Connect with us

Prémium cikkek

Még a bajnokok sem pihenhetnek – Chiefs FA-kitekintő

A Chiefs játékosai és vezetősége még a Super Bowl ünnepség utóhatását nyögi, de Bill Belichick szavaival élve már most 1 hónap hátrányban van a csapat és bizony még a bajnoknak is lesz feladata az offseasonben.

 

Alapvetően nincs sok égető hiányposztja a Chiefsnek és ez a szerencséjük, mert sok pénzük sincs. Körülbelül 16 millió dollárral számolhatnak, amit nem igazán tudnak növelni. A Chiefs alapvetően nagyon okosan és jól mérte fel a játékosait és azok az emberek keresnek sokat, akik meg is érdemlik a pénzt. Ennél fogva nem igazán lehet kivágni senkit. A legérdekesebb eset Sammy Wakints példája, akit ha kivágnak, akkor 14 millió dollár üti a markukat, de a veterán elkapó a playoffban megmutatta, hogy képes a fizetésének és tehetségének mérten játszani (és jelentős dead money is maradna utána). A dilemmát az oldhatja meg, hogy az elkapó maga nyilatkozta, hogy egy Super Bowl győzelem esetén elgondolkozna egy év kihagyáson is.

 

 

Wakinson kívül Sorensen, Okafor és Erving kivágásán lehet elgondolkodni, de rengeteget egyikükkel sem spórolna a csapat és körülbelül a spórolás mértékének megfelelő halott pénzt is benyelne. Talán Okaforon érdemes elgondolkozni, mert a passzsiettető elég sokat volt sérült és nem is igazán megbízható.  A Chiefs így egy erős 30 millió dollár körüli összeggel vághat neki a szabadügynök piacnak.

 

Szabadügynökök

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ez nem túl sok, főleg annak tükrében, hogy nem csak az idei lejáró játékosaira kell figyelni, de fél szemmel Mahomes gigaszerződésére is. Valószínűleg ez lesz az egyik ok, amiért a Chiefs hagyja majd távozni a lejáró játékosait, egy kivételével. Chris Jones ugyanis elsőbbséget élvez. Az egyetlen értékes játékos, akivel mindenképpen hosszabbítania kell a csapatnak, mert ilyen képességű játékost nem fog találni a későbbiekben. Nem lennék meglepve, ha a két fél közt közel rekord-megállapodás születne.

 

 

 

Ez pedig alapjaiban határozza majd meg a csapat hozzáállását a többiekhez. Bashaud Breeland, Kendall Fuller, Demarcus Robinson, Mike Pennel, Stefan Wisniewski vagy akár Matt Moore nagyon szépen helyt állt az idény során, de inkább a rendszer termékei, mint jó képességű játékosok. Éppen ezért egyikük megtartása sem lesz prioritás, amíg Mahomes és Jones szerződése a levegőben lebeg. Optimális esetben többekkel is hosszabbíthatna a csapat, de a szűk mozgástér miatt mindannyian tesztelhetik a piacot. Talán Matt Moore lehet egyedül kérdéses, mert a másik csereirányító Henne szerződése is lejár, Mahomes mögé pedig nem árt megtartani valakit. Az ERFA-k közül egyedül Andrew Wylie kapott komolyabb játékidőt, azt gondolom nem kérdés, hogy őt meg kell tartani, de alighanem a többiek is a csapatnál kezdik a következő évet.

 

Hiányposztok

 

Jones megtartásával, de mondjuk Watkins és Robinson távozásával számolva tehát kirajzolódnak a hiányposztok. Az egyik egy megbízható második-harmadik számú elkapó, aki beillik a rendszerbe, de nem kerül túl sokba. Az elkapópiac kritikán aluli idén, Watkins kaliberű játékosról nem is álmodhat a Chiefs. Nekem elsőre Breshad Perrimanen akadt meg a szemem, aki hasonló speedster, mint Robinson és a Chiefs vertikális rendszerében lehet esélye egy szebb jövőre. Eddig nem igazán szolgált rá a bizalomra, így az ára is diszkont lehet.

 

Amit mindenképpen orvosolnia kell a gárdának, az a támadófal közepe. Nehéz meghatározni, hogy ki marad és megy el a piacon, de egy megbízható guard jól jönne a csapatnak, mert az látszott az év folyamán, hogy a két tackle mellett azért akadnak problémák. Nem feltétlenül kell igazi klasszis, de egy veterán, tapasztalt játékos illene az egységbe. És másra pénzre sem lesz a csapatnak.

 

 

 

Felmerül még a cornerback probléma is a csapatnál, mert hiába javult hatalmasat az év végére a passz elleni védekezés, ez elsősorban a rendszernek és a kitűnő safety játéknak volt köszönhető. A piacon azonban nem sok corner lesz, megfizethető meg pláne nem, de szerencséjükre a draft elég mély lesz jó CB tehetségekben. Én mindenképpen ide halasztanám ezt a kérdést.

 

Hasonló cipőben van a linebacker ügy is. Kevés jó játékos lesz a piacon, de legalább a rosszakat is meg kell valószínűleg fizetni. Ez talán a Chiefs legnagyobb feladata az offseasonre, hogy kitalálja mit kezd a futás elleni védekezéssel és elsősorban a linebacker sorral. Valószínűsíthető, hogy ez is a draftra marad, viszont itt már nem lesznek olyan könnyű helyzetben, mint a cornerek esetében. Ismét egy tapasztalt, de már öregedő játékos vagy egy másik csapatnál már megbukott fiatalt lehet bepróbálni, de a javulás valószínűsége éppen ezért elég kicsi.

 

Összességében tehát nem sok mindenre kell összpontosítani a Chiefsnek, de a feladatuk nem könnyű. Mahomes és Jones minden csapatnál elsődleges prioritás lenne és nem érdemes garasoskodni egyikük esetében sem. Alapvetően a gárda magja stabilan megmarad jövőre is, mindössze kiegészítő embereket kell szerezni. Ezt azonban szépen oldották meg idén is, kicsit megöregedett vagy máshol már létszámfeletti nevekkel.

 

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!