Connect with us

Prémium cikkek

Minden cent számít – Vikings FA-kitekintő

Ha van csapat, amely visszafogott holtszezon elé néz, az a Vikings. A csapat fő oszlopai adottak, ráadásul az Over The Cap adatai alapján a liga második legkevesebb fizetési keretéből tudnak csak gazdálkodni. Sőt, ha a rookie class fizetését is beleszámolom, egyenesen mínuszból indul Rick Spielman general manager. 

Cap helyzet

Az a furcsa helyzet állt elő Minnesotában, hogy a csapat 80%-ban készen van egy Super Bowl runra, azonban a maradék 20% felzárkóztatására nincs pénz.

Ha a szívemre teszem a kezem, még ezt a picike cap felszabadítást is nehezemre esik meglépni, mert fontos kezdőket veszíthetnek el vele, azonban nagyon nagy szüksége van a csapatnak a pénzre.

Xavier Rhodes – bár nem élete szezonján van túl – elküldésével a csapat egy holtszezon alatt veszítheti el akár a kezdő első-, másod- és harmadik számú cornerét is. Mindazonáltal Xavier 2018-ban sem volt már olyan, mint régen, de 2019-re egyenesen a liga aljába tartozott a posztján. Az új ligaévben már 30 éves lesz, a jelenlegi cap helyzetben pedig az a 8,1 millió dollár felszabadítási lehetőség túl vonzó.

A másik potencionális név Linval Joseph, aki éveken át volt a liga legjobb védőfal játékosai között, ám 2,4 millió halott pénz ellenében a 10,5 millió felszabadítása itt is kézenfekvő. Linval játéka is vissza-vissza esett az elmúlt két szezon során, de annyira nem zuhant be, mint például Rhodes. Esetében ha kevesebbért vissza lehetne hozni, akár érdemes volna meglépni egy 2-3 éves szerződéssel, ahol a 2020-as sapkát csak kis mértékben terheli.

A két játékoson túl ráadásul nincs is más, akivel emelni lehetne a cap számot. A többi játékos legtöbbje a csapat kulcsfigurája és elküldése után több halott pénz keletkezne, mint ami felszabadulna. Két extra lehetőség van még. Az első Riley Reiff, de a felszabaduló 8,8 milliü hely mellé több, mint 4M halott pénz keletkezne és nem biztos, hogy találnánk 8M-nál olcsóbb megoldást Kirk vak oldalára. A második Harrison Smith. Ugyanakkor Smith továbbra is posztja legjobbjai között van és a védelem vezére, szerintem ő a játékával megszolgálja a fizetését.

A táblázatba felírtam őket, mint esetleges opciók, azonban egyiküket se küldeném el.

Szabadügynökök

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nem sikerült túl sok pénzt előteremteni, az összes probléma megoldására pedig talán a duplája sem lenne elég.

Everson Griffen az első és talán legfontosabb név a listán. A két évvel ezelőtti mentális problémáját maga mögött tudhatja már és tavaly újra fontos láncszeme volt a védelemnek. Hunterrel a liga legtöbb nyomást generáló edge duója voltak, így valószínűleg Griffen igényei is azon a polcon lesznek, amit nem fog tudni megengedni magának a Vikings. Ő kicsit “csalás” ezen a listán, hiszen nemrég kilépett a saját szerződéséből (megelőzve a kivágását), de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy kevesebbért visszaigazoljon.

Eric Wilson a csapat harmadik számú LB-je volt a Barr – Kendricks duó mögött és mivel RFA státusza van, megtartása is igen egyszerű, amit egy eredeti körös tenderrel meg is tennék majd. Ezzel teljesen meg lenne oldva a linebacker sor.

A legfontosabb névsor azonban csak most jön. Trae Waynes, Mackensie Alexander és Anthony Harris a csapat kezdő defensive back ötöséből három embert jelent, ráadásul a Rhodes cuttal együtt már 4 kezdő ember távozna az egységből.

Pár kiegészítő ember is szerepel a listán, mint Andrew Sendejo vagy Laquon Treadwell. Míg egyik játékos már túl van a zenitjén, a másiké sose jött el. Egyikük sem a pótolhatatlan kategória.

És ha mind ez nem volna elég, még foglalkozni kell a két rugó poszttal is.

Maradók, érkezők

A csapat mint mondtam 80%-ban készen áll, így nem olyan sok a hiányposzt sem. Szükség van upgrade-re a fal belsejében és mellette reménykedni kell, hogy a tavalyi első körös Bradbury fejlődni fog. Ezentúl a támadósorba sok erősítés nem szükséges. A védelemben azonban több helyre is figyelmet kellene fordítani. Hunter túloldalán kiadó a második számú edge rusher szerepe, akárcsak egy DT pozíció Joseph kivágásával. Anthony Harris bomba éven van túl, ami után őt megtartani biztos nem sikerül, így kiadó egy safety pozíció, valamint a teljes corner sor is üres.

A csapat egy offseason alatt nem veszítheti el egyszerre ennyi defensive backjét. Rhodes felett lehet, hogy eljárt az idő, Harris idei szezonja után könnyen a piac legdrágább safetyje lesz majd, ami túl sok lenne a Minnesotának, így a két FA corner egyikét mindenképp meg kéne próbálni megtartani. Waynes karrierje nehezen indult, de az elmúlt években hozott egy jó kezdő szintet az esetek többségében, ismeri Zimmer rendszerét és nem is kerülne annyiba, mint a piacon található legfelkapottabb nevek.

Amíg a csapatodban van a liga egyik legjobb pass rushere, nem feltétlenül szükséges a túloldalára is egy sztárt állítani. Shaq Lawson tud hozni egy átlagos szintet, ráadásul futás ellen kifejezetten erős, ami fontos Zimmer rendszerébe. Természetesn a fő szempont az volt, hogy ne kelljen mélyen a zsebbe nyúlni, de egy kezdő kaliberű játékos érkezzen. Amikor a védelemnek Hunterre kell figyelni, valamint a jól blitzelő linebacker és safety sorra, akkor akár még Lawsonból is lehet egy 10 sackes játékos.

Mivel távozott Joseph és a DT piac talán nem a legtúlárazottabb a ligában, úgy gondolom érdemes lehet elhozni egy free agentet ide. Én Danielst emeltem ki, mert sok jó év van mögötte és mivel a 2019-es pont nem ilyen volt, nem kell vastagon kitömni a zsebét. Stephen személyében megvan az egyik kezdő, mellé érkezhetne Phillips is akár Buffalóból, de most Daniels mellett tettem le a voksom.

Úgy gondolom, hogy a csapat megpróbálhat majd lecsapni egy top guardra is, de elég szükös a piac ezen a területen és a Vikingsnak nem fér bele túlárazni egy szabadügynököt. A tackle poszton megvan a gárda, belülre pedig jöhet majd erősítés a drafton (újra). Én második körben tippelnék ide érkezőt, mert az első körös cetlivel egy cornert húznék a csapatnak. Pont jó helyen vannak a kör harmadik harmadában, hogy kihúzzák a class 2-3-4 legjobb cornerét, aki még bőven első körös tehetségnek számít.

Nincs sok lehetőség a csapat számára, de az utolsó évébe kanyarodnak a három éves Cousins projektnek. Bármennyire is meg fog bomlani a védelem, amíg olyan játékosok játszanak benne, mint Hunter, Barr, Kendricks vagy Harrison Smith, addig jó esély van rá, hogy az egység elég jó legyen a playoff küzdelemért. A támadóoldalon az irányító és a kiszolgáló személyzet adott, ha tudnak kicsit javítani a támadófalon (amit én draftról oldottam meg ,de igazából rá lehet próbálni egy jobb guardra a piacon is), akkor a Minnesota jövőre is a mély playoff túrát tűzheti ki célul.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!