Connect with us

Érdekességek

Íme az NFL legerősebb és leggyengébb csoportjai 2002 óta

A rájátszás idején elég sokszor előkerül, hogy melyik csoport az erősebb, melyik a gyengébb, melyikből volt nehezebb bejutni a playoffba, melyikből könnyebb. Mivel engem is érdekel a válasz, segítségül hívtam a múlt eredményeit és statisztikáit, táblázatokat készítettem, és azok alapján próbálom megválaszolni a kérdést.

[quote]Bán Róbert kutatását és eredményeit olvashatjátok. [/quote]

Először is készítettem egy szép nagy összefoglaló táblázatot az NFL rájátszásába jutott csapatokról a 2002-es szezontól. Azért éppen 2002-től, mert akkor bővítették 32 csapatosra az NFL mezőnyét, és akkor lépett életbe a mai lebonyolítási rendszer. Tehát akkortól osztják a két főcsoport, az AFC és az NFC 16-16 csapatát 4-4 égtájakról elnevezett, 4 csapatos csoportra, és miután az alapszakaszban minden csapat játszik 16 meccset, főcsoportonként 6 csapat jut a rájátszásba: a 4-4 csoportgyőztes, és a rajtuk kívül legjobb győzelem-vereség mutatóval rendelkező 2-2 csapat, a wild card-csapatok.

Úgy gondolom, hogy a 2002 óta lezajlott 18 szezon elég bőséges adatbázist biztosít az egyes csoportok sikerességének összehasonlítására. Így aztán a szép nagy, színes táblázat adatai alapján készítettem három másik táblázatot, amelyek közül az első kettő a csoportgyőzelmek és a rájátszásba jutások száma alapján állítja sorba az egyes csoportok csapatait, a harmadik pedig a főcsoportok 4-4 csoportját hasonlítja össze három sikerességi mutató alapján. Ezek elkészülte után születtek meg az alábbi megállapításaim.

1. Az NFL valóban a Föld egyik legkiegyensúlyozottabb nagy sportbajnoksága. 2002 óta mind a 32 csapat bejutott legalább egyszer a rájátszásba. Tehát a fizetései sapka és a draft rendszere tényleg biztosítja, hogy hasonló esélyekkel küzdjön a bajnokság minden klubja.

2. Az NFC valóban kiegyensúlyozottabb, mint az AFC. Az elmúlt 18 szezonban az NFC minden klubja legalább 3-szor részt vett a rájátszás küzdelmeiben, míg az AFC-ből 4 klub csak 1-szer vagy 2-szer. Ezzel ismételten igazolást nyert egy közhely, hiszen mindenkinek rögtön fel szokott tűnni, amikor végigtekint a Super Bowlok résztvevőin, hogy az NFC-ben sokkal nagyobb a fluktuáció, az elmúlt 16 évben nem csak 5 klub nyerte meg a konferenciát, mint az AFC-ben.

3. A XXI. század eddigi legeredményesebb NFL-klubja a New England Patriots – persze tudom, hogy ez nem túl nagy megállapítás. Az elmúlt 18 szezonban a Patriots jutott be a legtöbbször a rájátszásba, összesen 16 alkalommal – ráadásul mindig csoportgyőztesként -, Bradyéket az Indianapolis Colts, a Seattle Seahawks és Green Bay Packers követi 13-13 részvétellel. Tehát nem csak a Super Bowl-győzelmek száma mutatja a Patriots sikerességét. Ugyanakkor érdekes, hogy bár a másik három klub csak 1-1 Super Bowlt nyert ebben az évezredben, de a Peyton Manning vezette Colts volt az a csapat, amelyik 2002 és 2010 között mindig ott volt rájátszásban, a Seahawks és a Packers pedig 2002 óta sohasem hagyott ki egymást követő két rájátszásnál többet.

4. A legkiegyensúlyozottabb csoport az NFC Dél. Az elmúlt 18 szezonban a New Orleans Saints 6-szor, a Carolina Panthers 5-ször, az Atlanta Falcons 4-szer, a Tampa Bay Buccaneers 3-szor végzett az élén, és ez messze a legszorosabb mezőny a 8 csoport közül. Ráadásul innen egyetlen csapat sem tudott 8-nál többször rájátszásba jutni, tehát hosszú távon nincs domináns klub a csoportban. Mivel az NFC Keletben 2004 óta nem volt címvédés, ezért azt a csoportot szokták a legkiegyensúlyozottabbnak tartani, de ott azért a Philadelphia Eagles a 8 csoportgyőzelmével és a 11 rájátszásba jutásával kiemelkedik – még ha ez a New York Giants és a Dallas Cowboys időnkénti kiugró teljesítménye miatt nem is annyira feltűnő.

5. Az AFC legerősebb csoportja az Észak. 11 megszerzett wild card helye a legtöbb a főcsoportban – ráadásul úgy, hogy az elmúlt négy szezonban egyetlen wild card helyet sem szereztek az AFC-ben északi csapatok -, 4 konferenciagyőzelme és 3 Super Bowl-győzelme is komoly fegyvertény. Persze az AFC Kelet 8 konferenciagyőzelme és 5 Super Bowl-győzelme több ennél, de ott egy fecske csinált nyarat, azt a New England Patriots egymagában szerezte meg, míg az északi sikerek két klubhoz, a Pittsburgh Steelershez és a Baltimore Ravenshez fűződnek. Ráadásul a keleti csapatok csak 7 wild card helyet szereztek 18 szezon alatt, ami a legkevesebb a 8 csoport közül.

6. Az NFC legerősebb csoportja a Kelet. Na, erre nem számítottam! Azt hittem, hogy az idén is bivalyerős Nyugat, vagy a liga legrégebbi csapatait felvonultató Észak, esetleg a szívemnek kedves Dél lesz az NFC legerősebb csoportja, de a statisztikák alapján az idén gyengébben szereplő Kelet az. Ugyan a legtöbb konferenciagyőzelmet az NFC-ben a nyugati csapatok tudhatják a magukénak, 6-ot, és még a déliek 5 konferenciagyőzelme is megelőzi a keletiek 4 győzelmét, de a Super Bowl-győzelmek terén már egyértelmű a keleti fölény, hiszen míg Nyugat csak 1, Dél pedig 2 aranygyűrű-garnitúrát nyert 2002 óta, Kelet 3-at. Ami pedig a wild card helyeket illeti, ott úgy is a keletiek az elsők 11 hellyel, hogy az elmúlt 10 szezonban csak két wild card helyet szereztek az NFC-ben a keleti csapatok.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!