Connect with us

Prémium cikkek

Van itt minden, mint a búcsúban – Top 13+1 szabadügynök offensive tackle

Az idei tackle-piac kifejezetten jónak ígérkezik a korábbi évekhez és a többi poszthoz viszonyítva is, ráadásul mindenki megtalálja a kedvére valót – van itt minden, mint a búcsúban. Vannak nagy öregek, vannak fiatalok, vannak karrierjük csúcsán lévők és vannak jó kiegészítőemberek is, ráadásul találunk passzblokkolásban, és  futásblokkolásban erős OT-t is, tehát bőséges pult elé járulhatnak a csapatok. 

A nagy öregek

Akiknek már csak nagyon rövid távú, egy éves szerződést lehet adni, de még mindig képesek segíteni egy contender csapaton.

Andrew Whitworth

Whitworth 2019-ben mutatta először a hanyatlás jeleit, de még így is egy jó left tackle-nek mondható, simán a jobb kezdők lesz még 2020-ban is – ez viszont valószínűleg tényleg az utolsó éve lesz, hiszen már 38 éves is elmúlt. A PFF értékelése alapján passzblokkolásban még mindig a 7. legjobb volt a Ramsben, mindössze egy sacket engedett 29 nyomás mellett. Valószínűleg marad Los Angelesben, de ha nem, akkor olyan csapatnak érdemes beruháznia bő $10 milliót, amelyik idén a rájátszásért tervez küzdeni és közben próbálja megtalálni a jövő LT-jét.

Jason Peters

Peters kvázi ugyanaz, mint Whitworth. Ő is 38 éves már, tehát ugyanazok a feltételek leírhatók nála is: csak egy évre szóló szerződés, nagyjából $10 millió körüli összeg egy rájátszásért küzdő csapatnál, amely eltolja egy évvel a jövő LT-jének megtalálását. Nála a sérülékenység kicsit nagyobb kockázat, mint Ramsben játszó kollégájánál, hiszen több meccset is ki kellett hagynia az utóbbi években. A PFF adatai szerint 3 sacket engedett, de csak 21 nyomást, futásblokkolásban pedig hasznosabb volt Whitworthnél. Ő jó eséllyel tényleg kikerül a piacra, hiszen az Eagles tavaly draftolta Andre Dillardot, akit két évre már nem érdemes padoztatni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Demar Dotson

Dotson nem annyira idős, mint fent említett társai, de egy szinttel alcsonyabb játékerőt képvisel, illetve ő jobb oldali tackle-ként kerülhet ki a piacra. 34 éves kora miatt persze hosszú távon nem lehet vele tervezni, de továbbra is kezdő szintet képvisel, így ideiglenes megoldásnak ő is megteszi, minden bizonnyal pár millióval olcsóbban, mint Peters vagy Whitworth. Tavaly egyébként 5 sacket és 34 nyomást engedett, illetve elkövetett 10 szabálytalanságot is.

Az utolsó nagy szerződés előtt állók

Pályafutásuk csúcsán járó játékosok, akiktől fejlődés már nem várható, ellenben hosszú távú szerződés esetén a végére a hanyatlás is beüthet.

Anthony Castonzo

Talán ő a legjobb tackle jelenleg a cikkben található névsorban, ráadásul elég hosszú ideje is űzi már az ipart, az utóbbi kilenc évben végig stabil, megbízható tagja volt a Colts támadófalának és több igazán domináns évet is megáénak tudhat. Passzblokkolásban kiemelkedő (tavaly 3 sacket és 34 nyomást engedett), de futáshoz is korrekten blokkol. Állítólag játszadozik a visszavonulás gondolatával is – nyáron 32 éves lesz -, de bőven van még benne pár jó év. Ha folytatja karrierjét, akkor jó eséllyel marad a Coltsnál, hiszen az indianapolisiaknak sok pénzük is van és fontos tagja is a gárdának. Ha mégis kikerülne a piacra, akkor minden LT-hiányos csapat epekedve várná – nagyjából 14-15 milliót kell neki majd fizetni évente.

Bryan Bulaga

A liga egyik legjobb jobb oldali tackle-je hosszú évek óta, azonban azt is hozzá kell tenni, hogy nem szokták teljesen elkerülni a sérülések. Elsősorban passzblokkolásban jeleskedik, tavaly 4 sacket engedett 26 nyomás mellett. 31 évesen még egy négy évre szóló szerződés simán benne van a pakliban nála, nagyjából 9-10 millió körül várható a piaci értéke az Over The Cap és a Spotrac jóslata szerint.

Kelvin Beachum

A szezon kezdetére ő is 31 éves lesz már, ráadásul sosem volt olyan jó játékos, mint fent említett kollégái. Egyértelműen egy polccal lejjebb helyezhetjük őt, de még kezdő szinten tud teljesíteni. Futásblokkolás nem az erőssége, de csak 27 nyomást engedett idén a Jetsben.

A fiatalság

A legkelendőbb szabadügynökök általában, még felfelé ívelő karrierrel, potenciális fejlődési lehetőséggel.

Jack Conklin

Ha a kort is figyelembe vesszük, akkor Conklin vetekedhet is Castonzóval a legkelendőbb tackle címért, hiszen ő még csak 25 éves, így a legjobb évei előtte vannak. Domináns futásblokkoló és korrekt passzblokkoló, igazi (hagyományos) right tackle. A korábbi 1/8-as játékosnak van egy kórlapja, így ebből a szempontból hordoz kisebb kockázatot magában, ettől függetlenül minden tackle-hiányos csapatnak érdemes legyeskednie körülötte – azért azt tegyük hozzá, hogy valószínűleg a Titans nem engedi sehova és lerak elé egy évi 14-15 millió dolláros szerződést.

DJ Humphries

Humphries első körös volt 2015-ben, de csak most tudott először összetenni egy teljes szezont – a kórlapja tehát relatíve hosszú. Ellenben fiatal, még csak 26 éves, a fejlődés pedig egyértelműen látszott nála a 2019-es szezonban – mindössze 2 sacket és 30 nyomást engedett, habár a 13 büntetés nem mutat jól a neve mellett -, lehet későn érő típus. Az biztos, hogy nem érte még el teljesítőképessége határát, így felfelé ível karrierje, ezt a potenciált pedig minden bizonnyal meg is kell fizetni – nem lenne meglepő egy évi 12-13 millió dolláros szerződés sem.

Daryl Williams

Williams félig-meddig kakukktojás a listán, mert tavaly guardot játszott, előtte azonban végig tackle volt. Ráadásul guardként gyenge is volt 2019-ben (12 sacket engedett, ami bődületesen sok), 2017-es szezonja viszont nagyon jól sikerült tackle-ként (2018-at sérülés miatt szinte teljesen kihagyta). Nagyon nehéz megítélni az ő értékét, amit az is befolyásol, hogy jövőbeli csapata milyen poszton akarja játszatni.

RFA: Matt Feiler (PIT)

Feiler csak +1-ként van a listán, hiszen ő RFA lesz, így biztosan megtartja egy tenderrel a Steelers (ha nem hosszabbít vele azonnal). Ha esetleg mégsem, akkor nagyon kelendő lehet, hiszen kiválóan teljesített az utóbbi két évben.

A tökéletes kiegészítő emberek

Cserének is kell lennie valakinek, ráadásul nagy előny, ha egy sérülés esetén megbízhatóan be tud ugrani a szélre.

Halapoulivaati Vaitai

“Big V” a liga egyik legjobb cseretackle-je, de nagyon telített volt előtte a poszt Philadelphiában. Nem egy top játékos, kezdők közt a rosszabbak közt lenne minden bizonnyal (ha lehetőséget kapott, elég hullámzó volt), de hatodik falembernek és beugrósnak mindenképp hasznos lehet a fal mélyítése céljából.

Dennis Kelly

Hasonló a helyzet Kellyvel is, ő is a legjobb cserék közt volt az utóbbi években, de Tennesseeben Lewan és Conklin mögött nem sok szerep jutott neki – habár a playoffban elkapott TD-jére emlékezhetünk. Szinte ugyanaz mondható el róla, mint Vaitairól.

Mike Remmers

Remmersnek sem jár már kezdő hely, ezt azért bizonyította az utóbbi években, de Vaitaihoz és Kellyhez hasonlóan swing tackle-nek tökéletes lehet valahol – Shurmur alatt játszott a legjobban, szóval Broncos?

Marcus Gilbert

Gilbert egy nagyon jó képességű tackle, simán kezdő szint, azonban nem lehet számítani rá, mert folyton sérült – az utóbbi három évben nem játszott le összesen egy szezonnyi snapet.

Futottak még: Donald Penn, Greg Robinson, Cedric Ogbuehi, Cornelius Lucas

A szabadügynökök mellett egyébként a draft class is elég jónak ígérkezik tackle-öket illetően, a top15-ben négyen is kimehetnek. Így akinek rossz a támadófalának a széle, és van pénze+drafttőkéje, az jó holtszezon elé néz. 

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x