Connect with us

Beharangozó

A Főnök haragja – A Chiefs Super Bowljai

Az AFC döntő alatt valószínűleg hallhatta mindenki, hogy a Chiefsnél 50 éve várnak arra, hogy újra Super Bowlt játszhasson a csapat. Ez valóban így van, a szurkolók ilyen hosszú ideje nem láthatták a franchise-t a nagydöntőben. Az elmúlt 50 évben sokszor még az AFC döntőig sem jutott el a gárda (2 alkalommal sikerült ez csupán), és a Super Bowl remények sokszor keserű körülmények között elúsztak. Mielőtt azonban kezdetét vette volna ez az 50 éves böjt, a Chiefs az egyik legjobb csapat volt a ligában, amelyet csak nagy nehézségek árán lehetett legyőzni.

A Chiefs sikerkorszaka egybeesik az AFL alapításával és az első évekkel. Mivel a Chiefs volt a legnagyobb szereplő az új liga létrehozásában, ezért nem lehet különválasztani a két történetet. Minden 1958. december 28-án kezdődött, mikor a Colts és a Giants lejátszotta az NFL döntőt, amelyet ma a Legjobb Mérkőzés Amit Valaha Játszottak néven tartanak számon. A nézők között ott volt az akkor még csak 26 éves dallasi üzletember, Lamar Hunt, akit teljesen magával ragadott a játék lendülete. Amint véget ért a mérkőzés, elhatározta, hogy alapít egy csapatot Dallasban. Az ötletével fel is kereste az NFL-t, ahol azonban zárt kapukkal találta szembe magát. A tulajdonosok nem akartak még egy csapatot. Hunt hiába próbált meg érvelni, senki nem hallgatott rá.

Sok sikertelen próbálkozás után Hunt belátta, hogy az NFL soha nem fog engedélyt adni neki a dallasi csapat létrehozásához, de ez nem jelentette azt, hogy feladta volna az álmait. Értesülésére jutott, hogy több hozzá hasonló üzletember is szeretett volna már NFL csapatot alapítani egy-egy városban, de a liga őket is elutasította. Hunt mindegyiküket felkereste, és megpróbálta rávenni őket, hogy ha az NFL nem kér belőlük, akkor alapítsanak egy saját ligát. Végül 7 másik csalódott üzletemberrel közösen lefektették az új liga alapjait, és 1960-ban megszületett az AFL.

Hunt csapata ekkor még Dallas Texans névvel mutatkozott be, és így nyerte meg az AFL bajnokságot ’62-ben, mikor a Houston Oilerst hosszabbításban 20-17-re legyőzte. Csakhogy Hunt nem örülhetett igazán, mert hamarosan szembesült azzal a ténnyel, hogy Dallasban a csapatának nem sok esélye lesz. Az NFL ugyanis érzékelve az AFL veszélyét, és hirtelen mégis engedélyezett egy csapatot Dallasba, a Cowboyst. A város akkor még nem olyan nagyszámú lakosát két csapat próbálta megnyerni magának, és Hunt felismerte, hogy nem neki van előnye. Így hát nem sokkal a győzelem után elköltöztette a franchise-t Kansas Citybe, ahol már a Chiefs nevet adta a csapatának.

Immár új névvel, Kansas City Chiefsként folytatta Hunt együttese a szereplést, de a váltás eleinte negatív hatást ért el. Ugyan a csapatnál volt az egyik legjobb edző Hank Stram, az egyik legjobb irányító Len Dawson, az egyik legjobb elkapó Otis Taylor, és a védelem is az egyik legjobb volt, mégis három évig tartott, mire újra sikerült megnyerni a csoportot. ’66-ban azonban minden összejött, és az AFL döntőben a Bills otthonában 31-7-es sima győzelmet arattak. A diadalnak azonban nem lehetett sokáig örülni, ugyanis ezúttal nem az AFL döntő jelentette az utolsó mérkőzést.

1966-ra rájött az NFL arra, hogy nem tudja megroppantani az AFL-t, sőt egyre nagyobb veszélyt jelent az új liga. Így a leglogikusabb döntést választották, elkezdtek tárgyalni a másik ligával egy összeolvadás reményében. Az AFL nem zárkózott el ettől a gondolattól, és az összeolvadás egyik első lépése egy közösen megrendezett döntő volt. A megállapodás szerint az a csapat, amelyik megnyeri az AFL-t, egy semleges helyszínen összecsaphatott az NFL bajnokával. Ezt a döntőt akkor még úgy hívták „First Championship Game AFL vs NFL”. A két liga gyorsan rájött, hogy ez nem egy jó név, és a következő ilyen összecsapásnak már a Super Bowl nevet adták, ami megmaradt a mai napig.

Ezen a döntőn a Chiefs ellenfele a Packers volt, amivel egy félidő erejéig meccsben is volt. A második játékrészben azonban minden elromlott, és a Packers végül 35-10-re nyert. A vereség mellett fájó volt az a nyilatkozat is, amit a Packers edzője, Vince Lombardi tett. Megkérdezték őt ugyanis, mit gondol a Chiefsről, és Lombardi azt mondta:

„Úgy gondolom a Kansas City egy nagyon jó csapat, de nem mérhető az NFL csapatokhoz.”

Ez a megjegyzés dühítő volt, de egyben motiváló is. Mind Stram, mind a játékosok égtek a vágytól, hogy megmutassák, igenis mérhetők ők az NFL csapatokhoz. Újra el fognak jutni a Super Bowlba, és ezúttal győztesen fognak távozni onnan. A Super Bowlba való visszajutást azonban megnehezítette egy tény, miszerint egy csoportban voltak az AFL másik legjobb csapatával, az Oakland Raidersszel.

A Chiefs a legtöbb AFL csapatot könnyedén legyőzte, de a Raiders ellen tehetetlen volt. Valamiért képtelen volt Stram túljutni a Raidersön, és ez a legjobban ’68-ban mutatkozott meg, mikor a rájátszásban a 41-6-ra simán kikaptak Oaklandben. A szenvedés ’69-ben is folytatódott, az alapszakaszban a Raiders oda-vissza megverte a Chiefst, így hiába végzett a csapat 11-3-mal, a Raiders lett csoportgyőztes, a Chiefs pedig mehetett kétszer idegenbe a playoffban.

Először New Yorkban kellett túljutni a Jetsen, ami az előző évi Super Bowlt megnyerte. Egy védőcsatában 13-6-ra sikerült nyerni, és jöhetett a nagy mumus Oakland. Az AFL döntőn mindenki arra számított, hogy újra a Raiders diadalmaskodik, de a dolgok ezúttal másképp alakultak. A Chiefs védelem ezúttal teljesen kikapcsolta a Raiders támadósort, és csupán 7 pontot engedett ellenfelének. A defense helytállásának köszönhetően a Chiefs 17-7-re megnyerte az utolsó AFL döntőt, és visszatérhetett a Super Bowlba.

A nagydöntőn az ellenfél a Minnesota Vikings volt, ami ’69-ben letarolta az NFL-t. A Vikings 13 pontos favorit volt, és kevesen gondolták volna, hogy a Chiefsnek lesz esélye. Csakhogy ahogy egy évvel korábban a Coltsot a Jets ellen, úgy most a Vikingsot is nagy meglepetés érte. A Chiefs védelme ismét semlegesítette az ellenfél támadóit, és a Vikings tehetetlenül végignézte, ahogyan összetörik minden reményük. A Chiefs nagyon simán 23-7-re megnyerte a Super Bowlt.

A ’66-ban elszenvedett gyalázatot sikerült feledtetnie a csapatnak ezzel a győzelemmel, viszont nem lett folytatása ennek a diadalnak. ’70-ben nem sikerült megvédeni a címüket, még a rájátszás sem jött össze. ’71-ben újra megnyílt a Super Bowl kapuja, de a rájátszásban a Dolphins ellen egy végletekig kiélezett meccsen végül alulmaradt a csapat. Maga a mérkőzés minden idők leghosszabb mérkőzése volt, ugyanis 82 percre és 40 másodperce volt szükség ahhoz, hogy a Dolphins 27-24-re diadalmaskodhasson. A ’71-es volt a bajnokcsapat utolsó nagy rohama, ezután a játékosok kiöregedtek, megfelelő pótlás nem érkezett, a Chiefs pedig végleg átadta a csoportot a Raidersnek.

Az azóta eltelt 50 évben volt olyan korszaka a csapatnak, mikor mindenki azt hitte, most végre újra összejöhet a Super Bowl (a ’90-es években többször is), de a szurkolóknak rendre csalódniuk kellett. Most viszont véget ért a várakozás, 50 év után újra Super Bowlt játszik a Chiefs.

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások