Connect with us

Minden ami NFL

RHULE the World!

David Tepper, a Carolina Panthers tulajdonosa új fejezetet nyitott a franchise történelmében, és lecserélte Ron Rivérát. Nagyon megfontolt keresés és óriási titkolózások után végül ledobta az atomot, és elhappolta szó szerint a Giants orra elől Matt Rhule-t. És mindenki odáig van ezért a lépésért, leszámítva a New York-iakat.

Kockázat nélkül nincs siker, illetve a sikeres üzletember nem fél az ismeretlenbe belevágni, tartja a gazdagok mondása. David Tepper pedig egy sikeres üzletember, hiszen nem hogy új dolgokba akar belevágni, egyenesen forradalmasítani szeretné vízióit a Panthersnél, és erre keres partnereket asszisztens GM és HC formájában. Utóbbit meg is találta Rhule személyében, akihez személyesen ment el Marty Hurney general managerrel és Steven Drummond kommunikációért felelős munkatársával egyetemben. A sietség nem volt véletlen, Rhule még szinte ki sem pakolt mexikói nyaralásából, és már készült a másnapi New York-i interjújára, mikor a Panthers kommuna megjelent a háza előtt, és elétették azt a szerződést, ami sok beszédtémát váltott ki.

Egy új kezdet

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Lehet szépen eltűnik az egész franchise 1 év alatt, Newtonnal, Olsennel, Kuechlyvel, Riverával (+TDvel), ami jövőre lesz, az valami egészen más lesz, mint az eddigiek :'(

– írta panthersfan kommentelőnk Kuechly visszavonulását követően, ami annyira szép és összefoglaló sóhaj egy szurkolótól, egyben tökéletes felvezető a Rhule kinevezés boncolásához. Merthogy Tepper egy vadiúj Pantherst akar, még ha legjobb védője visszavonulásával nyilván ő sem tervezett előre. Annyi kérdőjel van jelenleg a franchise kapcsán, hogy nehéz megjósolni mi és mikor válhat valóra számukra, de az alapozás Rhule kinevezésével megkezdődött. És eddig nagyon jól csinálják.

Releváns profi tapasztalat nélkül nem nagyon tudott sikeres lenni egy college-ról érkező edző, így Rhule kapcsán érthető, ha szkeptikusak a szurkolók. Egy az egyben nem is lehet áthozni az egyetemi playbookot a profik közé, még Kliff Kingsbury is rengeteg változtatott az első heti taktikájához képest, mert muszáj volt alkalmazkodnia az NFL-hez. Rhule ezzel szemben annyi előnnyel indul, hogy ő nem azt akarja játszatni, amit az egyetemen, hanem teljesen idomulni akar az NFL-ben megszokott trendekhez, amihez a szakmai stáb és az analitikus csapat segítségét kéri majd. A siker persze így sem garantált, de jobb kezdetnek néz ki, mint Chip Kellyé.

Rhule ugyanis nem a hiper-szuper játékával tűnt ki első sorban, hanem az eredményekkel. Mind a Temple, mint a Baylor csapatával borzasztó első szezont produkált, ám fokozatosan formálta át a csapatot, és a lassú érés végül mézédes gyümölcsöt termett, ami legalább 10 győzelem formájában nyilvánult meg – mindezt azért nem az NCAA legerősebb rosterével, hiszen alig adott kezdőjátékosokat a profik közé a két programja. Tepper számára nagyon fontos, hogy csapatot kovácsoljon a gárdából, ehhez pedig nagyon értett, a szerződése hosszából ítélve a türelmet is meg fogja ehhez kapni, ennél jobb helyre pedig nem kerülhetett – vélhetően ez is hozzájárult a “biankó csekk” elfogadásához.

Mik a tervek?

Na ez az igazi szürke zóna, ugyanis a szélrózsa minden irányába el lehet indulni. Az alaphelyzet az, hogy jelenleg Cam Newton a csapat irányítója, akinek a helyzete az egészségi állapotától függ, ezt maga a tulajdonos nyilatkozta. Newton márpedig nem egészséges, és Ian Rapoport insider szerint egy jó ajánlat esetén hajlandó lenne elcserélni őt a Panthers tavasszal, hiszen a szerződése már csak a következő szezonra érvényes, a cap hitje pedig majd’ 19 millió dollár. A franchise erről nyilván hallgat, és Rhule is elmondta Adam Schefter podcastjében, hogy Cam az elsők között volt, akivel beszélt a kinevezését követően, de egy új kezdethez új irányító is dukál, nem igaz?

Ehhez pedig remek muníciót nyújt az 1/7-es draftcetli, amit most Marty Hurney birtokol, és amivel akár kiválaszthatja Rhule új játékszerét – mert hogy sem Will Grier, sem Kyle Allen nem megoldás jelen állás szerint. Vagy ha már úgyis a türelemre építenek, Rhule első évei pedig legendásan pocsékok, akár Trevor Lawrence-et is megvárhatják, ám ha van lehetőséged irányítót választani, akkor nem szalasztod el. Annyi biztos, hogy a támadósor eléggé “college-fit” húzónevekből áll skillpozíciós játékosokat tekintve, ami remek alap lesz majd a vadiúj offensive stáb elképzeléseihez.

Éppen ezért, lezárva az off topikot, szerintem becélozzák a Lions 1/3-as választási jogát, és kiválasztják Tua Tagovailoát – meglesz a türelem hogy teljesen felépüljön, mert egészségesen nagyszerű dolgokra képes, és addigra a csapatot is rendbe tehetik körülötte. És ha már stáb…

Egy új Brady uralhatja a ligát?

Noha a már említett Adam Schefter podcastben Rhule elmondta, hogy NFL tapasztalattal rendelkező OC-t szeretne maga mellé, mégis Joe Brady, a friss egyetemi bajnok LSU agytrösztje lesz az egyik jobbkeze a Panthersnél. Ha szőrszálhasogató vagyok, akkor azt mondom végülis van tapasztalata, hiszen két évig volt Sean Payton egyik asszisztense, nála pedig kevés embertől lehet jobban ellesni az NFL offense-ek csínját-bínyját. Lényeg a lényeg, bátran állíthatom, hogy a 2020-as szezon elején millió semleges néző fog Panthers meccseket nézni, mert ezt a párost látni akarják. Ha csak fele olyan jó munkát végez, mint amit idén a Heisman-győztes, vélhetően 1/1-es, minden idők legjobb egyetemi QB teljesítményét produkáló Joe Burrow-val, akkor pláne árgus szemek kísérik végig munkájukat.

Az érdekességek folyama itt nem áll meg, hiszen nem csak Brady az egyetlen segédje, aki az egyetemről érkezik. Három korábbi bayloros segítőjét is hozta magával, méghozzá:

  • Frisman Jackson – WR edző
  • Evan Cooper – CB edző
  • Phil Snow – védőkoordinátor

Utóbbi igazán érdekes, hiszen 64 évesen mindössze négy évnyi tapaszatalata van az NFL-ben, amikor a Detroit Lions stábjában kapott helyet, mint asszisztens, később linebacker edző. Viszont Rhule teljes vezetőedzői karrierjét végigkísérte mint DC, és az NFL-kalandból sem fog kimaradni. Az valamennyire megszokott, hogy az egyetemi szintekről offense beállítottságú szakembereket hoznak fel, de védőoldalon, ráadásul egyből koordinátori pozícióba ez kuriózumnak számít – nem véletlenül, hiszen teljesen más a két liga támadójátéka. Ezzel lehet később be fog fürödni Rhule, de ne legyen igazunk. És hogy ez ne történjen meg, egy régi ismerős lehet a segítségére, ugyanis két évnyi távollét után sikerült visszacsábítani Al Holcombot a csapathoz, aki a futójátékok megállításáért fog felelni a védelemben. A védőfal edzője pedig egy szintén tapasztalt szakember, a Coltstól elhozott Mike Phair lesz.

Rhule nem csak egyetemi szintről hoz ismerős arcokat, hiszen korábbi egyetlen NFL-es állomáshelyéről is nézelődik. A special team koordinátora továbbra is Chase Blackburn lesz, aki még a játékosa volt New Yorkban, illetve két korábbi kollégája neve is felmerült mint stábtag, Pat Flaherty és Kevin M. Gilbride, ám egyelőre egyikük sem csatlakozott még hivatalosan a Panthershöz. Ám nem csak ők lennének az az NFL tapasztalat, amit a stábba keresnek, de a pletykák alapján elég rossz helyről kutakodnak. Múlt héten ugyanis interjún volt Ben McAdoo és Mike McCoy is, ugyanis QB edző kerestetik Charlotte-ban, és a két úriembert keresték meg először. McCoynak nem tudom mit kellene még csinálnia, hogy végleg eltakarodjon az NFL világából, de szerencsére egyikük kinevezése sem történt meg.

Értékelés

Elfogultság a részemről, de nekem nagyon tetszik ez a projekt eddig, noha tele van buktatókkal és kockázattal, és bőven elképzelhető, hogy nagy koppanás lesz a vége. A szándékot viszont díjazom, és egyelőre nem egy agyatlan és csőlátású elképzelésnek tűnik, amiért mindenképp plusz pont jár. Nem lehet megjósolni egyelőre, hogy ez a pályán milyen hatással lesz, hiszen még nem tudjuk ki lesz az irányító, lesz nem egy fontos távozó és szabadügynök játékos is, szóval nem tudni miből gazdálkodhat majd a training campre a stáb, de én optimista vagyok. Csak McCoyt kerüljék el messziről, könyörgöm.

Osztályzat: A

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!