Connect with us

Beharangozó

Csak tökösen és nem lesz baj a Pats ellen

A Tennessee Titans óriásit menetelt a szezon második felében: az All-Pro formában játszó Ryan Tannehill vezérletével 7-3-as mérleget produkált a csapat az utolsó 10 fordulóban, megszerezve ezzel az AFC 6. kiemelését. A Tennessee lendületben, a legjobb játékosai bombaformában, míg a Patriots talán az elmúlt 20 év leggyengébb decemberét hozta. Nem kell megijedni New Englandben sem, ha tökös lesz a Titans, nagy baj nem lehet.

Csak bátran

A Patriots legnagyobb előnye mindig is az volt, hogy nem csinált baromságokat. Bill Belichick csapatában soha nem kellett senkinek hősködnie, nem kellett feltalálnia a spanyol viaszt – a játékosoknak egyszerűen el kellett kerülniük a ki nem kényszerített hibákat, majd meg kellett várni, míg az ellenfél megverte magát. Az első és legfontosabb lépés a Titans részéről az, hogy ne adja fel önmagát.

A legtöbb, félig-meddig normálisan irányított csapatnak megvan a játéka. Az ellenféltől függően ezen lehet és kell is módosítani, de csak olyan mértékben, hogy az ne menjen a hatékonyság rovására. A Patriots legtöbb ellenfele már a meccs előtt veszített, amikor valami végtelenül túlbonyolított gameplannel állt ki, előjöttek a legelborultabb playek (a kedvencem ez a trükkös játék a Coltstól), vagy egyszerűen annyira óvatos volt, hogy az ultránál is konzervatívabb játékkal lőtte magát lábon.

A Titans egy jól futó és kifejezetten remekül passzoló csapat egy korrekt védelemmel. Patriots ide vagy oda, azzal a magabiztos, bátor játékkal kell előjönni, amit bemutattak Tannehillék a Saints vagy a Texans ellen. El kell felejteni a “futunk Henryvel kettőt, majd screen-passz” stratégiát – a Titansben van annyi, hogy hátrányból felálljon, de a csapat alapjátéka nem erre épül, egy 10-14 pontos hátrány nem fér bele. Már az elején kellenek a hosszú passzok, már csak azért is, mert Tannehill zseniális idén, megvannak a kellő skill playerek is, ráadásul Henry is úgy fog tudni igazán futni, ha nincs tele a box. A Titans sikerének a kulcsa a tökösség, és most is neki kell rontani a Patriotsnak, mert minden adott a győzelemhez.

Szép dolog a futás, de Tannehill a király

Ahogy írtam, a győzelem kulcsa az idén All-Pro szinten játszó, a liga legmagasabb passer ratingjével passzoló Ryan Tannehill. A támadófal kifejezetten jól blokkol passzhoz (12. a PFF szerint), jobban mint futáshoz, Tannehillnek átlagosan 2,9 másodperce van passzolni, ami az ötödik legtöbb, és nem is fél a hosszú passzoktól: a labdái átlagosan 9,7 yardot utaznak a levegőben, ami a 3. legtöbb, mégis így van 70 százalékos passzpontossága és 117-es passer ratingje.

A Patriots secondary persze elit, de ha nincs pass rush (és az legjobb esetben is közepes, jelenleg a linebackerből lett pass rusher Kyle Van Noy a legjobb pass rushere a csapatnak 58 nyomásgyakorlással (20. legtöbb az Edge-ek között), utána pedig a két LB, Dont’a Hightower és Jamie Collins jön (az elmúlt meccseken pedig nem nagyon sikerült nyomás alá helyezni az ellenfél irányítóit), akkor még Ryan Fitzpatrick is képes égetni. A Titans támadósora pedig messze nem Dolphins szint, Corey Davis a legutóbb 125 yardot és egy TD-t szerzett a Pats ellen (akkor is nyert a Titans), most pedig AJ Brown is nagyot mehet, aki az elmúlt hat meccsen 600+ yardot és öt TD-t szerzett. Adam Humphries kiesése persze fájó, de Tajae Sharpe idén a jobbik arcát mutatja, illetve ott van a két TE, Jonnu Smith és Anthony Firkser, akik elkapásokban szintén veszélyesek, illetve Dion Lewist is elő lehet venni, ha már a rosteren van.

Azon se legyünk meglepve, ha Tannehill ezerrel fogja nyomni a play-actionöket, idén ebben is elit:

  • PA-passzoknál: 66/86, 76,7%, 1 165 yard, 9 TD, 2 INT, 143,3-as rating,
  • Sima passzoknál: 135/200, 67,5%, 1 577 yard, 13 TD, 4 INT, 104,5-ös rating.

Ráadásul tudjuk, hogy a jó play-actionhöz nem kell elit futójáték, de a Titans ebben is jól áll. Derrick Henry 211 yardot és három TD-t futott a Texans ellen, a szezonban 1540-nel lett első, illetve volt 16 TD-je is, pedig csak 15 meccsen játszott. Tannehillhez és Brownhoz hasonlóan ő is csúcsformában van, az pedig megint mellette szól, hogy pont abban jó ő és a csapat is, amiben a Patriots védelme gyenge.

A Titans zónablokkolást használ többnyire a futásaihoz és imád a szélen futni:  6,7 yardot átlagol a bal szélen futva és 7,1 yardot a jobb oldalon, mindkettő harmadik a ligában. Ez egyrészt jó, mert Danny Shelton és Lawrence Guy brutális középen, másrészt pedig a szélen sebezhető a Pats: Kyle Van Noy oldalán nincs nagy baj, ott 5 yardot enged futásonként a csapat, ami 12. a mezőnyben, de a túloldalon Simon és Winovich rengeteget hibázik, a kísérletenként engedett 6,3 yard a 27. legrosszabb.

Továbbá nem nagyon ízlenek a Patsnek a nagytestű futók, Joe Mixon 5,4 yardos átlaggal 134 yardot futott, Nick Chubb 6,6-os átlaggal 131-et, de Frank Gore idei egyetlen 100+ yardos meccse (109 yard, 6,4-es átlag) is a Pats ellen jött össze. Arról nem is beszélve, hogy bár Tannehill nem egy rohangálós fajta, azért ő is tud problémákat okozni.

[quote]Összegezve: a Titans támadóoldalán minden adott a Patriots defense felőrléséhez. A támadófal képes lehet dominálni a nem túl acélos védőfalat, a pontosan játszó Tannehill megnyithatja az utat a futójátéknak, ami a széleken és a brutális méretekkel rendelkező Henryvel bőven 120-150 yard körül termelhet, miközben AJ Brownban mindig benne van az, hogy csak egy elkapása lesz a meccsen, de az egy 90 yardost TD. [/quote]

Csak a védelem és a speciális egység el ne rontsa

Alapvetően nem hiszem, hogy túl nagy probléma lenne a védelemmel, legalábbis papíron nem kellene annak lennie. A Pats támadósora a 10 hét óta háromszor maradt 20 pont alatt, legalább 30 pontot pedig csak a Bengals ellen sikerült szereznie. A PFF szerint a támadófal középszerűen blokkol futáshoz és passzhoz is, amit a hatékonyság is jól mutat.

A Patriots 3,8 yardot átlagol futásonként, ami a 7. legrosszabb, a Titans futás elleni védelme viszont a harmadik legjobb a PFF adatai alapján (engedett yardokban a 7. legjobb). Ez nem meglepő, a Casey-Johnson-Jones belső hármas remekül játszik, ahogy a linebacker Jayon Brown is. Ezzel nem is lesz jó eséllyel probléma, ellenben a pass rush már nem az igazi Cameron Wake kiesése óta.

Ezt jó eséllyel úgy fogja orvosolni a csapat, hogy rengeteg linebacker blitzet fog hívni, amivel egyrészt a futást is ölni tudja, másrészt a passzjátéknak is keresztbe tehet. Vrabel ugyanezt csinálta egyébként 2018-ban is, amikor Jayon Brown és Wesley Woodyard kétszer is bezsákolta Bradyt (rajtuk kívül még Logan Ryan is szerzett egy sacket), illetve négy QB-hitjük is volt. Ezt azért tehette meg a Titans, mert a Patriotsban akkor is hiányzott Rob Gronkowski, így a nulla TE-játék miatt nem kellett attól félni, hogy Brady majd középen megveri a védelmet – be is jött egyébként, a futójáték meghalt, Julian Edelmanen kívül más nem tudott labdát elkapni, a Patriots pedig 34-10-re kikapott.

A helyzet ráadásul nagyon hasonlít az egy évvel korábbihoz. TE-játék továbbra sincs, a futójáték akadozik, a 100 elkapást jegyző Edelman után pedig Phillip Dorsett a második legjobb WR 29 receptionnel. Hacsak James White nem tart karriernapot, bőven limitálható lesz a Patriots támadósora, még úgy is, hogy a secondaryből többen is kisebb sérüléssel bajlódnak (mondjuk ez a New Englandre is igaz).

Az egyetlen igazi veszélyforrás a speciális egység lehet. A Patriotsé a rúgókat leszámítva minimum top3-as, egy blokkolt punt pedig nagyon sokba kerülhet. Ez azonban még vállalható, a gond Tennessee-ben is a rúgókkal van, történelmi mélységben a csapat: jelenleg Greg Joseph a kezdő, akinek idén két meccsen még nem volt mezőnygólkísérlete, viszont kilenc extrából kilencet bevert. Továbbá problémát okozhat, hogy Adam Humphries mellett Kalif Raymond és a CB Adoree’ Jackson játéka is erősen kérdéses, így a legrosszabb esetben a csapat három legjobb punt és kick returnere is kihagyhatja a meccset.

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!