Connect with us

Beharangozó

Ha a mi játékunkat játsszuk, nyerünk

Senki nem mondhatja, hogy a Saints ne lenne egy mintacsapat. Sean Payton teljesen hülyét csinált magukból, mikor a Minneapolis Miracle előtt gúnyolódott a SKOL-tapson. Egy évvel később mégis ott voltak az NFC-döntőben, hogy a bírók által ordenáré módon levezetett meccs miatt elessenek minden esélytől, hogy a Super Bowlba juthassanak. (Teszem hozzá, Payton számára ez maga a megtestesült karma.) És egy évvel később újfent ott vannak a playoffban, egy minden eddiginél vérmesebb NFC-ben. De sajnos még egy évig szükség lesz erre a kitartásra, mert most vasárnap megint hoppon maradnak.

 

[quote]Ha a Vikings képes játszani a saját játékát, akkor nem kell majd a Packers ellen gameplanelni New Orleansban. Ez egy ennyire egyszerű helyzet. Na de mi a recept?[/quote]

 

  • Kubiak-Stefanski féle gameplan Cousins megdicsőülésére

Már tavaly is látszódtak az elemei annak a rendszernek, ahol Cousins jól érzi magát, de idénre jegecesedett ki igazán: play action rogyásig, zsebből való kifordulások, bármilyen helyzet, ahol Kirknek nem kell a beomló zsebben álldogálnia. Cousins a liga egyik legjobb irányítója nyomás alatt, és ha már a támadófal még mindig csak közepesen játszik, ebből valami jót is ki lehet hozni. A kifordulások nagyszerűen fedik el azt a problémáját, hogy tudatalatt mindig várja a nyomást a vakoldaláról és a háta mögül, és nem képes időt nyerni magának. Ezt a nagyszerű gameplant láthattuk akcióban a szezon középső részében, amely idő alatt Cousins abszolút ligaelit teljesítményt mutatott. Az ötödik és a tizenötödik hetek között a PFF-nél a legjobban passzoló irányító volt, és magasan a legtöbb várható pontot hozta a passzjátékban. A mély labdái remekelnek, az egyik legpontosabb irányító a ligában.

 

 

Az ellenszert is tudja a liga, a 16. héten látszódott: a Green Bay ügyesen variálta a coverage-eket, folyamatosan trükközve küldte a pass rusht, próbálták a zsebben tartani Cousinst. Az edzői stáb erre beijedt, és miután pont egy zsebből kiforduláson vesztett labdát, ezt teljesen kivették a playbookból. De ez a kijózanító vereség kellett. Ha Stefanskiék nem ijednek be, és méginkább rádupláznak a gameplanben a szezon közepén látottakra, akkor a 30 pontot átlagoló Vikings fog pályára lépni a tengerparton.

 

  • Baszó futójáték

Dalvin Cook visszatért, és hozza magával a liga egyik legjobban nézhető futójátékát. A széleken továbbra is megállíthatatlan, és rajta ment át minden harmadik labda valamilyen módon a csapatban. Cook nem *a* legjobb futó, nem ő rázza le a legtöbb embert magáról, nem ő McCaffrey kistesója. Ő egy igazi kecses, gyors játékos, aki a mai NFL-ben tökéletesen beilleszthető a futójáték puzzle-jébe. Egy vajjal bekent kismalac, aki eszméletlen gyorsan tud irányt váltani, érzi a közeledő védőket, és pont annyira szaratja be a védőket, hogy a slotból induló WR bárkit megtépjen.

 

  • Továbbra is top védelem

Nem kell beszarni, a Vikings továbbra is a liga egyik legjobb védelmét küldi a pályára. A liga legbiztosabb szerelőit látjuk, ennyire kevés rontott földrevitelt csak a Pats tudott felírni. A védőfal egyik szélét a liga vitán felül egyik legjobb pass rushere, Danielle Hunter jelenti, míg Everson Griffen a túloldalon ha nem is nyerte vissza a régi formáját, életképesen játszik. A LB-sorban Eric Kendricks éppen a napokban lett első csapatos All-Pro, több belső linebacker rekordot megdöntve passzvédekezésben – igazi Jolly Joker, aki hatalmas területet tud lefedni bármilyen céllal, csakúgy, mint egyetemi társa, Anthony Barr, aki a hasonló méretű OLB-k közül simán a leggyorsabb.

 

 

Mögöttük a liga legjobb safety-párosa áll fell Harrison Smith és Anthony Harris önmagukban is kényelmesen a dobogón állnak, de együtt kényelmesen maguk mögé szorítják bármelyik duót. Smith a snapjeinek felét továbbra sem a megszokott FS-poszton tölti, hanem a boxban, slotban, elkapón, védőfalban, mindenki választhat a saját kedve szerint; Harris pedig ugyanezt csinálja, csak kicsiben.

A fent felsoroltak bőven elegek ahhoz, hogy kipótolják a beszakadt CB-sor teljesítményét. Fegyelmezettek, a ligában a legkevesebb büntetést kapták, és top módon szedik el a támadósoroktól a labdákat – levegőben vagy földön. Nem engednek yardokat az elkapások után, a Red Zone-ban szinte tehetetlenek a támadók. Nem kell bizonygatni, hogy ez még ugyanaz a vérmes Zimmer-defense, ami eddig is volt, csak kissé máshogy néz ki.

[quote]Ez mind szép és jó. De mi lesz valójában a pályán?[/quote]

 

  • Michael Thomas és a Vikes coverage

Az első és egyetlen matchup, ami valójában számít. Thomast a képességeihez képest eddig jól fogta a Vikings a korábbi meccseken, nem engedett átlagosan 6/70-nél többet neki. Ez még azonban akkor volt, amikor Xavier Rhodes All-Pro-szinten játszott, és a CB-sor elég mély volt egy rotációhoz. Thomas minden harmadik futott útvonalán labdát kap, ami egészen elképesztő kihasználtság, és mutatja, hogy milyen gyakran üresre tudja játszani magát. Itt az ideje azonban a 3 safety seteknek, és Thomas duplázásának. Ha a CB-k közül valaki fel tud lépni, vagy a séma segítségével fogják meg Thomast, akkor a Saints támadásainak meszeltek.

 

  • Brees villámgyors passzai

A szezonban két meccsen láthattuk, hogy Breest mivel lehet megfogni, és mindkétszer Grady Jarrett mutatta ezt meg. A fal belsejéből érkező nyomás hatására Brees nem tud gyorsan olvasni, és elveszi a zsebben mutatott nagyszerű mozgását. A Vikings számára ilyen lehetőségek azonban nincsenek, a DL belseje elsősorban futások fogására és az OL általi duplázásra lett felépítve. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne tudnának mást küldeni a back sevenből, és persze ott vannak a pass rusherek is, de ezt elsősorban Hunternek és Griffennek kell megoldania. Ez pedig Ramczyk és Armstead ellen nagyon, nagyon nehéz lesz, de nem a fiatal reménység Hunternek, és Zimmer folyamatosan megújuló pass rush koncepcióinak.

 

 

  • Cousins mély labdái

A Saints secondaryje szinte tökéletes lehetőséget ad mély passzokra. Nagyon sok zászlót szednek össze (mint a védelmük általában), és Jenkins érkezésével is inkább csak jó az osztag, mint erős – ráadásul szinte mindegyikük valamilyen sérüléssel bajlódik. A slotban PJ Williams különösen fájhat, ez a poszt pedig mindig is Diggs és Thielen egyik kedvence volt. Ha itt emberezve érkezik egy mélyebb útvonal, azon csúnyán meg lehet égetni a Saints védelmét.

 

 

  • Harc a lövészárkokban

A Saints védőfala nem piskóta, ha egészséges. Ez most viszont nem mondható el jelenleg: Sheldon Rankins és Marcus Davenport nem fognak pályára lépni. A Rankins helyébe lépő rotációs játékosok nem véletlenül nem kezdtek eddig sem, Davenportot a rotációban pedig elsősorban Granderson váltotta, aki nem világtalan, de mégis egy rookie. A Vikes középszerű támadófala ennek megfelelően a lehető legjobb helyzetben van arra, hogy valamilyen koncepció mentén sikeresen blokkolhasson. A fő gond itt még mindig Cam Jordan, aki ellen viszont duplázással, ellenoldali játékokkal, vagy a saját oldalára adott Cook-screenekkel lehet küzdeni.

 

Senki nem várja azt, hogy a Vikings tovább fog jutni. A fentebb leírtak azonban mutatják, hogy van recept a Saints ellen, és a Vikings birtokában van ennek a receptnek. A kérdés az, hogy ki tudják-e kényszeríteni a saját játékukat. Én azt mondom, ki tudják.

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!