Connect with us

Prémium cikkek

Még egy utolsó dobás – Patriots FA-kitekintő

Régóta nem volt ilyen izgalmas a Patriots holtszezonja – most először van rá reális esély, hogy véget érjen a Tom Brady-éra. Ez a csapatot is komoly kihívások elé helyezi, hisz még rájátszásesélyes a keret, némi foltozással és egy potens irányítóval (aki nem feltétlenül Brady) pedig benne lehet a levegőben egy újabb Super Bowl. Bradyvel vagy sem, még nem jött el az újjáépítés ideje, bár lassan azért lehet készülni a generációváltásra.

 

 

A Patriots alapvetően két irányba indulhat el. Elengedi a kiöregedő sztárjait, megelégszik egy Marcus Mariota-szintű bridge QB-val és elkezdi keresni Brady utódját, vagy megpróbálja kisajtolni az utolsó cseppet is a jelenlegi garnitúrából egy még mindig top közeli irányítóval. Szerintem az utóbbira van nagyobb esély.

 

A csapatnak jelenleg ~35 millió dollárnyi cap space-e van (azzal számolva, hogy Brady szerződésének lejárta után 13 millió dollárnyi halott pénz keletkezik). Ez konkrétan a 12. legkevesebb, miközben alapemberek szerződése jár le. Még szerencse, hogy van lehetőség a keret növelésére.

 

A legelső játékos, akitől el kell köszönni Mohamed Sanu. Várható volt, hogy nem szolgálja meg az érte adott második körös picket, de csak emiatt nem kell megtartani. 6,5 milliót lehet spórolni az elküldésén, ezt a pénzt csak jobban el lehet költeni. Rögtön utána Stephen Gostkowski következik, egyszerűen már nem top rúgó és pláne nem érdemel 3,5 milliós fizetést.

 

A fizetési sapka legnagyobb nevű áldozata Dont’a Hightower lehet, akin közel 10 millió dollárt lehet spórolni. Nem mintha nem játszott volna jól, de kifejezetten sok érv van ellene (a lejáró szerződésű játékosoknál ezeket ki is fejtem), a felszabaduló összegre pedig nagy szüksége lenne a csapatnak.

 

A fenti hármason kívül már csak kisebb neveken lehet spórolni. Jason McCourty kivágásával 3,75 milliót lehet megtakarítani, tavaly ő volt a secondary leggyengébb tagja, 33 évesen pedig már nem lesz jobb (és nem is kell a Gilmore-Jonathan Jones- J.C. Jackson hármas mellé). Deatrich Wise-t sem érdemes marasztalni 2,1 millióért, hozzá hasonló csere DE-t a hátsó körökben is lehet találni, ahogy a futó Rex Burkhead is bőven a pótolható kategória, nem szolgált rá a 2,9 milliós fizetésére.

 

A Patriots egy némileg agresszívabb tisztogatással ~30 millió dollárt szabadíthatna fel, amivel rövid távon bőven ott lehet tartani a csapatot a tűz közelében.

 

Fontosabb szabadügynökök és hiányposztok

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nem lehet mással kezdeni a listát, mint Tom Bradyvel. Ahogy várható volt, ő sem tud a végtelenségig top 3-as szintet hozni – a tavalyi volt karrierje egyik legrosszabb éve, és ezt nem lehet csak a támadófalra vagy az elkapókra fogni. A két évvel ezelőtti Brady ilyen körülmények között is dominált volna, most már nincs benne annyi, hogy egy közepes támadósort elitté tegyen. Ugyanakkor még mindig egy top 10-es játékos, akivel bőven lehet Super Bowlt nyerni, ha a Patriots nem tud elég jó koncepciót ajánlani neki, a liga harmada sorban fog állni az aláírásáért.

 

Hasonló a helyzet Devin McCourtyval is. Bár összességében remek volt tavaly, a szezon végére így is visszaesett a teljesítménye (legalábbis önmagához képest), 33 évesen pedig már ő sem lesz sokkal jobb. Még játszani akar, feltehetően egy kis pénzt is keresne, ami komoly dilemma elé állíthatja a csapatot.

 

A lejáró szerződésű remek védők sora ezzel még nem ért véget, Kyle Van Noy, Jamie Collins, Elandon Roberts és Danny Shelton szerződése is lejár. Van Noy egy pazar hibrid LB/Edge játékossá nőtte ki magát, Collins a korábbi remek formáját hozta, Roberts egy igazi mindenes, Shelton pedig a belső védőfal és a futás elleni védelem egyik oszlopa – valamennyien szerves részei voltak a tavalyi elit védelemnek.

 

Nem mintha a támadósorban ne lenne fontos FA-ja a csapatnak (természetesen Bradyn kívül). Joe Thuney az idei piac egyik top 10-es szabadügynöke, a Pats támadófalának tavalyi legjobbja – nem kérdés, hogy rekordszerződést fog kapni. Mellette még Tedd Karrast, Ben Watsont és Phillip Dorsettet érdemes megemlíteni. Előbbi egy kezdő potenciállal bíró center, utóbbi egy vállalható WR3-má nőtte ki magát, Watson pedig a csapat tavalyi legjobb TE-je volt (ami mindent elmond a csapat tight endjeiről). Illetve ne felejtsük el Matt Slatert, aki tavaly ismét a liga egyik legjobb speciális egység játékosa volt.

 


Az FA-kat és a potenciális kivágásokat is figyelembe véve a Patriotsra legalább 10 poszton fér rá az erősítés. És akkor még a kiöregedő Marcus Cannon és az üvegtestű Isaiah Wynn fémjelezte OT-posztot és a David Andrews sérülése miatt szintén bizonytalan centerpozíciót nem is említettem.

 

Potenciális érkezők/maradók

 

A sok hiányposzt ellenére sem lehet ugyanakkor azt mondani, hogy reménytelen a csapat. A Patriots kerete az egyik legöregebb a ligában, így nem meglepő, hogy a kiöregedések miatt folyamatosan foltozni kell a rostert. Belichick viszont nem véletlenül gondolkodik komplex rendszerekben, hisz ha megvannak a sarokkövek (egy egészséges Andrews, Gilmore, multifunkcionális LB-k, egy jó TE), akkor a gépezet a középszerrel is hatékonyan tud működni. Pár okos igazolással szinte elképzelhetetlen, hogy ne legyen minimum PO-esélyes a csapat.

 

A fentiek fényében nagyon jó esély van rá, hogy Joe Thuney nem marad New Engladben. Shaq Mason anno 9 millióért írt alá, Thuney viszont 14-16 milliót is kaphat, ilyen összegeket pedig nem szokott guardoknak adni BB (Logan Mankins volt az első és utolsó, bár ő meg is érte a pénzét). A 33 éves DMC maradására sincs sok esély, ő sem tűnt úgy, hogy bevállalná a szokásos diszkontfizetést a maradásért, egy kezdő szintű safetyt pedig manapság már bármikor le lehet akasztani, ez a védelem futóposztja.

 

A jelenlegi benyomások alapján Tom Brady sem fog maradni és nem vagyok biztos benne, hogy ez rossz dolog. A váltás mindkét félnek jó lehet, már amennyiben a Patriots meg tud szerezni egy top irányítót, például Philip Riverst. Tavaly ugyan pocsék éve volt, de még mindig egy jó irányító, lehet benne 1-2 jó év – pont annyi, amennyi a generációváltáshoz kell, de úgy, hogy közben azért még versenyképes maradjon a csapat.

 

A saját FA-k közül még a Jamie Collins, Elandon Roberts és Danny Shelton maradására van komolyabb esély. Előbbi leginkább akkor maradhat, ha Hightower lapátra kerül: Collins egyértelműen jobb, kevésbé sérülékeny, ráadásul olcsóbb. Utóbbi kettő pedig hasznos kiegészítőember, ilyenekre mindig szükség van.

 

Kyle Van Noy-jal kapcsolatban viszont óriásiak a kérdőjelek. Ő a tökéletes linebacker a BB-redszerben, ugyanakkor tavaly már kvázi edge rusher volt, ez pedig az a poszt, amit Belichick soha nem fizet meg. A piacon ilyen hibrid játékosként 14-15 millió dollárt is kereshet, ennyiből viszont Collins és egy veterán pass rusher is kijöhet – valószínűleg ő lesz Chandler Jones és Trey Flowers után a következő Edge, akit elenged a csapat.

 

A helyére viszont Everson Griffen kifejezetten jó választás lenne, már ha nem vonul vissza és nincsenek mentális gondjai (a Vikings ugyan szeretné megtartani, de a szűkös források miatt van esély a távozására). Tavaly 8 sacket szerzett, futás ellen is rendben volt, de a 32 éves kora (na meg az említett mentális kockázatok) miatt pedig olcsón megszerezhető. A labda másik oldalára pedig a szintén 30+-os Emmanuel Sanders érkezhet: a Patriots már többször is megpróbálta megszerezni, most először össze is jöhet az üzlet, mint egy falat kenyér, úgy kell ő az elkapósorba.

 

Hasonló a helyzet a TE-poszttal is, a tavalyi fiaskó után meglepő lenne, ha Belichick nem menne biztosra. Austin Hooper egy átlagon felüli tight end, a Patriots támadórendszerébe elengedhetetlen egy ilyen játékos, nem lenne meglepő, ha ő lenne a második játékos a posztján, akinek a Patriots rekordfizetést ad (ami még mindig csak 11 millió lenne évente).

 

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy ezekkel az igazolásokkal 1-2 évet leszámítva rendben lenne a csapat, de mivel még a Sanu-csere ellenére is van egy első és három harmadik köre a csapatnak, bőven el lehet kezdeni a jövő csapatának építését. Az első napon érkezhet akár egy QB (például Jake Fromm), a másodikon egy safety, egy guard és egy edge rusher, a harmadikon pedig ami csak belefér (például egy rúgó). A fenti forgatókönyv természetesen akkor is legit lehet, ha Tom Brady lesz a csapat irányítója, ez a részlet speciel semmin nem változtat.

 

 

[/ppp_patron_only]

26 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
2020-02-28 10:02

Az irányító kérdés elég nagy probléma jelenleg.
Mivel Tibinek nincs szerződése, ezért ő nem lehet csereüzlet része (sok helyen kommentelgetik emberek, hogy ha Tibi elmegy a Raidershez, akkor cserébe jönne Carr, de ez hülyeség, hisz Tibi FA, oda megy ahova akar, nem kell cserébe adni senkit.)
Csere is szóba jöhet persze, de jelenleg nem nagyon van olyan játékos, akit egy top közeli irányítóért egy az egyben el lehetne cserélni. Az első körös pick az egyetlen amivel QB-t lehet szerezni, ami vagy draft, vagy valami kipróbált QB, aki nem homály, viszont nem is top (Raidersnél maradva szerintem Carr 1 első körért nem eladó, Mariotáért meg szerintem sok).
Tibit megtartani eléggé problémás. Ha esetleg köt is egy csapatbarát szerződést, alsó hangon 20-25 misit elfoglal a sapiból 2020-ra, ami elég sok, az itt említett kivágások után is alig marad erősítésre, pedig sok a szabadügynök.
Szerintem Gost marad 1 évre 1,5 misiért (idén rossz is volt, meg sérült is), viszont hoznak a draftról rúgót. Igaz, hogy nem konzisztens már annyira, viszont egy friss rúgónál simán benne van egy meccsen 2-3 rontott FG, az viszont nem megengedhető.
Bold: jön Fitzmagic bridge-nek :)

renningan
renningan
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-02-28 10:03

Mariota FA lesz, ha ő nagyon tetszik a csapatnak, akkor a piacról meg lehet szerezni :)

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
Reply to  renningan
2020-02-28 10:13

Remek, csak utána kellett volna néznem.
Mondjuk ezt a Rivers dolgot egyébként nem értem. Miért lenne jó egy vén kipróbált irányító helyett idehozni egy másik vént ugyanannyi zsetonért, aki ráadásul nem is ismeri még a rendszert, és rosszabb napján annyi intet dob, mint Tibi egy fél szezonban?
Ha a Pats 28 misi/év fizut akar irányítónak adni 1-2 évre, akkor azt Tibinek fogja adni, szerintem ez nem kérdés. És Tibi ezt gond nélkül el is fogja fogadni, és innen megy nyugdíjba.

renningan
renningan
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-02-28 16:50

Vagy nem :) A pats nyilvan neki adna, de ez csak rajta mulik. Ha nem akar mindenaron maradni, a csapat nem tehet semmit.

Danika
Danika
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-02-28 17:31

Nem feltétlenül kell első kör QB drafthoz. Elway tavaly megmutatta, hogy hátra csere után is lehet franchise QB-nak tűnő srácot kifogni. Bár lehet, hogy ez nem játszik a Pats esetében, mert valami fiatal friss jó elkapó úgy kell ide, mint kalapkészítőnek az elmegyógyszer.

chester
chester
Reply to  Danika
2020-02-28 18:13

Elway azert sok elrettento peldat is mutatott mar, most ugy tunik szerencseje volt haromszor is kihuzhatta volna a drafton, megis csak a negyedik alkalommal tette meg, egy guardot is elobb valasztott ki konkretan. Ez nalam innentol mak, nem tudatossag.

Csabesz20
Csabesz20
2020-02-28 10:03

Én Karas-t is megpróbálnám visszahozni, ha emberi áron erre lehetőség van. Illetve olvastam olyan elemzéseket, hogy érdemes lenne Newhouse-t megtartani és áttenni Canon helyére RT-be, Canon-t pedig elcserélni, mert a PFF statot alapján nem volt sokkal rosszabb, viszont lényegesen kevesebbet keres és így lehetne még egy kis drafttőkét szerezni.

renningan
renningan
Reply to  Csabesz20
2020-02-28 10:03

Cannon nem keres olyan sokat, és egy pocsék év után hozott olyat, ami Newhouse-nak szinte a plafon. Ha visszatér a korábbi formájához, vagy csak megközelíti azt, akkor jó lesz ő azért a pár millióért szvsz.

Karras jó kis játékos, valaki fizetni is fog érte, nem hiszem, hogy olcsón aláír tartaléknak.

Fetyke
Fetyke
2020-02-28 14:43

Bár szarul állunk cap szempontjából, de évi 6 misit még mi is könnyen kigazdálkodnánk Griffen számára, és akkor annyiért nálunk marad. Szerintem aki el akarja vinni a piacról, annak 10+ millióban kell gondolkodnia.
Ráadásul BB nem szereti az ilyen egysíkú Edge játékosokat, az általa használt komplett rendszerbe Griffen nem biztos, hogy jó lenne.

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-02-28 16:50

Bennettel is megprobalkozott, el tudnam kepzelni.

Nektek meg 6 milliot tamadofalra kellene hazdalkodnotok, nem vefofalra.

ahanem
ahanem
Reply to  renningan
2020-02-28 19:28

mármint 60 milliót

Fetyke
Fetyke
Reply to  ahanem
2020-02-28 19:29

Annyi Kirk megtartására kell.

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2020-02-28 20:08

akkor ő is beállhat blokkolni majd Cook/Mattison elé

Fetyke
Fetyke
Reply to  ahanem
2020-02-28 20:10

Ennyi pénzért? Még a labdát is más dobná el helyette, annyira kellene rá vigyáznunk.

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2020-02-28 20:10

az nem egy jó befektetés amit nem használsz, akkor már inkább vigyenek be egy szobrot róla a pályára. :D

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2020-02-28 20:10

az nem egy jó befektetés amit nem használsz, akkor már inkább vigyenek be egy szobrot róla a pályára. :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
2020-02-28 19:29

A támadófalra nem 6 milliót kell költeni, hanem többet. :) Kérdés, hogy lesz e kire.

És attól még nem lehet elhanyagolni a védőfalat sem. Griffen 6 millióért ajándék bárkinek. A csapat kapitányát nem engeded el, ha ennyiért hajlandó aláírni.

ui.: A tegnapi cikkben is írtátok, hogy Zimmer nagyon szeretné hogy Griffen nálunk maradjon. Márpedig akkor Spielman megtartja, még ha ezért máshol (példál OL erősítése) áldozatokat kell is hozni.

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-02-28 20:36

Nem lehet mindenkit megtartani. A Vikings eddig kvázi minden kezdő védőjével hosszabbított, idén lesz az első, hogy egyet minimum el kell engedni. Nyilván be lehet erőszakolni Griffent, de ha van 4 milliód és ahhoz hozzáteszed azt a hatot és szerzel egy jó kis guardot mondjuk vagy nagy plafonnal rendelkező OT-t, akkor azzal szvsz jobban jártok, mint egy veterán Edge-el, amikor a csapat amúgy is nagyon jó érzékkel képezi a pass rushereket.

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
2020-02-28 21:54

Ezzel nem tudok vitába szállni.

Fetyke
Fetyke
2020-02-28 20:10

Más!
Ha 28 milliót ajánl a csapat Riversért, akkor ennyi erővel akár meg is tarthatnák Brady-t is. Szerintem jobban járna úgy a Pats.

renningan
renningan
Reply to  Fetyke
2020-02-28 20:36

Szerintem ez messze nem a Patsen múlik, hanem Bradyn. Én úgy érzem a hírek alapján, hogy ő akar menni, nem pedig a Pats szeretne váltani. Ilyen alapon mindegy, hogy kinek adná ugyanazt a pénzt a csapat, ha Brady nem akar mindenképp maradni.

Fetyke
Fetyke
Reply to  renningan
2020-02-28 21:54

Szerintem meg a Pats nem akar 28-30 milliót ajánlani Bradynek. Ha akart volna, akkor azt tavaly is megtehette volna rendes, hosszabb távú szerződéssel.
Lehet, hogy BB-ék már azt gondolják, hogy Brady teljesítményének a beomlása várható…

26
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x