Connect with us

Prémium cikkek

Még egy utolsó dobás – Patriots FA-kitekintő

Régóta nem volt ilyen izgalmas a Patriots holtszezonja – most először van rá reális esély, hogy véget érjen a Tom Brady-éra. Ez a csapatot is komoly kihívások elé helyezi, hisz még rájátszásesélyes a keret, némi foltozással és egy potens irányítóval (aki nem feltétlenül Brady) pedig benne lehet a levegőben egy újabb Super Bowl. Bradyvel vagy sem, még nem jött el az újjáépítés ideje, bár lassan azért lehet készülni a generációváltásra.

 

 

A Patriots alapvetően két irányba indulhat el. Elengedi a kiöregedő sztárjait, megelégszik egy Marcus Mariota-szintű bridge QB-val és elkezdi keresni Brady utódját, vagy megpróbálja kisajtolni az utolsó cseppet is a jelenlegi garnitúrából egy még mindig top közeli irányítóval. Szerintem az utóbbira van nagyobb esély.

 

A csapatnak jelenleg ~35 millió dollárnyi cap space-e van (azzal számolva, hogy Brady szerződésének lejárta után 13 millió dollárnyi halott pénz keletkezik). Ez konkrétan a 12. legkevesebb, miközben alapemberek szerződése jár le. Még szerencse, hogy van lehetőség a keret növelésére.

 

A legelső játékos, akitől el kell köszönni Mohamed Sanu. Várható volt, hogy nem szolgálja meg az érte adott második körös picket, de csak emiatt nem kell megtartani. 6,5 milliót lehet spórolni az elküldésén, ezt a pénzt csak jobban el lehet költeni. Rögtön utána Stephen Gostkowski következik, egyszerűen már nem top rúgó és pláne nem érdemel 3,5 milliós fizetést.

 

A fizetési sapka legnagyobb nevű áldozata Dont’a Hightower lehet, akin közel 10 millió dollárt lehet spórolni. Nem mintha nem játszott volna jól, de kifejezetten sok érv van ellene (a lejáró szerződésű játékosoknál ezeket ki is fejtem), a felszabaduló összegre pedig nagy szüksége lenne a csapatnak.

 

A fenti hármason kívül már csak kisebb neveken lehet spórolni. Jason McCourty kivágásával 3,75 milliót lehet megtakarítani, tavaly ő volt a secondary leggyengébb tagja, 33 évesen pedig már nem lesz jobb (és nem is kell a Gilmore-Jonathan Jones- J.C. Jackson hármas mellé). Deatrich Wise-t sem érdemes marasztalni 2,1 millióért, hozzá hasonló csere DE-t a hátsó körökben is lehet találni, ahogy a futó Rex Burkhead is bőven a pótolható kategória, nem szolgált rá a 2,9 milliós fizetésére.

 

A Patriots egy némileg agresszívabb tisztogatással ~30 millió dollárt szabadíthatna fel, amivel rövid távon bőven ott lehet tartani a csapatot a tűz közelében.

 

Fontosabb szabadügynökök és hiányposztok

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nem lehet mással kezdeni a listát, mint Tom Bradyvel. Ahogy várható volt, ő sem tud a végtelenségig top 3-as szintet hozni – a tavalyi volt karrierje egyik legrosszabb éve, és ezt nem lehet csak a támadófalra vagy az elkapókra fogni. A két évvel ezelőtti Brady ilyen körülmények között is dominált volna, most már nincs benne annyi, hogy egy közepes támadósort elitté tegyen. Ugyanakkor még mindig egy top 10-es játékos, akivel bőven lehet Super Bowlt nyerni, ha a Patriots nem tud elég jó koncepciót ajánlani neki, a liga harmada sorban fog állni az aláírásáért.

 

Hasonló a helyzet Devin McCourtyval is. Bár összességében remek volt tavaly, a szezon végére így is visszaesett a teljesítménye (legalábbis önmagához képest), 33 évesen pedig már ő sem lesz sokkal jobb. Még játszani akar, feltehetően egy kis pénzt is keresne, ami komoly dilemma elé állíthatja a csapatot.

 

A lejáró szerződésű remek védők sora ezzel még nem ért véget, Kyle Van Noy, Jamie Collins, Elandon Roberts és Danny Shelton szerződése is lejár. Van Noy egy pazar hibrid LB/Edge játékossá nőtte ki magát, Collins a korábbi remek formáját hozta, Roberts egy igazi mindenes, Shelton pedig a belső védőfal és a futás elleni védelem egyik oszlopa – valamennyien szerves részei voltak a tavalyi elit védelemnek.

 

Nem mintha a támadósorban ne lenne fontos FA-ja a csapatnak (természetesen Bradyn kívül). Joe Thuney az idei piac egyik top 10-es szabadügynöke, a Pats támadófalának tavalyi legjobbja – nem kérdés, hogy rekordszerződést fog kapni. Mellette még Tedd Karrast, Ben Watsont és Phillip Dorsettet érdemes megemlíteni. Előbbi egy kezdő potenciállal bíró center, utóbbi egy vállalható WR3-má nőtte ki magát, Watson pedig a csapat tavalyi legjobb TE-je volt (ami mindent elmond a csapat tight endjeiről). Illetve ne felejtsük el Matt Slatert, aki tavaly ismét a liga egyik legjobb speciális egység játékosa volt.

 


Az FA-kat és a potenciális kivágásokat is figyelembe véve a Patriotsra legalább 10 poszton fér rá az erősítés. És akkor még a kiöregedő Marcus Cannon és az üvegtestű Isaiah Wynn fémjelezte OT-posztot és a David Andrews sérülése miatt szintén bizonytalan centerpozíciót nem is említettem.

 

Potenciális érkezők/maradók

 

A sok hiányposzt ellenére sem lehet ugyanakkor azt mondani, hogy reménytelen a csapat. A Patriots kerete az egyik legöregebb a ligában, így nem meglepő, hogy a kiöregedések miatt folyamatosan foltozni kell a rostert. Belichick viszont nem véletlenül gondolkodik komplex rendszerekben, hisz ha megvannak a sarokkövek (egy egészséges Andrews, Gilmore, multifunkcionális LB-k, egy jó TE), akkor a gépezet a középszerrel is hatékonyan tud működni. Pár okos igazolással szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen minimum PO-esélyes a csapat.

 

A fentiek fényében nagyon jó esély van rá, hogy Joe Thuney nem marad New Engladben. Shaq Mason anno 9 millióért írt alá, Thuney viszont 14-16 milliót is kaphat, ilyen összegeket pedig nem szokott guardoknak adni BB (Logan Mankins volt az első és utolsó, bár ő meg is érte a pénzét). A 33 éves DMC maradására sincs sok esély, ő sem tűnt úgy, hogy bevállalná a szokásos diszkontfizetést a maradásért, egy kezdő szintű safetyt pedig manapság már bármikor le lehet akasztani, ez a védelem futóposztja.

 

A jelenlegi benyomások alapján Tom Brady sem fog maradni és nem vagyok biztos benne, hogy ez rossz dolog. A váltás mindkét félnek jó lehet, már amennyiben a Patriots meg tud szerezni egy top irányítót, például Philip Riverst. Tavaly ugyan pocsék éve volt, de még mindig egy jó irányító, lehet benne 1-2 jó év – pont annyi, amennyi a generációváltáshoz kell, de úgy, hogy közben azért még versenyképes maradjon a csapat.

 

A saját FA-k közül még a Jamie Collins, Elandon Roberts és Danny Shelton maradására van komolyabb esély. Előbbi leginkább akkor maradhat, ha Hightower lapátra kerül: Collins egyértelműen jobb, kevésbé sérülékeny, ráadásul olcsóbb. Utóbbi kettő pedig hasznos kiegészítőember, ilyenekre mindig szükség van.

 

Kyle Van Noy-jal kapcsolatban viszont óriásiak a kérdőjelek. Ő a tökéletes linebacker a BB-redszerben, ugyanakkor tavaly már kvázi edge rusher volt, ez pedig az a poszt, amit Belichick soha nem fizet meg. A piacon ilyen hibrid játékosként 14-15 millió dollárt is kereshet, ennyiből viszont Collins és egy veterán pass rusher is kijöhet – valószínűleg ő lesz Chandler Jones és Trey Flowers után a következő Edge, akit elenged a csapat.

 

A helyére viszont Everson Griffen kifejezetten jó választás lenne, már ha nem vonul vissza és nincsenek mentális gondjai (a Vikings ugyan szeretné megtartani, de a szűkös források miatt van esély a távozására). Tavaly 8 sacket szerzett, futás ellen is rendben volt, de a 32 éves kora (na meg az említett mentális kockázatok) miatt pedig olcsón megszerezhető. A labda másik oldalára pedig a szintén 30+-os Emmanuel Sanders érkezhet: a Patriots már többször is megpróbálta megszerezni, most először össze is jöhet az üzlet, mint egy falat kenyér, úgy kell ő az elkapósorba.

 

Hasonló a helyzet a TE-poszttal is, a tavalyi fiaskó után meglepő lenne, ha Belichick nem menne biztosra. Austin Hooper egy átlagon felüli tight end, a Patriots támadórendszerébe elengedhetetlen egy ilyen játékos, nem lenne meglepő, ha ő lenne a második játékos a posztján, akinek a Patriots rekordfizetést ad (ami még mindig csak 11 millió lenne évente).

 

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy ezekkel az igazolásokkal 1-2 évet leszámítva rendben lenne a csapat, de mivel még a Sanu-csere ellenére is van egy első és három harmadik köre a csapatnak, bőven el lehet kezdeni a jövő csapatának építését. Az első napon érkezhet akár egy QB (például Jake Fromm), a másodikon egy safety, egy guard és egy edge rusher, a harmadikon pedig ami csak belefér (például egy rúgó). A fenti forgatókönyv természetesen akkor is legit lehet, ha Tom Brady lesz a csapat irányítója, ez a részlet speciel semmin nem változtat.

 

 

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!