Connect with us

Prémium cikkek

Áldozat kell az előrelépéshez – Steelers FA-kitekintő

Nehéz szezonja volt a Steelersnek, de Big Ben potenciális visszatérésével ismét tényező lehet az AFC-ben, bár nem lesz könnyű a csapatnak. Pénz nincs, nagy nevű szabadügynökök viszont vannak, ráadásul még a draftban sem nagyon bízhatnak Pittsburghben a Minkah Fitzpatrick-trade miatt. Az előrelépésért komoly áldozatokat kell hozni.

 

 

A Steelersnek jelenleg mindössze 1,1 millió dollárnyi cap space-e van, ami még a draftolt játékosokra sem elé. Ráadásul sokat kereső perememberekből sincs sok, így spórolni csak a kezdők kivágásával lehet.

 

A legelső áldozat, aki eszünkbe juthat a linebacker Mark Barron. A védő tavaly írt alá a Steelershöz, de hiába bíztak benne, nem lett jobb játékos belőle: bár 750 snapet a pályán, nagyon gyengén játszott, sem futás ellen sem coverage-ben nem volt jó, egyszerűen nem ér meg 5,25 millió dollárt. Hasonló a helyzet Jordan Berryvel, aki punter létére 1,8 milliót keres – ez még nem is lenne baj, ha jól játszana, de ugyanezt a szintet egy draftolatlan újonc is tudja hozni (az elmúlt három évben a liga alsó harmadába tartozott nettó puntolt yardokban). Anthony Chickillo helyzete sem ideális: a linebackert szeretik Pittsburghben, de mindössze a speciális egységben játszik rendszeresen, a védelemben csak elvétve kap szerepet, a kivágásával pedig 5 millió dollárt lehetne felszabadítani.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Már ezzel a három lépéssel 12 milliót nyerne a csapat, de ez még mindig nem elég, így el lehet még gondolkodni Vance McDonald és Ramon Foster elküldésén is – mindketten kezdők, de egyikük sem prémium kategória. A TE piac elég jó, McDonaldon 5,6 milliót lehet spórolni és egy évre ennek a feléért is lehet korrekt játékost találni (ráadásul ki sem kell vágni, a csapatnak opciója van 2020-ra, amit ha nem hív le, akkor McDonald után akár még kompenzációs picket is kaphat). Foster pedig már 34 éves, a Steelersnél értenek a támadófalhoz, így a neki fizetett 4 milliót egy fiatalabb és tehetséges játékosra kellene költeni (vagy a védelem megerősítésére).

 

 

 

Néhány komolyabb áldozattal a Steelers 21 milliót tudna felszabadítani és összesen 22,8 millióval gazdálkodhatna. Ez még mindig nem túl sok, de legalább az elit védelmet együtt lehetne többnyire tartani, és talán a támadósort is fel lehet kicsit javítani.

 

Szabadügynökök és potenciális érkezők

 

A Steelers elég jól áll szabadügynökökből, csak 14 játékosnak jár le a szerződése és a csapat szerencséjére a legfontosabbak közül többen is korlátozott szabadügynökök.

 

A Steelers talán legfontosabb FA-ja Matt Feiler, aki jól teljesített a fal jobb oldalán. Mivel korlátozott jogú szabadügynök, egy 1-2. körös tenderrel is meg lehet tartani egy évre 3-5 millióért, de a Steelers nem nagyon szokta ilyen esetekben húzni az időt: egy évi 8 milliós fizetéssel jó időre magához láncolhatja, így nem kell jövőre 12-15 milliót adni (lásd Alejandro Villanueva). Hasonlóan járhat Mike Hilton is, aki egy nagyon fontos láncszeme a védelemnek, egy top slot corner-fizetést minden további nélkül megkaphat. Ahogy jó eséllyel a long snapper Kameron Canaday is marad, de ez nyilván nem akkora prioritás.

 

Ami a többieket illeti: Burns nem jó játékos, Sean Davis már idős, a safety poszt pedig telített, Dupree pedig hiába hozta karrierje legjobb évét (pontosabban öt év alatt az egyetlen értékelhető évét), messze nem ér annyit, mint amennyiért a piacon valaki túl fogja fizetni (10+ milliót is simán kaphat, miközben 6-8 milliónál nem ér többet egyetlen jó szezon után). Komolyan csak a G/C BJ Finney-n és Javon Hargrave-en lehet elgondolkozni.

 

Finney hosszú távon jó lehet akár Foster, akár Pouncey helyén is: még csak 28 éves, nem egy felkapott név, így olcsón megtartható, ráadásul nem volt rosszabb, mint az előbb említett páros. Hargrave pedig hiába top játékos, Stephon Tuitt és Cameron Heyward mellé nem kell még egy 12-14 milliós iDL, pláne nem úgy, hogy Tyson Alualu szintén jól játszik és 2020-ban csak 2,5 milliót keres.

 

 

A kivágásokat és a lejáró szerződésű játékosokat figyelembe véve tehát a táblázat tetején lévő posztokra fér majd rá az erősítés. Illetve nyugodtan idevehetjük az irányítót is, hisz Big Ben állapota még mindig nem 100 százalékos és nem tudni, hogy tér majd vissza, Mason Rudolph pedig nem megoldás.

 

 

Szerintem Feiler és Hilton marad, illetve én Fostert is lecserélnem Finney-re (illetve az is egy lehetséges forgatókönyv, hogy előbbi kettő csak tendert kap, az így megmaradó pénzt pedig Dupree megtartására költi a csapat). Rajtuk kívül nem sok érkezőre/maradóra számítok, legalábbis nem a draft előtt.

 

Egyedül egy veterán TE-t, például Greg Olsent tudom elképzelni, aki még hozzá tudna tenni egy utolsó rohamhoz. UPDATE: Olsen a Seahawkshoz igazolt, így ő már nem opció. 

Így a draft előtt a pass rusher-, belső linebacker-, punter- és irányító poszt az, amivel foglalkozni kell: utóbbi kettő vélhetően hanyagolva lesz, hacsak Big Benről nem érkeznek rossz hírek, első kör híján pedig a második napos cetliket lehet a front7-re áldozni.

 

Nem ideális a helyzet, de a Steelers kerete elég erős ahhoz, hogy Big Bennel kiegészülve akár a Super Bowlért harcoljon. Ha okosan költ a csapat és lesz némi szerencséje a drafton 1-2 instant kezdővel, akkor 2020-ban ismét tényező lehet a Pittsburgh.

[/ppp_patron_only]

4 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Viktor Gál
Viktor Gál
2020-02-19 08:36

No, az Olsen-project már befuccsolt. Jó lenne a 32 beharangozó végére egy összesítés, hogy a legfelkapottabb szabadügynököket hány csapattal párosítottátok. Vicces lesz látni Bulagát 10-12 csapat rosterén. Olsen ha vár még pár napot a szerződésével, szintén elkelt volna még 3-4-szer a beharangozókban.

Gáspár Bollók
Gáspár Bollók
Reply to  Viktor Gál
2020-02-19 13:07

A cikk nem a jósda rovathoz tartozik. Arról van szó, hogy a szerző szerint ki illene a rosterre. Egy-egy jobb játékos több csapatba is illene.

Kopi3.14
Kopi3.14
2020-02-19 12:21

Big Ben szerződéséhez nem lehetne hozzányúlni? Mondjuk két extra, automatikusan megszűnő évet hozzá csapni. És a roster bónuszait aláírási pénzzé forgatni? Ezzel szerintem megitn lehetne spórolni egy adag cap space-t.

katonadani
Reply to  Kopi3.14
2020-02-19 12:21

bármit lehet

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x