlit, így összességében mindkét ohiói gárda számára jól alakult az utolsó forduló.

Elég komoly adok-kapok alakult ki az első félidőben, mindkét csapat megmutatta, hogy miért is tartanak itt a szezonban, szép játékok és borzalmas döntések váltották egymást, Dalton azonban egy fokkal pontosabb volt, így 20-16-os Bengals előnnyel fordultak a csapatok.

A második félidőre így már csak az apróságok maradtak, Mayfield a winstoni úton 3 TD mellett 3 INT-et is dobott miközben hatszor sackelték, de pozitívum, hogy OBJ ebben a szezonban is átlépte az 1000 yardos határt, ezt is TD-vel sikerült ünnepelni.

Hazai oldalon a búcsúzó Dalton mellett Joe Mixon volt a nap sztárja, aki 162 futott yarddal és 2 TD-vel zárt, ezzel szintén újra 1000 yard feletti szezont produkált, ám a meccs utáni nyilatkozatában sem a saját sikereként értékelte ezt, hanem felsorolta a csapattársait, akik segítettek neki elérni ezt a számot ebben a nehéz szezonban is. Szintén Mixon nevéhez fűződik a tökéletes bowling gurítás is, szegény Bengals játékosok annyira nincsenek hozzászokva a győzelmek ünnepléséhez, hogy ezzel még a bírók testi épségét is veszélyeztetik:

A Bengals tehát pozitív hangulatban várhatja Burrow érkezését, a Cleveland pedig nem tétlenkedett és már most megvált Kitchenstől, nyugodtan mondhatjuk tehát, mindkét csapat számára fényesebb lehet a jövő, csak jöjjön már a 2020-as szezon.

(g495sr)

Indianapolis Colts @ Jacksonville Jaguars 20-38

Két olyan csapat találkozott Jacksonvilleben, aminek már csak szép szezon befejezés lehetett a célja. Végül ez a Jaguarsnak sikerült jobban, köszönhetően a védelemnek a második félidőben.

Szezon kezdette előtt óriási kérdés volt, hogy Andrew Luck visszavonulása után Jacoby Brissett képes lesz-e átvenni az első számú irányító helyet hosszabb időre. Egy idénnyel később nem lett tisztább a kép, sőt! Brissett sérüléséig 5-2-es mérleggel álltak, de ott valami eltört, a következő tíz meccsből mindössze kettőt nyert az Indianapolis, az irányító pedig az utolsó körre is szokásos játékát hozta, 162 yardig jutott mindössze 48%-os passzpontossággal. A támadók közül egyébként csak a korántsem 100%-os állapotban játszó T.Y. Hilton emelhető ki, aki három felé szálló labdából 72 yardot szedett össze, illetve Marlon Mack, aki 77 yardot szerzett a földön.

 

A Jaguars oldalán Gardner Minshew megmutatta, hogy lehet benne bízni, és butaság lenne nem neki adni a kezdő irányító posztot. 295 yardja mellett három TD-t is kiosztott (egy INT mellett), az elkapóit jól találta meg, hiszen Westbrook, Cole és Armstead is 50 yard fölé jutott. Futásban már kevésbé voltak jók, ott Armstead 33 yardja volt a legjobb.

A védelem pedig rég nem látott formáját hozta a második félidőre. A szünetben még 20-16-ra vezető Colts a következő harminc percben nem tudott már pontot feltenni a táblára, így nem is volt esélyük győzelemre. Szoros állásnál Brissettől két egymást követő driveban szereztek labdát fumble formájában Calais Campbell és Dawuane Smoot révén, Campbell a labdát vissza is vitte TD-re. Továbbá említsük meg a Jaguars kicker Josh Lambót, aki a szezonban értékesített 32 mezőnygóljával franchise rekordot döntött , amivel beírta magát a csapat történelemkönyvébe. De hogy a Colts részéről is kiemeljünk valakit: Darius Leonard megszerezte idei ötödik interceptionjét – ezen kívül sok mindennek nem lehetett örülni.

 

(kronikk)

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!