About the author

30 Comments

 1. 1

  pritek

  Fun fact, hogy az ezt megelozo tiz szezonban az NFC nyugat minden csapata kepes volt elvesziteni egy SBt.

 2. 2

  Rolko

  Nagyon szép munka. Gratulálok hozzá. Esetleg olyat is tudnál csinálni, hogy évenként melyik csoport hány győzelmet tudott szerezni összesen? Az lehet még jobban megmutatná a csoportok erősségét. Pl idén az NFC west azt hiszem, 38 győzelmet szerzett összesen, de csak 2 csapat jutott be onnan a rájátszásba. Az AFC south pedig azt hiszem 32 győzelmet szerzett és ugyanúgy 2 csapat jutott be a rájátszásba. Ez alapján pl ugyanolyan erősnek tűnik a táblázatban ebben az évben a két csoport, ami kicsit árnyalja a képet. Köszönöm

 3. 3

  Gábor Ujvári

  Abbol a 3bol ketto pedig Eli es a Giants! 😎✌

 4. 4

  szponzor

  Érdekes észrevétel. 2002 óta 6 konferenciagyőzelemből csak 1-et sikerült Super Bowl-győzelemre váltania az NFC Nyugat csapatainak.

 5. 5

  szponzor

  Jogos észrevétel. A csoportok egymáshoz mért erősségét leginkább úgy lehetne meghatározni, ha minden egyes csoportok közötti meccset kigyűjtenénk és rendszereznénk. Viszont az akkora munka, aminek egyelőre nem merek nekivágni. Talán a holtszezonban nekiugrok.

 6. 6

  euskadi68

  Szép munka, gratulálok!

 7. 7

  Tibor Fotó

  És mind a hármat a Pats ellen :( Giants 2x, Eagles)

 8. 8

  Gábor Ujvári

  Ne szomorkodj, attol meg volt 20 jo evetek. 😄

 9. 9

  Kristóf Győrffy

  Szerintem első körben elég az is, hogy a győzelmek számát összesíteni ezekben az években. Ha ezekből az ember kivonja a csoporton belüli meccsek számát, akkor pont ugyanott vagyunk, mintha külön gyűjtenénk és rendszereznénk a csoportokon kívüli meccseket. Mivel itt csoportszintű statisztikáról beszélünk, ezért nem érdemes egyenként minden csapat meccsét végigböngészni.

 10. 10

  ...

  Anno vizsgáltam, hogy a csoportokban mely csapatok a legerősebbek 17 szezon távlatában, 2002-től, mely a 3 bottom csapat ennek megfelelően, milyen a csapatok győzelmi mutatója, csoportban és azon kívül. Minden csoportnak van nyilván egy utolsó helyezettje 2002 óta, Bills, Browns, Raiders és talán a Jags (lehetséges, hogy Texans volt) volt az AFC-ben, Redskins, Rams, Lions, Bucs az NFC-ben. Legkevesebb W-t közülük 83-at (2019 nélkül) a Browns szerezte, de többen is 100 körül, vagy még épp alatta maradtak (272 meccsből), míg legtöbbet a Bills, 116-ot! Érdekesség még, hogy a 49ers is csak 117-et, akik nem a legrosszabb, hanem 3. helyezett csapat voltak a csoportjukban.
  Az is érdekes volt, hogy a csoportok top csapatai, Patriots, Steelers, Broncos, Colts, Eagles, Saints, Seahawks, GB, milyen mutatót hoztak összességében, csoporton belül, és csak azon kívül. A Patriots 2,6%-kal volt jobb a saját csoportján belül, mint azon kívül, ha jól emlékszem, ez a szám a Steelers-nél valami 8%, a GB-nél valami 6% volt, számukra sokkal könnyebb volt csoporton belül játszani, mint azon kívül, szemben azzal a közkedvelt állítással, hogy a Patriots a csoport gyengeségéből mennyit profitált, közel sem nekik hozta a legtöbb hasznot ha csoportellenfelekkel kellett játszani, ráadásul ők azon kívül messze a legerősebbek voltak. Az is érdekes volt, hogy mely csoportban hányszor fordult elő, hogy nullázott egy csapat a csoportellenfelei ellen egy adott évben. Az AFC East-ben ez 3 alkalommal jött össze, mindenhol máshol minimum 5, de volt ahol még többször. Bár a Patriots 80 meccset nyert az East-en belül (102-ből), a Steelers sem volt nagyon lemaradva (70 körül), utóbbi viszont összességében 25-tel kevesebb W-t tudott összehozni, amivel 2. legeredményesebb volt. A GB szintén 70 körüli mutatóval állt. A legkiegyenlítettebb csoport a Saints-Falcons-Bucs-Panthers négyes, ott a legkisebb a szórás az össz W-k számában.

  Komoly munka volt összeszedni, sajnos emlékezetből ennyi maradt meg, a partícióm törlődésének áldozatául esett a táblázat, hiába kerestem az új gépen, régi gépen, még régebbi gépen éjjel. Viszont ennél pontosabb részleteket egyszer már írtam belőle itt. Lehetséges, hogy összerakom még egyszer, immár 2019-et is hozzáadva.

 11. 11

  szponzor

  Természetesen ez a statisztikai elemzés nem ad teljes képet a csoportok erősségéről, ahhoz minden csoportok közötti meccset külön ki kellene gyűjteni és összesíteni. Viszont amit írsz, az nem igaz, ezért vitába kell szállnom vele.
  18 szezon távlatából a sorsolásnak már nincs jelentősége, hiszen ennyi idő alatt mindegyik csoport csapatai már legalább 6-szor játszottak a saját konferenciájuk másik három csoportjának minden csapatával, és legalább 4-szer a másik konferencia minden csapatával. Ennyi idő alatt már nincs számottevő eltérés a meccsek számában a különböző csoportok csapatai között.
  A konkrét példádat rosszul írtad: az AFC Kelet csapatai idén nem az NFC Dél, hanem az NFC Kelet csapataival játszottak – gondolom te is erre gondoltál, mert a Kelet volt idén az NFC leggyengébb csoportja, nem a Dél. Az AFC Kelet viszont ebben a szezonban nem volt olyan gyenge, mint amilyennek általában gondoljuk és amilyennek írod: az AFC-n belüli, de nem csoportbeli ellenfelek elleni meccseken az AFC Kelet csapatai 11 győzelmet arattak és 13 vereséget szenvedtek – ez azért annyira nem gyalázatos eredmény, és ha a Patriots nem kap ki a Texanstól vagy a Chiefstől, akkor 50%-os lenne ez a mutató.

 12. 12

  szponzor

  Jó ötlet, kezdetnek valóban elég lenne ezt összesíteni.

 13. 13

  ...

  Ezt tettem meg én. 17 év mérlege alapján, pl. minden csoport 4. helyezettjei közül a Bills a legerősebb 33-mal több meccset nyert, mint a Browns, 23-mal többet, mint a Lions, és csak 1 W lemaradásban volt a 49ers-hez képest, akik nem a 4-ek a csoportjukban, hanem már 3-ak 17 szezon mérlege alapján. Fentebb még 1-2 részletet leírtam, sajnos az egész táblázat minden sora nincs meg fejben, elveszett a partícióm törlődésekor, így újra össze kell raknom. Az East csapatai közel sem olyan gyengék, csoporton kívül nem teljesítenek rosszul, kirívóan rosszul semmiképp sem. Csak őket minden évben megverte a Patriots, 80-szor 102 meccsből, így nehéz olt jó mérleget összerakni, csoportgyőzelemre sosem volt esély. A Steelers is nyert valami 73-at a saját csoportjában, és a GB is kb. 70-et ezidő alatt, csoporton kívül viszont ők sokkal gyengébb mutatót hoztak, míg a Pats szinte ugyanazt.

 14. 14

  szponzor

  Oké, meggyőztél. 5-6 meccs elég nagy minta a szurkolók véleményének kialakításához, de tudományos alapon is megálló statisztikához valóban nem elegendő. Egyébként nem matematikus, hanem történész vagyok. :-)

 15. 15

  Remete

  Annyit pontosítanék ami így hirtelen szemet szúrt, hogy az AFC East-ben nem stimmel a PO-ba jutások száma. A Dolphins bejutott csoportgyőztesként is 2008-ban, és wild card helyen is 2016-ban, ergo 2 szereplése volt, a Bills-nek egy wild card helyen (az idei nélkül nyilván), és a Jets-nek 5, mind wild card helyen. A Phins csak egynek van feltüntetve össz., és hát nem mindegy, mert így úgy néz ki, mintha a legkevesebbszer jutottak volna onnan WC helyen, miközben ugyanúgy 8 az a szám, mint 3 másik csoportnak, mindezt ráadásul úgy érték el, hogy nekik minden évben 2-szer a Patriots-szal kellett játszani, aki az egész liga ellen közel 80%-os muatóval rendelkezik, nem csak csoportban, szóval a helyzet fordított, nem a Pats életét könnyítette az East, a többiek dolgát nehezítette a PO-ba jutáshoz, hogy egy ennyire erős csapat ellen kellett állandóan játszani.

 16. 16

  ahanem

  “esetleg a szívemnek kedves Dél”

  jaj, ne

 17. 17

  ahanem

  “hogy az AFC kelet az NFC déllel kart karba öltve idén a két leggyengébb divízója volt idén a ligának”

  ez hogy jött ki? az nfc east már nem is tartozik a ligába? mátmint ez mindenkinek jobb lenne, de sajnos nincs így.
  az afcben pedig az északi a leggyengébb szerintem, bár nem néztem strength of schedulet, de mivel ott mindenki 2x játszott a 2-14-es csapattal, így ott kéne így lennie

 18. 18

  ahanem

  Közben látom, hogy az NFC-ben kijavítottad, szóval a másik kommentem erre eső részét tekintsd semmisnek, viszont az AFC észak idén még mindig botrány volt.
  Egyébként meg a kis meccsszám miatt szerintem azért viszonylag használható a statisztika, már csak azért is, mert a játék képe meg a szabályváltoztatások amúgy is nagyon hamar képesek semmissé tenni ezeknek a jelentőségét. Bár matematikus már nem leszek, szerintem ahol az esély alatt a múltban bekövetkezett adott esemény százalékos előfordulását értik, teljesen helytálló ez a statisztika. Persze, nem lehet ráhúzni semmilyen eloszlást meg nem lehet szimulálni (csak Maddenben, az meg egy előre meghatározott eloszlás szerint vagy teljesen random történik, szóval megintcsak nem mérvadó). Ez nem NBA vagy MLB vagy NHL, ahol rendelkezésre áll egy rakat meccs, de szerintem pont ezért szeretjük.

 19. 19

  ahanem

  https://www.pro-football-reference.com/

  ha jól tudom innen lehe táblázatba importálni egy rakat statisztikát, hátha segítséget találsz benne.

 20. 20

  magyar_newton

  Elismerésem, hogy ennyi melót beletett a szerző! Persze inkább érdekes, mint igazán valós képet ad. Gondoljatok például arra, hogy az AFC kelet az NFC kelettel kart karba öltve idén a két leggyengébb divízója volt idén a ligának, az AFC keletből mégis 2 csapat jutott be (éppen azért mert egymással játszottak). Szóval még szebb lett volna, ha a sorsolást is figyelembe veszi. (Jobb képet adna például egy olyan összesítés, ami súlyozza a győzelmeket / vereségeket az ellenfelek adott évi erősségével – ami egy önálló statisztika elkészítését igényelte volna – és az alapján készíti el a playoff besorolásokat, majd abból készíti el ezt az elemzést). De az már túl nagy munka lett volna, egy blogon nem kell ennyire “valósnak” lenni. Ha belefér a power ranking akkor bőven belefér ez is.

  Ja, és dícséret jár a blognak, hogy felfedezte az értékes olvasói kommentet és helyet adott neki önálló cikként!

 21. 21

  magyar_newton

  Igaz, köszönöm a korrekciót, természetesen az NFC keletre gondoltam. Az NFL égtájait néha a mai napig keverem :)
  A leírtakban viszont igazam van. A 18 év, 5-6 mérkőzés nagyon kicsi minta ahhoz, hogy kiátlagoljon például olyan különbségeket, mint az – egy példát mondok -, hogy nagyon nem mindegy, hogy aki a Colts ellen játszott az utóbbi 18 évben, az a Manning féle Colts-al találkozott-e, a Luck féle Colts-al találkozott-e, vagy esetleg pont kifogta azt a két “lyukas” évet, amikor Manning ill. Luck sérült voltak. A különbség nagyon nagy, hiszen a Manningos Colts igazi contender, a Luckos Colts playoff erősségű, a lyukas Colts-ok viszont 2-14-es, nagyon nyenge csapatok voltak. Ezt a különbséget 5-6 meccses mintán nem lehet kiátlagolni. Ahhoz, hogy ezek a különbségek kiátlagolódjanak, jóval (százszor) ekkora minta kellene, ami értelemszerűen nem áll rendelkezésre. Így nincs más lehetőség, mint az egyes évek pontosabb, súlyozott figyelembevétele, különben nem lesz használható az eredmény. (Mármint “profi módon” használható, mondjuk egy NFL tanulmányban, stb. Egy blogon ez is bőven elég persze.)
  Egyébként ez a szakmám. Matematikus, statisztikus vagyok. Ha neked is, akkor szívesen megvitatom veled részletesen magán beszélgetésben, bár akkor úgyis tudod mire utaltam. Viszont itt csak untatjuk vele a többieket. :) Egyébként sincs elég hely belemenni a részletes indoklásokba.

  Ettől függetlenül gratulások a kitartásodhoz és a munkádhoz!

 22. 22

  István Oláh

  Még év közben megcsináltam ezt, s fel is bontottam 5 évekre is.
  Amit tapasztaltam:

  1. Bár a sorsolás nincs benne, de a győzelmekből az jön le, hogy a Patriotsnak csoportja nem annyira gyenge, mint azt a közvélemény gondolja, sőt mivel megnéztem a 2-4. helyre vonatkozó összes győzelmeket, a felső rétegben mozognak inkább. sőt a 3. legtöbb győzelmet szerzi a 2-4. helyezett az elmúlt 5 évben, és 10 évben is. (Kíváncsi voltam erre, mert többször előjött ez a téma, s be kell valljam, hogy én is tévedtem, mert úgy gondoltam, hogy a Patsnek könnyebb dolga van.)

  2. A csoportgyőztesek legtöbb győzelme az AFC Eastből (Pats dominancia -átlag 12,3), utána nagy szakadék, 11,5 felett csak az AFC West és NFL South van, egyedül az NFC West győztesei vannak 11 alatt, bár az utolsó 5 évben (az ideit nem nézve) elég szépen felzárkóznak, övék a 2. legjobb átlag 11,8-cal.

  3. A győzelmek száma alátámasztja ezt a cikket is, a 2. helyezettek legtöbb győzelme az AFC North-ban és Southban van, míg az NFC-ben az Eastnél. De a medián a 2. helyezetteknél mindenhol a 9 győzelem, kivéve az NFC Westet, ahol 8.

  4. Ha összehasonlítom a 2 konferenciát, akkor az NFC kicsit szorosabb, kiegyenlítettebb (a 2. helyezettek átlaga alacsonyabb). Összességében a AFC-nek több győzelme van 2191 vs 2152, de az utóbbi 10 évben és utóbbi 5 évben is az NFC a jobb, mind ha az egészet, mind ha a 2-4. helyezetteket nézem, bár nincs számottevő különbség.
  AFC vs NFC (2009-18): 1268 vs 1285
  AFC vs NFC (2014-18): 631 vs 644
  AFC vs NFC (2-4. helyezett): 1398 vs 1386
  AFC vs NFC (2-4. helyezett, 2009-18): 811 vs 829
  AFC vs NFC (2-4. helyezett, 2014-18): 404 vs 413

  https://uploads.disquscdn.com/images/5a062adf9338182012ead83a55fe5c042b1ec7aec5df1b192916d044cdd327d6.png

 23. 23

  panthersfan

  “Mivel az NFC Keletben 2004 óta nem volt címvédés, ezért azt a csoportot szokták a legkiegyensúlyozottabbnak tartani” na, 2014 előtt délen soha nem volt címvédés, csak mostanság borult meg a tripla panthers tripla saints sorral, de sztem a délt szokás a legkiegyensúlyozottabbnak tartani, legfeljebb kelet nagyobb hypeot kap :)

 24. 24

  szponzor

  Valamit elnéztél, mert az AFC Kelet esetében is pontosak a számok a táblázatokban. A Jets csak 4-szer jutott be wild card helyen, 1-szer csoportgyőztesként. A Dolphins 1-szer csoportgyőztesként, 1-szer wild card helyen, a Bills 2-szer wild cald helyen, a Patriots 18-szor csoportgyőztesként. 4+1+2+0=7
  Tehát tényleg az AFC Kelet csapatai szerezték eddig a legkevesebb wild card helyet az összes csoport közül.

 25. 25

  szponzor

  Az igaz, hogy az AFC Északban minden csapat kétszer játszott egy 2-14-es mutatójú csapat ellen, de éppúgy kétszer kellett játszania egy 14-2 mutatójú csapat ellen is. Ez a kettő szerintem éppen kiegyenlíti egymást.

 26. 26

  ahanem

  Ami méginkább erősíti az állításomat, mert egy gyenge csoportot könnyebb dominálni. Meg azt is hozzátenném hogy az AFC North hozta össze a legkevesebb győzelmet az AFC-ben, ami egy egyszerűsített statisztikaként önmagában képes lenne besorolni az utolsó helyre őket idén.

  Illetve az az állítás is szembe megy önmagával, hogy a leggyengébb csoportból ketten jutnak be, mert már az is két erősebb csapatot jelent, míg északon max egy erős csapat volt, a többi hulladék (és itt most az adott csapat szurkolói biztos egyetértenek).

 27. 27

  magyar_newton

  Na ennek örülök. :) Legközelebb majd te jössz, ha belerontok valamelyik magyar történelmi dátumba. :)

 28. 28

  szponzor

  A 14-2 és a csoport gyengesége között semmiféle összefüggés nincs. Egy 14-2-es csapat az egész főcsoportot, sőt az egész ligát dominálja, nem csak a csoportját.
  Egyébként a cikk nem arról szól, hogy idén melyik volt a legerősebb és leggyengébb csoport, hanem annak a kérdésnek megválaszolásához próbál támpontokat adni, hogy úgy általában melyik a legerősebb csoport.

 29. 29

  ahanem

  kvázi 5 ingyen meccs, ha ebből mondjuk 2 máshogy sül el már csak 12-4ről beszélünk és semmiféle dominanciára
  tedd be a Ravens helyére a Seahawksot és nyerje meg a nyugati csapat ezt az 5 csoportmeccset 7 pontokkal, 14-2vel állnak, és lehet még az első kört se élték volna túl. persze ezt majd meglátjuk a Ravensnél a hétvégén, de az, hogy ők most 14-2vel álltak, az inkább jelenti azt, hogy a csoport többi csapata bizony messze alulteljesített, mint azt, hogy ők lennének nagyon jók. a csoporton kívüli meccsek jelenti azt, hogy ők bizony jók, nem feltétlen a csoporton belüli meccsek

  ez a kommentlánc pedig nem magáról a cikkről szól, ha jól értelmeztem eddig, hanem Newton kollega felvetéséről.

  a cikk pedig nagyon príma, nekem nagyon tetszik és szeretnék gratulálni hozzá, mert láthatlóag rengeteg munka van benne, s még annyit hozzátennék, hogy nem a munkásságodat kritizálom, csupán arra szeretnék rávilágítani, hogy ezek a számok általában többet takarnak, s nem is mondanak el mindent, mint ahogy már egy másik cikk alatt is megjegyeztem, a statisztikákat viszonylag könnyű úgy alakítani, hogy a mi igazunkat támasszák alá

 30. 30

  szponzor

  Teljesen igazad van: a statisztikákat szinte mindig lehet a saját véleményünk alátámasztására használni, és ehhez általában még manipulálni sem kell az adatokat. A Ravens idei teljesítményében viszont én semmiféle trükközést, manipulációt, bizonytalanságot nem érzek. Lamar Jacksonék csoporton belüli 5-1-es mutatója gyengébb, mint a csoporton kívüli 9-1-es mutatója, úgyhogy nem az AFC Észak gyengesége miatt szerezték meg az első kiemelt pozíciót. Látva a Patriots, a Rams és a 49ers elleni játékukat, számomra – és ami fontosabb: a szakértők óriási többségének számára – egyértelmű, hogy a Ravens kiváló csapat, a Super Bowl fő esélyese.

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team