Connect with us

Beharangozó

A Chiefs teljesítménye magáért beszél

Az idei Super Bowlra is igaz, hogy a liga legjobb védelme találkozik a liga legjobb támadósorával. Ebből ritkán szoktak a támadósorok kijönni jobban, de kevés egység volt olyan, mint a Patrick Mahomes vezette Chiefs. A 49ers defense első látásra félelmetesnek tűnik, de pont azokban a dolgokban gyengébb kicsit, ami az ellenfél erőssége.

Minden védelemnek megvannak a gyenge pontjai

Kár lenne tagadni, hogy a San Francisco 49ers védelme idén félelmetes és nagyon kevés gyenge pontja van. Tökéletes védelem azonban nincs és a Chiefs támadósort mintha csak a jelenlegi ellenfél ellen találták volna ki. Alapvetően passz ellen kiválóan teljesített Saleh egysége, de nem minden szinten. Ezt kell kihasználnia a Chiefsnek is.

A mély labdák ellen ugyanis a 49ers inkább közepes egység, a footballoutsiders.com DVOA rangsora alapján, de elég Sherman korára vagy Moseley és a safetyk sebességére gondolni. Ezzel szemben a Chiefs támadósora konkrétan a sebességre épít. Tyreek Hillt nem kell bemutatni senkinek, de Mecole Hardmant is úgy emlegették, mint wide receiver társa klónja, és Sammy Watkins is megmutatta például az AFC döntőn, hogy veszélyes lehet mély útvonalakon. A Chiefs amúgy is szereti támadni a pálya hátsó részét, az NFL NextGen statisztikái szerint Patrick Mahomes a passzjátékok 6.8%-ában sikeres 20 yardon túli átadást hajt végre, aminél idén csak egy jobb mutató volt az egész ligában. Ez elsőre nem tűnik hatalmas teljesítménynek, de ha belegondolunk, hogy minden 14. játék egy legalább 20 yardos előrehaladás (akár egy hosszú touchdown), akkor megértjük, miért ilyen veszélyes ez.

A San Francisco éppen ezért, ahogy sok másik csapat is, leginkább Cover 3 védekezést használhat (ezt is szeretik a legjobban), hogy a mély útvonalakat elvegyék az ellenféltől, de ekkor jön képbe Travis Kelce. A Chiefs tight endjének talán statisztikailag kicsit visszafogottabb szezonja van (Mahomes sérülése miatt is), de még így is a két legjobb tight end között kell emlegetnünk. A Cover 3 ellen pedig a veszélyes Seam útvonalaival meg tudja nyitni a pályát. Így ugyanis a hátul besegítő safety nem teheti meg adott esetben, hogy kivált Hillre vagy Watkinsra, mert a pálya közepét kell szem előtt tartania. Különösen nagy lehet a fejetlenség Sherman túloldalán, mert az egyértelmű gyenge pont a másik outside CB. Moseley (Witherspoon helyett inkább ő játszik) ugyan a rájátszásban egész elfogadhatóan játszik, de azért Watkins és Hill szintű elkapók ellen meggyűlhet a baja. Alapesetben egy erősség találkozhatna erősséggel a Chiefs passzjátékánál, de ha el tudja érni Andy Reid, hogy hosszú játékokkal sebezzék a 49ers védelmét, akkor szétzilálhatják Shermanéket.

Ennek az elgondolásnak egyetlen akadálya lehet. Mégpedig ha a 49ers nem hagy elég időt a hosszú játékokra, mert a félelmetes védőfaluk odaér Mahomeshoz. Ez a csapatok nagy többségénél könnyedén be is jön, de a Chiefs támadófala a két szélen az All-Pro Mitchell Schwartz-cal és a rengeteget fejlődő Eric Fisherrel, valamint kiegészülve Mahomes briliáns érzékeivel nem igazán engedi ezt meg az ellenfeleknek. A ProFootballFocus statisztikái szerint Mahomes mindössze a passzjátékok 3.3%-ában kerül földre, minden más irányítónál kevesebbszer. Bosáék félelmetesek, de pont az ilyen mobilis irányítók ellen szenvedtek a legtöbbet a szezonban. Russell Wilson és Lamar Jackson le is tudta győzni őket, de Kyler Murray a gyengécske Cardinals élén is váratlan problémákat okozott.

Mahomes már Titans ellen megmutatta, hogy nem csak elsőrangú passzoló, de nagyon jó helyzetfelismerő képessége is van, így lábon is bármikor veszélyes, valamint képes meghosszabbítani annyira a playeket, amennyi ideig lehetetlen tartani a gyors elkapóit. Én arra számítok, hogy a 49ers tanult a Titans hibájából és egy robber vagy spy szeme mindenképp a Chiefs irányítóján lesz. Igen ám, de ez azt jelenti, hogy eggyel kevesebb védő jut a többiekre. Mivel a Chiefs az esetek túlnyomó többségében 11 personellel áll fel, ezért a három kezdő corner le van kötve, illetve a mélyen helyezkedő safety sem hagyhatja el az őrhelyét. Kelce minden bizonnyal leköti az egyik linebackert, míg másik linebackernek feltehetően Damien Williams gyilkos wheel route-jait kell majd felügyelnie. Így túl sok opciója nem lesz a Friscónak. Ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy Andy Reid készül pár olyan playdesignnal, ahol ellehetetleníti valamelyik védő feladatát.

Nagyon erős a 49ers védelme, de a Chiefs kezében pont olyan fegyverek vannak Hill gyorsaságával, Kelce magabiztosságával és Mahomes mobilisságával, amikkel egy ilyen tapasztalt támadóguru, mint Reid ki tud használni.

Nyerje meg Garoppolo, ha tudja

Még ha finoman akarok is fogalmazni, akkor is csak azt tudom mondani, hogy a 49erstámadójátéka nem a legoptimálisabb matchup a Chiefs védelem számára. Kyle Shanahan ismét őrült hatékony futójátékot rakott össze, a Chiefs pedig a liga végén kullogott az alapszakaszban futás ellen. Ezt ők is tudják és épp ezért a Titans ellen hajlandóak voltak változtatni. Ugyanis Derrick Henry ellen alaposan felkészültek és a csaknem 2 yardot javítottak alapszakaszbeli átlagukon. Mindezt úgy érték el, hogy Tannehill kezébe adták a labdát, ami valljuk be, összességében bejött.

Én most ugyanezt próbálnám meg a San Francisco ellen is, mivel Garoppolo semmivel nem jobb képességű irányító, sőt az idei évet vizsgálva sokkal rosszabb is, mint Tannehill. A Chiefs a Titans elleni első félidőben általában 8 embert küldött fel a boxba és mindent a futójáték megállításának szentelt alá. Nagy lesz a felelősség Chris Joneson, akinek már a játékok elején meg kell akadályoznia, hogy a 49ers kialakítsa a kedvező szituációkat. A kiváló belső falember az ESPN statisztikái szerint a párharcainak a 18.5%-át megnyeri, ami a posztján a harmadik legjobb volt idén. Ezen kívül a Chiefs linebackereinek türelemmel kell játszaniuk és okosan kell tölteniük a lyukat, mert a Vikings és a Packers is abba a hibába esett, hogy túl nagy lendülettel töltötte a lyukakat. A secondaryn így sokkal nagyobb a felelősség, de a játékosok képessége is ennyivel meggyőzőbb.

Valószínűleg Cover 1 vagy Cover 3 sémákkal készül a Chiefs is, de jóval feltoltabb védekezést várhatunk, mint a 49ers részéről. Mind Tyrann Mathieu, mind Daniel Sorensen szeret a box közelében játszani és már korán felveszik az emberüket. Feltehetően egyik szemük végig Kittle-ön lesz, aki kétségkívül kiváló játékos, de Mathieu nagyon jól védekezett idén tight endek ellen és olyan érzékekkel van megáldva, hogy simán lefüleli a passzsávokat a tight end és irányítója között. Spagnuolo szereti kivenni az ellenfél legjobb játékosát a játékból, így egyértelmű passzjátékoknál nem lenne meglepő, ha kettőznék a 49ers tight endjét és hagynák, hogy próbálja a többi elkapó megoldani a feladatát.

A Chiefs itt is jobb helyzetben van, mint sok gárda, mert a 49ers elkapók elsősorban a sebességre építenek és arra, hogy Garoppolónak ne kelljen megdobnia szűk labdákat, de Charvarius Ward és Bashaud Breeland is a gyorsabb cornerek közé tartozik, így rákényszeríthetik az ellenfél iránytóját, hogy kilépjen a komfortzónájából.

Összességében hatalmas csatára számítok, mert egyik csapatról sem jelentető ki, hogy a másik felé tudna tornyosulni. A Chiefs kezében minden fegyver ott van, hogy megnyerjék ezt a párharcot, a kérdés csupán, hogy képes lesz-e mindenki tökéletesen teljesíteni a feladatát. Valószínűleg legalább 25 pont kell a sikerhez, de ebben a támadósorban sokkal több is van ennél.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!