Connect with us

Prémium cikkek

Csak Brady hiányzik és kész is? – Raiders FA-kitekintő

Úgy néz ki, lassan tényleg beérik Jon Gruden munkája, a tavaly 7-9-es szezon már elég biztató volt, egy mentálisan egészséges Antonio Brownnal akár még a rájátszás is összejöhetett volna. Most lehet folytatni az építkezést, a csapat állítólag kész két évre 60 milliót ajánlani Tom Bradynek, és ki tudja, talán csak ennyi kell a meneteléshez.

 

 

A Raiders nagyon jól áll anyagilag, a rendelkezésre álló 50,3 millió dollár mindenre elég. Emiatt nincs értelme elküldeni például Gabe Jacksont (G) vagy Lamarcus Joynert (DB). Előbbi gyenge szezonon van túl, 9 milliót lehetne rajta spórolni, de hasonló kalibert nem talál ennél olcsóbban a csapat, ha pedig véletlenül egészséges lesz, ismét visszatérhet a top formájához. Ami Joynert illeti: ő kritikán aluli volt tavaly, de csak 2 millió környékén lehetne rajta spórolni 6 milliós halott pénz mellett, így pedig nincs sok értelme elküldeni. Ráadásul a Ramsben elit szinten tudott játszani, kis szerencsével ő is visszatérhet a korábbi formájához.

 

Így csak két játékos van, akin érdemes elgondolkodni: Tahir Whitehead (LB) és Derek Carr (QB). Whiteheaden 6,25 milliót lehetne spórolni és kell is: hét TD-t engedett coverage-ben, ami a legtöbb a ligában, ráadásul e mellé volt még 616 yard is a számláján. Futás ellen rendben van, de 6,25 milliót nem lehet adni egy olyan játékosnak, aki mellett 81 százalékos hatékonysággal kapják el a labdát és 150,5-ös (a legmagasabb) passer ratinget enged az ellenfél irányítóinak.

 

Carr helyzete már bonyolultabb. Nem játszott rosszul, van annyira jó, hogy ne legyen kerékkötő egy nagyon jó csapatban, de ennyi. Nem véletlenül próbálkozott be a csapat Tom Bradynél, aki ugyan már egyértelműen nem a régi, de még mindig van benne annyi plusz, ami egy utolsó meneteléshez kellhet (arról nem is beszélve, hogy marketingszempontból óriási szükség lenne rá a költözés miatt).

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Természetesen itt is felmerül, hogy megéri-e egy relatíve fiatal irányítót beáldozni egy veteránért, sok esetben erre nem lenne a válasz, de a Raiders esetebén elég sok érv van a váltás mellett. Carron 13,6 millió dollárt lehetne spórolni, ami nem elhanyagolható, ráadásul egy 2. kört minimum megérne egy PO-közeli, de gyenge QB-val rendelkező csapatnak (Bears, Colts). Szakmai és PR-szempontból is megérheti a QB-csere.

 

 

Fontosabb szabadügynökök

 

A Raidersnek elég sok FA-ja van, ugyanakkor egyik sem férne be a top 50-be, de talán még a top 100-ba sem. A legnagyobb név a korábbi első körös safety Karl Joseph, akire ugyan a bust jelző talán túlzás lenne, de nem is váltotta meg a világot – egy erős közepes játékos, már amikor a pályán tud lenni.

 

A többiek közül Benson Mayowát érdemes kiemelni, aki tavaly 7 sacket gyűjtött szituációs pass rusherként, illetve Daryl Worley-t, aki a csapat legtöbbet játszó és legjobb coverage cornere (bár legjobb esetben is közepes volt, ami sokat elmond a Raiders CB-soráról). Lejár a szerződése a tavaly 12 meccses eltiltást kapó Vontaze Burfictnek is, a támadók közül pedig pedig két futó, Isaiah Crowell és DeAndre Washington, valamint a csereirányító Mike Glennon számít a legnagyobb névnek.

 

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy egyik saját FA-t sem lenne értelme újraigazolni, de ennyi pénzzel, pláne Bradyre vadászva érdemes lenne jobban ráfeküdni a piacra.

 

Potenciális érkezők/maradók

 

A fent említettek közül én egyedül Benson Mayowát tartanám meg. Korrekt és olcsó játékos, kell is a fiatalok mellé egy veterán, vele nagyjából rendben lenne a védőfal. A többiek mehetnek, amerre látnak:

  • Worley szintjét egy második napos újonc is jó eséllyel hozni tudja,
  • Karl Joseph sérülékeny és amúgy is többször megpróbálta már elcserélni a csapat,
  • Burfict egyetlen rossz megmozdulásra van az örökös eltiltástól,
  • Josh Jacobs és Jalen Richard mellé nem kell több futó (utóbbival ráadásul most februárban hosszabbított két évre 7 millióért a csapat),
  • csereirányítónak pedig Glennon helyett egy kezdőpotenciállal bíró projektjátékost kellene hozni a draftról.

 

A piacon szerencsére vannak remek játékosok és Las Vegas örömére illene kinyitni a pénzcsapot. Természetesen kezdjük az egészet az irányítóval, vagyis Tom Bradyvel: bár a 49ers megtehetné, hogy leváltja Jimmy Garoppolót, a Colts pedig talán jobb kerettel rendelkezik, de előbbire kicsi az esély, utóbbinál pedig izgalmasabb projektnek tűnik a Jon Gruden-way.

 

Egy Carr-Brady csere a Raidersnek és Bradynek is megérné. A csapat szerezne egy franchise arcot, vonzóbb lenne a piacon, ráadásul szakmailag sem lenne visszalépés Carrhoz képest (Gruden amúgy is csodákra képes a veterán irányítókkal, Rich Gannonból is MVP-t csinált), míg Brady megkapná a pénzét, lenne előtte egy remek támadófal és egy potens TE, illetve vagy a draftról, vagy a piacról, de jó eséllyel kapna legalább egy igazi WR1-et maga mellé.

 

Az elkapó amúgy is komoly hiányposzt a csapatnál, AJ Green pedig egy 1+1 éves (vagy 2+1 éves) szerződéssel korrekt megoldás lehetne egy Super Bowl runhoz (Bradyvel ugyanis más aligha lehet a cél). Ugyan már 32 éves, de még mindig lehet benne pár kiemelkedő év, ráadásul Antonio Brownnal ellentétben ő egy igazi jófiú, így ha a teste bírja, akkor vele nem nagyon lehet mellényúlni.

 

A támadósor ezzel nagyjából kész is lenne, a védelmet pedig a fent említett Mayowán kívül két érkezővel lehetne felturbózni (ami egyébként rá is fér, egy legalább közepes védelem nélkül nehéz PO-ba jutni). Az első jelölt Chris Harris, akit csoportriválisként nagyon jól ismerhetnek Grudenék, 31 éves kora ellenére még mindig elit, ár-érték arányban ő lenne a legjobb megoldás 2-3 éves távon. A másik jelölt Kyle Van Noy, aki kiteljesedett New Englandben, igazi mindenes, akit akár pass rusherként is lehet használni, tökéletes választás lenne. Az LB-sor amúgy is kuka, egy Van Noy szintű játékos a minimum, de mellé még egy első körös újonc érkezése sem lenne túlzás, sőt.

 

 

Kicsit utópisztikus ez a forgatókönyv négy 10+ milliós játékossal, de nem egyszer láttunk már hasonlót. Persze a csapat ezzel még nem lenne azonnal kész, az 1/12-es pick-kel nem ártana még egy elkapót, az 1/19-essel pedig linebackert hozni (vagy fordítva), a második napon pedig egy safety és egy corner is elférne, vagy akár egy projekt-QB.

 

A Raiders nem egy rossz csapat, nem sok kellene hozzá, hogy rájátszásba jusson az AFC-ben (elsősorban egy legalább közepes védelem). Természetesen az eddig fejtegetett offseason-forgatókönyv akkor is megállhatja a helyét, ha Carral képzeli el a jövőt a csapat, bár vele aligha lenne annyira optimista a hangulat, mint egy blockbuster Brady-igazolással.

 

[/ppp_patron_only]

20 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ewzywv
ewzywv
2020-02-29 13:17

Nem latom magam elott h akar egy bradyvel a fedelzeten felvegyek a versenyt a chiefssel, de tuti erdekes lenne

Viktor Gál
Viktor Gál
Reply to  ewzywv
2020-02-29 13:18

Csoportmásodikként meglenne a playoff, ott meg aztán bármi lehet, lásd Titans. Brady is a playoffra szokott időziteni.

acsdav2
acsdav2
2020-02-29 14:49

A Raiders ennyire jó csapatnak hiszi magát, hogy Brady 30M-ért aláírna hozzájuk? Idén 40M-ért fog aláírni Mahomes. Ennyivel nem rosszabb Brady, hogy csak ennyit érne.

renningan
renningan
Reply to  acsdav2
2020-02-29 14:49

Ha Mahomes 40, akkor szvsz van a jelenlegi Brady és közte ennyi különbség.

Viktor Gál
Viktor Gál
Reply to  renningan
2020-02-29 16:34

32-ről pusmognak alsó hangon, annyi már nem oszt, nem szoroz, ha komoly playoffrunt akarnak

acsdav2
acsdav2
Reply to  renningan
2020-02-29 21:56

Azért ezt erős túlzásnak érzem.Miért gondolod ezt?

Viktor Gál
Viktor Gál
Reply to  acsdav2
2020-02-29 16:34

30-ért megnézném a Ninersben is, ha Garoppoloért kapnánk egy első kört valakitől

acsdav2
acsdav2
Reply to  Viktor Gál
2020-02-29 21:21

Én is. És a 9ers meg is teheti, hogy csak ennyit ajánl, mert jó keret+edzői stáb+Brady gyerekkori kedvence kombó sokkal vonzóbb, mint a Raiders, amit el kell ismerni nem olyan rossz.

Fetyke
Fetyke
Reply to  acsdav2
2020-02-29 18:33

Biztos szerinted, hogy évi 40-ért alá fog írni Mahomes?

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-02-29 20:54

Ti még keresztbe tehettek. :D De amúgy mondhattam volna példakánt Bosat aki sanszos, hogy évi 25-ért fog aláírni. Egy QB 5M-val érne többet, mint egy pass-rusher? :)

Fetyke
Fetyke
Reply to  acsdav2
2020-03-01 00:23

A legjobban kereső QB-k már bőven 30 fölött kapnak. Jelenleg Wilson vezeti a listát 35 millióval.
Hozzáteszem, hogy ez csapatfüggő is. Hunter 14,4 millióért írt alá nekünk. :)

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-03-01 10:29

Nálatok okos volt a GM. Hunter első 3 szezonjából csak 1 volt kiemelkedő. Ráadásul egy gyengébb szezon után kapta meg a pénzt, úgyhogy még ő lehetett hálás a csapatnak. Bosa most a legjobb szezonja után van és az előtte lévő szezonokban se lehetett rá panasz, szóval ezt a Chargers nem nagyon ússza meg. :)

Walter Mitty
2020-02-29 15:32

(“beér” – a running back a labdával a célterületre
“beérik” – Jon Gruden munkája)

renningan
renningan
Reply to  Walter Mitty
2020-02-29 19:15

Thx, javítom.

Kmety Attila
Kmety Attila
2020-02-29 19:14

Lehet én vagyok sík hülye de 83 millió lett elköltve a 70ből!!!! :O Javíts ki ha tévedek de ha meg nem akkor WTF????

renningan
renningan
Reply to  Kmety Attila
2020-02-29 19:15

Azok az összegek az átlagfizetést jelentik :) Ezt a csapatok úgy strukturálják, ahogy akarják. Általában az első években a játékosok kevesebbet keresnek, mint az átlag, majd utólag nő folyamatosan.

Mondok egy példát: Solder 4 évre írt alá, átlagvan 15,5 millió dollárért. Az első évben viszont csak 10 milliót foglalt el a sapkából. Vagy ott van DeMarcus Lawrence, aki 21 milliós átlagot kap, de az első évében csak 11 milliót visz haza.

Szóval ez így nem baj, ha mindezt meg is lépi a Raiders, gond nélkül be fognak férni a sapkába :)

Fetyke
Fetyke
Reply to  Kmety Attila
2020-02-29 20:53

Hogy jobban értsd Józsi magyarázatát:
Az aláírási pénzt el lehet osztani egyenlő arányban a szerződés teljes hosszára. Azaz, ha valaki kap egy 5 éves átlag 15 milliós szerződést, és az első évben megkap belőle 30 milliót aláírási pénzként, de mást nem, az első évben csak 6 milliót foglal a capből (30/5=6). A játékos mégis megkapta a 2 évi fizuját előre, és évi 15 milliós átlagú szerződése van.

Kmety Attila
Kmety Attila
Reply to  Fetyke
2020-03-02 11:38

Jojo ezt én értem hogy van akkor sem lenne ez jó ötlet azért nem álltam bele mert ez már szvsz lenne! De itt van egy 2 éves 30 millás átlag meg egy 2 vagy 2+1 éves átlag ma ha ezeket veszed alapul akkor hiába alakítod úgy hogy az első évben ne üssön akkorát akkor a kövi évben egy lutri QB(Brady zseni de ilyen korban mindenki lutri) meg egy sérüléséből visszatért elkapó elfogja vinni a Cap egy negyedét és mivel ha ha hagynak is mozgás teret ezek a játékosok nagy garantáltan kérnek majd azaz kinyirtad a Capedet 2 évre Márketingért meg lehet hogy befog jönni elvért ami szvsz nem egy jó GM felfogás!

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x