Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LIV – Támadófalak

Az NFL legjobb támadósoraiból kettő pályára fog lépni az 54. Super Bowlon, a jó teljesítményben pedig óriási szerepe van a támadófalaknak. Két teljesen különböző egységről van szó, így természetesen nem is egyszerű dönteni a két fal közül.

 

 

Mindkét egység elit a maga nemében, ami már csak amiatt is nagy szó, hogy nagyon ritkán volt a pályán a legjobb ötös. A 49ersből csak a két guard, Laken Tomlinson és Mike Person játszott legalább 1000 snapet, míg a Chiefsnél a center Austin Reiter, a guard Laurent Duvernay-Tardif és a tackle Mitchell Schwartz bírta végig sérülés nélkül a szezont. A Super Bowlra viszont mindenki egészséges lesz, így kivételesen a legjobb egységeket láthatjuk a pályán (Weston Richburg kivételével, de ő már hat meccse IR-re került).

 

 

Tackle-ök

 

Egyik csapat sem panaszkodhat, már ami a tackle-öket illeti. A Chiefsnél a két kezdő Eric Fisher és Mitchell Schwartz, míg a 49ersnél a Joe Staley- Mike McGlinchey duó viszi a prímet.

 

Fisher sokat bajlódott sérüléssel, de egészségesen abszolút megbízható szintet hozott, Schwartz pedig konkrétan a legjobb RT a ligában. Ketten együtt 1163 passzblokkoló snapen mindössze egy sacket és 38 nyomásgyakorlást engedtek, erre pedig nagy szükség lesz a Nick Bosa-Dee Ford fémjelezte 49ers pass rusherek ellen. Ugyanakkor a futásblokkolásban már csak Schwartz tud top szintet hozni, sőt, konkrétan ő a csapat egyetlen jó futásblokkolója idén, ami megmagyarázza, miért Patrick Mahomes a csapat legjobb futója.

 

 

A San Francisco sem panaszkodhat. Staley kiváló passzblokkoló, mindössze két sacket és hét nyomást engedett 290 snap alatt, ráadásul futásblokkolásban is magas szintet képvisel. Utóbbi maradéktalanul igaz McGlinchey-re is, viszont pass protectionben ő elég gyenge, 469 snapen hat sacket és 24 nyomást engedett. Persze a Chiefs pass rush messze nem legendás, de ez azért okozhat némi problémát.

 

  • Chiefs: 1
  • 49ers: 1

(Staley és Schwartz egyértelműen top játékosok, el is vittek 1-1 pontot)

Belső falemberek

 

A Chiefs belső támadófalát pont ugyanaz jellemzi, mint a tackle-öket: kiváló pass protection, középszerű futásblokkolás. A két guard, Wisniewski és Duvernay-Tardif, illetve a center Austin Reiter 1686 snapen négy sacket és 38 siettetést engedett, Mahomesnak nem nagyon kellett a belső nyomástól tartania, de ennek úgy néz ki a döcögő futójáték az ára. Ugyanakkor a belső hármas (és a cseréik) javára legyen mondva, hogy a gólvonalnál és 1-2 yardos szituációkban legalább egy közepes szintet tud hozni, ami semmiképp sem hátrány.

 

 

A 49ersnél két kvázi kukázott guard, Tomlinson és Person korrekten blokkolnak futáshoz, Richburg pedig hiába volt korrekt passzblokkoló, sérülés miatt Ben Garland játszik helyette, aki szintén a futáshoz ért jobban. A futójáték ennek megfelelően rendben is van, viszont hárman együtt 1581 snapen öt sacket és 67 nyomást engedtek, kvázi fele olyan jó teljesítményt nyújtottak, mint a Chiefs belső fala.

 

  • Chiefs: 3
  • 49ers: 2

 

(Kvalitásokat tekintve két teljesen eltérő egységről beszélünk és gyakorlatilag mindenki abban jó, amiben igazán kell. Ugyanakkor a Chiefs egyetlen igazi fegyvere a védőfalban a belső pass rush, így a lehetséges három pontból kettőt a KC kapott.)

 

Cserék

 

A 49ersnél elég nehéz cserékről beszélni, a belső falban ugyanis a fent említett hármasnak van jelenleg snapje, a szélen pedig Justin Skule és Daniel Brunskill osztozott a snapeken. Előbbi hat sacket és 23 nyomást engedett, nem egy életbiztosítás, utóbbi viszont futáshoz és passzhoz is jól blokkolt, így ha csak az egyik tackle esik ki, nagy baj nem lehet. Hogy mi lesz, ha valamelyik iOL dől ki, azt nehéz megmondani.

 

A Chiefsnél a tackle-öknél csak Cam Ervingnek volt snapje, de ő olyan brutálisan pocsék volt (5 sack, 26 pressure 410 snapen), hogy egy kisebb katasztrófával érne fel a pályára kerülése. A belső fal rendben van, Andrew Wylie kifejezetten jó volt beugróként, passzblokkolásban remek, így egy embert kiesése még abszolút belefér.

 

  • Chiefs: 3,5
  • 49ers: 2,5

 

Kisegítő személyzet

 

Természetesen nem mehetünk el a kisegítőszemélyzet mellett. A 49ersnél óriási szerepe van a fullback Kyle Juszczyknek, aki minden téren remek teljesítményt nyújt, minimum top 2-es a posztján. Továbbá futásblokkolásban George Kittle is kiváló, de kiemelhetjük még az elkapó Deebo Samuelt is, aki a Packers ellen többször is megmutatta, mennyire hasznos eleme tud lenni a futójátéknak.

 

 

A Chiefs a fentiek szöges ellentéte. A csapat nem igazán használ fullbacket, Anthony Sherman 18 meccsen 90 snapet volt a pályán, és ő is inkább csak passzblokkolónak (mondjuk azt jól csinálta). Travis Kelce személyében itt is van egy elit TE, de ő Kittle-lel ellentétben az irányító megvédésében hasznos valamennyire, a futáshoz pedig közepes. Az elkapóknál pedig Sammy Watkinsra lesz érdemes figyelni, aki egészen elképesztő 249 snapen volt futásblokkoló (Samuel 332-jétől még így is elmarad), és kifejezetten jól csinálta.

 

  • Chiefs: 3,5
  • 49ers: 4

 

(Ez egyértelműen a 49rsé, mind a 1,5 pontot a San Francisco kapta.)

 

Összegzés

 

A kvalitásokat tekintve nem nagyon lehet ítéletet hozni. A Chiefs tele van kiváló passzblokkolókkal, erre is épül az offense, a futójáték pedig nem központi elem, így emiatt nem nagyon lehet lehúzni az egységet. Ettől függetlenül persze nem lenne rossz, ha a Chiefs fala nem az 5. legrosszabb futásblokkoló egység lenne a ligában, de tekintve, hogy a rövid yardos szituációkat relatíve hatékonyan meg tudja oldani a fal, így legalább a szükséges minimumot hozzáteszi. A passzblokkolást viszont nem érheti kritika, a footballoutsiders.com szerint a negyedik legjobb egységről van szó, és a 49ers brutális védőfalát pedig pont ezzel lehet megállítani.

 

A másik oldalon a 49ers top 10-es futásblokkoló támadósorral rendelkezik, különösen zónázásban nagyon hatékony a liga legkisebb tömegű egysége. Nem mintha amúgy ennek olyan nagy jelentősége, a Chiefs futás elleni védelme minden létező szempontból csapnivaló, ha Ryan Tannehill jobb napot fog ki vagy a Titansnek a 49erséhez hasonló kreatív támadósora van, akkor könnyen megéghetett volna a KC védelme a 8 emberes boxokkal. A passzblokkolás már nem az igazi, különösen probléma lehet a belső védőfal az egyre egészségesebbnek tűnő Chris Jones miatt, eddig a hiányosságok a gyors passzokra alapozó rendszernek köszönhetően nem ütköztek ki.

 

A matchupokat figyelembe véve talán a 49ers van kényelmesebb helyzetben, mert pont abban jó a támadófala, amiben a Chiefs védőfala a leggyengébb. A KC-ről ezt nem mondhatjuk el, de tekintve, hogy a 49ers védelme minden téren elit, így kifejezetten hasznos, hogy pont a támadófal legnagyobb erőssége mégiscsak a pass protection.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!