Connect with us

Prémium cikkek

Egy vadiúj kezdet, megint – Giants FA-kitekintő

Ismét edzőváltás történt a Giantsnél, amely 2003 után először Eli Manning nélkül vág neki egy alapszakasznak. Ez két olyan változás, ami nagyban meghatározza az előttük álló offseasont, kezdve a szabadügynökpiaccal.

Cap Space

Azzal, hogy Daniel Jones draftolása miatt Eli Manningre nincs többé szükség a csapatnál, óriási mennyiségű pénz szabadult fel az amúgy is elég jó cap space állományban. Dave Gettleman közel 62 millió dollárt (via OTC) fordíthat csapata megerősítésére, és bizony minden egyes cent kelleni fog ehhez.

Ez az összeg természetesen növelhető, és az eddigiekkel ellentétben kicsit földhöz ragadtabb megoldásokat látnék valószínűbbnek. Azzal, hogy James Bettcher, a korábbi védőkoordinátor is lapátra került, nincs szükség az arizonai sleppre, akit a két idény alatt magával hozott új csapatához (de róluk később is lesz szó). Így eshet meg, hogy búcsút intenék Martinnak és Betheának, noha utóbbi fontos eleme volt a védelemnek a jelenlétével – bár ez inkább a védelemre nézve kritika.

Van még más módja is a pénzfelszabadításnak, de arra nem látok rációt. Egyrészt Rhett Ellison elküldésével is felszabadulna 5 millió dollár, aki a bevethetősége miatt talán feláldozható lenne ennyiért, de Garrett talán akar még vele kezdeni valamit, így őt megtartanám. Hasonló a helyzet Spencer Pulley-val, a cserecenterrel is, aki dead money nélkül, 2,750 milliót hozna a konyhára, de az olcsó falember ebbe a sérülékeny O-Line-ba mindig jól jöhet. Végül Nate Solder neve merülhet még fel, aki nem váltotta be az érte kiadott súlyos dollármilliókat, de nem hinném, hogy lenne értelme bevállalni azt a 13 milliós halott pénzt, ami a kivágásával járna – majd jövőre.

Szabadügynökök

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Felduzzasztottam a capet 70 millióra, így álljunk is neki a szabadügynökök visszaigazolásának. Kezdésnek nézzük meg, kik is lennének azok, akik szóba jöhetnek.

A pénzügyi lehetőségeket tekintve kellemes dolog, hogy csak ennyi fontos FA-ja van a Giantsnek. A legvalószínűbb hosszabbítás Leonard Williams elé néz, hiszen nem olyan régen egy harmadik kört beáldozva került New York kék felére, ami a Giants draftpozícióját tekintve elég komoly beruházás volt, és aligha arra a fél alapszakaszra áldozott érte ennyit Gettleman. Akire még fogadni mernék, az a két korlátozott szabadügynök. Halapio a csapat kezdője center poszton, igaz nem tartozik posztja krémjébe, de olcsón megtartható, ahogy Rosas is.

És akkor jöjjenek a problémásabbak. Golden volt a csapat legjobb passzsiettetője, ráadásul a látványos statokban elég jó szezont zárt – ez a kasszáknál való sorban állásnál mindig előny egy szerződésre váró játékosnak. Remmers karrierje igencsak vakvágányra futott, amióta elhagyta a Pantherst, New Yorkban sem mondanám hogy kiegyenesedett, de az egész 2019-es év egy masszív alulteljesítés volt a teljes roster számára. DeOssie már ikonnak számít a franchise-ban, de a depth charton van két másik, fiatalabb long snapper, illetve az életkora miatt lehet amúgy is a visszavonulás mellett döntene.

Újraigazolások

Hát akkor Showtime!

Williamsről olyan pletykák terjengtek el, hogy évi 15 milliós szerződésen dolgozik neki a Giants, most megkaphatja. Hogy ér-e ennyit, az más kérdés, szerintem még mindig kiaknázatlan potenciállal rendelkezik, amit talán Patrick Graham, az új védőkoordinátor a felszínre tud hozni. Remmersnek adnék még egy esélyt egy prove it szerződés keretein belül, de mindenképpen hoznék mögé valakit a drafton – ha másnak nem, mentornak még jó lehet.

És akkor Golden. Mint írtam fentebb, az arizonai sleppet kipenderíteném, így Bucannon mellett őt sem igazolnám vissza. Bettcher megvariálta a csapatot a 3-4-re való átállással és az általa használt hibrid védekezéssel, Graham viszont mást vár el a védőfaltól és a passzsiettetőktől, amibe Golden talán nem férne bele, így nem kockáztatnék – persze attól függ, mennyit kérne egy 10 sackes szezon után.

A kisebb nevek közül David Mayo érdemel említést, aki a sérülések következtében tekintélyes mennyiségű snapen volt fent a pályán, beugró LB-nek maradhat, ha sikerül olcsón megtartani. A sok elkapót egytől egyik elengedném viszont.

Érkezők

Faragtunk kicsit az elérhető pénzből, de még így is maradt bőven mire elszórni azokat a milliókat, és nem is ülünk a babérjainkon.

Ami hiányzik erről a rosterről a hiányposztokon, az a tapasztalat. Rengeteg fiatal játékos van, akik közül akad kezdő szintű potenciállal rendelkező is, de mindenképp kell melléjük egy veterán biztosíték. Arról nem is beszélve, hogy ahány sérültje van szezonról szezonra a Giantsnek, minden mélyítés elfér. Így kerülhet Jason Witten vagy Tavon Austin a csapathoz, mint Jason Garrett korábbi játékosai. Witten pletykaszinten is felmerült már a csoportriválishoz, míg Austin leginkább mint negyedik számú elkapó, vagy “trükkös játékokért felelős” játékos jöhetne, hogy kicsit felrázzák a playhívást.

Az offense-nek ennyi szerep jutott, mert ezzel a borzasztó védelemmel kezdeni kell valamit. Nagyon sok draftpicket ölt az egységbe Gettleman, de ideje pénzt is rááldozni. Kezdésként a pass rush, ami az általam felvázolt újraigazolásokkal gyakorlatilag megszűnt, ezt pedig pótolni kell. A Giants general managere megszállottja annak, hogy a futás megállítása prioritást élvez, ennek tükrében az egyik legjobb futás elleni edge rusherre pályázhat Clowney személyében. Nem tett akkora benyomást Seattle-ben, hogy mozdíthatatlan lenne, noha Carollék is biztos tesznek elé egy kontraktust, hiszen lesz rá lóvé bőven. Nassib már nem akkora fancy név, ellenben az új védőfaledző, Sean Spencer jól ismerheti, hiszen ő nevelte a Penn State-en, mielőtt profi lett.

A linebacker egy érdekes kérdés, már amennyire klasszikus LB-nek tekinthetjük Collinst. Amikor fénykorát élte a Patriotsban (2014-15), akkor sem a tradicionális linebacker skillekkel tűnt ki, Belichickék remekül használták ki sokoldalúságát, ami gyakran pozíciócserével járt. Tudjátok ki volt ekkor a linebackerek edzője Bostonban? Így van, Patrick Graham, vagyis a páros ismét összeállhat egy utolsó nagy dobásra.

Végezetül a secondary, ahová leginkább veterán játékos szükséges, hiszen a legtapasztaltabb emberük ezen szcenárió szerint Jabrill Peppers, aki negyedik évét kezdi meg az NFL-ben. Nem sztárokat néztem ki, ellenben olyanokat, akik tökéletesen egészíthetik ki a fiatalokat. Ilyen Kendall Fuller is, aki slotban és safetyként is használható, remek képességekkel megáldott játékos, aki ráadásul még csak nemrég lett 25 éves, ehhez képest eléggé radar alatt van a piacon. A másik Brian Poole, aki viszont kifejezetten a slotban adhat pluszt, illetve kiválóan blitzel – nem mellesleg ő is korábbi edzőjével dolgozhat, a DB coach Jerome Hendersonnal a Falconsból ismerik egymást.

Összegzés

Az 1/4-es draftpick remek biztosíték arra, hogy egy égető hiányposztra minőségi játékost hozzanak. A lehetőségeket nézve ez vagy az OT, vagy a CB poszt lehet, mindkettővel remekül jár majd a csapat. Garrett szeret fullbacket alkalmazni, így erre a posztra is várok érkezőt, akár FA-ról is, bár nem veretes a felhozatal, míg egy veterán cserefutó is elférne azért, de az a poszt sem prioritás. Jövőre minden bizonnyal ismét takarítás lesz a rosterről, ha néhány nagy pénzt zsebre rakó játékos nem kezd a fizetéséhez méltó játékot produkálni, így idén kell megágyazni a jövő New York Giantsét.

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nagir
Nagir
2020-02-21 12:56

Alec Ogletree cut esetén 3,5M$ deadmoney és 8,25M$ cap saving!!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x