Connect with us

Beharangozó

Tannehill vagy Henry – ez a kérdés, válasszatok!

A Tennessee Titans legyőzte a Patriotsot a rájátszásban, az NFL talán legjobb formában lévő csapata, de mivel csak a 6. kiemeltként jutott a rájátszásba, így a liga talán legjobb csapata, a Baltimore Ravens ellen lép pályára. A Ravens 10 pontos favorit, nem lehet elmaszatolni az óriási erőfölényt, de egy meccsen mindenki verhető, és a Titansnek elég fegyvere van a sikerhez.

A Ravensé minden idők egyik legjobb támadósora és vitán felül minden idők legjobb futójátéka. Ebben óriási szerepe van az 1000+ yardot futó, MVP-várományos Lamar Jacksonnak, aki jelenleg talán az NFL leghalálosabb fegyvere a támadóoldalon: nemcsak kiválóan fut, de elég jól passzol ahhoz, hogy szinte megállíthatatlan legyen az offense. Ráadásul pont ez volt az, amivel a védelem legnagyobb hiányosságát el tudta leplezni a csapat, miközben Baltimore-ban játszik a liga messze legjobb rúgója, akit 58 yardos mezőnygólhoz is olyan magabiztossággal lehet odaállítani, mint egy 20 yardoshoz. Egyszerűen nagyon egyben van a gárda, miközben a Titans védelem messze nem elit, jó QB-k és offense-ek ellen rendre csődöt mond, Ryan Tannehill pedig a Patriots ellen megmutatta, hogy nem lehet tőle mindig 130-as passer ratinget és csodás játékot elvárni. Ugyanakkor megvannak a Titans esélyei a győzelemre.

1. Csak semmi kapkodás, különben oda a legnagyobb esély

A Ravens jelenleg egyetlen sebezhető pontja a futás elleni védelem. 4,4 yardot enged a csapat futásonként, ami a 21. legtöbb, a Football Outsiders szerint pedig a 19. leghatékonyabb a baltimore-i egység, ami hát legjobb jóindulattal is gyenge közepes. Ráadásul hiába relatíve vállalható a fal belseje, a széle az OLB-kkel messze nem ideális, miközben a Titans ligaelit a szélső zónafutásokkal, Derrick Henry pedig az elmúlt két fordulóban 393 yardot és négy TD-t futott 6 yardos átlaggal.

A Ravens eddig úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy az offense olyan hatékony volt, hogy gyakorlatilag 1-2 negyed alatt olyan előnyt épített ki, amely mellett az ellenfeleknek fel kellett adni a futójátékot – nem véletlenül a Ravens ellen futották a legkevesebbet az egész szezonban. A Titans elsődleges feladata tehát az, hogy lehetőleg ne hagyja el a labdát, illetve próbáljon mindig legalább 10 ponton belül lenni, hogy tudja a saját játékát játszani – az sem baj nyilván, ha esetleg vezet, ez az idei Ravens nem nagyon játszott hátrányban, és akkor sem jött ki belőle jól.

2. Egyszerre nem lehet kikapcsolni Tannehillt és Henryt is

A Baltimore mindössze kétszer kapitulált idén és mindkétszer különböző módon. Először a Browns volt az elkövető egy relatíve jó védekezéssel (3 turnover) és nagyon masszív futójátékkal (Nick Chubb: 165 yard, 3 TD; a teljes Browns futójáték: 193 yard, 4 TD), szinte végig vezetve (sőt, a visszavágón is működött a stratégia). A Chubbhoz hasonló nagytestű futókkal a Patriots mellett a Ravensnek is rendre meggyűlt a baja, így Henry megint a győzelem kulcsát jelentheti.

Másodszor a Chiefs győzte le a Ravenst egy elit passzjátékkal (Patrick Mahomes 300+ yard, 3 TD) és egy 120+ yardos futójátékkal. A Titans erre is képes, Ryan Tannehill idén nyomás alatt a második legjobb QB a ligában, play actionökben pedig elit (via előző beharang):

  • PA-passzoknál: 66/86, 76,7%, 1 165 yard, 9 TD, 2 INT, 143,3-as rating,
  • Sima passzoknál: 135/200, 67,5%, 1 577 yard, 13 TD, 4 INT, 104,5-ös rating.

A dolog tehát úgy áll, hogy két brutálisan jó fegyvere van a Titansnek, amivel a legjobb védelmeket is fel lehet őrölni. A támadófal futás és passzblokkolásban is jó, egyszerre a kettőt nem lehet kivenni. Ezt láttuk egyébként a Patriotsnál is, ahol Bill Belichick Tannehillt nevezte meg a fő veszélyforrásnak, a védelem pedig megölte a playaction játékokat, miközben Henry átgyalogolt a védelmen.

A Ravens védelme hasonló a Patriotshoz, egy elit passz elleni egység (4. legjobb a ligában) egy maximum közepes futás elleni védelemmel. A Pats-Titans alapján emiatt talán érdemesebb lenne a futásra koncentrálni és kényszeríteni Tannehillt arra, hogy minél többet passzoljon. Ugyanakkor mivel egyszerűen nem nagyon van emberanyag a futás megállítására, ráadásul passzjáték nélkül a Patriots is 14 ponton tartotta a Titanst, így jó eséllyel most is Tannehill ellehetetlenítése lesz a fő prioritás, a futással pedig majd csak lesz valami (ha Lamar Jacksonék nagyot játszanak az elején, ez automatikusan megoldódna, a csak passzjátékot pedig vélhetően simán megoldja a Ravens).

A Titans szempontjából minden azon múlik, hogy mennyit tanultak a Pats elleni meccsből és sikerült-e olyan gameplant kitalálni, ami némileg kényelmesebb helyzetbe hozza Tannehillt. Az alkalmazkodás és a gyors reagálás kulcsfontosságú lesz, ha sikerül egy kiegyensúlyozott támadójátékot produkálni, akkor bőven meccsben lehet a csapat.

A védelem jó, de nem ennyire

A Titans védelme limitálta a Patriotsot, de ez nem újdonság, elég sok csapat megtette a szezonban. A Ravenst viszont csak a legelitebb egységek tudták megszorongatni, és a Titansé nem az, arról nem is beszélve, hogy mindenben jó, amiben a Patriots nem: elit támadófal, jó futójáték, elit TE-játék, RPO-k és semmivel sem rosszabb elkapók a keretben.

A futójáték megállítása fontos és hatásos lehet, a Patriots elleni startégia blitz nélkül itt is működhet, annyival kiegészítve, hogy az Edge rusherek se erőltessék a pass rusht, csak próbálják szűkíteni a területet és a zsebben tartani Lamart (erről beszélt is Vrabel, hogy a túlzott agresszivitás csak teret nyit a fiatal QB-nak, aki az atletikusságával ezt könyörtelenül kihasználja). Persze Lamar kézzel is veszélyes, de még mindig sokkal jobb, ha ő passzol, mintha megint 200+ yardot fut a Ravens (és amúgy is a futás elleni védelem (10. a ligában) a defense erőssége). Persze ez jó eséllyel nem állítja meg teljesen a Baltimore-t (a Titans passzvédekezése a 21. legjobb), de talán sikerül mérsékelni a meccsenkénti 34 perces labdabirtoklást és némileg kiegyenlítheti az erőviszonyokat.

Összegzés

Akárhogy nézzük, messze a Ravens a mérkőzés esélyese. A védelmében nem nagyon bízhat a Titans, de az offense van annyira sokoldalú, hogy meccsben legyen a csapat, onnantól pedig már minden azon múlik, merre pattog a labda. Egy kevés pontos Titans-győzelmet esélytelennek tartok, de egy 35-32-est simán (ez volt a Chiefs elleni meccs végeredménye): Henry bombaformában, Tannehillnek idén még nem volt egymás után két rossz meccse, ráadásul a Tennessee lendületből érkezik, míg a Ravens gyakorlatilag három hét pihenő után – van reális esély a győzelemre.

[quote]Új olvasóink kedvéért mondjuk, hogy sokéves hagyomány az FK!-nál, hogy minden rájátszás-meccs elé mindkét oldalról írunk beharangozót, így ha ez a cikk túl egyoldalúra sikerült, akkor az nem véletlen.

Van egy párja is, azt pedig ERRE A LINKRE kattintva találjátok. Vagy keressétek fel a KIEMELT cikkünket, ahol minden mai meccshez találtok beharangozót, illetve a bold predictionjeinket is ott találjátok, ráadásul a meccsek alatt a kibeszélő is ott lesz.[/quote]

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!