Connect with us

Holtszezon

Halászás a zavarosban – Top 10 szabadügynök LB

Nincs egyszerű helyzetben az a csapat, amelyik 2020-ban akar magának magas színvonalon focizó linebackert hozni, mert egyrészt az idei draft class nem tűnik mélynek, a szabadügynökké váló veteránok közül pedig jól kell tudni választani, hogy ne nyúljon mellé az ember. Vannak potenciális sztárjelöltek, de rizikós vállalás lesz idén megfizetni azokat, akik tényleg top fizetést szeretnének, mert nagyon kevesek szolgáltak rá igazán a bankrobbantásra.

Akik a top fizetésre pályáznak

Cory Littleton, Los Angeles Rams, 26

Nem mondhatjuk, hogy kiemelkedő lenne a 2020-as szabadügynök piac linebackerek terén, de azért akadnak olyan játékosok, akik iránt óriási lesz a kereslet a piac nyitásakor. Közülük pedig egyértelműen Littleton emelkedik ki leginkább, aki szépen lassan és csendben a liga egyik legjobb linebackerévé nőtte ki magát. Hogy miért csendben? Mert ez a szezon – ellentétben a korábbi várakozásokkal – nem a Ramsről szólt, hiába reméltek sokan tőlük egy újabb mágikus szezont. Littleton viszont tette a dolgát, kiemelkedőt hozott a védelemben, még akkoris, ha kaptak róla négy hatpontost. Bebizonyította, hogy megfelel a modern éra linebackerének, aki kimagaslót tud hozni coverage-ban és a futójátékot is tudja ölni, mindamellett, hogy nagyon stabilan szerel, hiszen tavaly mindössze egy szerelési kísérletet vétett (via PFF). Ez pedig nagy pénzt fog neki hozni a konyhára, ebben sok kétségünk nem lehet, ahogy abban sem, hogy ne akarna legalább egy olyan szerződést, ahol éves átlagban minimum 14-15 millió dollárt keresne.

Joe Schobert, Cleveland Browns, 26

Littleton kiemelkedik ebből a classból, de nem sokkal mögötte érkezik a liga egyik legalulértékeltebb linebackere, Schobert, aki a legstabilabb és legjobb teljesítményt hozta a Brownsból a 2019-es szezonban. Róla leginkább a tackle-ök száma miatt emlékezünk meg, de nem csupán egy szerelőgépről van szó, leütött passzai és lefülelt labdái teszik értékessé a játékát. De a playmaker mivolta mellett meg kell azt is említeni, hogy azért az ő játékát is tarkították bőven hibák, több meccsen is láthattuk, hogy gondja akad a szerelések kivitelezésével, és ligaszinten is magas TD-számot engedett a posztján a maga hat darabjával, ennél csak Hasson Reddick és Tahir Whitehead “büszkélkedhet” többel (7). De minden hibája ellenére is egy kiemelkedő játékosról beszélünk a posztján, akit ha nem tart meg a Browns, jövőre új szerelésben láthatunk majd, és bőven lesznek kérői a piacon. Ezáltal jó eséllyel pályázik arra, hogy a posztján a legjobban fizetett játékosok közé kerülhessen.

Blake Martinez, Green Bay Packers, 26

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Martinez az egyik legizgalmasabb alakja ennek a listának, hiszen bőven lehet érvelni amellett, hogy tartsa meg a Packers és amellett is, hogy engedje el, mert olyan pénzt fog kérni, ami már nem éri meg a wisconsini franchise-nak. Ahogy chester is kiemelte a cikkében, Martinez karrierje valamennyi évében más és más elemében volt jó a játéknak, egy igazán ütős és komoly szezont nem tudott még összehozni. Karrierje első két évében inkább futás ellen volt hasznos, majd később megmutatta, milyen egy kiemelkedő coverage linebacker, 2019-re pedig mindenben picit visszaesett, még azok ellenére is, hogy mindössze egy hatpontost engedett passzszituációkban és tényleg óriási vezére volt a Green Bay védelmének. Nagy szerencséje viszont, hogy a piaci felhozatal nem túl erős, a neve viszont kelendő, ezért ő is jó eséllyel pályázik egy top linebacker fizetésre egy olyan csapatnál, ahol nagy a hiány és óriási a cap space.

Jamie Collins, New England Patriots, 30

Ha Martinez az egyik legizgalmasabb, akkor Collins pedig az egyik legmegfoghatatlanabb figurája az idei felhozatalnak, hiszen azok után, hogy mindössze egy évre és két millió dollárért visszament a Patriotshoz, a szezon első hat meccsén olyan formában játszott, hogy az év védője címet is elnyerhette volna. Aztán jött egy törés és nagyban visszaesett a játéka minden téren, persze még így is voltak kiemelkedőbb mérkőzései. Neki a legnagyobb erénye, hogy az összes linebacker pozícióban tud játszani, nagyon atletikus és intelligens játékos, többrétű feladat is rábízható. Érdekes lesz megfigyelni, hogy milyen stratégiát gondol ki a Patriots, mekkora összeget szánnának Collins megtartására, és milyen hatással lesz a tárgyalásokra párja, Van Noy távozása. Ez természetesen mindkét fél alkupozícióját befolyásolja, de Collins is jogosan gondolhatja, hogy még 30 évesen is megkérheti a nagy fizetést (10+ millió/év).

Kyle Van Noy, New England Patriots, 28

Némileg hasonló a helyzet Van Noy-jal is, mint Collinsszal, hiszen ha csak azt nézzük, mennyire univerzális szereplők a második vonalban, akkor bizony két nagyon értékes játékosról beszélünk egy egyre inkább “értéktelen” poszthalmazon (=linebacker). Idei évének köszönhetően furcsa lehet, hogy ebben a felsorolásban emlegetjük, hiszen játékideje nagyobb részét inkább a védőfalból indulva töltötte, de mégse az a tipikus edge rusher, sokkal inkább egy hibrid linebacker, aki jobban beleillik az “off-ball” kategóriába, hiába nagyon veszélyes az irányítót támadva. És talán pont ez a sokoldalúsága lehet az, ami meghozza az ő konyhájára is a nagy fizetést, amit el is vár leendő csapatától, hiszen kijelentette, hogy ha nem a New England fizeti meg, akkor készen áll távozni.

 

Akiknek csurranhat-cseppenhet a piacon

Nick Kwiatkoski, Chicago Bears, 27

Szezon előtt nem emlegettük volna Kwiatkoski nevét, de sajnos Trevethan lesérült, akinek a helyére nagyon stabilan szállt be a korábban szituációs linebacker/special teamer. Jó teljesítményt hozott, voltak kiugró játékai, de nem ő volt a sztár, a legjobb a csapatban, a rivaldafény inkább Smith-re vetődött, akinek az árnyékából kilépve szeretne Kwiatkoski olyan helyre kerülni, ahol végre teljes állásban dolgozhat majd. Nagy fizetést azért nem remélhet, de abban bízhat, hogy valaki kezdőként tekint rá.

Danny Trevathan, Chicago Bears, 30

Trevathan nagyon érdekes helyzetben van, mert egyfelől nem fiatal már, másfelől bőven akadtak gondjai a sérülésekkel, ami nagyban befolyásolja, hogy mit is várhat a jövőjétől. Ha egészséges, tud stabil kezdőként dolgozni, de vajon melyik csapat vállalja be a rizikót annak tudatában, hogy a drafon a középső-hátsó körök egyikében húz egy ígéretes fiatalt? Valószínűleg sokan így fognak gondolkodni, de ez még nem jelenti azt, hogy szögre kell akasztania a stoplist és a sisakot.

Nick Vigil, Cincinnati Bengals, 27

Vigil lehet a mintapéldája a zavarosban halászásnak, hiszen látni tőle tökéletes játékokat coverage-ban, de azt is megnézhettük, hogy Lamar Jackson hogy csinál belőle tökéletes bohócot egy testcsellel. Persze, a példa kiragadott és a végleteket írja le, de nagyjából erre számíthatunk nála, óriási kilengésekre. Erre valamelyik csapat fel fog figyelni, de jó eséllyel nem marad az újjáépülő Bengalsban.

De’Vondre Campbell, Atlanta Falcons, 26

Limitált linebackerekben nincs hiány, Campbell is ebbe a kategóriába tartozik, aki leginkább akkor véteti észre magát, ha ütközésekről van szó. Kis túlzással ő testesíti meg a két downos linebackert, passzjáték ellen nem túl stabil, ami nagyban gyengíti piaci értékét. Persze ha nem is a Falconsnál, de otthonra fog lelni, mert berotálva a padról, tud játékokat csinálni.

Josh Bynes, Baltimore Ravens, 31

Akinek a védelmébe egy nagyon intelligens és rutinos veteránra van szükség, hogy mentorálja a fiatalokat és adott helyzetekben beszálljon a játékba, akkor az Josh Bynes személyében lelheti meg a megfelelő embert. A szezon közben Baltimore-ba visszaigazoló linebacker üde meglepetést hozott 10. szezonjára, és ha nem is hozott olyan kiemelkedőt, azért szépen helyt állt a Ravens védelmének közepén. Egy sokat látott védőre pedig sok csapatnál van szükség, főleg olyan helyeken, ahol tehetség van, de rutin egyelőre még nem párosul hozzá.

+1 Sean Lee, Dallas Cowboys, 33

Lee a lista végére amolyan kiegészítésként került csak fel, mert bár tud magas szinten focizni még, de sérülései és kora már nem igazán engedi meg, hogy teljes értékű kezdőként számolhassunk vele. Dallasból menni fog, ez egészen biztosnak tűnik, új otthonában pedig egy pazar vezért és tanárt fognak lelni a személyében.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!