Connect with us

Minden ami NFL

Döntsünk le egy-két régi Patriots-mítoszt!

A Facebookon kitettünk egy érdekességet: a PFF kutatása szerint Tom Brady szerződése az utóbbi 15 évben összesen 1,6 győzelmet hozott a Patriots konyhájára. Természetesen óriási komment-cunami és felháborodás lett belőle, hogy nem értenek hozzá, az a két győzelem akár két gyűrűt is jelenthetne stb. Lehet a PFF kutatásán vitatkozni, nem is kötelező elfogadni, de ettől még az egy mítosz, egy városi legenda, hogy a Patriots azért (is) sikeresebb másoknál, mert Brady egy pár évig sokkal kevesebbet keresett, mint a többi top irányító. Ahogy az sem igaz, hogy Bill Belichick ne szórná a top3-as fizetéseket.

Minden szurkoló különlegesnek látja a csapatát, ha pedig az adott csapat még véletlenül sikeres is, akkor a kíváncsi emberi elme (és mérhetetlen emberi egó) egyből elkezd kutatni, miért is az én csapatom a legnagyszerűbb. Erre jó példa többek között a Ted Thompson irányította Packers, vagy a Howie Roseman igazgatta Eagles is:

  • a Thompson-féle Packers szinte soha nem igazolt senkit a piacról, csak a draftolt játékosokra épített, és mivel nyert a csapat, a Packers-szurkolók kellő magabiztossággal mondhatták, hogy ez a tuti, emiatt (is) vagyunk a csúcson (vagy hát annak közelében).
  • Rosemanről pedig elterjedt, hogy egy igazi szerződés- és trade/FA-guru, aki olyan lehengerlő koncepciókat talál ki, amit soha senki, és ennek (is) köszönhetően az Eagles Super Bowlt nyert.

A valóság ezzel szemben az, hogy sem Thompson, sem Roseman nem találta fel a spanyol viaszt, de más jó/szerencsés döntéseknek köszönhetően kijött a lépés, a győzelem pedig mindent legitimál, ráadásul végtelenül pozitív módon: a jót piedesztálra emeli, a rosszat elfelejti. Pedig a Packers csak draftról építő politikája nem volt kiemelkedően hatékony, több csapat, például a Bengals is hasonlóan építkezett, de a korszakos tehetség Aaron Rodgers és Andy Dalton, illetve az edzők, scouting teamek stb. között voltak különbségek. Ugyanúgy Roseman sem egy mágus, semmi újat nem talált ki, sőt kifejezetten sok húzása, cseréje, szerződésmódosítása/hosszabbítása volt öngól.

Félreértés ne essék, Thompson és Roseman is kiváló szakember, sok csapat irigy lehet/lehetett rájuk, de nem az ilyen felfújt semmiségek tették sikeressé a csapatukat. Ez az egész olyan, mintha egy linebackert a tackle-ök mennyisége alapján ítélnénk meg, mikor az messze az egyik legirrelevánsabb mutató: nem árt, ha jól csinálja, de pusztán 140 tackle senkit nem tesz Luke Kuechlyvé.

A Patriotsszal kapcsolatban is rengeteg ilyen mítosz kering, amik egész egyszerűen nem igazak. Ilyen az például, hogy a Pats soha nem fizet meg senkit, mert mindenkinek áldozatot kell hoznia a csapatért. Ennek a része természetesen a Tom Brady-ügy, miszerint ő mindig nagyon olcsón játszott, hogy a csapatnak a legnagyobb esélye legyen a győzelemre. Ez így overall egy óriási nagy csúsztatás (ha nem is nettó hazugság, de legjobb esetben is csak fél/negyed igazság), amit speciel a PFF kutatása is alátámaszt. De még ha utóbbit figyelmen kívül is hagyjuk, mert úgy kényelmesebb,

a Patriotsból akkor sem azért lett dinasztia, mert Tom Brady kevesebbet keresett, mint más irányító, és pláne nem azért, mert Bill Belichicknél mindenki csak féláron játszhatott.

Amit BB mindenkinél jobban csinál

Fentebb nem véletlenül emeltem ki Rosemant és Thompsont, mert valamilyen szinten mindketten két végletet képviselnek. Thompson a draftról építkezés híve volt és jól is csinálta, míg Rosemannek pont a draft a legnagyobb gyengéje, de a cserékkel és az FA-igazolásokkal mindezt kompenzálta, – a végeredmény 1-1 gyűrű lett (szerintem az ideális állapot a két véglet között félúton található). Bármelyik módszert is vesszük alapul, a lényeg ugyanaz: el kell dönteni, kiknek adunk végül nagy pénzt egy új szerződéssel (hosszabbítással, igazolással). Ez az, amiben a Patriots mindenkinél jobb.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!