Connect with us

Prémium cikkek

Csak Brady hiányzik és kész is? – Raiders FA-kitekintő

Úgy néz ki, lassan tényleg beérik Jon Gruden munkája, a tavaly 7-9-es szezon már elég biztató volt, egy mentálisan egészséges Antonio Brownnal akár még a rájátszás is összejöhetett volna. Most lehet folytatni az építkezést, a csapat állítólag kész két évre 60 milliót ajánlani Tom Bradynek, és ki tudja, talán csak ennyi kell a meneteléshez.

 

 

A Raiders nagyon jól áll anyagilag, a rendelkezésre álló 50,3 millió dollár mindenre elég. Emiatt nincs értelme elküldeni például Gabe Jacksont (G) vagy Lamarcus Joynert (DB). Előbbi gyenge szezonon van túl, 9 milliót lehetne rajta spórolni, de hasonló kalibert nem talál ennél olcsóbban a csapat, ha pedig véletlenül egészséges lesz, ismét visszatérhet a top formájához. Ami Joynert illeti: ő kritikán aluli volt tavaly, de csak 2 millió környékén lehetne rajta spórolni 6 milliós halott pénz mellett, így pedig nincs sok értelme elküldeni. Ráadásul a Ramsben elit szinten tudott játszani, kis szerencsével ő is visszatérhet a korábbi formájához.

 

Így csak két játékos van, akin érdemes elgondolkodni: Tahir Whitehead (LB) és Derek Carr (QB). Whiteheaden 6,25 milliót lehetne spórolni és kell is: hét TD-t engedett coverage-ben, ami a legtöbb a ligában, ráadásul e mellé volt még 616 yard is a számláján. Futás ellen rendben van, de 6,25 milliót nem lehet adni egy olyan játékosnak, aki mellett 81 százalékos hatékonysággal kapják el a labdát és 150,5-ös (a legmagasabb) passer ratinget enged az ellenfél irányítóinak.

 

Carr helyzete már bonyolultabb. Nem játszott rosszul, van annyira jó, hogy ne legyen kerékkötő egy nagyon jó csapatban, de ennyi. Nem véletlenül próbálkozott be a csapat Tom Bradynél, aki ugyan már egyértelműen nem a régi, de még mindig van benne annyi plusz, ami egy utolsó meneteléshez kellhet (arról nem is beszélve, hogy marketingszempontból óriási szükség lenne rá a költözés miatt).

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Természetesen itt is felmerül, hogy megéri-e egy relatíve fiatal irányítót beáldozni egy veteránért, sok esetben erre nem lenne a válasz, de a Raiders esetebén elég sok érv van a váltás mellett. Carron 13,6 millió dollárt lehetne spórolni, ami nem elhanyagolható, ráadásul egy 2. kört minimum megérne egy PO-közeli, de gyenge QB-val rendelkező csapatnak (Bears, Colts). Szakmai és PR-szempontból is megérheti a QB-csere.

 

 

Fontosabb szabadügynökök

 

A Raidersnek elég sok FA-ja van, ugyanakkor egyik sem férne be a top 50-be, de talán még a top 100-ba sem. A legnagyobb név a korábbi első körös safety Karl Joseph, akire ugyan a bust jelző talán túlzás lenne, de nem is váltotta meg a világot – egy erős közepes játékos, már amikor a pályán tud lenni.

 

A többiek közül Benson Mayowát érdemes kiemelni, aki tavaly 7 sacket gyűjtött szituációs pass rusherként, illetve Daryl Worley-t, aki a csapat legtöbbet játszó és legjobb coverage cornere (bár legjobb esetben is közepes volt, ami sokat elmond a Raiders CB-soráról). Lejár a szerződése a tavaly 12 meccses eltiltást kapó Vontaze Burfictnek is, a támadók közül pedig pedig két futó, Isaiah Crowell és DeAndre Washington, valamint a csereirányító Mike Glennon számít a legnagyobb névnek.

 

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy egyik saját FA-t sem lenne értelme újraigazolni, de ennyi pénzzel, pláne Bradyre vadászva érdemes lenne jobban ráfeküdni a piacra.

 

Potenciális érkezők/maradók

 

A fent említettek közül én egyedül Benson Mayowát tartanám meg. Korrekt és olcsó játékos, kell is a fiatalok mellé egy veterán, vele nagyjából rendben lenne a védőfal. A többiek mehetnek, amerre látnak:

  • Worley szintjét egy második napos újonc is jó eséllyel hozni tudja,
  • Karl Joseph sérülékeny és amúgy is többször megpróbálta már elcserélni a csapat,
  • Burfict egyetlen rossz megmozdulásra van az örökös eltiltástól,
  • Josh Jacobs és Jalen Richard mellé nem kell több futó (utóbbival ráadásul most februárban hosszabbított két évre 7 millióért a csapat),
  • csereirányítónak pedig Glennon helyett egy kezdőpotenciállal bíró projektjátékost kellene hozni a draftról.

 

A piacon szerencsére vannak remek játékosok és Las Vegas örömére illene kinyitni a pénzcsapot. Természetesen kezdjük az egészet az irányítóval, vagyis Tom Bradyvel: bár a 49ers megtehetné, hogy leváltja Jimmy Garoppolót, a Colts pedig talán jobb kerettel rendelkezik, de előbbire kicsi az esély, utóbbinál pedig izgalmasabb projektnek tűnik a Jon Gruden-way.

 

Egy Carr-Brady csere a Raidersnek és Bradynek is megérné. A csapat szerezne egy franchise arcot, vonzóbb lenne a piacon, ráadásul szakmailag sem lenne visszalépés Carrhoz képest (Gruden amúgy is csodákra képes a veterán irányítókkal, Rich Gannonból is MVP-t csinált), míg Brady megkapná a pénzét, lenne előtte egy remek támadófal és egy potens TE, illetve vagy a draftról, vagy a piacról, de jó eséllyel kapna legalább egy igazi WR1-et maga mellé.

 

Az elkapó amúgy is komoly hiányposzt a csapatnál, AJ Green pedig egy 1+1 éves (vagy 2+1 éves) szerződéssel korrekt megoldás lehetne egy Super Bowl runhoz (Bradyvel ugyanis más aligha lehet a cél). Ugyan már 32 éves, de még mindig lehet benne pár kiemelkedő év, ráadásul Antonio Brownnal ellentétben ő egy igazi jófiú, így ha a teste bírja, akkor vele nem nagyon lehet mellényúlni.

 

A támadósor ezzel nagyjából kész is lenne, a védelmet pedig a fent említett Mayowán kívül két érkezővel lehetne felturbózni (ami egyébként rá is fér, egy legalább közepes védelem nélkül nehéz PO-ba jutni). Az első jelölt Chris Harris, akit csoportriválisként nagyon jól ismerhetnek Grudenék, 31 éves kora ellenére még mindig elit, ár-érték arányban ő lenne a legjobb megoldás 2-3 éves távon. A másik jelölt Kyle Van Noy, aki kiteljesedett New Englandben, igazi mindenes, akit akár pass rusherként is lehet használni, tökéletes választás lenne. Az LB-sor amúgy is kuka, egy Van Noy szintű játékos a minimum, de mellé még egy első körös újonc érkezése sem lenne túlzás, sőt.

 

 

Kicsit utópisztikus ez a forgatókönyv négy 10+ milliós játékossal, de nem egyszer láttunk már hasonlót. Persze a csapat ezzel még nem lenne azonnal kész, az 1/12-es pick-kel nem ártana még egy elkapót, az 1/19-essel pedig linebackert hozni (vagy fordítva), a második napon pedig egy safety és egy corner is elférne, vagy akár egy projekt-QB.

 

A Raiders nem egy rossz csapat, nem sok kellene hozzá, hogy rájátszásba jusson az AFC-ben (elsősorban egy legalább közepes védelem). Természetesen az eddig fejtegetett offseason-forgatókönyv akkor is megállhatja a helyét, ha Carral képzeli el a jövőt a csapat, bár vele aligha lenne annyira optimista a hangulat, mint egy blockbuster Brady-igazolással.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!