Connect with us

Összefoglaló

50 év után ismét bajnok a Kansas City Chiefs!

50 év után ismét a Kansas City Chiefs emelhette magasba a Lombardi trófeát, így Andy Reid és Patrick Mahomes felülhetett az NFL trónjára! 

Nagyon furcsa meccset hozott az NFL 100. idényének Super Bowlja, hiszen a San Francisco 49ers a mérkőzés nagyobb részében jobb volt ellenfelénél, ám a végén, amikor a legfontosabb volt, akkor teljesen megfordult a játék képe és a Chiefs magabiztosan fordította meg és zárta le a találkozót.

Az első félidő hullámzóra sikeredett, a 49ers kezdett jobban és egy mezőnygóllal előnybe is került, utána viszont fordítani tudott a Chiefs, Andy Reid szokatlan módon bevállalt negyedik és rövid szituációkat, aminek meglett az eredménye és 10 pontot fel is tett a gárda, Harrison Butker mezőnygólja mellett Mahomes futott be a célterületre a TD-ért – a kettő közt volt egy Garoppolo interception, amikor megütötték az irányítót és így nem volt ereje kidobni oldalra a labdát. A 49ers viszont egyenlíteni tudott, egy remekbeszabott, nagyon erősen a futásokra építő drive végén Kyle Juszczyk szerezte meg a hatpontost egy elkapást követően.

A 9ers védelme jól állta a sarat, Nick Bosa szinte minden snapen nyerni tudott Eric Fisher ellen, így Mahomes zavarban volt és nem is tudott tehetségének megfelelően játszani, a védőfal ellehetetlenítette a dolgát. Kyle Shanahan viszont elkövette első nagy hibáját bő 28 perc elteltével, amikor nem kérte ki első időkérését egy Chiefs punt során a two minute warning után, elégetve 40 másodpercet, majd nem erőltette az előrehaladást. Azért szűk két perccel, vagy bő másféllel simán el lehetne jutni legalább mezőnygólig, ez a döntés egyértelműen a rovására írható a 49ers mesterének – elmondása szerint jól érezte magát 10-10-es állásnál, ami a héten tett, 28-3-ra reflektáló, nem vesszük le a lábunkat a gázpedálról nyilatkozata után kifejezetten visszás volt.

Így 10-10-zel vonultak szünetre a csapatok, jöhetett Shakira és Jennifer Lopez, hogy aztán visszaadják a terepet a srácoknak.

A harmadik negyed egyértelműen a 49ersé lett, hiszen kétszer is sikerült pontot szerezni és már 20-10 állt az eredményjelzőn egy mezőnygólt és egy Mostert futást követően. Mindeközben viszont láttunk két Mahomes interceptiont is, amiből az egyik teljesen érthetetlen volt, és a másik dobása sem volt pontos, Hil mögé érkezett a laszti, a felpattanót pedig Moore szedte össze. Ezen a ponton azt mondattuk, hogy ez Mahomes életének legrosszabb meccse, és elég rossz pillanatot választott erre.

És akkor itt változott meg a játék képe, már átlépve a negyedik negyedbe. Itt jött ugyanis Mahomes első igazán extra passza, a védők szorításából dobott egy hosszút Tyreek Hillnek harmadik és 15 szituációban, ez pedig sorsfordítónak bizonyult, a Chiefs ezután nem tudott leállni.

Ebből Kelce szerzett TD-t és három pontra zárkózott a Chiefs, majd egy 3 and outot sikerült kiharcolni, ebből pedig egy újabb TD-drive következett, amit Damien Williams elkapása zárt le, a Főnökök pedig átvették a vezetést. A 49ersnek maradt bő két és fél perce egy győztes drive-ot vezetni, azonban ez nem sikerült, a Chiefs védelme megállj parancsolt, Damien Williams pedig futott még egy kegyelemdöfést jelentő 38 yardos TD-t, ezen a ponton pedig egyértelművé vált, hogy megnyerte a Super Bowlt a Chiefs.

Garoppolo három negyeden át jól játszott, a negyedik felvonásban viszont 3/11, 36 yard, interception, negyedik kísérletre benyelt sack lőlapot tudott felmutatni, ami borzalmas. Nyilván Shanahan mellett sem lehet elmenni szó nélkül, akinek a neve mostantól egybeforr a Super Bowlok történetének két legnagyobb előnyleadásával – a mérkőzés egy pontján a fivethirtyeight.com szerint 92%-os, az ESPN szerint 94%-os győzelmi esélye volt csapatának, innen sikerült kikapnia.

A túloldalon viszont Andy Reid végre megszerezte első gyűrűjét (222. győzelme alkalmával), Patrick Mahomes pedig a tavalyi MVP címe után most Super Bowlt is nyert, ezt a kettőt soha senki nem mondhatta el magáról nála fiatalabban. Ezen felül megkapta a Super Bowl MVP címet is, leginkább jobb híján (bár Damien Williams például megkaphatta volna).

A Chiefs mindhárom rájátszásmeccsét 10+ pontos hátrányból fordította meg és éjjeli győzelmével tehát 50 év után ismét elhódította a Lombardi trófeát!

San Francisco 49ers vs Kansas City Chiefs 20-31

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!