Connect with us

Szabadügynök

Ki kaphat idén taget? – Franchise tag figyelő 2020

Mától kezdve egészen március 12-ig lehet kiosztani a franchise tageket (arról, hogy mi is ez és mit érdemes róla tudni, ide kattintva olvashattok bővebben). Ez azt jelenti, hogy nagyon sok pénzért egy évre a csapat magához láncolhatja az egyik lejáró szerződésű szabadügynökét. Összeszedtük minden csapat azon játékosait, akik számíthatnak a tagre és azt, hogy ennek szerintünk mekkora az esélye (1 – szinte semmi, 10 – közel készpénznek vehető).

 

 

Mielőtt belekezdünk, egy kis ismertető. A franchise tag lehet exkluzív és nem-exkluzív. Az exkluzív franchise tag esetén a játékos nem tárgyalhat más csapattal. Nem-exkluzív tag esetén a játékos tárgyalhat más csapattal, de ha elfogad egy ajánlatot, azt a volt klubja matchelheti (vagyis megadja ugyanazokat a feltételeket, mint a másik csapat), és akkor a játékos volt munkaadójánál marad. Abban az esetben, ha a volt csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor elveszíti a játékost, de cserébe kap két első körös választási jogot kompenzációként.

A 2011-es NFL-sztrájkig a franchise tag értékét a top 5 legjobban kereső játékos adott évi fizetésének átlaga határozta meg. Ez azóta megváltozott: az utóbbi öt év fizetési plafon átlagának és posztonkénti fizetések átlagának aránya, ami a teljes cap bizonyos százaléka (pont ennyire bonyolult kiszámolni, de a lényeg az, hogy nem az adott poszton legjobban keresők átlagáról van szó).

A harmadik opció a transition tag. A nem-exkluzív franchise taghez hasonlóan a transition tag esetében is, a játékos tárgyalhat más csapatokkal, amit a volt csapata matchelhet. Ám, ha a játékos volt csapata nem matcheli az ajánlatot, akkor nemcsak, hogy elveszíti a játékost, de még pickeket sem kap cserébe.

Igazság szerint a tag, legyen bármilyen is, önmagában nem jó sem a játékosnak, sem a csapatnak. Előbbinek azért, mert a következő évre nem rendelkezne érvényes szerződéssel és egy sérülés vagy gyenge szezon milliókba kerülne neki a továbbiakban (értékcsökkenés). A csapatra pedig tag esetén hatalmas teher hárulna, hisz a játékos rengeteg pénzt foglalna el a fizetési sapkából.

Ez csak egy vészmegoldás, hogy a franchise-ok elkerüljék a konkurenciát és nyugodtan tudjanak egyeztetni egy hosszú távú szerződésről – legalábbis sokáig így volt. Ma már gyakran azért tesznek taget egy játékosra, hogy az még egy évet bizonyítson (DeMarcus Lawrence), esetleg azért, hátha sikerül elcserélni (Frank Clark, Dee Ford).

 

[quote]Mivel az idei szezon végén jár le a jelenleg érvényben lévő kollektív szerződés, így a csapatoknak lehetőségük van egyszerre kiosztani egy franchise és egy transition taget. Ha a játékosok megszavazzák az új CBA-t a következő 1-2 hétben, abban az esetben az egyiket majd vissza kell vonniuk az érintett csapatoknak. [/quote]

 

Az idei franchise és transition tagek várható értéke az OTC szerint:

 

 

 Jimmie Ward, S
 Franchise tag értéke: 12,735 millió dollár
 Esély: 2

A 49ers pocsékul áll cap-ügyileg, így jó eséllyel nem fog a franchise taggel élni, nem mintha ne lenne játékos, akire lehetne tenni: egyrészt ott van Jimmie Ward, aki egy pazar, minden téren kiemelkedő safety, másrészt a 10 sacket gyűjtő Arik Armsteadet is jó lenne megtartani. Mindkét játékos mellett vannak érvek (a 49ers a hírek szerint inkább Armsteadet marasztalná), de a szűkös források miatt – ha egyáltalán kap valaki – talán inkább Ward lehet a befutó.

 

 

 Cory Littleton, LB 
 Franchise tag értéke: 16,26 millió dollár 
 Esély: 3

 

Az eddigi nyilatkozatok alapján a Rams nem ragaszkodik túlságosan Littletonhoz. Nem mintha ne lenne egy jó kis játékos, de mindössze 14 millió dolláros cap space mellett nem lehet kiosztani egy 16 milliós taget úgy, ha nem hosszú távban gondolkodik egy csapat.

 

 Jadeveon Clowney, DE
 Franchise tag értéke: 19,3 millió dollár 
 Esély: 8

 

Az első olyan játékos, aki jó eséllyel taget kap. Clowney-ért tavaly egy harmadik kört adott a csapat, és mivel bevált, fura lenne nem megtartani. Egyébként Clowney kifejezetten rosszul járna egy taggel: mivel tavaly OLB-ként kapott taget 16 millió dollár értékben, így idén a 120 százalékos szabállyal is csak annyit kapna, mint egy sima DE-taggel. Nem mintha a Seahawks ne hosszú távban gondolkozna, de azért ez így is kellemetlen.

 

 Zane Gonzalez, K 
 Franchise tag értéke: 5,29 millió dollár 
 Esély: 4

 

Gonzalez egy fiatal, breakout éven túl lévő rúgó, a 88,6 százalékos pontossága (31/35) önmagáért beszél.. Kár lenne elengedni, jó eséllyel kap egy hosszú távú szerződést, de ha nem jön össze időben az üzlet, akkor a tag is szóba jöhet.

 

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!