Connect with us

Beharangozó

Aranyásók helyett sírásók

Bár a Vikings a múlt héten megsüvegelendő tettet hajtott végre, és underdogként legyőzte a Super Bowl-esélyesnek tartott Saintset idegenben, a rájátszás számukra itt véget ér, mert az első helyen kiemelt, a hazai pályán domináns 49ers fog a döntőbe jutni, egy hét pihenő után sérülésből felépülő játékosokkal újult erővel tér vissza.

Ez az első rájátszásmeccs a Levi’s Stadiumban, és a hazai pálya itt különösen nagy előnyt jelent. A 49ers otthonában játszott meccseken James Richard Garoppolo kezdőként 9-2-es mérleggel bír, és átlagban majdnem 2 touchdown jelentette a különbséget javukra. Kirk Cousins bár múlt héten megtörte a jeget, és végre nyert rájátszásmeccsen, mérlege idegenben pozitív mérlegű csapatok ellen továbbra is gyászos. Kevesen ismerik Cousinst jobban Kyle Shanahannél, aki a támadókoordinátora volt Washingtonban, és hát valljuk be, megvan az oka annak, hogy nem őt, hanem Garoppolót szerezte meg csere útján, miután a 49ers főedzője lett. Annak ellenére, hogy egy ponton szegény Kirk is úgy tudta, hogy ő bizony a Frisco játékosa lesz. Bár a kettejük közül inkább Jimmy G képes hajmeresztő megoldásokra, ami miatt azt gondolom, hogy neki lesz jobb meccse az az, hogy erős ellenfelek ellen, kulcspillanatokban az általa vezetett 49ers támadóegység volt eredményesebb. Csak egy statisztika erre, az alapszakasz során pozitív mérleggel záró ellenfelek ellen a Vikings sikeressége 25% volt harmadik downos kísérleteknél. A 49ers esetében ez 53% hét ilyen mérkőzésen.

Dalvin Cook a Vikings legjobb támadójátékosa volt idén, de a végére mintha elfáradt volna (sérüléssel is küzdött). Utolsó hat meccsén az alapszakaszban 3,4 yardos átlaggal futott, bár ezt követően két hetet pihent, a Saints ellen ugyanilyen futóátlagot produkált. Tény, hogy ennek ellenére nyertek a vikingek, azonban a tendencia az, hogy Cook eredményességén múlik a Minnesota támadóegységének sikere. Azokon a meccseken, ahol a futójátékos nem érte el a 100 yardot, 6 győzelem mellett 5 vereség a mérleg. Értelemszerűen Cook jó teljesítménye felhúzza Cousinsét is, aki play action passzoknál 125-ös QB ratinggel rendelkezik a PFF szerint. Ehhez hozzáadva Stefon Diggst és Adam Thielent máris ott a probléma a védelem számára. A futás megállítása kulcsfontosságú a 49ers D# számára, ebben segíthet az októberi mellizom-szakadásából visszatérő Kwon Alexander. Az atletikus linebacker helyét az ötödik körös újonc, Dre Greenlaw vette át, aki nem nyújtott rossz teljesítményt, sőt, hősies szerelést mutatott be a Seahawks elleni meccs végén legutóbb, de kettejük közül inkább ő hajlamos arra, hogy megegye a play action játékokat. Alexander visszatérése mélységet és sebességet ad a linebacker sornak.

Stefon Diggs, a Vikings elkapója nem volt túl boldog mostanában, legutóbb a sisakját vágta oda, annak ellenére, hogy épp vezetett csapata, mert úgy érezte, hogy nem kap elég labdát. Most sem lesz sok oka az örömre, ha Richard Shermannel találja magát szembe. A 31 éves cornerback egyrészt posztja egyik legjobbja volt idén, másrészt a két játékos eddig három alkalommal találkozott egymással, ebből két meccsen Diggs nem regisztrált elkapást Sherman ellen, tavaly aztán egyet szerzett, ez 18 yardra volt elég. Ha a veterán CB le tudja védekezni a pálya ezen részét, akkor nagyobb figyelem juthat az egyébként bokasérüléssel küszködő Adam Thielenre.

Az ismét 1000 elkapott yard felett produkáló George Kittle a kedvenc célpontja Garoppolónak, ami nem is csoda, hiszen a felé menő labdák majdnem 80%-át el is kapta. Meg kell említeni, hogy a Vikings bizony jó a tight endek levédekezésében, itt kiemelendő a két safety, Anthony Harris, Harrison Smith és a linebacker Eric Kendricks, mindhárman jeleskedtek coverage-ben. De kár lenne azt hinni, hogy ha kiveszik Kittle-t, akkor meghalt a 49ers passzjátéka, ott van a rájátszásban is tapasztalt Emmanuel Sanders és az ígéretes 2. körös újonc, Deebo Samuel. Mike Hughes után egy másik cornerback, Mackensie Alexander is IR-re került, ami azt jelenti, hogy Xavier Rhodes és Trae Waynes lesz a Vikings két kezdő cornerbackje. Ami azért lehet probléma, mert Rhodes pont Sherman ellentéte idén, rá 120+-os passer ratinggel dobálnak, és csak 10 CB volt rosszabb nála idén… a 127-ből. Samuel szépen fejlődött az alapszakasz során, annak második felében kicsivel kevesebb, mint 700 yardot és 4 TD-t szerzett. Az újonc WR jól futja a route-okat, ez pedig nem sok jót jelent a karrierje legrosszabb szezonját futó Rhodes számára. De Waynes ellen is sikere lehet Samuelnek. Bár kevésbé ismert, de a cserefutó Raheem Mostertre érdemes lesz odafigyelni, a tippem szerint nagy meccse lehet.

Kwon Alexander mellett két fontos visszatérője lehet a 49ers védelmének: az edge rusher Dee Ford és a safety Jaquiski Tartt. Közülük a legfontosabb talán Ford visszatérése lenne. Hiányában Nick Bosa, DeForest Buckner és Arik Armstead a snapek 90%-ában pályán volt, és ebben el is fáradtak, az utolsó öt meccsen mindössze 4 sacket szerzett a Frisco, míg előtte 44-et. A különbség jelentős, az egy hetes pihenőnek és Ford visszatérésének köszönhetően nem kizárt, hogy újra szezon eleji formájában teljesít ez az egység, ami pedig nagy falat lehet a Vikings középszerű támadófala számára. Ford játéka jelen pillanatban kérdőjeles, de az biztató, hogy – még ha limitáltan is – edzett a hét folyamán.

Kétségkívül nehéz ellenfél a Vikings minden csapat számára, de nem látom bennük azt, hogy sorozatban másodszor is képesek legyenek nyerni idegenben egy top csapat ellen. Sok minden szól a 49ers mellett, nem csak az egy hét pihenő, a hazai pálya előnye vagy a visszatérő játékosok – a matchupok tekintetében is nekik áll a zászló, így őket várom a főcsoportdöntőbe.

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!