Connect with us

Prémium cikkek

Super Bowl vagy bukás? – Titans FA-kitekintő

A Titans kisebb meglepetésre egészen az AFC-döntőig menetelt, köszönhetően az elit támadófalnak és Derrick Henrynek, illetve a liga legmagasabb passer ratingjét produkáló Ryan Tannehillnek. Mit ad az ég, nem csak utóbbi két játékos, de még a támadófal talán legjobbja is szabadügynök lesz tavasszal, a többi hiányposztról nem is beszélve.

 

A csapat kifejezetten jól áll anyagilag, az 50,7 millió dollárnyi cap space a 12. legtöbb a ligában. Mivel a jelenleg érvényes kollektív szerződés jövőre lejár, az idei évet nyugodtan lehet all in módban végigtolni, a Titansnek sem kell spórolnia a munícióval, ennyi pénz pedig nagyon sok mindenre elég. Arról nem is beszélve, hogy van pár játékos, akiken komoly milliókat lehet spórolni.

 

Az első név természetes a rúgó Ryan Succop, aki hatból csak egy mezőnygólt értékesített tavaly, miközben kvázi top fizetést kap. Az elküldésével 2 millió dollárt lehetne spórolni, nem kérdés, hogy nincs maradása (pláne, hogy Greg Joseph kifejezetten ígéretesnek tűnik, legalábbis nem rosszabb negyedannyi pénzért).

 

Ugyan nincs rászorulva a Titans, de érdemes lenne Malcolm Butlert is elküldeni – tavaly IR-en fejezte be a szezont, de amikor pályán volt, akkor sem játszott jól. Ugyan elég sok halott pénz keletkezne utána, de még így is 7,3 millió szabadulna fel az elküldésével. Delanie Walkert sem kellene erőltetni, az elmúlt két évben nyolc meccsen játszott, 35 éves múlt, ráadásul ott van Jonnu Smith is a keretben – valószínűleg nem kell kivágni, hanem visszavonul, ezzel 6,4 millió dollárt spórolva a csapatnak.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Titans 60-66 millió dollárból gazdálkodhat, ha meglépi a kvázi kötelező lépéseket, de ha nagyon ég a ház, akkor Dion Lewist, DaQuan Jonest és akár Cameron Wake-et is be lehet áldozni 4-7 extra millióért fejenként, bár ők azért elég hasznos elemei a csapatnak (még Lewis is, pláne, ha Henryt – nagyon helyesen – nem marasztalja a csapat).

 

Szabadügynökök

 

A sok pénz kell is, a támadósor legjobbjai lesznek szabadügynökök márciusban. A legfontosabb talán a jobboldali tackle Jack Conklin, aki futásblokkolásban az 5. legjobb értékelést kapta a PFF-től, passzblokkolásban pedig ugyan nem elit, de még így is a bőven jó kategória.  Ryan Tannehillt sem kell senkinek bemutatni, top 5-ös szinten játszott tavaly, és ugyan várható visszaesés tőle, de még így is bőven Marcus Mariota előtt van, akinek egyébként szintén lejár a szerződése.

 

Ahogy a cikk elején említettem, Derrick Henry szerződése is lejár. A futó karrierje lassan indult be, de az elmúlt két alapszakaszban 2 599 yardot futott 31 meccsen ötyardos átlaggal, volt 28 TD-je, illetve még elkapásból is szerzett kettőt (bár ez nem az erőssége). 1 540 yardja, 16 TD-je a legtöbb volt a ligában tavaly, 73 first downja a harmadik-, 58 elkerült szerelése pedig a 4. legtöbb, és a rájátszásban mutatott pazar teljesítményéről még nem is beszéltünk. Nem kérdés, hogy top játékos a posztján, csakhogy a posztja nem túl értékes, így óriási dilemma, hogy mi legyen vele.

 

A Tannehill (Mariota)-Conklin-Henry hármason kívül nem nagyon van komoly szabadügynöke a csapatnak. A csere OT Dennis Kelly elég jól ugrott be, amikor kellett, érdemes lenne visszahozni, bár ő aligha lesz prioritás Conklin mellett. A védelemből érdemes megemlíteni még Wesley Woodyardot, Kamalei Correát és Logan Ryant. Woodyard már öreg és csak futás ellen használható, a poszt pedig amúgy is telített, Ryan pedig a fent említett Butlerrel együtt elég nagy csalódás, egyik ex-Patrióta sem vált be, így nem nagyon kell küzdeni érte. Egyedül Correát lenne érdemes megtartani, aki a linebacker-sor bármelyik posztján bevethető, pass rusherként sem rossz, és még mindig csak 26 éves, akár fejlődhet is.

 

A kivágásokkal és a lejáró szerződésű játékosokkal együtt elég komoly lyukak lesznek a rosteren. A QB, RB, RT és a CB-posztok mellett (egy szélső és egy slot) továbbá az RG posztra is ráfér az erősítés, az elkapósoron is lehet javítani, illetve akár marad Cameron Wake, akár nem, egy jó pass rusherre nagy szükség lenne.

 

Potenciális érkezők

A főbb hiányposztokat célszerű házon belül megoldani. Tannehillnek egy franchise taget jósolok, a hosszú távú szerződéshez túlságosan is rizikós. Conklin megtartása szintén prioritás kell, hogy legyen – a piac brutális, Lane Johnson 18 millióval a legjobban kereső RT, Conklin sem fog ennél kevesebbért aláírni, és látva, mennyien szenvednek a gyenge tackle-ök miatt, ezt be kell vállalni. Correát sincs értelme hagyni elmenni, az ilyen aduászok mindig jól jönnek, a front7-mindkét szintjén stabil mélységet jelentene.

 

A piac nagyon jó lesz guardokból, de ennyi pénzt nem lehet a támadófalra költeni – egyetlen gyenge pontja van az egységnek, azt lehet orvosolni a drafton, vagy egyszerűen hagyni így, négy top játékos bőven kompenzálhat egyet (főleg, hogy Nate Davis, bár csapnivaló volt újoncként, mégiscsak harmadik körös volt, még legalább egy évet érdemel, mielőtt menne a süllyesztőbe). Én Henryt sem erőltetném, egy ilyen támadófal mögött egy tehetséges újonc is eredményesen tudna futni, nem ér ő 15 milliót a csapatnak (állítólag e körül szeretne kapni), illetve Lewisnak is lehetne nagyobb szerepet szánni.

 

 

 

Amire fókuszálni kell, az a CB-sor és a pass rush, a Titans passz elleni védekezése legjobb esetben is gyenge közepes. Adoree’ Jackson ugyan tehetséges és jól is játszik, illetve a safety-sor is rendben van, de a Butler-Ryan duó nagyon mellé ment. Egy jó szélső és egy ügyes slot corner nagyon elférne, a szélre pedig Byron Jones abszolút megfelelő lenne. Topjátékos, a piac legjobbja idén, a felé szálló labdák 56,6 százalékából engedett csak elkapást és mindössze 331 yardot szereztek mellette, ami a 4. legkevesebb a ligában. Igaz ugyan, hogy nem szerzett INT-t, de ez legyen a legnagyobb baj vele.

 

 

 

Nem lenne olcsó, de jó passzvédekezés nélkül nem lehet nyerni. Ezt kiegészítendő pedig be lehetne ruházni Matt Judonra: 63 nyomásgyakorlása a 19. legtöbb volt úgy, hogy az előtte lévők nagy részénél 100-150, akár 200 snapel is kevesebbszer támadta az irányítót. Illene a rendszerbe, coverage-ben is sokat használták, még ha nem is feltétlenül ez a legnagyobb erőssége. Za’Darius Smith is kiteljesedett a váltás után, Judonnak is megvan erre minden esélye.

 

 

Az aktív piaci tevékenység után igazából alig maradna hiányposztja a csapatnak. Az első körben lehetne tovább erősíteni a secondaryt, a második végén érkezhetne egy jó futó, a harmadikban pedig lehetne mélyíteni az elkapóposztot, vagy amennyiben nem tervez hosszú távra a csapat Jayon Brownnal, akkor linebacker is érkezhet.

 

Összességében a Titans kerete kifejezetten Super Bowl-kompatibilis. A támadófal elit, néhány komolyabb igazolással a védelem is top 10-es lehetne, gyakorlatilag minden Tannehillen áll vagy bukik. A tavalyi játékával és egy megerősített kerettel tényleg lehetne reális esély a döntőre, de a dolphinsos Tannehillel még a rájátszás is nagyon messze lehet. Igazi boor or bust csapat lesz a Titans idén.

[/ppp_patron_only]

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!