Connect with us

Beharangozó

Bezárja a kört a Chiefs

A Kansas City Chiefs háromszorosan adta vissza az alapszakaszbeli kölcsönt a Houston Texansnak és most hasonló bosszúra számíthat a Tennessee Titans is. Tannehill pont a mostani ellenfél ellen kezdte meg győztes, hihetetlen utazását, de a Chiefs szép kerek történetet ad ennek és a főcsoportdöntőből hazaküldi őket.

Nem kell teljesen megállítani Henryt, de le kell lassítani

Az előző mérkőzésen arra helyeztem a hangsúlyt, hogy a Chiefs védelme mennyit fejlődött, pont az ominózus Titans elleni mérkőzés óta, főleg passzvédekezés terén. Újra nem feltétlenül emelném, ki, hogy a legtöbb hatékonysági mutatóban top7-ben zárt a gárda és a Mathieu vezette secondary csúcskorszakát éli. A Texans ellen is láthattuk, hogy egy igazán jó irányító láttán sem jönnek zavarba és mindössze egyetlen benézett játék mellett csak a garbarage time-ban tudott haladni ellenük az ellenfél.

Az biztos, hogy passzvédekezés terén arra számíthatunk, hogy A.J. Brownt leveszik a pályáról, minden bizonnyal sok Cover 1-et láthatunk részükről, ahol a mélyen hátul helyezkedő safety az elsőéves elkapót fogja figyelni. Az első mérkőzés sem arról szólt, hogy Tannehill szétpasszolja őket és erre most is kevés az esély.

A Titans az egész playoffban és az előző meccsen is Derrick Henryre épített és szeretném hinni, hogy három nagyágyú nem követi el ugyanazt a hibát, hogy lebecsüli és nem tudja kordában tartani a Titans futójátékát. Az kijelenthető, hogy nehezen elképzelhető, hogy Henry 50 vagy akár 100 yard alatt marad, de a Chiefsnek megvannak az eszközei, hogy ne lehessen ez meccsnyerő tényező. Chris Jones valószínűleg végre tényleg visszatérhet, az ő jelenléte pedig hatalmas löketet adhat a falnak. Az első Titans elleni mérkőzésen három kulcs futásmegállítás mellett Tannehillt is sakkban tartotta, végül két sacket és négy hitet ért el.

Rajta kívül Tyrann Mathieu vállán lesz nagy teher, aki a sok Cover 1 miatt feltehetőleg a boxban éli majd életét a mérkőzés alatt. A harmadvirágzását élő hibrid játékos magabiztosan szerel és ez elmondható az egész Chiefs linebacker sorról, akik az utolsó négy mérkőzésükön átlagban két elrontott szereléssel kevesebbet mutatnak be, mint az idény elején. Ez lehet a kulcs Henry ellen is, tölteni a boxot, nem lecsúszni az első szerelésről és várni a segítséget. Rajtuk kívül ki kell emelni még Mike Pennelt, Derrick Nnadit és Khalen Saunderst, akik elég sok plusz kilót hoztak a falba, mintha csak a Titans ellen készült volna már ezekkel a rostermozgásokkal a Chiefs.

Nem bírja majd a Titans a Chiefs tempóját

Az igazán fontos dolog persze Henry megállítása mellett az lesz, hogy ne kövesse el ugyanazt a hibát a Chiefs, mint a Ravens. Azaz ne adjon egy félidőnyi előnyt az ellenfélnek, hogy szabadjára engedjék a futójátékuk és pergethessék az időt. Ezt úgy a legkönnyebb véghez vinni, ha kevésszer adják el a labdát és nem adnak jó field pozíciót az ellenfélnek.

Mahomes a tavalyi kiugró MVP évet nem tudta megismételni, de ez cseppet sem azt jelenti, hogy ne lenne jelenleg is a liga top3 (legjobb) irányítója. Mindössze öt interceptiont dobott, kétszer hagyta el a labdát egész szezonban, ami még a rövid sérülés ellenére is megsüvegelendő. A Texans ellen újra makulátlan játékát vette elő és a nagy hátrány ellenére sem tűnt megilletődöttnek. Láthattuk, hogy Titans elsősorban a Ravens hibáiból élt, viszont erre most kevesebb lehetőséget kapnak. A Chiefs amúgy is kevesebb negyedik kísérletet vállal, ami lehet, hogy nem a jó felfogás a mai modern futballban, de az ő játékuk a gyors előrehaladásokra épít, így nincs feltétlenül szükségük rá, hogy megpróbáljanak minden ilyen konverziót. Ebből adódóan pedig kevesebb momentumot is adhatnak a Titansnek.

Attól megint nem kell igazán félnie Mahomesnak, hogy sokat lesz nyomás alatt, mert a Titans az előző egymás elleni mérkőzésen mindössze egy sacket szerzett és a dropbackek kevesebb, mint 20%-ában játszott nyomás alatt. A Titans a Texanshoz hasonlóan választhat, hogy Hill vagy Kelce végzi ki őket. Az előző egymás elleni mérkőzésből kiindulva, szerintem ők is a Houston által kitaposott nyomon fognak haladni, azaz Tyreek Hillt akarják majd limitálni, aki a két csapat előző összecsapásán 145 yardot és két touchdownt szerzett.

Próbálkozhat mindennel a feljavuló Titans védelem, de ha a Chiefs nem hibázik sokat, akkor nem létezik, hogy tudják tartani a hazaiak tempóját. Valószínűleg a Chiefs okult az előző heti mérkőzésből és nem akar az első negyedben beragadni, ez pedig halálos is lehet az ellenfélre nézve.

A legelszomorítóbb a Titans számára, hogy Kelce ellen nekik sincs emberük, a legjobb megoldás talán valaki a safety sorból lehet, talán Kevin Byard, aki elég szép statisztikákat tud felmutatni coverage-ben. A probléma ezzel, hogy Byard vigyázó szemére inkább Hill ellen lehet szükség.

Ha mindez nem lenne elég, akkor meg kell jegyezni, hogy valószínűleg a Titans is az emberfogásos védekezést fogja majd alkalmazni, mert egyrészt Mahomes zóna ellen halálos, másrészt az ő emberállományuk is inkább ennek van megágyazva. A gond, hogy a cornereik idén szenvednek, a ProFootballFocus adatai szerint Adoree’ Jackson, Logan Ryan és Malcolm Butler már 12 total touchdownt engedtek coverage-ben. A Chiefs pedig tejesen egészséges kerettel vág neki az összecsapásnak.

Ha pedig az elkapók nem tudnak elszakadni, akkor ott van Reid, aki nem rest az elkapókat futóként vagy a futókat elkapóként használni. Általában ezek az útvonalak a linebacker sorban okozhatnak káoszt. Evans ugyan a Patriots ellen ellenállhatatlan volt, de főleg futás ellen brillírozik, a Titans LB sora coverage-ben verhető, összesen már 200 yard felett engedtek a levegőben a rájátszás alatt.

Nem kell elvakultnak lenni, ennek a Titansnek lehet esélye a Chiefs ellen, de csakis akkor, ha megint egy közel tökéletes mérkőzést hoznak le, az elején a szerencsét sem nélkülözve felépítenek egy kisebb előnyt és ennek tudatában oda tudják adni Henry kezébe annyiszor a labdát, ahányszor nem szégyellik. És ez még mindig nem biztos, hogy elég lesz, ha a védelem legalább néha nem tudja megállítani Mahomesék rohamait.

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!