Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LIV – Front7-ök

Két dolog lehet a legkönnyebben döntő az idei Super Bowlon. Az egyik a Patrick Mahomes és Jimmy Garoppolo közötti óriási különbég, a másik pedig a Chiefs és a 49ers front sevenje közötti elképesztő differencia. Ha valahol megnyerheti a meccset a 49ers, akkor az védelem első két szintje.

 

 

A támadófalakhoz hasonlóan a front 7-ben sincsenek fontos sérültek egyik csapatnál sem, mindkét egyég a lehető legjobb kezdőjével állhat fel. Ez a 49ersnél elsősorban az ex-Chief Dee Ford, míg a túloldalon Chris Jones, a KC front7 egyetlen top védőjének szereplését jelenti.

 

Védőfal

 

Először arra gondoltam, hogy a támadófalakhoz hasonlóan a védőfalakat is szétszedem belső és külső falemberekre, de úgy nem biztos, hogy kellőképp érzékelhető az az óriási kontraszt a két egység között. A 49ers oldalán ugyanis egytől egyik első körös, elit közeli szinten játszó sztárok alkotják a falat, a túloldalon pedig legnagyobb jóindulattal is csak az arc van meg.

 

A 49ers kezdő védőfalát Dee Ford, Nick Bosa, DeForest Buckner és Arik Armstead alkotja: Bosa 1/2-es, Buckner 1/7-es, Armstead 1/17-es, míg Ford 1/23-as volt (utóbbi a Chiefsnél). Nincs ennél tehetségesebb védőfal a ligában, és még akkor nem is beszéltünk az 1/3-as Solomon Thomasról, aki csak a padra fért fel (bár ez inkább annak köszönhető, hogy bust lett). A kezdő négyes eddig 43 sacket szerzett és 248-szor generált nyomást a szezonban (via PFF), a négyes valamelyik tagja átlagosan minden második snapen nyomást tud generálni, ami brutális, a footballoutsiders.com adatai szerint csak a Steelers volt ennél az egységnél hatékonyabb a ligában (persze ebben nagy szerepe van a kiváló secondarynek is, illetve az sem hátrány, hogy a csapat alapvetően mindig előnyben játszott).

 

 

Külön kiemelném Dee Fordot, aki hihetetlenül jó hatással van az egységre, különösen a kis Bosára (az adatok az NFC-döntő előtt készültek):

  • amikor Ford a pályán volt: 33 nyomásgyakorlás, 8 sack, 23 százalékos pressure rate Bosától,
  • amikor Ford NEM volt a pályán: 35 nyomásgyakorlás, 3 sack, 11 százalékos pressure rate.

 

Brutális különbség, ráadásul vele a kezdőben Armstead bemozoghat a védőfal közepére, így nem Sheldon Daynek kell ott szerepelnie. Futás ellen már inkább csak erős közepes az egység, de mivel a Chiefs nem nagyon fut, így ez nem is igazán releváns.

 

A KC már közel sem áll ilyen jól a védőfalat illetően. Az egység legjobb játékosa egyértelműen Chris Jones, aki hiába játszott majd 100 snappel kevesebbet, mint Frank Clark, így is vezette a csapatot nyomásgyakorlásokban. Mellette a fal közepén Derrick Nnadi szerepelt a legtöbbet, de szituációtól függően nagy a rotáció, hisz Mike Pennel és Tanoh Kpassagnon is feltűnhet a fal belsejében, bár egyiküktől sem kell különösebben elájulni.

 

Kpassagnon egyébként a fal szélén sok szerepet kap, Terrell Suggst nem nagyon lehet sokáig a pályán hagyni 37 évesen. De ahogy Nnadi vagy Pennel, úgy ők ketten sem sok vizet zavarnak, legjobb esetben is egy gyenge közepest tudnak hozni, bár Suggs rutinjának azért van értéke. Persze ha csak a neveket nézzük, akkor nincs nagy gond, hisz Suggs mellett a túloldalon Frank Clark játszik, csakhogy ő hiába tartja magát félistennek, aki minden más pass rusher fölött áll, ez nagyon távol áll a valóságtól.

 

Clark idén legnagyobb jóindulattal is középszerű, a 11 elhibázott szerelése minimum botrányos, összességében bőven alul teljesíti a várakozásokat (ebben persze szerepet játszhat, hogy nem volt mindig 100 százalékos). Ettől függetlenül nyilván van benne tehetség, ha elkapja a fonalat, akkor nagy pusztítást láthatunk tőle. A Texans ellen például 10-szer generált nyomást és három sacket szerzett, ami messze a legjobb volt a szezonban, míg a Titans ellen ugyanez csak 4/1 volt, amivel már nem sokra menne a Chiefs.

 

 

Egységszinten a Chiefs védőfal top 10 közeli hatékonysággal dolgozik a teljes szezont figyelembe véve, de ez ne csapjon be senkit: ez elsősorban annak köszönhető, hogy az offense hamar előnybe juttatja a csapatot, így az ellenfél irányítójától kellenek a hosszú passzok, amiket viszont a meglepően jól működő secondary kiválóan képes kezelni, ezzel időt adva Clarkéknak. Továbbá ne feledjük, hogy a védőfal minden létező téren pocsék a futójáték ellen, a Titanst is csak 8-9 emberes boxok miatt sikerült limitálni, ami pedig nem biztos, hogy Shanahan rendszere ellen is működni fog.

 

  • Chiefs: 1
  • 49ers: 3

 

(Egy egészséges Chris Jonesnál jelenleg csak Aaron Donald egyértelműen jobb, rajta kívül bárkivel szemben a Chiefs védőjét választanám. A többi poszton viszont nem kérdés, melyik csapat a jobb).

 

Linebackerek

 

Bár a linebacker-sor nincs tele első körösökkel a 49ersnél, itt is szembetűnő a minőségbeli különbség. Fred Warner,
Dre Greenlaw és a mellizom-szakadásból visszatérő Kwon Alexander is korrekt játékos – igaz, futás ellen nettó haszontalan mindegyik, Warner például 21 elrontott szereléssel büszkélkedhet, de a szezon felét kihagyó Alexandernek is van 10, pedig csak 402 snapet volt a pályán. Többek között miattuk sem olyan jó a 49ers futás elleni védelme, ugyanakkor ez a Chiefs ellen pont nem releváns – ellenben azzal, hogy coverage-ben mind a hárman jók, a pálya közepét futókkal és tight endekkel is előszeretettel támadó Chiefs ellen pedig pont ez kell.

 

 

A másik oldalon azt lehet elmondani, hogy bár ott van a Jetstől megszerzett korábbi első körös Darren Lee, vagy a Billstől érkezett korábbi 2. körös Reggie Ragland, sok haszon nem lett belőlük. Olyannyira nem, hogy nem sikerült kiszorítani sem Anthony Hitchenst, sem Damien Wilsont: a két linebacker 21 elrontott szereléssel büszkélkedhet, a feléjük szálló 107 labdából 90-ből elkapás lett (84 százalék), engedtek hat TD-t és 966 yardot, ráadásul még egy darab interceptionjük sem volt. Borzalmas belegondolni, mire lesz képes ellenük a 49ers futótriója és George Kittle.

 

  • Chiefs: 1
  • 49ers: 5,5

 

(A két kezdő linebackerért 1-1 pontot, a harmadikért 0,5 pontot adtam. A 49ers egysége nem elit, de legalább egy valamiben jó, a Chiefsé viszont mindenben rossz).

 

Cserék

 

A cserékről már volt szó fentebb, így csak két játékost emelnék még ki, Solomon Thomast és Ben Niemannt. Thomas 1/3-asként óriási bust lett, de az ő feladata tehermentesíteni a többi első köröst a falban – 294 snapen 14 nyomást generált, a futójátéknál pedig akkor sem veszi észre a futót, ha az orra előtt van, így ha minden jól megy, nem sokat lesz pályán. Ami pedig Niemannt illeti: ő hasonlóan pocsék linebacker, mint Hitchensék, viszont csak három elrontott szerelése van, így bár mindent el lehet kapni mellette, de legalább a nagy játékokat nem fogja engedni. A Chiefs kifejezetten jól járna, ha valamelyik kezdő megsérülne.

 

  • Chiefs: 2
  • 49ers: 5,5

 

(A 49ers védelmében nem feltétlenül van mélység, Solomon Thomas az 5. legjobb pass rusher volt a csapatban, a linebackerek közül a 4. legtöbbet játszó Azeez Al-Shaair pedig borzalmas. A Chiefs védelmében a mélységgel nincs baj, minőség meg a kezdők között se nagyon van, így egy sérüléshullám (hacsak nem Jones dől ki) sokkal kevésbé érintené a KC-t, mint a 49erst.)

 

Összegzés

 

Nem kérdés, hogy a 49ers front7-je a jobb, ráadásul pont abban jó (pass rush, coverage), amivel meg lehet állítani Patrick Mahomest. A Chiefs esélyei ettől függnek, ha Mahomes ihletett formában játszik és ülni fognak Andy Reid játékai, akkor nincs az a defense vagy offense jelenleg a ligában, ami tartani tudná a tempót. Ha viszont folyamatosan ott lesz rajta a nyomás, ha csak kicsit ki tudják zökkenteni, akkor az overall erősebb kerettel a 49ers simán behúzhatja a mérkőzést – ehhez pedig a front7-en keresztül vezet az út.

 

Ami a Chiefst illeti, gyakorlatilag az egész front-7 játéka Chris Jonestól függ. Ha ő egészséges és szokásához híven a backfielden fog élni, akkor egymaga elég jó lehet ahhoz, hogy megakassza a 49ers támadógépezetét. Ha pedig még Clark is a jobbik arcát mutatja, akkor egy-két nagy játékkal komolyan elősegíthetné a győzelmet az egység. Más lehetőséget nem nagyon látok, nincs az a rendszer, ami képes elfedni ennek a gyenge minőségű egységnek az összes ordító hiányosságát.

 

A matchupok ismét a 49ersnek kedveznek, a támadó és védőfalak párharcát szerintem normál körülmények között tízből hétszer a 49ers nyerné. De persze láttuk már idén, hogy ez semmit nem jelent, a Ravens és a Saints is sokat tudna erről mesélni.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!