Connect with us

Legenda

Paul Brown – A modern football atyja – I. rész

Tartja a mondás, hogy a legfurább történeteket az élet írja. Paul Brown esetében ez a mondás egyértelműen igaz, hiszen ma már úgy emlékeznek rá, mint az egyik legnagyobb edzőre, aki megváltoztatta a játékot. Bill Belichick egyenesen a valaha volt legnagyobb NFL edzőnek tartja, amire teljesen rá is szolgált. Két franchise sorsát is meghatározta, és az ő reformjai nélkül az NFL biztos nem úgy nézne ki, mint ahogyan azt mi ismerjük. Mindez pedig azért is hihetetlen, mert Paul Brownnak kezdetben semmi köze nem volt az NFL-hez, és az edzői pályán is csupán egy véletlen indította el.

Született tanár

Paul Brown 1908-ban született Ohio államban, és ott is nőtt fel. A footballal már fiatal korában megismerkedett, és Massillon város középiskolájában irányítót is játszott. Brown megpróbált megmaradni ezen a poszton a Miami egyetemen is, és noha elért szép sikereket, de az egyetemről kikerülve nem folytatta a profi pályafutását. Legalábbis játékosként nem. Az ő álma nem ez volt, hanem az hogy oktatással foglalkozhasson, és tanár lehessen.

Brown 1930-ban diplomát is szerzett pedagógiából, és hamarosan tanárként kezdett el tevékenykedni a Maryland állambeli Severn iskolában. Brown ténylegesen csak tanár akart lenni, de a sors úgy hozta, hogy edző is lett mellette. A fia, Mike Brown visszaemlékezése szerint nem sokkal az érkezése után a Severn edzője megbetegedett, és nem tudott megjelenni az edzéseken/meccseken. Az iskola Brownhoz fordult, hogy tudná-e helyettesíteni a beteg edzőt, ő pedig végül elvállalta ezt a szerepet.

Paul Brown a véletlen folytán megkapta a lehetőséget, hogy edző lehessen, és élt is vele. A Severn iskola az ő irányítása alatt veretlen volt az első évben, és a második évben is majdnem veretlen lett a csapat. Brownt egyből csodaedzőként kezdték el emlegetni, és a sikerei felkeltették a szülővárosa, Massillon figyelmét is.

A Massillon Tigers középiskolás csapat ekkoriban mélyponton volt, és alig tudott egy-két győzelmet összekaparni évente. A kétségbeesett csapat Brownhoz fordult segítségért, aki ekkor még csupán 24 éves volt. Brown elfogadta a Tigers ajánlatát, és visszatért a szülővárosába, hogy kihúzza a csapatot a gödörből. Mindjárt a legelső szezonjában bizonyította, hogy megérte őt szerződtetni, sikerült ugyanis pozitív mérleget elérnie a csapattal (5-4-1). Ezután pedig a Tigers megállíthatatlan lett. Brown 9 évet töltött Massillonban, és vele 80-8-2-es mérleget tudhatott magáénak a csapat. A Tigers mindenkit letarolt, és a nagy siker hatására a közönség is olyan nagy lett, hogy egy új stadiont kellett a csapatnak építenie, ami már alkalmas volt 20 ezer fő befogadására.

Brown visszatérése egyértelműen hatalmas siker volt, hiszen egy romokban lévő csapatot emelt fel a csillagokba. De mi volt a titka? Hogyan tudott egy pofozógépből egy legyőzhetetlen óriást csinálni? Nos, a titka egy olyan dolog volt, amire talán az ember elsőre nem számítana. A playbook.

A playbook ma már elengedhetetlen kelléke a footballnak, de nem volt ez mindig így. Ami azt illeti, a ’30-as években még senki nem használt ilyet, azt sem tudták mi az. Paul Brown volt az, aki feltalálta a playbook rendszerét, és ő használta ezt először. Brown hitt abban, hogy csak akkor van esélye a csapatnak nyerni, ha mindenki pontosan tudja a feladatát, és azt hibátlanul végrehajtja. Ennek elérése érdekében minden játékosának adott egy playbookot, ahol be volt rajzolva, hogy egy adott játéknál mi az ő feladata, és elvárta az összes játékosától, hogy ezeket fejből tudja. Még teszteket is íratott velük, hogy biztos legyen abban, tényleg megértették a játékosai, mi a feladatuk.

Ezek az újítások szokatlanok voltak, de Brown tökéletesen betanította a játékosait a használatukra. Ténylegesen egy tanár volt, aki olyan dolgokat tanított a diákjainak, amit azok akkor még nem tudtak. Annyi különbség volt csupán, hogy a diákok játékosok voltak, a tanterem pedig a pálya. De működött, és 9 év alatt Brown csillaga csak még fényesebb lett, amire már a nagyobb egyetemek is felfigyeltek.

1941-ben Brownt már úgy ismerték az államban mint a „Miracle Man of Massillon” („A massilloni csodaember”), és az Ohio State egyetem azonnal lecsapott rá. A Buckeyes edzőjeként 3 évet töltött az Ohio State-en, majd elszerződött a chicagói Great Lake Blue Jackethez, ahol további 2 évet töltött el. A legnagyobb sikerét a Blue Jacketnél 1945-ben érte el, mikor a nagy rivális Notre Dame egyetemet 39-7-re legyőzte. Ennek a sikernek a hatására pedig végleg megnyíltak a kapuk Brown előtt.

A cikk folytatódik! Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz. Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Legfrissebb cikkeink

Facebook

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!