Connect with us

Minden ami NFL

Ezért aztán megérte megtartani Dave Gettlemant

A New York Giants csúnyán beégett az edzőpiacon. Előbb lemaradt a toronymagas favorit Matt Rhule-ról, pedig a szakember még azt is felajánlotta a csapatnak, hogy meccselheti a Panthers ajánlatát, majd villámgyorsan, mindenkit megelőzve kinevezte főedzőnek a Patriots ST-koordinátorát, Joe Judge-ot. Nagy kár, hogy Judge még csak fel sem merült a többi franchise-nál – nem véletlenül.

Gyorsan szögezzük le, hogy nem az a baj, hogy Joe Judge a speciális egységgel foglalkozott főállásban, Bill Belichick is így kezdte edzői karrierjét, John Harbaugh-t pedig egyenesen ST-koordinátor pozícióból nevezték ki főedzőnek, és az is bejött. A probléma minden mással van.

Ellene

Nem véletlenül választottam a pro/kontra koncepciót Ron Riveránál és a Redskinsnél, hisz tökéletes ellenpólust képez ezzel a kinevezéssel. Ott csak dicsérni lehetett, itt meg… hát nem igazán.

  • Voltak sokkal jobb jelöltek

Matt Rhule, a Baylor egyetem főedzője és Mike McCarthy volt a Giants két fő jelöltje a posztra, de Ron Rivera is felmerült, hisz korábban együtt dolgozott Dave Gettlemannel. Mindhárom választásban lett volna potenciál, ehhez képest még csak úgy igazán esély sem volt rájuk.

 

Rhule hét évre írt alá $60 millióért a Panthershez, ami ösztönzőkkel együtt $70 millió is lehet. Komoly pénz, de ha benne látták a tökéletes jelöltet, akkor ez ne legyen már akadály – főleg, hogy meg is volt az esély a megszerzésére. De míg a Panthersnél házhoz mentek és barna nyelvvel távoztak, addig a Giantsnél Dave Gettleman úgy gondolta, hogy hát mégiscsak olyan álommunka lehet vele együtt dolgozni a Giantsnél, hogy majd jöjjön hozzájuk, aki akar valamit. Ehhez képes még a munkanélküli McCarthy sem tepert egy New York-i állásért és végül a Cowboysnál kötött ki. Rivera pedig ugyan nem volt a legesélyesebb jelöltek között, de ő is csoportriválisnál kötött ki: a Redskins kvázi lement kutyába, hogy megszerezze a top elérhető főedzőnek számító Rivérát, pedig ott aztán ez pláne nem volt divat.

 

Ez a szerintem kínos hozzáállás nemcsak arra volt jó, hogy a Giants elveszítse a legjobb edzőjelölteket, de egyúttal jól megmutatta, hogy mennyire is vonzó a franchise jelenleg (miközben egy New York-i csapatnál dolgozni nagyjából olyan presztízs, mintha a Real Madridnál vagy a Ferrarinál lenne edző/csapatfőnök valaki). De ez még csak a jéghegy csúcsa, az igazán nagy fiaskó nem ez volt, hanem Joe Judge kinevezése, amikor még rengeteg, nála sokkal jobbnak tűnő jelölt volt kiváló önéletrajzzal.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A négy legfelkapottabb és még bőven elérhető név Robert Saleh (DC, 49ers), Eric Bieniemy (OC, Chiefs), Brian Daboll (OC, Bills) és Greg Roman (OC, Ravens) voltak, de mellettük még szóba – jöhetett volna a teljesség igénye nélkül – Josh McDaniels (Patriots, OC), Shane Waldron (passzjáték-koordinátor, Rams), Kris Richard (passzkáték-koordinátor), Kevin Stefanski (OC, Vikings) és Don Martindaleis (DC, Ravens).

 

Nem mintha ők mindannyian feltétlen jók lettek volna, de például Richard, Bieniemy és Martindale még interjúzott is a csapatnál, ráadásul állítólag remekeltek. Ehhez képest akkora para lett a Giantnél Rhule elvesztése miatt, hogy nem akarták az amúgy szintén jól interjúzó Joe Judge-t is elveszíteni, akit a Mississippi State főedző posztjára is vittek volna.

 

A Giants részéről az volt az edzőkeresés előtt az ígéret, hogy alapos és megfontolt döntést hoznak majd a főedzővel kapcsolatban. Több kiváló jelölt volt a posztra, nem egy közülük le is nyűgözte a csapat vezetését, de az ígért megfontoltság helyett pánikszerű kapkodás lett a vége.

  • Zéró támadó- vagy védőkoordinátori/főedzői tapasztalat

Judge a Mississippi State-en kezdett segédedzőként, de az igazán releváns tétel az önéletrajzában a Nick Sabannal és Bill Belichickkel folytatott közös munka. Előbbivel az Alabamánál, utóbbival természetesen a Patriotsnál dolgozott a 38 éves szakember, mindkét csapatnál a speciális egységgel foglalkozott és öt bajnoki címet nyert. És ennyi. Soha nem volt főedző vagy támadó/védőkoordinátor sehol, első élménynek pedig aligha egy New York-i franchise az ideális, ahol egy rosszabb edzés után támad a média, miközben a szurkolók lassan belebetegednek a gyenge szereplésbe.

  • Nincs tapasztalata, hogyan kell felépíteni egy fiatal irányítót 

Ez talán a legaggasztóbb vele kapcsolatban. Soha nem dolgozott fiatal irányítóval, a Patriotsnál eltöltött idő alatt nem tapasztalta, hogy épül egy franchise a frissen draftolt QB-köré, így pedig közel sem biztos, hogy a jó szakembereket szedi össze Daniel Jones köré. Pedig Jones szempontjából nagyon fontos, hogy olyan edzői és koordinátorai legyenek, akik képesek kijavítani a rengeteg hibáját és fejleszteni a játékát – nem véletlen, hogy az elmúlt években nem sok fiatal irányító bontakozott ki nem támadófelfogású főedző nélkül.

  • A régi iskola híve

A kinevezése utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy abszolút egyetért Gettleman old school (inkább régimódi) filozófiájával, vagyis hogy a két legfontosabb aspektusa a játéknak a jó futójáték és a jó futás elleni védelem. Hogy ez miért szörnyen rossz elképzelés, arról többnyire itt és itt írtunk.

  • A Bill Belichick-iskola csak Bill Belichickkel működik

Ha már mindenképp egy elit edzőtől akart valakit kinevezni a csapat, miért nem Eric Bieniemyre esett a választás? Az Andy Reid-féle iskola sokkal jobb eredményeket tud felmutatni, mint a Belichick-féle, elég csak Harbaugh-ra, Rivérára, Sean McDermottra, Doug Pedersonra vagy Matt Nagyre gondolni. És ez nem meglepő.

A Patriotsban alfa-béta rendszer uralkodik. BB az alfa, aki Himalája-magasan van a hierarchia tetején, míg mindenki más a Mariana-árokban kuporog. Úgy könnyen osztják az észt a segédedzők, ha mindenki retteg a nagyfőnöktől, de láttuk Matt Patriciánal és Josh McDanielsnél (hogy csak a legutóbbi példákat említsük), hogy ez Belichick nélkül nem működik (Brian Floresnál még nem tudjuk). A legsikeresebb jelenlegi növendéke a BB-iskolának Mike Vrabel, aki egyedül azért érezheti biztonságban az állását, mert Ryan Tannehill véletlenül felvette Brady sisakját és All-Pro formában játszik. De eddig a pontig nem sok pozitívumot tudott felmutatni, pedig Mariotában egészen mostanáig nagyon sokan hittek – egyszerűen az eddigi tapasztalatok alapján nem egy életbiztosítás Belichick-tanítvánnyal próbálkozni.

Mellette

Mellette szól, hogy a speciális egység főnökeként tudja, hogyan kell különböző egységekből érkező játékosokat koordinálni, vagyis jó eséllyel el tud menedzselni egy egész franchise-t. Elmondhatjuk a szokásos mantrát is, miszerint győztes kultúrából jött, rendszerben gondolkodik, van tapasztalata abban, hogy lehet elérni a sikert. Egy topon lévő csapatban, ahol megvannak a darabok, csak össze kell rakni az egészet, még akár jó is lenne egy ilyen múltú edző.

A Giants viszont nem ilyen, és hiába nagyon okos Judge (PhD-zni tervez), ez már Patriciánál sem volt elég. Az értelem önmagában nem tesz valakit jó főedzővé, sőt még a nettó tudás sem, nagyon sok zseniális koordinátor (mint Wade Phillips) egyszerűen nem főedző alkat. Matt Rhule-ban benne volt a boom, de Judge esetében már az is jó lenne, ha nem lenne azonnal bust – a Giants szempontjából speciel már ez is előrelépés lenne.

Értékelés: C-

[/ppp_patron_only]

16 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Csabesz20
Csabesz20
2020-01-10 08:46

Serintem sok fog múlni, hogy ki kerül be a stábjába. Én így egy Vrabelhez hasonló HC-nak gondolom, hogy ő a központi kapocs, de a játékhívásokat a kooedinátoraira bízza, mert tisztában van vele, hogy ahhoz nem ért. Alapvetően én sima C minősítést adtam volna, mert ez tényleg bármelyik irányba elmehet, valamint az a véleményem, hogy ha ő megbukik, abból már Gettleman s magyarázza ki magát.

Fanyul23
Fanyul23
Reply to  Csabesz20
2020-01-10 09:28

Hát igen. Csak amíg ez kiderül megint elmegy 2-3 év 1/2-3-4-5-6.os pickekkel. Amennyiben majd ezek után kibasszák a GM-et, már nemigen vigasztalja az egyszeri szurkert.

renningan
renningan
Reply to  Csabesz20
2020-01-10 11:06

A Vrabelhez hasonlítás nem hátrány, csak ugye ha olyan edzőket keresel, akik sokat akarják futtatni a labdát és a köré akarják felépíteni az offense-t, meg olyat, aki ért a futás elleni védelemhez, akkor meg leszel lőve. Arról nem is beszélve, hogy csak valami olyan személyzet kéne, aki segít Daniel Jonesnak. Ha jó lesz az edzősor, akkor rendben lehet Judge meg az ő központ kapocs szerepe is, de épp ez a para, hogy nem sok érvet látok amellett, hgy ő képes lenne egy ilyen stábot összerakni (egy oc-vel vagy dc-vel kapcsolatban legalább azt tudod, hogy egyik vagy másik egységtől mit várhatsz, de most még ez sincs meg).

Csabesz20
Csabesz20
Reply to  renningan
2020-01-10 11:23

Igen, ahogy írtam rengeteg fog múltni a stábon. Én mondjuk Kitchens-t megnézném náluk. Neki van tapasztalata fiatal irányítóval.

Vicgeordie
Vicgeordie
2020-01-10 09:22

“abszolút egyetért Gettleman old school (inkább régimódi) filozófiájával, vagyis hogy a két legfontosabb aspektusa a játéknak a jó futójáték és a jó futás elleni védelem.”

Na ezt biztosan nem BB-től tanulta :)

Győri Gábor
Győri Gábor
Reply to  Vicgeordie
2020-01-10 09:28

Meg is látszott az idei WR teljesítményen! (ugye ő nem csak ST koordinátor, hanem WR poziciós edző is volt a Pats-nél).

magyar_newton
magyar_newton
Reply to  Győri Gábor
2020-01-10 09:28

Meg a futás elleni védekezésen is a Titans ellen. Ja, nem. :D

Győri Gábor
Győri Gábor
Reply to  magyar_newton
2020-01-10 11:50

Mondjuk az épp Brett Bielema hibája, de amúgy ja! :/

Caselele
Caselele
Reply to  magyar_newton
2020-01-11 07:37

Szerintem várjuk meg a szezon végét, hogy kritizáljunk egy védelmet azért, mert Henry szétfutja őket 😅 amúgy azért a második félidőről ez sem mondható el

Gábor Ujvári
Gábor Ujvári
Reply to  Győri Gábor
2020-01-10 10:05

7 vagy 8 honapig… Mig ST coach 10+ eve

Győri Gábor
Győri Gábor
Reply to  Gábor Ujvári
2020-01-10 11:50

El is felejtettek azóta sok mindent! Főleg elszakadni a cornerektők. :(

magyar_newton
magyar_newton
2020-01-10 09:28

Meglátjuk. Néha pont a váratlan, nem várt szükség megoldás bizonyul hosszú távon jónak. Annak idején Bill Polian a Colts akkori GM-e, miután kirúgta Jim Mora-t (azért, mert Mora nem volt hajlandó kirúgni az akkori DC-t, Vic Fangio-t, aki most a Denver HC-a), szóval akkor Polian minden követ megmozgatott, hogy Nick Saban-t csábítsa a Coltshoz. Saban nem jött össze, és akkor Jim Irsay (a tulaj) belépett a képbe, és szó szerint elráncigálta Poliant Tampa-ba, hogy interjúztassa meg Tony Dungy-t, akit tíz nappal korábban rúgott ki a Bucs, szóval éppen egy bukott HC-nak számított. Az interjú jól sikerült, és Irsaynek sikerült rávennie Poliant, hogy válassza őt. A többi történelem, a Colts nyert Dungyval 1 SB-t és egy másikba eljutott lényegében Dungy csapatával. (Dungynak amúgy tök érdekesen alakult a karrierje, kétszer is előfordult vele, hogy az általa felépített csapattal rögtön a távozását követő évben superbowl-t nyertek. Az elsőt a Bucs 2002-ben Grudennel – a Raiders mostani HC-ával -, a másodikat Jim Caldwell a Colts-al.)

És ha már Colts, akkor nem régen történt, hogy a már-már kinevezett Josh McDaniels az utolsó pillanatban visszalépett, kényszerhelyzet elé állítva a Colts-ot. Már február volt, minden állás be lett töltve, minden jelöltet elvitt valaki, és a Colts letolt gatyával, szükségből Frank Reich-et szerződtette, aki – hiába volt az SB győztes Philly koordinátora – senki nem keresett, senki nem interjúvolt meg, Ehhez képest Frank Reich úgy néz ki igen csak beválik Indyben. Igaz, superbowl-t (még?) nem nyert, de az róla az általános vélemény, hogy főedzőként jobb, mint a legtöbben gondolták volna.

Ha a Giants “csak” a saját Frank Reich-ét találja meg Joe Judge személyében, akkor már elégedettek lehetnek. Hogy Judge lesz-e olyan jó választás? Nyilván nem tudjuk, de valahogy azt érzem, hogy nem biztos, hogy a Dallas választott például jobban. Judge fiatal, modern felfogású edző, aki nem csak nem áll ellent az új időknek, de kifejezetten nyitott is rá. A megszólalásai alapján karizmatikusnak is tűnik. Mivel ST edzőről van szó, persze nagyon fontos lesz, hogy milyen OC-t és DC-t választ maga mellé. Majd meglátjuk.

Pizsama
Pizsama
Reply to  magyar_newton
2020-01-10 10:25

“szó szerint elráncigálta Poliant Tampa-ba, hogy interjúztassa meg Tony Dungy-t”

Szerintem itt nem feltétlenül magát a választott személyt, hanem a GM hozzáállását kritizálják. Ahogy írod is, Polian végül elment Tampába Dungy-ért. Gettleman nem ment sehova. Pedig mehetne lassan…

Keresztes Dávid
Keresztes Dávid
2020-01-10 10:45

Amennyiben a jövőben előfizetek patreonon, a régebbi cikkek is elérhetőek lesznek?

katonadani
Reply to  Keresztes Dávid
2020-01-10 10:45

igen. többek közt minden korábbi playbook és portré cikkünk is elérhető a patronjaink számára.

Caselele
Caselele
Reply to  Keresztes Dávid
2020-01-11 07:32

Én is ilyesmi gondolkoztam, ami nagyon pozitív szerintem, hogy amúgy elofizetes nélkül is élvezhető cikkek ezek, és nem a kattintásvadász kategória.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x