Connect with us

Prémium cikkek

Contendernek maradni – Ravens FA-kitekintő

A Ravens egészen kiváló alapszakaszt tudhatott magáénak, azonban a rájátszásban elvérzett a Titansszel szemben. A fejlesztésre szoruló posztok elég egyértelműek Baltimore-ban, ahol Lamar Jackson újonc szerződése miatt most addig kell nyújtózni, ameddig a takaró ér – vagy egy kicsivel akár tovább is. 

Cap space

A Ravens a 11. legkevesebb elkölthető pénzzel rendelkezik jelenleg, egész pontosan 31,4 millió dollárral. Ez önszántukból nem sokkal növelhető, egyedül Brandon Carr kivágása tűnik egyértelműnek, vele $6 milliót lehet felszabadítani. A veterán cornerback kiegészítő embernek még jó, így akár olcsón vissza is lehetne igazolni. Rajta kívül még James Hurst kivágásán lehet elgondolkodni, a több poszton bevethető támadófalember négy meccses eltiltással kezdi a szezont, viszont cserének kiváló, így nem biztos, hogy megér $2,75 millió plusz költőpénzt.

Azért emeltem ki, hogy önszántukból ennyit szabadíthatnak fel Eric DeCostáék, mert lehet, hogy saját akaratukon kívül lesz több helyük a sapka alatt. Ez Marshal Yandától függ, aki gondolkodik a visszavonuláson – ebben az esetben $7 milliót nyerne a Ravens, ellenben nagy lyuk keletkezne a támadófalban, hiszen Yanda még ilyen idősen is kiválóan játszik. Az utódját már nyilván most el kell kezdeni keresni, de a csapat szempontjából az lenne ideális, ha még egy évet lehúzna.

Persze azt ilyenkor mindig hozzá kell tenni, hogy a fizetési sapka hihetetlenül rugalmasan alakítható, így átstrukturálásokkal még sok-sok millió felszabadítható, ha szükség lenne rá.

Szabadügynökök

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Ravens híres arról, hogy elengedi a nagyobb nevű szabadügynökeit, ez minden bizonnyal idén sem lesz másképp, így pedig a csapat tud játszani a kompenzációs pickekkel. No de ne rohanjunk ennyire előre, nézzük, kik is válnak szabadügynökké Baltimore-ban:

A legnagyobb név nyilvánvalóan Matt Judon, aki kiváló szezont rakott le az asztalra, de mégsem biztos, hogy marasztalja majd a Ravens. Felmerült a tag-and-trade opció, azaz hogy ráraknák a franchise taget, majd megpróbálnák elcserélni. Ez egy jó taktika lehet, ha találnak vevőt DeCostáék, azonban le kell kötni súlyos milliókat az egyébként is szűkös pénzügyi forrásokból. Jimmy Smithre a folyamatos sérülései miatt nem lehet számítani igazán, ezért is szerezte meg a szezon közben Marcus Peterst a gárda, de egészségesen még mindig hasznára lehet a csapatnak.

A védelemnél maradva a front7-ből elég sokaknak lejár a szerződésük. A védőfalból Pierce, Peko és Ward is távozhat, McPhee a pass rusherek közül, a linebackersorból Onwuasor és Bynes is UFA lesz. Roberts és Moore személyében pedig két kiegészítő elkapó is szabadon igazolhatóvá válik.

A center Skura korlátozott szabadügynök lesz, de elég komoly sérülést szenvedett, így valószínűleg olcsó tendert kaphat legfeljebb. Edwards pedig ERFA, tehát 99%, hogy marad.

A hiányposztok így jelen állapot szerint leginkább a front7-ben vannak, belső falemberek, pass rusherek és linebackerek is gyengék a rosteren összességében, mindenképp erősítésre szorul ez az egység, még ha a parádés secondary és Don Martindale védőkoordinátor kiválóan is rejti el ezeket a gyengeségeket. Ezeken a posztokon kívül kellene még legalább egy komoly fegyver a szélre, és akár visszavonul Yanda, akár nem, a belső támadófalat is erősíteni kell. Kiegészítőként pedig egy slot cornerback még elkél a védelembe.

Elengedni / megtartani?

Kezdjük Matt Judonnal a dolgot, hiszen ő a legnagyobb név. A számai nagyon jól mutatnak, hiszen az edge rusherek közt a 18. helyen végzett sackekben, 16. lett nyomásgyakorlásokat tekintve és konkrétan ő szerezte a legtöbb QB hitet. Azonban ezek a számok kicsit csalnak, hiszen a nyomásgyakorlásainak több, mint felét (!!) vagy blokkolatlanul szerezte, vagy úgynevezett “cleanup pressure” volt (via PFF), tehát például egyik csapattársa kimozgatta a helyéről az irányítót, aki épp Judon markaihoz került. Ez így összességében annyit jelent, hogy ő egymaga nem nyújtott annyira jó teljesítményt, mint azt a számai mutatják, vagy mint a legtöbben gondolják. Persze ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne jövőre, vagy máshol is kiváló éve, egyszerűen csak jóval kockázatosabb ezt várni tőle.

Én épp ezért nem fizetném meg, amennyit a piacon kapni fog, hanem elengedném a Ravens helyében. Vagy ha egy 2. körös picket tud szerezni érte a csapat, akkor tagelném és utána elcserélném. Ez lenne az ideális, de nehéz kérdés, hogy ki lesz partner egy ilyen trade esetén.

Folytassuk a sort Jimmy Smithszel, aki abban az esetben mindenképp megtartanék, ha egy olcsó, csapatbarát szerződést aláír. Erre persze semmi garancia nincs, de nagy kérdés, ki fizetne meg rendesen egy ennyire sérülékeny és már azért nem fiatal cornerbacket.

A szélen McPhee és a védőfalban Peko, illetve Ward olcsó megoldás és nem igazán oszt-szoroz pénzügyi szempontból, hogy maradnak-e vagy mennek – mélyítés szempontjából maradhatnak, ismerik a rendszert, de biztos nem kapkodnék utánuk. Michael Pierce sokkal jobb játékos a fentieknél, azonban ezzel együtt jóval drágább is lesz, így őt is elengedném, főleg hogy pass rushban gyenge és tavaly a helyére draftolták Daylon Macket.

A linebackerek sorsa érdekes, Onwuasor kijátszotta magát a kezdőből a szezon közben, Bynes viszont egész hasznos volt. Velük hasonló taktikát követnék, mint Jimmy Smith-szel: ha valaki drágán meg akarja szerezni őket, akkor vigye, de ha olcsón megtarthatók, akkor maradjanak csak. Versenyezni és licitháborúba bocsátkozni biztos nem fog értük a Ravens.

És akkor maradt a Roberts-Moore elkapópáros, akik kiegészítő epizódszereplőknek jók lehetnek, szintén olcsón maradhatnak, de utánuk sem kell kapkodni.

Kivel foltozzuk a lyukakat?

Egyértelműen a front7-re kell fektetni a hangsúlyt, hiszen mind Edge, mind iDL, mind LB poszton hiányosságok vannak. Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a Ravens ritkán igazol “valós” szabadügynököket nagy pénzért, így kicsit alternatív ötleteket is kell gyűjteni, amik nem terhelik a kompenzációs pickek formuláját (tehát kivágott játékosok, nem lejáró szerződésűek).

Az éves nagy igazolást (mint tavaly Earl Thomas) most a védőfal közepére lőném el, és a futás ellen kiváló, de pass rushban gyenge Michael Pierce helyére egy olyan játékost hoznék, aki az irányító siettetésében is kiemelkedik. Sokat elmond, hogy a Ravensnek nem volt olyan iDL játékosa 2012, azaz Haloti Ngata óta, aki egy szezonban legalább 30 nyomásgyakorlást össze tudott volna hozni.

Ha igazán nagyot akar alkotni a Ravens, akkor Chris Jonesra kellene rárepülni, aki óriásit dobna az egységen, egy igazán elit játékosról van szó. Viszont őt akár meg is tarthatja a Chiefs, és lehet túl drága is lenne a Ravens ízlésének, így a másodvonalból DJ Reader vagy Javon Hargrave érkezhetne inkább. Mindketten nagy előrelépést jelentenének a poszton.

Ha Matt Judon megy, akkor mindössze Jaylon Ferguson és Tyus Bowser lesznek rosteren az Edge rusherek közt, ez pedig nyilvánvalóan édeskevés. Ennek megsegítésére alternatív úton Olivier Vernont szemeltem ki, akit jó eséllyel kivág majd a Browns, hiszen nagyon sokat keres a sérülékenységéhez és korához képest. Már 30 éves lesz, de a pályán még jó teljesítményt nyújt, így meg lehetne kínálni egy rövid távú, $8-10 milliós szerződéssel.

A linebacker posztot láthatóan nem tartja annyira fontosnak a Ravens, hogy nagy összegeket áldozzon ide, így olcsó megoldást kell keresni. Ez lehet egyrészt Josh Bynes visszaigazolása, vagy Nick Kwiatkoski megszerzése. Most maradjunk Bynesnál, hogy ne veszítsünk kompenzációs picket.

A végére hagytam az elkapókat, ahol ismét két kivágás előtt álló játékost szemeltem ki. Persze ők nem biztos, hogy kikerülnek a piacra, de szerintem 50%-nál nagyobb esély van rá. Ők Sammy Watkins és Marquise Goodwin, akik upgrade-ek lennének a jelenlegi személyzethez képest, és mindketten elég jól használhatók mély útvonalaknál, amik fontosak a Ravens rendszerében. Goodwin biztos, hogy nem kérne sokat, Watkins már egy prémiumabb igazolás lenne.

Összességében

A pénzügyi lehetőségekbe ezek az igazolások beleférnek, Judon tag-and-trade opciójához már azért játszani kell egy kicsit a fizetési sapkával, de egyáltalán nem megoldhatatlan feladat. A draftra a hiányposztok csökkentek, az iDL needet mindenképp kilőhetnénk egy ilyen igazolással, illetve az elkapót is (habár lehet érdemesebb lenne a drafton megoldani a WR posztot, hiszen rendkívül jó és mély lesz a class). Az edge rusher és a linebacker posztok továbbra sem hibátlanok azért, így ide még érkezhetnek játékosok a draftról, illetve a támadófal belsejét is jó lenne még erősíteni.

Ez a keret az edzői stábbal kiegészítve jövőre is minimum playoff-, de jó eséllyel Super Bowl contender lenne, illetve maradna.

[/ppp_patron_only]

4 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ádám Váradi
Ádám Váradi
2020-02-24 09:29

Goodwin-t esélytelen ennyiért megszerezni szerintem.

katonadani
Reply to  Ádám Váradi
2020-02-24 10:35

azért az idén szerzett 186 yardja meg a tavalyi 400 alattija miatt sokra nem számíthat. Jelentősen biztosan nem. Sérülékeny, a szezonban már 30 éves lesz.
De egy kicsit lehet elúllőttem, feljebb tornászom

Fanyul23
Fanyul23
Reply to  katonadani
2020-02-24 11:07

és mindemellett még egy fantasy szopató is…phojj

Sestertius
Sestertius
2020-02-24 12:10

Nekem tetszik az értékelés.
Drafton WR / EDGE / iDL várható
Én valahogy nem látom azt, hogy nagy FA igazolásokat csinálnánk idén.
Smith és/vagy Carr visszaigazolás. Pierce amúgy fura eset lesz, állítólag nagyon szeretjük, nagy hangadó is, ha sikerülne egy kis hometown discountot adni, akkor nem tartom elképzelhetetlennek, hogy maradni fog, de szerintem mindenki kikerül majd a piacra, aztán a lecsendesedés után várhatóak visszaigazolások.
Yanda meg bármit is csinál, csak köszönhetjük, HOF karrier :)
Judonnak meg nagyon nagyon remélem, hogy nem adunk hosszútávút, és a tag csak a csere miatt van.
WR-fronton inkább Moore-t igazoljuk vissza mint, hogy Goodwin jöjjön

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x