Connect with us

Prémium cikkek

Mindenki megtalálja a magának valót – A legjobb szabadügynök edge rusherek

A pass rushereket mindig rendesen megfizetik a szabadügynökpiacon, ez várható idén is. Valaki igazán megérdemli majd, van aki viszont nagy kockázattal jár. Találunk az alábbi listán valódi szupersztárokat, kockázatos fiatalokat, stabil kezdőket és rotációs, kiegészítő embereket is, így mindenki megtalálja a szükségleteinek (és pénztárcájának) megfelelő opciót.

A sztárok

Jadeveon Clowney

A három sack nem mutat valami jól a neve mellett 2019-ből, de az ő esete tökéletesen mutatja, hogy miért nem csak a sackek száma alapján kell megítélni a pass rushereket. Ennél 87-en tudtak többet szerezni csak az edge rusherek közül, ellenben nyomásgyakorlásokat (48) tekintve már felcsúszik a 33. helyre a PFF adatai alapján – ráadásul ki is hagyott három meccset -, futás ellen pedig továbbra is az egyik legjobb a ligában. Jó eséllyel 20 millió dollár környékén kaphat éves szinten a piacon, és egyáltalán nem biztos, hogy a Seahawks megtartja.

Yannick Ngakoue

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ha valaki erős futás elleni védelmet vár el az edge rusherétől, akkor biztosan nem Ngakoue-t fogja választani, azonban ha az irányító siettetése a prioritás, akkor szerintem nincs nála jobb a piacon – és ugyebár ez a fontosabb, értékesebb aspektusa egy Edge játékosnak. A 2019-es éve nem sikerült olyan jól, de korábban már mutatott elit szintet, és még mindig nincs 25 éves, így óriási potenciál van benne. Clowney-hoz hasonlóan ő is évi 20 millió körül kereshet majd, bár a Spotrac és az Over The Cap is kicsit kevesebbre lövi be az értékét (17,1 és 19,5 millió).

A biztosan jó kezdők

Shaq Barrett

Sokat változik a világ egy év alatt, erre tökéletes példa Shaq Barrett, aki tavaly kiegészítőemberként évi $4 millióért kelt csak el, erre lehozott egy 19,5 sackes szezont, az edge rusherek közt pedig a negyedik legtöbb nyomást gyakorolta a ligában. Ugyan gondolhatnánk, hogy igazi one year wonder, annyiban mindenképp különbözik a többi, ilyen “címkével” ellátott társától, hogy a korábbi években nem gyengén játszott, hanem csak nem kapott elég szerepet Von Millerék mögött. Biztos, hogy óriási szerződést fog kapni (évi 16-18 millió), de könnyen lehet, hogy ennél jobb évet már sosem fog produkálni – persze ha éveken keresztül ennek közelében lesz, akkor nagy fogás.

Arik Armstead

Armstead nem véletlenül volt magas első körös játékos, azonban 2019 előtt csak egy korrekt teljesítményt tudott lehozni, legutóbb viszont egészen kiváló szezont tudhatott magáénak, a liga legjobbjai közt volt több mutatóban is (nyomásgyakorlásokban a 16. legjobb volt). A fizikai adottságai megvannak, a potenciálja magas, de kérdés, mennyire segített neki az a kiváló defense, amely körülvette. Egyértelműen helye van kezdőként a ligában, de arra nehéz bazírozni, hogy továbbra is top10 szinten fog játszani. Ha közte és Barrett közt kellene választanom hasonló árkategóriában, akkor nem őt favorizálnám.

A kockázatos fiatalok

Bud Dupree

Dupree-nek volt négy nagyon gyenge éve, totális bustnak tűnt, erre az ötödikben nagyot robbant és bőven kezdő szintnek tűnt TJ Watt túloldalán, a PFF adatai alapján a 25. helyen végzett nyomásgyakorlásokat tekintve. Ha nem lenne ott az első négy éve, sokkal izgatottabb tudnék lenni vele kapcsolatban, így viszont nehéz nem a nagy rizikót látni benne, főleg ha tényleg 14-16 millió a várható piaci értéke (a Spotrac és az Over The Cap jóslatai alapján). Ha nem állna olyan rosszul a Steelers anyagilag, akkor egy franchise tag jó opció lehetne nála, hogy megnézzék, még egyszer le tud-e tenni ilyen teljesítményt az asztalra, én egy hosszú távú, több évnyi garantáltat tartalmazó szerződést biztos lehúznék az értékelőnkben.

Matt Judon

Ő lehet a következő pass rusher, akit kinevel a Ravens és elenged (vagy egy franchise tag után elcserél). Nem is tenné ezt rosszul a baltimore-i alakulat, hiszen minden bizonnyal jóval többet fog leszakítani a piacon, mint amennyit valójában ér. Sackeket és nyomásgyakorlásokat figyelembe véve nagyon jó éve volt (szinte azonos számokat hozott Armsteaddel), de ezek több, mint felét úgy érte el, hogy blokkolatlanul mehetett az irányítóra a Ravens kiváló védelmének köszönhetően. Egy korrekt játékos, akit minden bizonnyal valaki túl fog fizetni – aztán lehet, hogy úgy beválik, mint Za’Darius Smith, csak erre azért nem bazíroznék feltétlen. Egy korrekt, jó kezdő lesz belőle persze, de szupersztár szintet nem hiszem, hogy tudna hozni, pedig ehhez hasonlóan fogják megfizetni (évi 14-16 millió).

Dante Fowler

A korábbi 1/3-as pick két (másfél?) jó szezont hozott le egymás után, így ő talán kevésbé kockázatos, ellenben a potenciálját sem érzem magasan. Ha ezt a formáját állandósítja, akkor egy stabil kezdő lehet igazából bárhol, de igazából az zavar igazán, hogy nem tudom megmondani, miért lett jobb a Ramsbe való igazolástól – mintha két különböző játékost láttunk volna Jacksonville-ben és Los Angelesben.

Alsókategóriás kezdő

Robert Quinn

Quinn igazából billegett a biztosan jó és az alsókategóriás kezdők rész határán, de a kockázatos fiatalokhoz nyilván nem tehettem már be, hiszen elmúlt 30 éves és legjobb szezonja 2013-ban volt – a második legjobb viszont tavaly. Szóval ő azért ebből a kategóriából kiemelkedik.

Shaq Lawson

A korábbi első körös Lawson nem mutatott hatalmas dolgokat, de korrekten végezte munkáját, és még nincs 26 éves.

Jason Pierre-Paul

JPP már nem az a rettegett pass rusher, mint korábban volt, de futás ellen még mindig bőven hasznos.

Carl Nassib

Nassib is a futás ellen erős játékosok táborát erősíti, pass rushban nem nyújt semmi kiemelkedőt.

Emmanuel Ogbah

Ogbah stabil volt a Chiefs védőfalában tavaly, amíg meg nem sérült novemberben.

Markus Golden

Golden 64-szer helyezett nyomást az ellenfelek irányítóira idén, ami a 15. legtöbb volt a ligában.

Futottak még, avagy kiegészítő emberek: Vic Beasley, Michael Bennett, Vinny Curry, Adrian Clayborn, Jordan Jenkins, Terrell Suggs, Kyler Fackrell, Ronald Blair.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!