Connect with us

Prémium cikkek

Ezt már a Fekete Hétfőn elszúrták – Jaguars FA-kitekintő

A Jaguars pocsék szezonon van túl (megint), de a vezetőség úgy látta jónak, ha a főedző és a general manager is marad a helyén. Miért is kezdené meg a csapat teljes átépítését egy új rezsim, amikor a jelenlegi all int nyomhat, hogy mentse az állását, amire a keret erőssége alapján szinte semmi esély? A csapat szezonját már a Fekete Hétfőn elszúrták, amikor nem rúgták ki Doug Marrone-t.

 

 

A Jaguars alapvetően egy nagyon tehetséges csapat volt az elmúlt három évben, de azok a játékosok, akik a gárda gerincét adták, egyszerűen fordulóponthoz érkeztek a karrierjükben:

  • Telvin Smith úgy döntött tavaly, hogy neki elég volt egy időre a fociból,
  • AJ Bouye az elmúlt két évben egyre rosszabbul játszott, CB1-ként pedig egyenesen borzalmas volt,
  • Marcell Dareus fölött eljárt az idő,
  • Calais Campbell bár remek volt még tavaly, de a szezon kezdetére már 34 éves lesz és rengeteget keres,
  • ráadásul talán a legtehetségesebb játékosát, Jalen Ramsey-t szezon közben elcserélte a csapat két első körért.

 

A már tavaly is döcögős védelem – ami a csapat legnagyobb erőssége volt – tulajdonképpen szétesett, és Nick Foles felsülése, illetve a Ramsey-trade is azt vetítette elő, hogy ideje a váltásnak. Ennek ellenére mindenki maradt a helyén a döntéshozók közül, így a csapat újjáépítését olyanok fogják elkezdeni, akiket egyetlen újabb fiaskó választ el a kivágástól.

 

Repülnek a sztárok

 

Ebben a helyzetben a teljes rebuild lenne a legideálisabb, ami azt jelentené, hogy többek között AJ Bouyénak és Leonard Fournette-nek is mennie kellene – egyikük sem játszik jól, 15 milliót lehetne spórolni rajtuk, ami a mínusz 3,4 millió dollárral álló Jaguarsnak nagyon jól jönne. De mivel költséges lenne őket azonnal pótolni, így jó eséllyel maradnak (bár nyugodtak nem lehetnek).

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Marrone szerencséje, hogy nem csak rajtuk lehet spórolni. Az első név természetesen Marcell Dareus, aki futás ellen ugyan vállalható, de pass rush-ban meg sem közelíti a korábbi formáját (2,5 sack 30 meccsen). A fizetése viszont brutális, az elküldésével 20 millió dollárt lehet felszabadítani, 100 százalék, hogy repülni fog.

 

Hasonló sors vár Calais Campbellre is. A játékára tényleg nem lehet panasz, All-Pro szint, 71 nyomásgyakorlása a 9. legtöbb volt tavaly – ezzel ő is tisztában van és esze ágában sincs kedvezményt adni. Egy jó év még lehet benne, de 34 évesen jobb már aligha lesz, az elküldésével felszabaduló 15 millió dollárból pedig egy fiatalabb, karrierje legjobb évei elé néző klasszist lehet szerezni.

 

Marquise Lee napjai is meg vannak számlálva, az elmúlt két évben hat meccsen játszott és három elkapása volt. Egészségesen nem reménytelen, de így semmi értelme megtartani. Hasonló a helyzet a linebacker Jake Ryannel és a TE Geoff Swaimmel is. Tavaly ketten együtt nyolc meccsen léptek csak pályára, egyikükért sem kár, Lee-vel kiegészítve pedig 15 milliót lehet spórolni rajtuk.

 

Néhány vezéráldozattal több mint 45 millió dollárt lehet felszabadítani, ami kifejezetten sok. Bár tekintve, hogy mennyi hiányposztja van a csapatnak (és az irányítót szándékosan nem említem, hisz papíron Foles és Gardner Minshew is potenciális kezdő), ez nem sok mindenre lesz elég.

 

 

Szabadügynökök

 

A Jaguars szerencséje, hogy szinte nincs is releváns szabadügynöke. Mindössze két játékos, Yannick Ngakoue és Keelan Cole érdemel említést, bár cserébe hiányposztból van rengeteget.

 

A támadófal gyakorlatilag kuka, a 13 millióért igazolt Andrew Norwell egyedül semmit nem ér, rajta kívül pedig csak a center Brandon Linder játszik jól. Az RT-posztban lehet még potenciál, a második körös újonc Jawaan Taylor nem volt rossz, de egy jó LT és RG mindenképp kell. Az elkapósorra is ráfér az erősítés, DJ Charkon kívül nincs potens célpont, és a tavaly 3. körös, de sérülés miatt sokat nem játszó TE Josh Oliver sem egy életbiztosítás, így a tight end posztot is nyugodtan tekinthetjük neednek.

 

Dareus és Campbell távozása miatt legalább egy minőségi DT kell, még ha Taven Bryan amúgy elég jó is. A linebacker sor Telvin Smith kilépése miatt lyukas, egyedül Myles Jacknek sem megy, így ide is jöhet erősítés. A CB-sor Bouyéval együtt sem jó, egy igazi CB1-re mindenképp szükség van, de a safetysorra is ráfér az erősítés. Olyan ez a csapat, mint az ementáli.

 

 

Ami a két szabadügynököt illeti: Cole egy eredeti körös tenderrel 2-3 millióért megtartható és talán érdemes is lenne ezt az összeget rászánni. Yannick Ngakoue pedig egy top játékos a posztján, a hírek szerint a csapat nem is akarja elengedni – ha nem sikerül időben megegyezni a folytatásról, akkor franchise taget kaphat.

 

A tag 17,95 millió dollárt jelentene egy évre Ngakoue-nak, ami alig súrolja azt az összeget, amit egy hosszú távú szerződéssel kaphatna. Emiatt jó esély van egy holdoutra, vagy akár egy cserére is. Tekintve, hogy még csak 24 éves, 37,5 sacket szerzett eddig és mindössze egyetlen meccset hagyott ki, elég komoly ellenértéket kaphatna érte a csapat (egy első és egy második kör is bőven benne van a pakliban). A Jax szempontjából egy hosszabbítás ugyanakkor előnyösebb lenne, hisz így Josh Allennel rendben lenne a védőfal két széle, és nem kell amiatt izgulni, mire szórják el Marrone-ék a pickeket.

 

Potenciális érkezők

 

Saját FA-ból tehát kevés van, hiányposztból viszont annál több. A Jaguars már eddig is brutálisan szórta a milliókat, most sem kell visszafogottságra (vagy megfontoltságra) számítani. Mindössze abban lehet reménykedni, hogy hosszú távra terveznek és fiatal, tehetséges játékosok érkeznek.

 

A Jaguars akkor hozná ki a legtöbbet a jelenlegi helyzetből, ha Ngakoue és Cole is maradna. Utóbbi kvázi irreleváns ilyen alacsony fizetés mellett, de előbbi bőven megér 19-20 millió dollárt, igazi top játékos a posztján.

 

Top LT nem nagyon lesz elérhető a piacon, még egy guardnak 10+ milliót adni pedig ostobaság lenne, így a támadófalat csak a draftról lenne célszerű megerősíteni. A corner class is jó, a piacról nyugodt szívvel nem sok játékosba érdemes hosszú távon invesztálni (már ha a cél a fiatal és tehetséges védők igazolása), így ezt is a draftról kellene megoldani. A belső védőfal ellenben igen telített, Javon Hargrave pedig fiatal (27 éves), elit futás ellen, pass rush-ban is folyamatosan fejlődik, a legjobb évei előtte állnak. Itt azonban nem kell megállni, a front 7-ben érkezhetne még Cory Littleton, aki egy igazi top 3 down LB lett mára és a legjobb tudásunk szerint nem tervez a közeljövőben felhagyni a futballal. A secondaryt pedig Adrian Phillips dobhatná fel, aki bár sérülékeny, egészségesen kiváló játékos, nem is egy felkapott név, így viszonylag olcsón megszerezhető.

 

 

A csapatnak kilenc pickje lesz az idei drafton, ráadásul négy is a top 75-ben. Az első kör elején érkezhetne egy ígéretes LT, a kör közepén pedig egy corner. A második napon lehetne tovább erősíteni a támadófalat, illetve új fegyvereket keresni Folesnak/Minshew-nak. Ezzel együtt irreálisnak tűnik, hogy bármilyen erősítéssel együtt is ez a csapat Marrone vezetése alatt potens PO-esélyessé váljon. Leginkább abban lehet bízni, hogy olyan játékosok érkeznek, akik annyira tehetségesek, hogy a következő menedzsment számításaiba is beleférnek.

[/ppp_patron_only]

5 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
acsdav2
acsdav2
2020-02-22 18:14

Fournetten spórolni nem lehet, mert az újonc szerződése teljes egészében garantált.

renningan
renningan
Reply to  acsdav2
2020-02-22 20:35

En ugy tudom, es a spotrac es az otc is azt irja, hogy Fournett alapfizetese nem garantalt. Ha jol emlekszem, akkor a ra kiszabott buntetesek miatt bukta a garantalt alapfizetest.

acsdav2
acsdav2
Reply to  renningan
2020-02-23 10:45

Most, hogy mondod rémlik ezzel kapcsolatban valami. De most az is beugrott, hogy a játékos szakszervezet feljelentette a Jaguarst, mert jogtalanul osztogatják a büntetéseket a játékosaiknak. Azt gondolom, hogy ez elsősorban Fournette-t érinti, mert öltözködési szabály be nem tartása vagy edzésről való késés, ilyen házirenddel kapcsolatos dolgok miatt nem tűnik igazságosnak a garantált tartalomtól megfosztani. De, ha ki is lehet vágni Fournette-t akkor se látom értelmét. 4M-t megér a játéka.

renningan
renningan
Reply to  acsdav2
2020-02-23 22:59

Hát nem tudom. Volt három jó meccse tavaly, amikor szerzett 450 jardot, majd utána nyolc meccs alatt 437-et. Szerintem tök átlagos teljesítményt nyújtott és elég sok Jags közeli oldalon olvastam azt, hogy overall nincsenek vele megelégedve. Most persze a 4 millió nem nagy pénz, de ha ezt egy 5. körös újonc is tudja, akkor meg már inkább költsék valami másra. Legalábbis ha új rezsim lenne, ez lenne a logikus.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x