Connect with us

Beharangozó

Meg fogjuk találni az utat

Az idén szoros meccseken és idegenben egyaránt kiváló Seattle Seahawks tovább folytatja menetelését, ezúttal a Green Bay Packers jelentkezik az áldozati szerepre. És hát igen, bizony minden adott ahhoz, hogy Wilsonék egy újabb szoros meccset húzzanak be idegenben. A négy hétvégi párharc közül pont ezen van a legnagyobb esélye a vendég csapatnak győzni, és ez egyáltalán nem véletlen.

Ez a Packers ugyanis hiába végzett idén 13-3-mal, a 12-4-es New Englandhez hasonlóan ezt döntően a nevetségesen könnyű sorsolásának és az aránylag jól szuperáló védelmének köszönheti, no meg annak, hogy egészen hihetetlen és váratlan módon mindenki kibírta egészségesen januárig. Az offense – főleg Rodgers – például csak a feltétlen szükséges minimumot teljesítette, 24 pontnál többet legutóbb október közepén szereztek egy Giants elleni meccset leszámítva, de hát akkor is a Mahomes és a fél védelme nélkül felálló Chiefs ellen sikerült ez a “bravúr”.

Ettől függetlenül a meccs egyik kulcspárharca, hogy a zöld-sárgák támadófala ellen Clowney-ék tudnak-e bármilyen érdemi nyomást generálni. Clowney-val a pályán érdemben több nyomást (a playek 25,4 vs 18,1 %-ában) tud generálni, több sacket tud szerezni (6,1 % vs 3,9 %) a Seattle, de érdekes, hogy a 90-es jelenlétében több a blitz (a playek 30,1 vs 24,1 %-ban) is. Ennek ellenére olyan sacközönről még csak álmodni sem érdemes, mint az Eagles ellen, de a Clowney-Reed-Jefferson triónak meglehetnek a momentumai Bulagáék ellen.

Ami viszont ennél érdekesebb, az Quandre Diggs szerepe. Diggsszel a Seattle 5-1-gyel áll eddig, és ez elég egyértelmű jele annak, hogy ő nem csak a Seahawks védelmének jelentett hatalmas upgrade-et – de ezt már leírtam múlt héten is – hanem a Lionsénak is. Ugyanis Diggsszel a soraiban a Lions 5-2-es mérleget hozott a Green Bay ellen, szóval mondhatjuk, hogy ő lesz a kabala. Na persze nem csak ennyi lesz a feladata, hanem hogy elsősorban Davante Adams és/vagy Flowers oldalára segítsen be. Mivel Pete Carroll az edző, így nagyjából kizárt, de egyébként egészen könnyen el tudnám képzelni, hogy a sérülések miatt az utóbbi két meccsre már pályára kerülő – és váratlanul jól teljesítő – újonc cornert, Ugo Amadit ne csak nickelbackként, hanem egyenesen Flowers helyén képzeljem el. Attól a képtől például rémálmaim vannak, hogy Rodgers egy ingyen játék során egy-az-egyben Flowersre dob, brrr. Ezt mindenképpen el kell kerülnie a védelemnek, mert a várhatóan végig szoros párharcot – Seahawks 11-2, Packers 8-1 idén nyolc pontnál szorosabb meccseken – egy ilyen apró hiba is eldöntheti.

A másik amire a seattle-i védelemnek figyelnie kell – és valójában ez lesz a hazaiak kordában tartásának kulcsa – hogy Aaron Jonesról ne csússzanak le a szerelések. Jones ugyanis idén vezeti a vonatkozó (“broken tackles”) listát a futójátékokat tekintve (32), de ehhez a 32-höz további 10 elhibázott szerelést tett hozzá a passzjátékok során. Jones földön 1084, levegőben további 474 yardot termelt, ez utóbbiak többségét persze screen passzok után, így elmondható, hogy a Seahawks gyenge-közepes futás elleni védelmének elég nagy kihívás lehet Jonest megtartani.

Hiába azonban Jones elit számai és a közel 1000 yardot teljesítő Adams, bizony mindhárom skillposzton a Seahawks futója, elkapója és irányítója egyaránt jobb szezont zárt, mint Green Bay-i társa. Lockett-Adams, Carson-Jones és Wilson-Rodgers összehasonlításban is igaz ez, és ezzel át is kötök a Seahawks offense-re.

Brian Schottenheimer ugyanis egy évnyi tökölés és egy elképesztően idegesítően elbukott Wild Card meccs után végre rájött, hogy talán mégis csak a legjobb játékosa kezébe kéne tenni a mérkőzéseket. Erre nagyon jó példa egyébként az Eagles elleni záróplay, de erről részletesebben már Dani írt a 7 játékaiban. Russell Wilsont még a támadófal sérülései sem vetették vissza, nem kis részben azért mert ligaszinten is elit WR-sor áll rendelkezésére. Duane Brown és Mike Iupati játéka is várhatóan csak a hétvégén fog eldőlni, de a Philadelphia ellen (és a 17. héten a 49ers ellen is) ez a szedett-vedett fal a pass rush ellen aránylag megállta a helyét, és ennek csak egyik jele, hogy a Fant-Jones páros működése mellett is mindössze 1+1 sacket szereztek az ellenfelek az utóbbi két hétben. Így joggal lehet számítani arra, hogy a fal a két Smith, Za’Darius és Preston ellen is helytáll majd. Ez az O-line azonban főként Iupati hiányával futásblokkolás terén összeomlott (ld. még Eagles ellen), ugyanakkor mekkora szerencse, hogy a Packers futás elleni védelme pont a liga hátsó felébe tartozik (25. hely körül), így még Brown és Iupati nélkül is több és sikeresebb futásra lehet számítani Lynchéktől, ha pedig ők játékra alkalmasak lennének, akkor ez már nem is csak lehetőség lenne, hanem annál több.

A több és sikeresebb futás pedig jó alapot teremt majd a passzjátéknak (bár láttuk múlt héten, hogy megy Wilsonnak anélkül is), azon belül is elsősorban a nagy (20+ yardos) játékoknak. Lockett mellett a múlt héten rookie rekordot döntő Metcalf lehet természetesen a kulcs a Packers secondary ellen, Metcalf önmagában mismatch probléma lesz Jaire Alexander vagy Kevin King számára. A Packers védelem a rövid passzjátékokat aránylag jól fogja (top10 az NFL-ben), bár például az Eaglesnek vasárnap komoly problémája volt 3. és rövid szituációkban, amikor a Seahawks elkapók ún. rub route-okat futottak.

A hazaiak azonban igazából hosszú passzok ellen kifejezetten gyengék., ebből a szempontból a létező legrosszabb ami velük történhetett, hogy a Seahawksszal kell játszaniuk. DK a közvélekedéssel ellentétben már egyáltalán nem csak nyílegyenes route-okra képes, erre példa a Philadelphia elleni route chartja is. Metcalf és Lockett miatt a Packers rá fog arra kényszerülni, hogy a safetyjeit inkább a cornerek segítésére használja, mint blitzekre (blitzek ellen Wilson egyébként is halálos), blitzek nélkül viszont kérdéses, hogy mekkora nyomást tudnak generálni, illetve így a futások számára is tágabb tér nyílik, ha nem tudják feltölteni a boxot. Az alábbi videó még az előző szezonbeli Seahawks-Packers meccsről való, de itt is látszik, hogy a Cover 0 védekezés harmadik és hosszúra még a red zone-ban sem a legjobb ötlet Wilson ellen:

És hát akkor Metcalf és Lockett mellett még szót sem ejtettem Hollisterről (TE) és a slot WR Moore-ról, utóbbi is bármikor képes begyújtani a rakétákat, a Philadelphia ellen ugye az ő 38 yardos játéka alapozta meg Lynch touchdownját. Múlt héten nem volt róla szó, de mióta a Tampa Bay elleni meccset követően Carroll védelmébe vette a kicker Jason Myerst, és nagy nyilvánosság előtt (is) támogatásáról biztosította, azóta Myers nem rúgott mellé mezőnygólt (extra pontot igen). Az Eagles ugyan egy kísérletet blokkolt, de egy szoros meccsen nagy szükség lesz a 10. héttől látott magabiztos Myersre.

A legfrissebb előrejelzések szerint a meccs alatt Green Bayben -5 fok körüli hőmérséklet és borult idő várható, csapadékra a szombati és vasárap reggeli havazást követően kicsi az esély, így ez várhatóan nem lesz döntő faktor az összecsapáson. A Seahawksnak tehát minden, illetve minden is a rendelkezésére áll, hogy továbblépjen a főcsoportdöntőbe a Green Bay ellen, összességében elég jó matchup a Seahawksnak a Packers. De hát idén ugye ki nem az, idén szinte mindenkinek a szintjére fel tudtak Wilsonék emelkedni (pl. 49ers 2x, Vikings), és akárkit le tudtak húzni az ő szintjükre. Mi váratlan történhetne? Egy (majdnem) főműsoridős Seahawks meccsen. A Packers ellen.

Mindent összevetve a Packerst jó eséllyel 24 pont alatt tartja a defense, annyit meg fogunk tudni szerezni. Így legyen.

 

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!