Connect with us

Prémium cikkek

Minden cent számít – Vikings FA-kitekintő

Ha van csapat, amely visszafogott holtszezon elé néz, az a Vikings. A csapat fő oszlopai adottak, ráadásul az Over The Cap adatai alapján a liga második legkevesebb fizetési keretéből tudnak csak gazdálkodni. Sőt, ha a rookie class fizetését is beleszámolom, egyenesen mínuszból indul Rick Spielman general manager. 

Cap helyzet

Az a furcsa helyzet állt elő Minnesotában, hogy a csapat 80%-ban készen van egy Super Bowl runra, azonban a maradék 20% felzárkóztatására nincs pénz.

Ha a szívemre teszem a kezem, még ezt a picike cap felszabadítást is nehezemre esik meglépni, mert fontos kezdőket veszíthetnek el vele, azonban nagyon nagy szüksége van a csapatnak a pénzre.

Xavier Rhodes – bár nem élete szezonján van túl – elküldésével a csapat egy holtszezon alatt veszítheti el akár a kezdő első-, másod- és harmadik számú cornerét is. Mindazonáltal Xavier 2018-ban sem volt már olyan, mint régen, de 2019-re egyenesen a liga aljába tartozott a posztján. Az új ligaévben már 30 éves lesz, a jelenlegi cap helyzetben pedig az a 8,1 millió dollár felszabadítási lehetőség túl vonzó.

A másik potencionális név Linval Joseph, aki éveken át volt a liga legjobb védőfal játékosai között, ám 2,4 millió halott pénz ellenében a 10,5 millió felszabadítása itt is kézenfekvő. Linval játéka is vissza-vissza esett az elmúlt két szezon során, de annyira nem zuhant be, mint például Rhodes. Esetében ha kevesebbért vissza lehetne hozni, akár érdemes volna meglépni egy 2-3 éves szerződéssel, ahol a 2020-as sapkát csak kis mértékben terheli.

A két játékoson túl ráadásul nincs is más, akivel emelni lehetne a cap számot. A többi játékos legtöbbje a csapat kulcsfigurája és elküldése után több halott pénz keletkezne, mint ami felszabadulna. Két extra lehetőség van még. Az első Riley Reiff, de a felszabaduló 8,8 milliü hely mellé több, mint 4M halott pénz keletkezne és nem biztos, hogy találnánk 8M-nál olcsóbb megoldást Kirk vak oldalára. A második Harrison Smith. Ugyanakkor Smith továbbra is posztja legjobbjai között van és a védelem vezére, szerintem ő a játékával megszolgálja a fizetését.

A táblázatba felírtam őket, mint esetleges opciók, azonban egyiküket se küldeném el.

Szabadügynökök

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nem sikerült túl sok pénzt előteremteni, az összes probléma megoldására pedig talán a duplája sem lenne elég.

Everson Griffen az első és talán legfontosabb név a listán. A két évvel ezelőtti mentális problémáját maga mögött tudhatja már és tavaly újra fontos láncszeme volt a védelemnek. Hunterrel a liga legtöbb nyomást generáló edge duója voltak, így valószínűleg Griffen igényei is azon a polcon lesznek, amit nem fog tudni megengedni magának a Vikings. Ő kicsit “csalás” ezen a listán, hiszen nemrég kilépett a saját szerződéséből (megelőzve a kivágását), de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy kevesebbért visszaigazoljon.

Eric Wilson a csapat harmadik számú LB-je volt a Barr – Kendricks duó mögött és mivel RFA státusza van, megtartása is igen egyszerű, amit egy eredeti körös tenderrel meg is tennék majd. Ezzel teljesen meg lenne oldva a linebacker sor.

A legfontosabb névsor azonban csak most jön. Trae Waynes, Mackensie Alexander és Anthony Harris a csapat kezdő defensive back ötöséből három embert jelent, ráadásul a Rhodes cuttal együtt már 4 kezdő ember távozna az egységből.

Pár kiegészítő ember is szerepel a listán, mint Andrew Sendejo vagy Laquon Treadwell. Míg egyik játékos már túl van a zenitjén, a másiké sose jött el. Egyikük sem a pótolhatatlan kategória.

És ha mind ez nem volna elég, még foglalkozni kell a két rugó poszttal is.

Maradók, érkezők

A csapat mint mondtam 80%-ban készen áll, így nem olyan sok a hiányposzt sem. Szükség van upgrade-re a fal belsejében és mellette reménykedni kell, hogy a tavalyi első körös Bradbury fejlődni fog. Ezentúl a támadósorba sok erősítés nem szükséges. A védelemben azonban több helyre is figyelmet kellene fordítani. Hunter túloldalán kiadó a második számú edge rusher szerepe, akárcsak egy DT pozíció Joseph kivágásával. Anthony Harris bomba éven van túl, ami után őt megtartani biztos nem sikerül, így kiadó egy safety pozíció, valamint a teljes corner sor is üres.

A csapat egy offseason alatt nem veszítheti el egyszerre ennyi defensive backjét. Rhodes felett lehet, hogy eljárt az idő, Harris idei szezonja után könnyen a piac legdrágább safetyje lesz majd, ami túl sok lenne a Minnesotának, így a két FA corner egyikét mindenképp meg kéne próbálni megtartani. Waynes karrierje nehezen indult, de az elmúlt években hozott egy jó kezdő szintet az esetek többségében, ismeri Zimmer rendszerét és nem is kerülne annyiba, mint a piacon található legfelkapottabb nevek.

Amíg a csapatodban van a liga egyik legjobb pass rushere, nem feltétlenül szükséges a túloldalára is egy sztárt állítani. Shaq Lawson tud hozni egy átlagos szintet, ráadásul futás ellen kifejezetten erős, ami fontos Zimmer rendszerébe. Természetesn a fő szempont az volt, hogy ne kelljen mélyen a zsebbe nyúlni, de egy kezdő kaliberű játékos érkezzen. Amikor a védelemnek Hunterre kell figyelni, valamint a jól blitzelő linebacker és safety sorra, akkor akár még Lawsonból is lehet egy 10 sackes játékos.

Mivel távozott Joseph és a DT piac talán nem a legtúlárazottabb a ligában, úgy gondolom érdemes lehet elhozni egy free agentet ide. Én Danielst emeltem ki, mert sok jó év van mögötte és mivel a 2019-es pont nem ilyen volt, nem kell vastagon kitömni a zsebét. Stephen személyében megvan az egyik kezdő, mellé érkezhetne Phillips is akár Buffalóból, de most Daniels mellett tettem le a voksom.

Úgy gondolom, hogy a csapat megpróbálhat majd lecsapni egy top guardra is, de elég szükös a piac ezen a területen és a Vikingsnak nem fér bele túlárazni egy szabadügynököt. A tackle poszton megvan a gárda, belülre pedig jöhet majd erősítés a drafton (újra). Én második körben tippelnék ide érkezőt, mert az első körös cetlivel egy cornert húznék a csapatnak. Pont jó helyen vannak a kör harmadik harmadában, hogy kihúzzák a class 2-3-4 legjobb cornerét, aki még bőven első körös tehetségnek számít.

Nincs sok lehetőség a csapat számára, de az utolsó évébe kanyarodnak a három éves Cousins projektnek. Bármennyire is meg fog bomlani a védelem, amíg olyan játékosok játszanak benne, mint Hunter, Barr, Kendricks vagy Harrison Smith, addig jó esély van rá, hogy az egység elég jó legyen a playoff küzdelemért. A támadóoldalon az irányító és a kiszolgáló személyzet adott, ha tudnak kicsit javítani a támadófalon (amit én draftról oldottam meg ,de igazából rá lehet próbálni egy jobb guardra a piacon is), akkor a Minnesota jövőre is a mély playoff túrát tűzheti ki célul.

[/ppp_patron_only]

20 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
RvBalazs
RvBalazs
2020-02-26 08:59

Azért van mélység DLine oldalon
Ifeadi Odenigbo elég jól szállt be, amikor kellett. Ha jó offseason-t teljesit, akkor simán a kzedőben találhatja magát.
AMivel még elég sok pénzt lehet nyerni Cousins szerződésének meghosszabbitása.
még 3-4 évre egy elég nagy aláirási bónusszal simán tudunk még 8-10 Milliót felszabaditani.
Illetve ha Cook tényleg ki akarja ülni a szezont, akkor még most el lehetne cserélni komolyabb draft tőkéért cserébe. Nem rossz Mattison sem a futóink közül.
Igaz pénzt nem nyernénk vele,, de erősiteni a csapatot mindenképp. Én meglépném…
Riely Rieff mehet, nem volt olyan jó, hogy megérje megtartani. Inkább cseréljünk adjunk draft tőkét valakiért.
Azért 35-40 Millióból lehet majd itt gazdálkodni.
Idén a különösen gyenge CB sort a S sorunk oldotta meg. Harris-t érdemes lenne visszahozni egy rövid szerződéssel.
ennyi pénzből és a draftból be lehet foltozni a lyukakat

Fetyke
Fetyke
Reply to  RvBalazs
2020-02-26 12:36

Cousins hosszabbításával szerintem több pénzt kell most felszabadítani 10 milliónál. Én olyan 15 misi körül számolnék.
A Cook cserét adnám. A második körös pickünket még hozzácsapnám és mehet Washingtonba, cserébe jöhet Trent (esetleg Guice és akkor adunk még valami jövő évi hátsó köröst).

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  Fetyke
2020-02-26 17:21

Ez nekem is kifejezetten tetszik, megmondom őszintén ez a Guice csere nagyon jot tenne mindkét fél számára. Folyton sérült ( washingtonba), lehet máshol nem lenne az. Vagy idén is lesznek jó futók a hatsobb körökbe. A csapatok egyre jobban kezdik felismerni, szükségtelen az első korbe RB-t draftolni

Hurrá Torpedó
Hurrá Torpedó
2020-02-26 12:57

juj. a fal beselye azért fájt egy kicsit. :)
Mi van akkor egyébként ha egy csapatnak nulla pénze marad a draftolt játékosokra? Mindenképpen kell átstruktúrálniuk szerződéseket? És ha egyik játékosuk sem megy bele, és a kivágás sem opció már, akkor megpróbálják a draftoltakat rávenni, hogy hát ez van, idén csak egy marék szotyi jut, no de majd jövőre lesz kolbászkerítés is?

katonadani
Reply to  Hurrá Torpedó
2020-02-26 13:18

draftoltaknak elég pontosan meghatározott fizetésük van, szóval náluk nem lehet módosítani. ha senki nem megy bele átalakításba, ki kell vágni valakit.

Fetyke
Fetyke
2020-02-26 13:18

Egyértelműen Kirk kapitány szerződésével kell kezdeni az FA piacot. Nem szabad tökölni, agresszívnek kell lenni, ezért egy 210 millió körüli, 5 éves hosszabbítást kell neki adni 75 millió körüli aláírási pénzzel. Ezzel 15 millió körül szabadíthatnánk fel az idei cap-ből, míg a Dallas és a Kansas (és a többi sztárirányítóval rendelkező) GM szívhatná a fogát.
Én Josephet idén még megtartanám, viszont Elflein, Reiff és Rhodes cut. Ezzel további 19 milliót lehet felszabadítani, így 35 millióval mehetnénk neki az FA piacnak.
Visszaigazolnám Colquittot (1 miliió) és Baleiy-t (2 millió) mindenek előtt. Wilson és Ham (FB) RFA, ezért őket is meg kell tartani. A két cornerből Waynest elengedném és inkább Alexandert igazolnám vissza olcsóért (4 millió). Ezen kívül még megkínálnám Griffent (10 millió) és Harrist (6 millió) egy hosszabbítással. Természetesen mindegyik szerződés hosszabb távú és jelentősen farnehéz lenne, így 15 millióból ki kell jönnie a fontosabb FA-k megtartásának. De lehet, hogy kevesebből is ki lehet hozni.
Ezek után az LT, LG, CB és CB lenne a befoltozandó luk a csapatnál.
Guard posztra Scherff lenne a jelöltem (10 millió). Megpróbálnék cserélni Trent Williamsért is, ha sikerül, akkor egy 15 millió körüli hosszabbítást kaphatna. Ha nem sikerülne, akkor Bulaga-t környékezném meg 10 millió körüli összegért (és ez esetben O’Neill-t forgatnám át bal oldalra). CB-nek pedig Byron Jonest-t néztem ki 17 millióért. Mindhárom igazolás átlag 25 millió aláírási pénzzel kezdene, azaz bele kell férjenek nagyjából 15 millióba idén ők is. Így maradna mozgástér a draftolt játékosokra is.
Drafton első kör CB, második kör támadófal, harmadik körbe pedig DT-t kell választani (2-3. kör akár fel is cserélhető egymással), így jövőre is 20 milliót tudunk kivágásokkal megtakarítani (Joseph és Kline), ha kell.
Nálam ennyi lenne. :)

alatriste
alatriste
Reply to  Fetyke
2020-02-26 15:19

Harris nem 6 hanem 13-14 millió körül lesz a piacon
Alexander is 7-8 millió
Scherff simán no1 OG pénzt kaphat ami nem 10, hanem 15 millió lesz.
De persze a hsz eleje már beárazza az egészet a 210 millió 5 évre Kirknek. :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  alatriste
2020-02-26 16:54

Mondtam, hogy agresszívnak kell lenni. :D
Akinek Harris ér 13-14 milliót, annak úgy kell és vigye bátran. Nálunk meg Kearse is tudja majdnem ugyanazt nyújtani 4-5 millióért. Ha Alexander 7-8 millióra tartja magát, akkor ő is keresse meg azt a csapatot aki ezt hajlandó neki kifizetni. Mint ahogyan azt sem értem, hogy miért kap nálatok Waynes első számú CB fizut folyamatosan (9 millió). Nem érnek ők annyit ezt nyugodtan elhiheti nekem bárki.
Scherff rendben, kapja meg a 15 millióját.

ui.: amúgy a poénkodást te kezdted: “A tackle poszton megvan a gárda,…” :)

alatriste
alatriste
Reply to  Fetyke
2020-02-26 17:20

Brian O’Neill-nél rosszabb OT-k is rohangálnak a ligában. Ráadásul második körös volt, fiatal is még fejlődhet. Ott él a bizalom. Reiff kicsit nehezebb, nem egy jó játékos de nfl kezdő szint és 8M-t lehet vele spórolni. Ez kevés ha más FA-t akarna a csapat hozni, pl Williams valóban ~15 körül mozogna de érte még tradelni is kell Washingtonba. Mindkettőt lehetne upgradelni de a nagyobb gond, hogy Bradbury túl sokszor volt vállalhatatlan és a guardok se túl jók. Én ha már van két átlagos játékosom a szélen nem azok helyett akarnék jót/elitet hanem a fal közepén lévő nagyon szar helyzetet felhozni legalább átlagosra.

Ádám Váradi
Ádám Váradi
Reply to  alatriste
2020-02-26 17:21

1.körös centeredet ki fogok cserélni egy év alatt? Vagy ezt hogy gondoltad?

Dongatto
Dongatto
Reply to  Ádám Váradi
2020-02-26 19:43

Ha egy franchise qb-t lecserèlnek (Rosen) egy èv alatt akkor egy centert mièrt ne? :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  Dongatto
2020-02-26 20:58

Azért mert franchise QB-t nem cserélnek le egy év alatt! :D Ez ugye azt is jelenti, hogy Rosen nem az. :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  Dongatto
2020-02-26 20:58

Azért mert franchise QB-t nem cserélnek le egy év alatt! :D Ez ugye azt is jelenti, hogy Rosen nem az. :D

Fetyke
Fetyke
Reply to  alatriste
2020-02-26 17:21

Látod ezt nagyon másként látjuk.
O’Neill rendben, hozzá egyébként komoly reményeket is fűzök, hogy még a mostanihoz képest is tud fejlődni. Ezért is írtam, hogy akár egy átmozgatást is el tudnék képzelni nála.
A támadófal gyengéje nem a közepe, hanem a bal oldala. Bradbury és Kline is erősítés a posztjukon nálunk az előző évhez képest. Ráadásul Garettet valamiért bőven alul értékelte (lepontozta) tavaly a PFF. Akik teljesen vállalhatatlan játékot nyújtottak az Reiff és Elflein. Ők nemhogy nem kezdő, de még csereszinten sincsenek. Jelenleg az ő kicserélésük a legégetőbb és azonnali feladat ebben az OL-ben. És bár a legnagyobb homály egyértelműen Elflein, sajnos Reiff lecserélése fontosabb, mert Cousins a bal oldali nyomást szó szerint vakon kezeli és egyáltalán nem érzi.

alatriste
alatriste
Reply to  Fetyke
2020-02-26 18:52

Reiff esetét látjuk csak másképpen. Én őt nem piszkálnám leginkább anyagi okok miatt. Ha kell FA-n vagy drafton 1-2 körben hozni egy G-ot Reiff mellé aki mellett talán ő se tűnne már olyan rossznak. Szerintem nem is olyan vészes de nyilván van nála 10-20 jobb LT a ligában ez nem kérdés. Én egy Reiff – FA/Draft – Bradbury – Kline – O’Neill kezdővel neki mernék menni a szezonnak ha az a LG valóban jó FA vagy korai választott a drafton. És majd 2021-ben cserélném le Reiffet ha kell.
Csak ha őt is elküldi az ember még annyira se lesz tőke foltozni az egyéb pozíciókat mert 8M alatt nem nagyon van FA-n LT -> Ilyen Beachumok is simán lehet, hogy évi 10-12M-ot fognak elkérni (persze lehet erősen backload kivitelben adni a szerződést).

RvBalazs
RvBalazs
Reply to  alatriste
2020-02-27 10:34

inkább legyen 6 falember, mint Rieff LT-ben :D
de tényleg, szegény Cousinst balról verték bucira mindig.
Nem egy bal oldali G fogja ezt megoldani.
Így végigolvasva Fetyke által kitervelt Cousins hosszabbítást nem is olyan szörnyű, mint elsőre.
De ez csak akkor működhet, ha ezt AZONNAL meglépik, mielőtt bárki szerződik egy QB-val.
én inkább az 5 év 195 Milliót adnék, de ez már a finomhangolás része.
Tényleg nagyban fog nőni a cap space, és még most lehetne lecsapni erre.
Akár a csapat többi csapattaggal is megérheti egy körben módositani, Smith, Barr, Diggs, Thielen és akik kellenek hosszú távon

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-02-27 21:12

Miért pont 210 millió? Miért nem elég a kerek 200m? :D Ez már így is mega deal lenne. De azért Cousinsnak húzósnak érezném az évi 40M-t. Szerintem 37M lenne a korrekt.

Fetyke
Fetyke
Reply to  acsdav2
2020-02-27 23:59

Kirknek idén még van egy egy éves, nem egész 30 milliós szerződése, ha hozzácsapjuk az 5 évet és a 210 milliót, akkor kijön 6 évre az évi 40 millió. Viszont jól hangzik, hogy évi 42 milliós szerződést kap. Megnézném Rodgers fejét, amikor ezt a hírt olvassa először. :) Na meg a Chiefs GM-ét is.
Egyébként én még a 37-et is túlzónak találom a teljesítmény alapján. Tudod, hogy én mindig védem Cousinst, de azért nem egy Wilson vagy ARod. Mivel Wilson hosszabbítása óta eltelt egy szezon és a cap is emelkedik, ezért a 35-öt érezném nagyjából reális plafonnak.
Viszont nagyon kell nekünk a hosszabbítás a fizetési sapka egyenesbe hozatalához. És kicsit bekalkuláltam azt is, hogy legkésőbb 3 év múlva úgy is újra kell tárgyalni az egészet. Akkor meg bőven belefér egy ilyen farnehéz szerződés.

acsdav2
acsdav2
Reply to  Fetyke
2020-02-28 15:24

1.Én is 35-öt találnám reálisnak a számára. De a 37 se lenne végtelenül igazságtalan. Ha Cousins is elkezdené a Julio Jones féle hisztit pár év után, akkor célszerűbb lenne megint a 3 év teljesen garantált szerződésben gondolkodni. Az sokkal kínosabb, ha meg van 6 évre a szerződés és 3 év után újra tárgyalást akar, mert teljesen elértéktelenedett a fizetése.
2. Egyébként csodálkozok, hogy a QB-k még nem kezdték el Cousinst követni. 5 évre felesleges aláírni. 3 év után már iszonyúan kevés lesz a szerződés megkötésének pillanatában rekordnak számító fizu. Stafford is 3 év alatt kicsúszik a TOP 10-ből.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x