Connect with us

Beharangozó

A Watson magicben mindig lehet bízni

A Houston Texans borzasztó első félidőt produkált múlt héten. A támadósornak nem ment semmi, a védelmen többször átgyalogolt a Bills nem annyira veretes offense-e, az edző rossz döntéseket hozott… Aztán jött egy Watt sack, majd a Watson magic, ami miatt soha, de soha nem lehet leírni a Texanst. 

Általában elég nehéz feladat jól megindokolni, hogy egy 9,5 pontos underdog miért nyerheti meg adott heti találkozóját. Most is így van ez, nem sok minden szól a Texans mellett, hiszen a Chiefs védőoldalon épp ott erős, ahol a Texans támadói, offense-ben pedig épp ott, ahol a Texans védelme erősen sebezhető (passzjáték mindkettőre a válasz).

Most viszont nem nehéz megtalálni az a fő indokot, amiért nyerhet a houstoni gárda: Deshaun Watson egy varázsló. Íme a bizonyíték:

Vele a center mögött pedig soha nem lehet leírni a Houston Texanst. Ha úgy játszik, mint a Bills elleni második félidőben, akkor nyerhet a Texans. És Watson épp a legnagyobb meccseken hozza a legjobbját, ezt már az egyetemen is láthattuk, vagy épp idén a Patriots és a Chiefs ellen.

Igen, a felek már összefutottak egyszer idén (a 6. héten), akkor a houstoniak idegenben tudtak nyerni és 31 pontot tettek fel a táblára. Most is valami ilyesmire lenne szükség, még ha az akkori Chiefs defense nem is volt talán annyira erős, mint most. Akkor hat olyan drive-ja is volt a Texansnak, amely 10+ játékból állt, közel 40 percet tudta birtokolni a labdát és összesen 35 first downt sikerült összeszedni.

A földön megállíthatatlan volt a csapat, Watson, Hyde és Duke Johnson összesen 192 yardot pakolt föl a táblára a földön 3 TD kíséretében. Ezt nem ártana most is megismételni, vagy legalább megközelíteni. Fontos lenne minél tovább birtokolni a labdát és lent tartani Mahomest a pályáról, habár emellé nyilván kelleni fog az is, hogy a hosszú drive-ok ne mezőnygólokkal, hanem TD-kkel végződjenek.

Az biztos, hogy csak akkor van esélye a Texansnak, ha támadóoldalon parádézik és outscore-olja a Chiefst, ehhez pedig földön és levegőben is brillírozni kell majd.

A passzjátékban megvannak a fegyverek. Nuk Hopkinst a jelek szerint a szélen kell játszatni (a slotban nem jött be múlt héten), de nem is baj ez, mert ott pedig bárkit megver. Az X-faktor pedig a végre tényleg visszatérő Will Fuller lehet, akiről ezt írtam múlt héten:

Ha ő a pályán van és sebességének hála meg tudja nyújtani a pályát, akkor Deshaun Watson passer ratingje 104,3, ami majdhogynem a legjobb mutató a ligában, miközben nélküle 89,8 csak a ratingje. A Texans offense játékonként több, mint egy yarddal többet átlagol, ha Fuller a pályán van, ami egészen hihetetlen különbség.

Nagyon fontos lesz az ő játéka, és az is, hogy jó napja legyen. Amire egyébként van is esély, hiszen a kiválóan teljesítő újonc safety, Juan Thornhill tárdszaladszakadás miatt kiesett a Chiefsnél, így át kell alakítani a secondaryt, ami akár rossz kommunikációhoz és ezáltal elrontott coverage-ekhez is vezethet, amit ki kell használni pár hosszú bombával.

Ha a labda túloldalára pillantunk, a passz elleni védekezés nem a legerősebb pontja a Texansnak, de most a secondarynek is fel kell lépnie. Itt is lehet ötletet meríteni a 6. heti összecsapásból, hiszen relatíve sikerült limitálni Mahomest, ezt pedig úgy érte el a gárda, hogy átállt egész meccsen emberezésre. A Texans addig a meccsig 75%-ban zónázott, ott viszont 92%-ban emberezett, ami – mondanom sem kell – óriási váltás. Be is jött, 42%-os sikerességi rátát és 6,8 YPA-t engedett csak Mahomesnak az egység. Ez volt egyébként korábban a Lions és a Colts taktikája is, és nekik is bejött, furcsa volt látni, hogy utána egész évben nem nagyon alkalmazták mások ezt a taktikát – habár egyesek szerint messzemenő következtetéseket nem lehet levonni az emberezés és zónázás közti különbségekből.

Az mindenesetre szembetűnő, hogy idén Mahomes óriási különbséget produkál mély passzoknál (16+ air yard) zónázás és emberezés tekintetében:

  • zónázás ellen 66%-os sikerességi ráta, 19,9 YPA, 8 TD, 1 INT, 139-es passer rating (44 ilyen passz)
  • emberezés ellen 28%-os sikerességi ráta, 8,3 YPA, 1 TD, 1 INT, 60-as passer rating (46 ilyen passz)

Ezen felül a Texans egyébként jól védekezik mély passzokkal szemben, tehát ha minden jól megy, akkor nagy bombákra nem kell számítani Mahomestól, ellenben a rövidebb útvonalakkal azért bajban lehet a houstoni alakulat.

És hogy mi szólhat még a Texans mellett?

JJ Watt bármikor szolgáltathat egy-egy nagy játékot, még sérülten is lehengerlő – futás ellen nem volt túl hatékony múlt héten, valószínűleg most is főleg passz szituációkban lesz fent a falban. Ha ki tud harcolni egy turnovert, az már sokat segíthet, főleg ha mondjuk az ellenfél térfelén teszi mindezt. De ha ez nem is sikerül, a jelenlétével akkor is képes feltüzelni a társakat.

Steve Spagnuolo szeret zero blitzeket hívni, olyanokat, mint amiből a cikk elején mutatott játéknál kiszabadult Watson, szóval hátha most is elrontják a szerelést a védők, alábecsülve Watson erejét.

Végül, de nem utolsó sorban Andy Reid elrontott time managementjében mindig lehet bízni, csak ehhez persze szorosan kell tartani a találkozót a végéig.

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!