Connect with us

Beharangozó

A háborúk a lövészárokban dőlnek el

A Vikings meglepetést okozott azzal az őket leíróknak, hogy lezárta a Saints támadósorát és megnyerte a Wild Card fordulóban tartott mérkőzést. Ha a Saints elleni 8.5-ös spreadre 14-et vertek, akkor vajon a 49ers elleni 6-os spreadre mennyit fognak?

 

Lássuk be, nyilvánvaló, hogy mit kell csinálni a 49ers ellen: ugyanazt, amit a Saints ellen is. Hosszú passzokra kényszeríteni egy Checkdown Charlie Jimmy irányítót, ahol vagy bevállalja a számára jórészt ismeretlen terepet, vagy nyomás alá helyezi magát – Garoppolo számára mindkettő végzetes lehet. A Papírcsődör a ligában legalacsonyabb átlagos passzmélységgel rendelkezik – holtversenyben az azóta otthon szörpöt szörcsögő Drew Brees-zel. A sémázásuk hatására viszont őt segítik ki legjobban az elkapói elkapás utáni yardokkal, így az eheti recept első hozzávalója pontosan ez lesz. Jól dob mélyre, viszont nagyon keveset, és ezeket is csak akkor, amikor valakit nyíltra sémáz Shanahan.

Ehhez minden esélye megvan a Vikings védelmének, ugyanis Eric Kendricks jelenleg a liga legjobb LB-passzvédekezését mutatja fel, mögötte pedig nincs sokkal lemaradva Eric Wilson sem, Anthony Barr pedig kiválóan tudja fogni a flat utakat. Ha Garoppolo sokáig tartja a labdát, akkor Zimmer hasonló taktikával kell megbontsa a támadófalat, mint a múlt héten: még a szélső siettetőkkel is középen helyez nyomást rájuk, ugyanis a 49ers ugyanúgy a G-C-G trióval szenved, ahogy ezt tette a New Orleans is. Ha ehhez meg lehet fogni a futást is, akkor a pálya első 15-20 yardja addig lakat alatt lesz, amíg sikeres hosszú játékokkal nem tudja kinyitni Shanahan.

[quote]A Saints ellen megmutatták a lilák, hogy képesek dominálni a lövészárkokban, ha akarnak, védőoldalon az innovációval, támadóoldalon pedig a tervhez való ragaszkodással.[/quote]

 

 

A 49ers egyik fő baja, hogy kevés az igazi fegyver a támadóoldalon. A sémázással mindenkit helyzetbe lehet hozni, de aki rendszertől függetlenül nagyot alkot, akár elitnek is lehet hívni, abból talán csak Kittle létezik igazán náluk. Deebo Samuel még, Emmanuel Sanders már nem top elkapó, a 9ers pedig első a ligában a 21-es personnelben (76%), vagyis amikor csak 2 elkapó megy fel a pályára – már nem tűnik annyira vészesnek a CB-sorunk mélységének hiánya. A védelmeket ez a nehéz felállás (két futó, egy TE) sokszor megzavarja, nincsenek hozzászokva az intenzív backjátékhoz, a Vikings védelme számára ez sem lesz gond: mivel a támadósor a második legtöbb ilyen felállást játssza a mérkőzéseken, a védők hozzá vannak szokva az edzésekről és az oldalvonalról. A csapat a legjobban fedezte idén a TE-ket a passzjátékban, ez mindenképp nagy terhet helyez Kittle vállaira.

Kittle veszélyét azonnal töredékére lehet csökkenteni, ha a kedvenc wheel-útvonalaira dedikált figyelmet fordítunk, vagy pedig annyira megblokkoljuk az út elején, hogy elvesszen a tempó, Garoppolo pedig nyomás alatt legyen. Ez a nyomás számára végzetes lehet, jelentős a teljesítménykülönbsége így, és amúgy is rettentően rosszul vigyáz a labdáira: sok az INT, sok a fumble, sok a veszélyes dobás. A Vikes védelme idén amúgy is elemében érzi magát a turnoverekben, erre jó lesz figyelni.

 

 

[quote]A bye week nagy előny a 49ers esetében, a hazai pálya előnye a Divisional körben 70%-os győzelmi arányban szokott manifesztálódni a ligában. A Frisco azonban a Vikes bye weekjén agyalhat, ugyanis a 12. hét óta a Vikes minden QB-t csúnyán a szezonátlagai alatt tart. Russ, Rivers, Rodgers, Trubisky, Blough mind ekkor állították be a negatív teljesítményrekordjaikat.[/quote]

Amiről még nem beszéltünk, az a Vikings támadósora. Ezen a meccsen rémesen, a szokottnál is fontosabb lehet a hibák visszafogása. A klasszikus fotballszakértők általában túl nagy hangsúlyt helyeznek az elvesztett labdákra, és kevésbé veszik figyelembe a helyzetet magát, viszont a két erős védelem találkozásával nagy az esélye a bunkerfocinak. A Saints elleni meccsen taktikusan hívtuk a fumble-öket, jól beugrasztva a Saints védőit, hogy kifárasszák magukat egy lefújt play utáni visszahordással, ezen a héten viszont a másik zsebébe fog nyúlni az OC Stefanski, és remélhetőleg nem cselezi ki magát. Amit a 49ers támadósorának megfogásáról írtam, szinte szóról szóra meg lehetne feleltetni – playcalling, játékstílus, néhány gyengeség tekintetében – a Vikings támadósorára is.

A meccs végső soron a fiatalok és a veteránok harca lesz, két olyan csapatban, akik sok esetben egymás tükörképei. A 49ers a fiatal reménységekkel, playoffot még sosem látott játékosokkal megtömött rostere áll ki bunyóra a Vikings tapasztalt, playoffot többször megjárt, a siker ízére már ráfüggött veteránjai ellen. Sporttársi szeretetből nem tudok mást kívánni, mint hogy győzzön a jobb! (Ami ugye nyilvánvalóan a Vikings, de aki ezt nem látja, higgye csak el, milyen kulturált voltam!)

 

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!