About the author

28 Comments

 1. 1

  RvBalazs

  Ezért cserélném el még most Cook-t a Vikings helyében. Van mélység amúgy is a csapatnál

 2. 2

  reszelo.aladar

  Ezek pont olyan csapatok, akik nem egy top futóra építettek, hanem csapatban cipelték a labdát. Sokkal könnyebb több tulajdonságra több játékost tartani és az adott szituációra beküldeni valakit, mint találni egy ultimate szupersztrát aki egyszemélyben tud mindent. Az ilyen futó kiesése/gyenge szezonbeli játéka általában viszi magával a csapatot is (Gurley/Rams, Freeman/Falcons), míg a fizetése pedig sokszorosa a többfutós felállásoknak. Ráadásul nagyobb a sérülés kockázata, illetve simán ki lehet venni valakit a játékból. Még csak a roster spot sem előny, mert egyik csapantál sincs 3-4 futónál több/kevesebb a keretben. Mondjuk ez a rájátszás nem döntötte el a kérdést, mert láttunk jó példát az egyfutós (Titans/Henry) illetve a többfutós (49ers) felállásokra is, de érzetre a 49ers futócsapat kompaktabbnak tűnt. Akát SB-t is nyerhettek volna.
  A passzorinetált liga szerintem durva közhely, ebben a playoffban pont olyan csapatok jutottak messze, akik az átlagnál jobb futójátékkal rendelkeztek. A legjobb 4 közül csak a Chiefs tolt igazán durva passzjátékot (igaz ők bajnokok is lettek, de ez statisztikailag mellékes), a TItans, 49ers, Packers (még ők is) inkább a földön mutatott idén sokat.
  Ez nem meglepő, mivel ahogy a passzvédekezés felé tolódnak a védelmek, úgy egyre atletikusabb védők jönnek be, cserébe egy fizikális futó ellen gyengék és meg is van a mismatch.

 3. 3

  pritek

  Ennyi erovel iranyito sem kell. Az adatokat ossze vissza szedtem ossze, tehat nem mindenhol pontosak de:
  Mahomes 645000
  Brady 4M
  Foles 4M
  Brady 9M vagy 1M (teljesen elvesztem az atalakitasban)
  Manning ot meg se neztem, mert tuti kilog a sorbol, de ha a Lynch logikadat kovetjuk, o se sok yardot tett hozza a gyozelemhez.
  Brady 2M
  RW3 619000
  Tovabb nem neztem, de emlekeim szerint Flektor es Rodgers is ujonc szerzodessel nyert, igaz Brees es Eli mar akkor is sokat kerestek.

  Ertem a mondanivalot, de a szamok nem sokat mutatnak es teljesen az alapokkal sem ertek egyet (meg kotozkodok is kicsit) . Azok a csapatok sem teljesitenek feltetlenul rosszul akik megfizetnek egy futot. Ennek mar tuti nem fogok utana nezni, de emlekeim szerint a Falconsban Freeman mar nagy loveval jatszott, Gurley is ott volt a SBban tavaly. Most hogy pont azt a meccset nem nyertek meg, szerintem nem oszt, nem szoroz. Azzal viszont teljesen egyet ertek, hogy egy jo edzo ki tudja valtani az egy db sztar futot, tobb iparossal. De ha valakinek lenne ket elit draftja egymas utan, QBval es korabban nem uszott el a sapkaval, az annyiert igazolhatna futot amennyiert akar, akkor is jo lenne.

 4. 4

  renningan

  De ez a lényeg, nem? Hogy top futóra nem kell költeni, mert a Super Bowl győztes csapatok az elmúlt 11 évben (kivéve a Seahawks) nem az elit futó miatt jutottak be és nem miatta nyertek.

 5. 5

  renningan

  Btw az is igaz, hogy sokkal könnyebb Super Bowlt nyerni egy újonc szerződésű irányítóval, mint egy top fizetésűvel, ebben sincs hiba.

  Amúgy Brady top fizetéssel játszott végig, még ha a struktúra más is volt, ami a futók esetében nem mondható el, ők minden garantálttal együtt is közelebb voltaka veteránminimumhoz, mint a top fizetéshez :D Amúgy Manning 18 milliót kapott, Rodgers is már új szerződéssel volt, ahogy Brees és Eli is, Flacco pedig természetesen nem, ő pont utána kapott. (Foles meg egy 100 éven belül még egyszer meg nem történő csoda :D )

  Freeman tényleg nagy szerződéssel jutott SB-be, ahogy Gurley is, de ők is inkább a kivételek. Egyszerűen – szerintem – a sikeres csapatok koncepciójába nem fér bele a sztárfutó, nem fér bele a meccsenkénti 30 labdacipelés, nem férnek bele a rá költött milliók. A futójátéknak egy kiegészítő, szituációs elemnek kell lennie, mert egyszerűen nincs annyira jó futójáték, amit ne lehetne valahogy megállítani. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy egy jó irányítóra felhúzott top passzjátékot sokkal kisebb eséllyel állítanak meg, mint egy top futót az elit futójátékkal. És mivel egy futónak sokkal kisebb hozzááadott értéke van, így adja magát, hogy aki arra épít, könnyebben kerül a vesztes oldalra.

 6. 6

  Fetyke

  Lamar és a Ravens szurkolók nem örülnek ennek a cikknek…

 7. 7

  Fetyke

  Viszont ehhez a poszthoz kell a legkevesebb ész…

 8. 8

  Fetyke

  A legnagyobb kakukktojás a sorban nem is a Sehawks, hanem a 2012-es Ravens!

 9. 9

  Fetyke

  Csak a történelmi hűség kedvéért a 2012-es Ravens elit futóval (Rice) nyerte meg az SB-t, akit ráadásul pont előtte tömtek ki top fizetéssel…
  Ezzel együtt is a cikk alapállításával, hogy nem kell az elit futót megfizetni egyetértek. Amit ebben a hsz-ben indoklásként mondtál azzal már nem. A futójáték nem szükséges rossz. Olcsó demagógia, hogy neked aztán nem is kell messzire menned, hogy meglásd, hova vezet a futójáték nélküli támadósor…
  Ezzel az erővel akkor tényleg nincs értelme az irányítókat sem megfizetni, hiszen a bajnokságot a védelmek nyerik.
  Valójában az igazság az, hogy elit és megfizetett futóval kevesen jutottak fel a csúcsra, de elit vagy nagyon jó futójátékkal már azért többen (lásd tavalyi Pats). Szóval nem olyan rossz és ördögtől való a jó futójáték, mint ahogyan azt beállítjátok, mert bár lehet, hogy közvetlen az SB-t nem lehet vele megnyerni, na de oda el is kell azért jutni.

 10. 10

  pritek

  Scuzi, a te szabalyodat hasznaltam, csak base :) Rodgersre meg mar rosszul emlekeztem.
  Amugy senkit nem kene megfizetni, ha ezek a verszivo jatekosok a jatek oromeert jatszananak es nem a tulajdonosok veren es verejteken akarnanak meggazdagodni.
  Tartom, hogy az alap tezissel, miszerint hot felesleges egy sztarfutot megfizetni egyetertek, de azert a futojatekra mar nem mondanam, hogy kiegeszito elemnek kene lennie. A niners megnyerte volna a szezont, ha meg egy negyeden keresztul ragaszkodik hozza. Csak hogy a legutobbi peldat emlitsem.
  Azert a vegeredmeny ellenere a Titans sem jart oruletesen messze a dontotol. Szerintem az oranak nagyon fontos szerepe van ebben. Mivel a futojatek nem allitja meg, ezert elveszi azt a lehetoseget, hogy nagy hatranyban hasznald, ellenben ugye a passzal. Igy azt lehet mondani, hogy futojatekra alapozva, nehezebb folyamatosan nyerni. Egy modja van, ha folyamatosan diktalod a tempot, vagy legalabbis lotavolsagban tartod magad annyira, hogy a vegen minimalis passzjatekkal be tudd huzni a meccset. Vagy persze lehet vilagvero vedelmed is, de akkor meg tok mindegy kik tamadnak. Viszont a kutya ott van elasva szerintem, hogy a futojatekot nem innovativ edzok hasznaljak tulnyomo reszben mint Shany hanem joval fantaziatlanabbak.

 11. 11

  bjeela

  Sajnos egyetértünk, pedig ez nem fair a futókkal, mert a belüket kidolgozzák és jobbára ők viszik a vásárra a bőrüket. Őket ütközik le hatalmas sebességgel fejre, lábra, bordára, karra, kézre mért sisak és válltöméses ütések formájában. Konkrétan rommá verik őket.

 12. 12

  Dongatto

  Azèrt Kamara vagy McCaffrey nem egy agyatlan RB.
  Passzjàtèkokban is sokat hasznàljàk őket. Ha valakik ők megèrdemelnèk a nagyobb dohànyt.

 13. 13

  RvBalazs

  pont erről szól a dolog.
  Fizesd meg a falat, aki mögött egy másodéves is hozza a számokat és akkor még a passzjáték is mehet.
  Fal nélkül a futó nem tesz hozzá annyit, amennyibe kerül.
  Fallal meg minimális a különbség a TOP futó és a jó (4. 5. körös) futó közt

 14. 14

  atis123Juve

  Ezt reningen is tudja. Inkább az a helyzet, ami szintén nem nagy ujdonság, hogy jó séma kell lásd Niners és Ravens, vagy jó fal mint tavaly a Pats és Rams. Nem a futóra kell a nagy lóvét költeni. Ezt láthattuk tavaly és idén is.

 15. 15

  atis123Juve

  Azért azt is látni kell, hogy akkor futsz sokat ha vezetsz. A 49ers meg alig volt hátrányban. Az is igaz, hogy ők rendre haladtaka a futással, szóval nagy valószínűség szerint hátrányban is sokat futottak, de a liga attól még passzorientált. A Niners meg a Ravens kivételes sémákat futtat, és ez valószínűleg nem lesz tendencia. Ennél egyszerűbb összerakni egy jól blokkoló falat.

 16. 16

  Fetyke

  Most az átlagról beszélünk. Üde kivételek mindig akadnak.
  Mint ahogy nem is minden futó kopik el nagyon gyorsan, akadnak akik sokáig tudnak magas szinten játszani, de nem Gore vagy AP az általános az NFL-ben ezen a poszton.
  És ha emberileg nézem, akkor persze megérdemlik a nagy dohányt, de szakmailag nézve nem. Talán McCaffrey nehezen lehetne pótolható, de Kamarát már simán lehet draftolt játékossal helyettesíteni.

 17. 17

  Fetyke

  És akinek nincs fala, az mit csináljon?

 18. 18

  atis123Juve

  Találjon ki egy jó sémát, ahol mindenki blokkol.

 19. 19

  atis123Juve

  Azért Kamara is meg McCaffrey is tud elkapni is. Szóval az megint hozzátesz. De ez is alakul át. Ahogy kikopnak az egydimenziós futó játékosok, és egyre nagyobb lesz a választék belőlük, a top futók-elkapók is egyre kevesebbet szakíthatnak majd.

 20. 20

  Fetyke

  Ma már lassan alapelvárás egy futótól, hogy tudjon elkapni és lehessen rá építeni a passzjátékban is. Tehát az most már nem plusz, hogy tud elkapni is egy futó. Ráadásul Kamara teljesítménye azért összességében kicsit visszaesett az elmúlt szezonra.

 21. 21

  Dongatto

  Ingrammal tökèltesen kiegèszìtettèk egymàst. Murrayvel ezt nem nagyon èreztem.

 22. 22

  p. p.

  “A futójátéknak egy kiegészítő, szituációs elemnek kell lennie, mert egyszerűen nincs annyira jó futójáték, amit ne lehetne valahogy megállítani”

  A konfdöntős Packers valahol felsír.

  Amúgy egyetértek, nem kell stárfutó bajnokcsapatba, ellenben egy top fal. Amúgyis a közhely szerint jó fal mögött bárki futhat.

 23. 23

  renningan

  Pont ez a lenyeg. Nem futo kell, hanem rendszer es szemelyzet. De akkor ezek szerint nem fejeztem ki mafam egyertelmuen :D

 24. 24

  Pizsama

  Azt kell megérteni hogy jobb esetben egy futó akkor kap nagy fizetést ha az újonc szerződése alatt jól teljesít. Viszont ez azt is jelenti hogy 4 év elég intenzív játéknak volt kitéve. Semmi se garantálja hogy egy futó úgy fogja bírni 4 év után is mint Peterson vagy Lynch. Nézd meg Gurley térdét tavaly, és egyértelmű hogy nem érte meg a nagy pénzt. Szerettem Gurley játékát, de be kell látni az idő nem kegyes az első számú futókhoz. Ergo nem éri meg újonc szerződés után nagy lóvét kicsengetni értük. Én is örültem hogy a Rams megtartotta Gurley, egészen a 2018-as szezon közepéig. Utána már kevésbé…

 25. 25

  Charlie Firpo

  Hülyeség. Fizesd meg a jó futódat. főleg a zseni futódat.

 26. 26

  ahanem

  mondjuk nekik nem a futó posztra megy el a futó fizetés… :D

 27. 27

  ahanem

  szóljon az elnöknek, hogy az övék fontosabb, mint Mehikó határán

 28. 28

  ahanem

  meg futót jóval könnyebb draftolni mint falembert, mert a futó már a college 2-3. évében is NFL-ready lesz, a falember meg 3 évet szenved az NFL-ben és még mindig nem biztos hogy megveti a lábát a pass rusherrel szemben

Comments are closed.

2014 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team